Arme cu laser Aceastã legendã îşi are originea în anii ‘60. S-a nãscut, probabil, din temerile oamenilor faţã de o invazie sovietică de genul celei din Cehoslovacia. Legenda pe scurt: În acelaşi timp (cu variaţiuni înainte/scurt timp dupã) cu invazia sovieticã din Cehoslovacia, s-a încercat forţarea Prutului (variaţiuni Dunãrea) cu ajutorul blindatelor de cãtre Armata Roşie. Aceastã încercare a luat sfârşit dupã ce 40 (!) de blindate sovietice au fost distruse de o armã cu LASER, un secret românesc. În anumite variante inventatorul acestei arme era Henry Coandã, în altele inventatorul sonicitãţii, George (Gogu) Constantinescu . Aceastã legendã s-a nãscut şi din nevoia de confort psihic a milioane de români care la acel moment erau confruntaţi cu teama reocupãrii de cãtre ruşi . De asemenea vine în plin efort al propagandei oficiale de a recupera personalitãţile culturale şi ştiinţifice autohtone dupã o lungã perioadã în care oamenii învãţaserã cã totul fusese inventat de savanţi ruşi . Cei care cunosc aceastã legendã au cel puţin 30-35 ani, pretind cã o rudã, un prieten de familie în vârstã chiar îşi satisfãcea stagiul militar la acel moment şi a fost martor direct. Unul din cei care mi-au istorisit povestea a insistat sã caut în colecţiile ziarelor de la acea vreme pentru cã îşi aminteste că a scris şi în ziar…
Vehiculul militar Humvee poate acum dobora avioane spion prin intermediul unei arme cu laser Razboaiele purtate cu arme pe baza de laser nu mai par acum atat de ireale, de vreme ce divizia Direct Energy Systems, a celor de la Boeing a proiectat si testat sistemul Laser Avenger. Acesta este montat pe un vehicul militar Humvee si poate dobora cu ajutorul unui laser avioane spion fara echipaj.
In cadrul unor teste efectuate in desertul New Mexico, Humvee-ul dotat cu Laser Avenger a doborat 3 avioane spion. Scopul initial al armei cu laser era de a distruge bombele neexplodate care se aflau in calea unitatilor terestre. Totusi, pe masura ce avioanele spion au devenit tot mai populare, in scopuri de patrulare si furnizare de arme, Boeing a adaptat laserul astfel incat sa poata distruge vehiculele aeriene. Avantajul lui Laser Avenger este ca, spre deosebire de bombe sau gloante, unda laser nu dezvaluie pozitia Humvee-ului si nu arata deloc ca o raza rosie, dupa cum ne-o prezinta filmele sau animatiile. Sa ajuns la razboiul in care laserul doboara avioane pilotate de roboti…. Urmatorul pas va fi Terminatorul?
Arma neletala laser Photonic Disruptor
Iata o arma neletala laser produsa de compania americana Wicked Lasers care seamana cu sabiile laser folosite de cavalerii Jedi in trilogia science-fiction Razboiul Stelelor, arma prezentata si in documentarul Discovery Channel “Armele Viitorului”. Acest laser tactic este destinat fortelor de politie si armata, este echipat cu un laser verde, cu lentile cu focalizare ajustabila, este rezistent la apa si un design robust si rezistent. Atunci cand este utilizata arma laser Photonic Disruptor produce victimei o pierdere temporara a vederii fara sa provoace distrugeri permanente ale ochilor. In 2007 Wicked Lasers a intrat in Cartea Recordurilor cu cel mai puternic laser portabil din lume pointerul laser Spyder ce bate pana la 22 Kilometri si e suficient de puternic sa topeasca pungi de plastic.
Cea mai moderna arma cu laser dezvoltata de Boeing
Zilele aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pilotate de la sol, care pana mai ieri erau trimise de inamici pentru a survola terenul si a depista tintele importante ale celor aflati de cealalta parte a baricadei, au luat sfarsit. Compania Boeing a stat stramb, a judecat foarte drept si a aratat ca un sistem laser performant cu care se pot dota vehiculele Avenger ar putea dobori rapid un asemenea aparat de zbor, care da batai de cap in orice confruntare. La testele finale s-a folosit un Hummer echipat cu rachete anti-aeriene Stinger. Pe masina a fost atasat si un sistem prevazut cu laser al carui rol a fost acela de a lua in catare trei UAV (unmanned aerial vehicle), cum sunt denumite aceste aparate de zbor fara pilot. In urma experimentului, s-a demonstrat ca respectivul laser, spre deosebire de orice alta arma conventionala, nici nu deconspira locul de unde a fost tras fasciculul luminos invizibil, de doar cativa centimetri diametru, si nici nu provoaca vreo explozie sau zgomot la lansare. Este foarte fierbinte, motiv pentru care, imediat ce intra in contact cu suprafata unui obiect explozibil, face o gaura si poate provoca o deflagratie daca atinge parti sensibile. Astfel, primele teste ale laserului au avut loc la sfarsitul anului 2007, dar acum s-a aratat ca Laser Avenger isi face treaba cat se poate de curat, fara a pune in pericol siguranta trupelor de la sol, in cazul in care doboara UAV-uri trimise sa pozitioneze tintele terestre. In momentul de fata este, oficial, cea mai moderna arma pe care compania Boeing a dezvoltat-o in mai putin de un an.
Arme laser Fortele aeriene americane au preluat cercetarile desfasurate timp de mai multi ani de Laboratorul de cercetari al Marinei militare (Naval Research Laboratory) si le-au continuat in cadrul programului ABL (Airborne Laser - laser aeropurtat). Acest proiect se pare ca s-a dezvoltat ca o alternativa la varianta de aparare antibalistica, care era bazata pe utilizarea armelor cu energie cinetica in faza finala a traiectoriei rachetelor (care a avut o serie de experimente lipsite de succes). Sistemul urma a fi folosit
pentru a ataca rachetele balistice imediat dupa lansare, cand acestea pot fi descoperite mai usor cu mijloace de detectie in infrarosu, au viteze mai mici, iar structura lor fizica este mai vulnerabila, capetele multiple nefiind inca separate, iar rachetele lovite, purtatoare, de obicei, de arme de nimicire in masa, ar cadea pe sol in apropierea zonei de lansare. Sigur, ar ramane de discutat cum vor putea fi amplasate sistemele ABL in zonele dorite, pentru o utilizare eficienta.
Pentagonul a creat arma laser care poate distruge tancuri de la distanţa de 15 kilometri Pentagonul a creat un prototip de avion dotat cu arme laser care pot distruge tancuri de la distanta de 15 kilometri. Potrivit revistei Pentagonului, Defense Update, arma laser este capabila sa distruga tinte aflate la o distanta de 15 kilometri. Raza laser, cu un diametru de zece centimetri, va incalzi tintele instantaneu la cateva mii de grade Celsius. Arma va fi folosita in scop ofensiv, dar si in sistemele de aparare antiracheta. Testele initiale au fost efectuate cu o aeronava Boeing 747 modificata, dar in prezent arma laser a fost montata pe un avion C-130.
BY Bogdan Jupanu