Hatsjepsoet : De eerste vrouwelijk Farao Omstreeks 1500v.Chr. regeerde farao Tuthmosis I.Hij had een dochter : Hatsjepsoet en van een bijvrouw een zoon:de nieuwe farao Tuthmosis II.Zoals zo dikwijls in het Oude Egypte trouwde* Hatsjepsoet met haar halfbroer Tuthmosis II.Deze stierf jong en hij had ook van een bijvrouw een kind : Tuthmosis III. Omdat die nog maar 3 jaar was,regeerde Hatsjepsoet in zijn plaats tot hij oud genoeg zou zijn.Maar na 7 jaar riep Hatsjepsoet zichzelf uit tot farao en regeerde samen met Tuthmosis III. Volgens alle mythes kon een vrouw geen koning worden.Volgens de orde van de godin Maat moest de koning een opvolger worden van de mannelijke god Horus, de eerste farao,naar wiens voorbeeld het land bestuurd moest worden. Ze bedacht allerlei slimmigheden om door de Egyptenaren geaccepteerd te worden.Zo liet ze zichzelf dikwijls afbeelden als een man,compleet met koningsbaard(zie foto).Tuthmosis III accepteerde deze situatie en omdat hij vele overwinningen behaalde als krijgsheer was het ook een welvarende tijd voor het volk,dat tevreden was. Het volk leefde gelukkig,er werden veel feesten georganiseerd, meestal ter ere van de goden. Hatsjepsoet bouwde een prachtige tempel bij Karnak, waar het volk graag naar toe kwam. De god Horus werd veel aanbeden om hem gunstig te stemmen, om farao Hatsjepsoet te accepteren.Hij stond als valkgod bij de ingang en ook een beeld van Hatsjepsoet met de koningsbaard.Ook werd er een mooie tempel gebouwd voor de mooie godin der liefde Hathor.Ook de wijze Thot en Anubis,die ook hielpen bij het oordeel voor de onsterfelijkheid van de farao,werden vereerd. Hierdoor werd Hatsjepsoet erg populair. Er was nog iets,wat de goden niet konden accepteren.Een mannelijke farao had bijna altijd een of meerdere bijvrouwen,bij wie hij ook "goddelijke"kinderen verwekte. Maar een vrouwelijke farao mocht volgens de orde der mythen geen relatie met een man onderhouden. Toch had Hatsjepsoet een minnaar,de machtige hoveling Senenmoet. Het volk sprak daar soms schande over en er is in het dorp der arbeiders,die werkten in de Vallei der Koningen een tekening gevonden van de twee geliefden in aanstootgevende houding.(tweede foto) De derde foto toont Hatsjepsoet als vrouw. Na haar dood werd Hatsjepsoet begraven in het graf van haar vader: Tuthmosis I. Tuthmosis III liet vele herinneringen van Hatsjepsoet verdwijnen, omdat hij er van overtuigd was, dat de goden deze vrouwelijke farao niet hadden geaccepteerd. Wraak???Overtuiging???Wie zal het zeggen......Feit is dat Hatsjepsoet hem jarenlang van zijn rechtmatige troon had gehouden. * Bij de koninklijke familie werd er altijd getrouwd binnen de eigen familie, zelfs huwelijken tussen vaders en dochters, en broers en zussen waren niet zeldzaam. Dit om het koninklijke bloed niet te vermengen, de Farao ’s waren immers de gezanten van de Goden, en hun vertegenwoordiger op aarde.
Foto 1
Foto2
Foto3
Haar dodentempel in Deir-El-Bahari, een architecturaal wonder. Ondanks de afwijkende vorm harmonieert de gedeeltelijk in rotsen gebouwde tempel van Hatsjepsoet met het landschap. In de tijd dat de tempel gebruikt werd stonden er bomen en bloemperken omheen, wat de tempel een heel ander aanzicht gaf. De toegangsweg naar de tempel was geflankeerd door sfinxen met het hoofd van de koningin. Hiervan is niets meer over, net zo min als van de eerste pyloon. De tempel begint daardoor bij het eerste terras. Vandaar gaan twee flauw hellende paden naar de bovenste twee van de drie verdiepingen tellende tempel. De zuilenrij van het eerste terras wordt in tweeën gedeeld door de hellingbaan, die door twee leeuwen bewaakt wordt, en bestaat uit twee keer elf zuilen. Achter de zuilen zijn mooie reliëfs verborgen; ze vertellen het verhaal van het vervoer van twee obelisken van Aswan naar Karnak, waar een van de twee nog steeds overeind staat.Via de hellingbaan wordt het tweede terras bereikt. Ook hier is de zuilenrij onderbroken. De geboortehal aan de rechterkant bevat veel reliëfs over de geboortelegende van Hatsjepsoet; de verwekking van de nieuwe koningin door de god Amun, die de gedaante van Tuthmosis I heeft aangenomen, het 'maken' van het lichaam van Hatsjepsoet op de pottenbakkersschijf door Heket, de godin van de verloskundigen (te herkennen aan de kikkerkop), de hoogzwangere moeder wordt door scheppergod Khnum en Heket naar de verloskamer begeleid, waar de goddelijke geboorte in een baarstoel plaatsvindt. De nieuw geborene wordt ten slotte aan de goden van Egypte voorgesteld.Hatshepsut wordt altijd voorgesteld als een man, met het bekende koningssikje onder de kin. Dat er weinig afbeeldingen van haar overgebleven zijn komt door Tuthmosis III, die na haar door de meeste afbeeldingen en cartouches weg liet halen. Tuthmosis III had namelijk een grondige hekel aan zijn stiefmoeder, die hem als regentes 22 jaar lang uit de koningszetel hield.Aan dezelfde kant als de geboortehal bevindt zich de Anubis-kapel, gewijd aan de dodengod en uitvinder van het beheerste mummificatieproces. Mooie reliëfs tonen verschillende offertafels. Tuthmosis III heeft de offerscène van Hatsjepsoet laten weghakken.
Obelisk van de koningin in Karnak, het vervoer van deze kolos werd opgetekend in haar tempel, de tweede obelisk is omvergevallen
Offergaven voor Anubis
kolossale beelden van de koningin bij de tempel
Alle tempels waren beschilderd met taferelen in felle kleuren, nu is daar niet veel meer van overgebleven natuurlijk…maar dit moet zo een indrukwekkend gezicht geweest zijn, dat een gewone sterveling, de bouwer van zulke mammoetgebouwen, als een God ging beschouwen…de Farao ’s waren goden, en bouwden ook zo….
De koningin met offergaven
Luchtfoto om de gigantische tempel beter tot zijn recht laten te komen
Hathorpilaar
Kapel van de tempel
Om een verhouding te krijgen.
Bovenste terras
Reconstructies, ook weer een bouwwerk, dat niet tijdens het leven van de koningin afgewerkt kon worden, met de in die tijd veronderstelde middelen…