Blz001ontstaan Heelal

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Blz001ontstaan Heelal as PDF for free.

More details

  • Words: 468
  • Pages: 1
Ontstaan Heelal – Aarde – Dieren – Mens Inleiding : Het dateren vd oude beschavingen is een recente wetenschap, het dateren van de aarde heeft een langere geschiedenis, & hier hebben we onze bevindingen al moeten bijstellen. De ouderdom vd aarde was eerst vastgelegd op 4004 jaar v Chr., ondertussen is dit toch met een paar jaartjes “bijgesteld” tot 4,5 miljard jaar. Het dateren van de beschavingen zal zo ver niet gaan, maar u ziet dat er wel ruimte is voor discussie.

Deel 1 Ontstaan Heelal : 13 miljard jaar geleden We weten allemaal dat het heelal onstaan is door “The Big Bang” & nog altijd uitdijt. Vóór Edwin Hubble wisten sterrenkundigen niet hoe ze de leeftijd van het heelal moesten bepalen, & ze twijfelden nog of er iets bestond buiten de melkweg. In 1924 ontdekte Hubble dat er méér was : miljarden sterrenstelsels. Dat was nog maar het begin. Aan het einde vd de jaren 20 toonde hij aan dat het heelal nog steeds uitdijt, & dat de snelheid waarmee dit gebeurt, informatie geeft over de leeftijd ervan. Hij ontdekte dat sterrenstelsels zich van elkaar verwijderen met een snelheid die evenredig met de afstand toeneemt, maar zijn berekeningen vertoonden nog een te grote afwijking, in de jaren negentig werkten wetenschappers deze afwijking weg, en kwamen ze tot een, tot nu toe, aanneembare ouderdom van 13 miljard jaar. We hebben in de laatste jaren zulk een vooruitgang geboekt in de astronomie, dat we nu planeten kunnen waarnemen vér buiten ons zonnestelsel. Om een idee te geven, astronomen proberen licht op te vangen van planeten zo groot als de aarde, terwijl het licht van hun sterren waar ze rond draaien, miljarden maal sterker is, het is te vergelijken met het waarnemen van een vuurvliegje, tegen de achtergrond van een vuurtorenlicht, en dat op 5000 km afstand bij mist!! De mist in het heelal, is dan het stof dat door planetoïden en kometen rond de ster wordt achtergelaten. Dit gaan we in de toekomst realiseren : 2007 : Kepler-missie, deze ruimtetelescoop hoopt de verzwakking van sterlicht waar te nemen die wijst op de aanwezigheid van aardachtige planeten. 2014-2020 : Terrestrial Planet Finder : Deze missie zal licht van aardachtige planeten opvangen en ontdekken of deze planeten bewoonbaar zijn. 2025? Life Finder : Deze ruimtesonde zal pas ontdekte aardachtige planeten onderzoeken op sporen van biologische activiteit(buitenaards leven opsporen dus). De eeuw vd ruimteverkenning is dus aangebroken, & we gaan het dus niet in ruimteschepen doen, zoals door futuristen altijd aangehaald werd, ten eerste kan geen enkel levend organisme op aarde de G-krachten weerstaan, die nodig zijn om met zulke snelheden te reizen, + we hebben de techniek niet om zulks te doen, en snelheden van het licht zijn technologisch onhaalbaar, maar ook deze stelling zal misschien binnen tientallen jaren achterhaald zijn..

Related Documents