Anotimpurile: Iarna

  • Uploaded by: Emilia Lazăr
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Anotimpurile: Iarna as PDF for free.

More details

  • Words: 1,010
  • Pages: 9
ANOTIMPURILE

IARNA

Ilustraţii: Marcel Marlier - Text: didactic.ro, ro.wikipedia.org

Lunile iernii DECEMBRIE

IANUARIE

FEBRUARIE

Cu Decembrie, ştii bine, Iarna soseşte la tine. Brad împodobit, beteală, Moş Crăciun cu sănioară.

Ianuarie, prima-n calendar, Pentru noi aduce-n dar La geamuri poleite flori Şi ger de-ngheaţă pe la nări.

Februarie, zis făurar, Luna cea scurtă-n calendar, Vrea iarna numai pentru el Şi-o-mbracă-n albul cojocel.

Iarna vremea este mai rece, fiind anotimpul cu cele mai mici temperaturi: apele îngheţă, iar câmpiile, dealurile şi munţii se acoperă cu o plapumă de zăpadă. În timpul iernii natura se odihneşte. Încă din timpul toamnei copacii îşi trag hrana din frunze în trunchi şi rădăcini, iar frunzele încep să se desprindă. Copacii nu mai cresc iarna. Arborilor cu frunze rezistente nu le pasă de frig şi îngheţ. Bradul, pinul, molidul, afinul au frunzele groase şi acoperite cu ceară, aspect care îi fac să fie mereu verzi.

Iarna sunt zilele cele mai scurte și nopțile cele mai lungi. Zăpada este o formă solidă de precipitație - apă înghețată. Căderea precipitațiilor sub formă de zăpadă se numește „ninsoare”. Zăpada este foarte benefică în agricultură. Stratul de omăt protejează culturile de temperaturile scăzute ale iernii, iar topirea acestuia la începutul primăverii asigură un nivel optim de apă.

Iarna animalele şi păsările găsesc puţine resurse de hrană. Unele animale (arici, urşi) se hrănesc din belşug toamna, iar apoi se retrag şi intră în hibernare (dorm luni întregi, deşteptându-se odată cu venirea primăverii). Alte animale intră în repaus (veveriţa). Animalele care intră în repaus sunt nevoite să se trezească din când în când pentru a căuta hrană. Insectele se ascund sub pământ sau sub scoarţa copacilor unde intră într-un fel de îngheţ, din care se trezesc abia primăvara. Nu toate păsările se refugiază în ţinuturi mai calde. Cele care rămân peste iarnă reţin un strat de aer în pene, care le protejează împotriva frigului.

Hibernarea este o stare de inactivitate și de scădere a metabolismului, caracterizată printr-o temperatură joasă a corpului şi respirație lentă. Unele animalele intră în starea de hibernanre iarna deoarece aprovizionarea cu alimente este limitată. Oamenii de ştiinţă au descoperit că în timpul hibernării urşilor, pulsul încetineşte de la circa 55 de bătăi pe minut la doar 14.

Iarna este anotimpul vacanţelor la munte. Muntelui, iarna îi rezervă o cantitate dublă de zăpadă. An de an, este îngropat de-a binelea sub stratul gros de zăpada, care cade din abundență. Copacii de pe masivul înghețat gem sub greutatea zăpezii depuse. Crengile lor sunt încărcate peste limită și se apleacă tot mai mult spre pământ. Atunci când vântul își îndreaptă suflarea către ei, se scutură, iar o avalanșă de zăpadă se repede spre pământ. O avalanșă poate duce la vale mii de tone de zăpadă, precedată de o undă de șoc care spulberă și strivește orice se află în calea ei. Avalanşele se înscriu printre cele mai dramatice evenimente ale muntelui și reprezintă un pericol pentru populația montană din numeroase țări ale lumii. Practicarea sporturilor de iarnă determină o creștere a riscului impactului avalanșelor.

Iarna s-a lăsat şi peste sat. Totul este alb, misterios, grandios şi zăpada este din abundenţă. Casele pitite sub căciuli mari si albe sunt înconjurate de un câmp de cristal. Este un peisaj mirific: covorul moale şi pufos de zăpadă domină pământul. Singurele urme de viaţă le reprezintă copii zglobii și fumul care se ridică de asupra caselor.

Sanie se numește un vehicul cu tracțiune umană, animală sau autopropulsat, care are două tălpi de lemn sau de metal, cu ajutorul cărora se deplasează prin alunecare pe zăpadă sau pe gheață. La ţară, saniile sunt trase, de regulă, de cai. Plimbările cu sania trasă de cai fac parte din oferta multor staţiuni turistice din ţara noastră.

De îndată ce stratul de zăpadă devine suficient pentru săniuș, copii se îndreaptă spre derdeluș. Înfofoliţi în haine groase, alunecă cu săniile pe zăpada bătătorită, chiuind și țipând. Alţi copii fac oameni de zăpadă, merg la schi sau la patinoar. Cei mai mici se bat cu bulgări de zăpadă. Iarna este anotimpul preferat de copii pentru că pot face tot felul de năzdrăvănii în zăpadă.

Derdeluşul este un loc în pantă unde se dau copiii cu săniuţa. În România, pe timpul iernii, săniuşul rămâne în continuare unul dintre cele mai populare sporturi, atât în rândul copiilor, cât şi în cel al adulţilor. Sania a apărut ca sport în secolul al XVIII-lea, când, lângă Sankt Petersburg, Rusia, au fost organizate câteva competiții.

Venirea Crăciunului reprezintă unul din cele mai aşteptate momente ale anului. El este motiv de bucurie pentru întreaga familie, prilej prin care toţi cei dragi se adună în jurul bradului de Crăciun. Sub bradul frumos împodobit Moş Crăciun aşează cadourile pentru cei dragi. Copii merg apoi la colindat. Pe meleagurile românesti colindele sunt foarte bine conservate mai ales în lumea satului unde nelipsite la acest ceas de sărbătoare sunt umblatul cu capra, Steaua sau Pluguşorul. Moş Crăciun este un om bătrân, prietenos, care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (24 spre 25 decembrie). Obiceiul de a redacta o scrisoare către Moș Crăciun este o tradiție de Crăciun. Scrisorile de obicei conțin o listă de jucării pe care le doresc copiii și confirmarea faptului că au fost buni.

Poezii despre iarnă Iarna de Tiberiu Jugănaru

În iarnă de Aurora Luchian

Iarna, cu papuci de gheaţă Cum soseşte ne şi pune Şi cu tâmplele cărunte, Flori de chiciură pe ramuri S-a pornit de dimineaţă Şi începe să adune Lunecând din vârf de munte. Mici năsucuri pe la geamuri. Cu alai de-mpărăteasă, Pe drum de mărgăritar, Se prezintă viforoasă Rupând foi din calendar.

În privelişti siderale Cerne stele hărnicuţă Şi ne face, colo-n vale, Neted drum de săniuţă.

S-a întors ursul pe-o parte, Doarme în cojocul gros, Că e zi sau că e noapte, Sforăie precum un moș!

Nici vulpița cea șireată N-a ieșit din vizuină. N-are fular, iar o gheată O pierdu printr-o grădină.

Iepurașu-nfometat Ar ieși să roadă scoarța, Dar e ger și-a înserat, Iarna-i rea, o cotoroanță!

Viforul s-a întețit, Robotind, troiene face, Tacticos ca într-un rit, Pune dealului cojoace.

Related Documents

Anotimpurile: Iarna
May 2020 23
Anotimpurile
December 2019 8
Iarna
June 2020 19
Iarna
June 2020 21
Anotimpurile Test
June 2020 7
Romania Iarna
July 2020 16

More Documents from "Maimutica Fifi"

Flight
June 2020 31
Searching For Ghosts
July 2020 14
Things
June 2020 23