Agenda leerpad Laura V - donderdag 21/03 o.m. 5 Datum en lesuur Donderdag 21/03/19
Vak
Lesonderwerp
Beginsituatie
OD en lesdoelen
Korte inhoud
Evaluatie
Wiskunde
*Evaluatie: optellen en aftrekken tot 10
- Laura had tijdens de vorige les duidelijk meer tijd nodig bij het aftrekken dan bij het optellen. -Ook bij het schakelen van optellen naar aftrekken maakte ze soms fouten. -Bij aftrekken durfde ze ook het kleinste getal vooraan zetten en had ze niet onmiddellijk door dat je dan de oefening niet kan oplossen. - ik wil nu vooral werken op aftrekken en tijdens het volgende
*Evaluatie +en – tot 10 -Ik kan vlot optellen tot 10 aan de hand van getalbeelden. -Ik kan vlot aftrekken tot 10 aan de hand van getalbeelden. Ik kan de juiste bewerking noteren bij een rekenverhaal.
-Evaluatie tot 10 : deel 1 schematisch met getalbeelden deel 2 abstract deel 3 auditief
-Bij de evaluatie ging het heel vlot bij de getalbeelden en ook de optellingen tot 10. Bij de aftrekkingen merkte ik dat enkele oefeningen nog duidelijk niet geautomatiseerd zijn. Ik liet Laura stippen zetten wanneer ze twijfelde en een kruisje wanneer ze het niet wist en te lang moest nadenken.
+ en – tot 10 Ik zeg de passende oefening bij een rekenverhaal. Ik kan de getalbeelden tot 10 vlot herkennen en gebruiken.
-de getalbeelden tot 10 flitsen en bijdenken tot 10.
Van 14u40 – 15u20 *optellen en aftrekken tot 10 nadruk op aftrekken. (nadruk op abstract werken)
-Optellen en aftrekken tot 10: -Aan de hand van kijkplaten en rekenverhalen, met nadruk op de bewerking die bij een bepaald verhaal hoort.
- reeks oefeningen optellen tot 10 met getalbeelden. Hoeveel is dit? Als ik er … bijdenk, hoeveel heb ik er dan? Dus … + … = …
Nadat ze klaar was met alles stonden er een 3tal stipjes en twee kruisjes. Ik liet ze deze aan de hand van de getalbeelden controleren en oplossen, dan lukte dit wel vlot. Het flitsen van de getalbeelden ging goed,
momentje op schakelen tussen optellen en aftrekken.
Ik kan aanvullen tot 10 aan de hand van de getalbeelden. Ik kan vlot optellen tot 10. Ik kan vlot aftrekken tot 10. Ik kan de omgekeerde bewerking gebruiken en noteren. Ik weet dat bij een optelling de termen van plaats mogen wisselen en pas dit toe.
-flitskaarten (1 min). 6 + 3 = ? aan bod laten komen (vorige les fout!) -reeks oefeningen aftrekken Eerst nog eens werken met getalbeelden. Hoeveel is dit? Als ik er … wegdenk, hoeveel heb ik er dan nog? Dus … - … = … Daarna werkblaadjes op aftrekkingen. -4,-5,-6 en dan -7,-8, -9. (tijden zullen hier ook bijgehouden worden) -flitsen van aftrekkingen (1min) Daarna evalueren we samen en worden de oefeningen die ze alleen zal maken (tijdens BZW) overlopen. We blikken ook vooruit naar het volgende ondersteuningsmomentje. (1min)
ook het bijdenken tot 10 ging vlot. Bij de reeks minoefeningen viel het enorm op dat ze het moeilijk had wanneer ze 9 - … = moest oplossen. Bij 7 twijfelde ze ook af en toe maar minder en deze oefeningen waren steeds juist. Vandaag had Laura ook veel minder oefeningen juist in 1 minuut en dit zowel bij het optellen als aftrekken. Door een wijziging in het lesrooster vielen er voor Laura twee momenten weg om te oefenen. Spijtig genoeg was dit vandaag duidelijk te voelen.