דו"ח מעבדה מס' 2
מגיש :בוטבול עמיר
ניסוי עיכוב התגלמות בזחלי טוואי-המשי BOMBYX MORI מבוא טוואי המשי הינו חרק מיוחד במינו ,אורך המשי שהוא מסוגל לטוות מגיע למרחק קילומטרים למרות שכל גופו מגיע לכדי 8סינטימטרים .מחזור החיים של זחל מופלא זה הינו מיוחד במינו; כשאר הזחלים הוא מתחיל את חייו כביצה קטנה שמחליפה צבעים, מביצה צהובה לסגולה ואחר כך לחומה .בתוך הביצה הוא עובר את ימות החורף הקרים, על עץ תות-בר .וכשמגיע האביב ,בפסח ,מתחילות לבקוע הביצים הקטנות ,מהן יוצאים הזחלים .גדילתו של הזחל מהירה מאד ,הוא גדל במשך כ 35-יום ,בערך פי 9,000 במשקל ולאחר כ 5-שבועות מתחילים הזחלים להתגלם .בהגיע הזחל לשיא גודלו ,הוא מחפש מקום התגלמות מתאים ,מוצא לו פינה ,מפסיק לאכול ,מפריש את הפרשותיו האחרונות ומתחיל לטוות חוטי משי וסוגר את עצמו בתוך הפקעת .החומר הדביק היוצא מפיו כנוזל מתקשה במהירות במגע עם האוויר והופך לחוט . ההתגלמות דומה במקצת לתהליך ההתנשלות ,אולם במקום עור ,מגיח מהעור המתנשל גולם . הפרפר בוקע מהפקעות כ 3-שבועות מתחילת הטוויה . תפקיד הפרפר הוא להתרבות ולדאוג להמשכיות הדור הבא ,ולאחר ההבשלה הפרפרים מתים .לפרפר טוואי המשי אין איברי אכילה הם אינם עפים. בניסוי זה נעשה שימוש בחומר המעכב מטופרן:
C19H34O3 Methopreneהנו חומר מלאכותי המחקה את פעולתו של הורמון בקרת-גדילה בחרקים.הוא משמש להדברת חרקים מאחר והוא מתערב בתהליך ההתפתחות הנורמלי של החרק.חרק בעל גלגול מלא עובר מסלול קיום של ביצה-זחל- גולם-בוגר.מטופרן הנו מעכב של תהליך ההתנשלות ))ecdysisבחרקים והנו רעיל ביותר לחסרי-חוליות מימיים ונמצא שהוא פוגע בדגה.
מטרת הניסוי בדיקה של השפעת חומר המחקה הורמון יובנילי מעכב התגלמות על כניסת הזחל לשלב הגולם.
השיטה כל זוג חוקרים צעירים קיבל 5זחלים המצויים בשלב התפתחותי אחד לפני ההתגלמות. חצי מן החוקרים מרחו את החומר Methopreneעל הזחלים ואילו קבוצת הבקרה מרחה שמן בלבד על הזחלים ע"מ לבדוק האם לשמן לכשעצמו ישנה השפעה מעכבת על ההתגלמות ,מאחר והמטופרן מגיע כאשר הוא מומס בשמן. הזחלים הושארו כשבוע בסביבה המתאימה להתגלמות (טמפ' ,לחות ,מזון) תוצאות להלן תוצאות הניסוי לקבוצת הניסוי והבקרה: הטבלה מתארת מספר גלמים ליחידת גידול קבוצת קבוצת ביקורת מדריכה ניסוי 2 0 3 דליה 0 3 0 1 0
נווית
0 0 0 0
4 1 3 3
ניסוי ממוצע 0.13 סטיית 0.34 תקן
קבוצת קבוצת ביקורת מדריך ניסוי 3 0 1 חיים 1 5 0 4 0
עזר
0 0 1 0
3 3 1 2
בקרה 2.63 1.2
* יש לציין כי חלק מן הנבדקים נפטרו במהלך הניסוי,כך שדיוק הניסוי בנוגע למספרי הגלמים המושפעים נפגע ,ניתן לבטל שגיאה זו ע"י מס' חזרות רב יותר וכן מתן תנאי גידול נוחים יותר.
תוצאה גרפית של תוצאות הניסוי: ממוצע התגלמות בקבוצות הניסוי והבקרה 3.00 2.00 1.50 1.00
קבוצת ניסוי 0.13
0.50
ממוצע גלמים שנצפה
קבוצת ביקורת 2.63,
2.50
0.00 1
2 קבוצה
דיון ומסקנות ראינו כי המעכב מנע כמעט התגלמות בצורה מוחלטת ,בעוד שבקבוצת הביקורת שלא נמרחה במעכב (אלא רק עם הממס שלו;שמן נקי) התגלמה באחוזים גבוהים אם נתחשב בעובדה שלרוב הזוגות מתו זחל אחד או יותר. שאלות נוספות למחקר יכולות לבדוק את השפעת המעכב על תמות הזחלים-האם זחל שמנוע מהתגלמות בזמן מסוים מועד לכשל מערכות החיים שלו? מהי הכמות המינימלית של מעכב הדרושה לעיכוב ההתגלמות? האם ישנה חשיבות לאיזור בו נמרח המעכב על הזחל? האם ישנה דרך לפזר את המעכב בעזרת וקטורים ביולוגיים או מכאניים ע"מ שנמנע התגלמות של מזיקים בשטח חקלאי? האם ניתן לשלב בצמחים מרכיבים אשר יגרמו לטפיל להיעצר בשלב הגולם ,כהגנה נוספת לצמח מפני מזיקים?