Amenhotep 4/Echnaton : De Ketterkoning Echnaton werd geboren als Amenhotep IV als zoon van Amenhotep III. Voor dat hij de troon besteeg was hij al in de echt verbonden met Nefertite. In het vijfde regeringsjaar van de farao veranderde hij van naam. Echnaton was meer een naam die bij het geloof hoorde wat hij nog maar kort geleden geïntroduceerd had. Het nieuwe geloof betekende dat alle goden ineens overbodig waren geworden. Er kwam voor alle goden één god in de plaats: Aton. Aton was er allerlei gedaantes en vormen. Op afbeeldingen is de meest gebruikte vorm die van een zonneschijf waaruit stralen in handen overgaan. Het volk was echter niet bepaald blij met deze omslag maar Echnaton drukte zijn zin door met geweld. Hij liet zelfs verwijzingen in tempels naar andere goden zo veel mogelijk wegbeitelen om de herinnering aan hen te doen verdwijnen. Later tijdens zijn regeringsperiode besloot Echnaton ook nog eens de hoofdstad te verplaatsen naar een nieuw te maken stad. Achet-Aton, tegenwoordig bekend onder de naam Tel elAmarna, was de nieuwe hoofdstad van het wereldimperium Egypte. Deze stad werd ook veelvuldig gebouwd volgens de nieuwe regels die Echnaton voorschreef. Waar in de jaren voor hem zoveel mogelijk een idealistische vorm werd gehanteerd door de beeldkunstenaars, wilde Echnaton een zo realistisch beeld hebben. Het is dan ook dat de beelden die in die tijd vervaardigd werden beschouwd kunnen worden als de meest realistische van de gehele Egyptische geschiedenis. Na de dood van Echnaton kwam zijn zoon Toetanchaton aan de macht. Deze was, waarschijnlijk mede ingefluisterd door zijn stafmedewerkers, het nieuwe geloof zat, en bracht alles terug naar het oorspronkelijke. Daarmee is ook veel van de geschiedenis verloren gegaan.
Verering van één God, de zonneschijf Aton. Dit moest de Egyptenaren geschokt hebben, net als wij door onze koning tot de Islam verplicht moesten worden.
Veel kunstwerken van deze farao zijn er niet meer over, daar na zijn dood, alles dat werd herinnert aan deze “ketterse” farao, werd vernietigd.