Activitat 2_ntic

  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Activitat 2_ntic as PDF for free.

More details

  • Words: 4,092
  • Pages: 15
ACTIVITAT 2: Coneixem el nostre centre... 1. Entorn escolar El poble des Mercadal està situat al centre de l’illa de Menorca, encara que és un poble petit, ha crescut molt en els darrers anys, quant a vivendes i població. Aquest poble està integrat pel nucli urbà i varies urbanitzacions de residència dintre del seu terme, com són: Platges de Fornells, Son parc, Arenal d’en Castell... En el municipi d’ Es Mercadal hi ha pluralitat ètnica, econòmica i també familiar. Podem dir que en el municipi des Mercadal hi habita tranquil—litat, amistat i ànima de poble El Col—legi Públic Mare de Déu del Toro és l’ un del dos centres escolars del Municipi des Mercadal, es situa en el nucli del poble. A l’escola s’hi pot accedir tant a peu com en bicicleta, en cotxe... Hi ha uns pocs nens que viuen fora del poble, urbanitzacions o finques, i disposen de transport escolar. Els immigrants s’instal—len a Mercadal perquè la vivenda es més econòmica que als altres municipis de l’illa i per la posició estratègica del poble (al centre) que amplia les possibilitats de feina. Així, ens trobem cada vegada més, que molts dels pares dels alumnes d’aquest centre són immigrants procedents de diversos països o d’altres comunitats autònomes. Tots aquests factors han propiciat l’augment de les ràtios; les aules han crescut i hi trobem gran diversitat cultural. En el municipi la majoria de les famílies són nuclears. També hi ha extenses i monoparentals però en menor quantitat. El nivell econòmic que predomina és la classe mitjana, encara que hi trobem molta diversitat (mitjana alta, baixa...). En el referent al nivell d’ estudis hi ha pluralitat: des de l’absència d’estudis, estudis bàsics, estudis mitjos i estudis universitaris. Però el que més abunda són els estudis mitjos.

La llengua materna de la gran majoria dels alumnes és el català (menorquí). Aquest grup representa un 45% de la població total. La segona llengua més parlada és el castellà (30%). La resta de la població, la qual representa un 25% del total, parlen altres llengües (anglès, àrab...) Els habitants des Mercadal parlen una varietat de la llengua catalana, el menorquí. El mercadalenc, a diferència del ferrerienc o ciutadallenc, es caracteritza per ser una parla més oberta. Quant als sectors de producció, caldria dir que els darrers anys, degut al creixement del sector de la construcció (massiva immigració de països Sudamericans, nord- africans...) i l’augment del sector del turisme, el qual és actualment la font principal d’ingressos, ha propiciat que el sector de l’agricultura i la ramaderia, que tradicionalment ha estat la principal font de recursos des Mercadal, hagi perdut protagonisme. Envoltat de finques rurals, el poble des Mercadal durant segles va tenir la seva activitat laboral i de subsistència en aquest sector. Avui dia no tots els llocs estan habitats per pagesos, però la majoria que tenen fills en edat escolar van al centre Mare de Déu del Toro des Mercadal que disposa d’una línia de transport escolar. Per tant, podem afirmar que l’escola manté una estreta relació amb el món rural. A més, al poble també hi ha una petita indústria artesana i familiar de fabricació d’avarques, sandàlies típiques que antigament feia servir sobretot la gent del camp, la pagesia, i que avui en dia són de gran popularitat per la seva comoditat i el seu disseny. Però com ja hem dit, el gran protagonista és el turisme.

2. Edifici escolar Actualment, el centre compta amb dos edificis: un d’educació primària i l’altre, d’educació infantil. Aquests estan units per un passadís – creat l’any 2000- en el primer pis, units per l’aula de cinquè de primària.

L’edifici de Primària és més antic que el d’infantil i tots dos tenen dues plantes. Cal dir que tot el centre està adaptat; compta amb un ascensor, així com rampes que facilitin l’accés de les persones al centre. Es tracta d’eliminar les barreres arquitectòniques per tal de garantir la presència de tots els membres de la comunitat. En relació a l’edifici de Primària, podem dir que a la planta baixa hi trobem el despatx de direcció, la sala de professors i un hall on hi ha consergeria. Entrant a la part dreta hi ha les aules de segon, i tercer i a la part esquerre hi trobem les dues aules de primer, els banys, una aula de desdoblament i un magatzem de material de manteniment. Darrere consergeria hi ha un petit espai, que dóna al pati d’infantil, on enguany s’ha habilitat com a sala d’exposicions per a dibuixos fets per als alumnes de l’escola. En el primer pis hi ha l’aula de quart, la de cinquè, els dos sisens, l’aula d’informàtica, la biblioteca, una aula de desdoblament, uns banys i a la part on hi ha el magatzem del material escolar, hi trobem l’aula de la mestra de suport (on també es fa mediació) i l’aula d’AL. Quant a l’edifici d’Infantil, podem dir que a la planta baixa hi ha les dues aules d’EI3, així com un petit magatzem. En el primer pis hi trobem el curs d’EI-4 i EI-5, així com també els banys de professors. Cada aula d’infantil disposa dels seus banys dins de la classe i són espais grans i espaiosos, així com amb una gran lluminositat. Tota l’ escola està decorada amb murals, treballs del fillets, pòsters educatius... La paret de l’escala està pintada, al igual que la façana de l’edifici d’educació Infantil i d’un del patis. L’escola resulta acollidora, té molta llum i algunes plantes, tot això crea un ambient càlid. Perquè l’escola és petita i no es disposa d’un espai per fer psicomotricitat, l’ajuntament ha posat en disposició del centre una sala ubicada a un edifici

municipal extern a l’escola. Aquesta sala també s’utilitza per altres activitats extraescolars, organitzades per diferents entitats del municipi. Quant a les aules, podem dir que hi ha 13 aules on es fa classe, 4 d’infantil i 9 de primària. Com ja hem dit anteriorment, s’hi sumen l’aula de música, l’aula d’informàtica, la biblioteca... Les aules en general són grans i espaioses, i totes disposen de grans finestrals que els permet tenir llum natural durant tot el dia; són aules molt lluminoses. Gran part de la decoració són feines i manualitats realitzades pels propis alumnes, així com també hi podem trobar molta decoració relacionada amb els sentiments i les emocions. També hi ha plantes, fotografies d’altres països i continents (alumnat immigrant), etc. Cada aula compta amb un o dos ordinadors, i gairebé a totes les aules hi ha casillers, on els alumnes organitzen les seves feines. En relació a altres instal—lacions, trobem tres patis descoberts: dos són per primària i l’altre per infantil. Un d’ells és de gespa artificial i té una part on hi ha el camp de futbol. L’altre és d’asfalt i s’hi troba el camp de bàsquet. En el primer pati, hi juguen els alumnes de quart, cinquè i sisè. En canvi, a l’altre, hi juguen els alumnes de primer, segon i tercer. És en aquest on hi trobem al mig una torre de colors on els infants poden enfilar-se i jugar, així com les típiques “xarangues” menorquines. Als dos patis hi ha fonts d’aigua, bancs per seure, així com també arbres i altres plantes sembrades. Davant l’entrada de l’escola hi ha el pati d’infantil adequat per les seves característiques, on trobem un circuit vial, un tobogan i una piscina d’arena (tenen tricicles i diferents joguines). Els patis de les xarangues (primer, segon i tercer de primària) i el d’infantil està unit amb un passadís, el qual també és emprat pels alumnes a l’hora de pati i on també s’hi troben els lavabos. Per acabar, caldria fer referència a la sala de psicomotricitat. Ja que el centre no disposava d’un espai adequat per realitzar aquest tipus d’activitats, l’ajuntament va posar a disposició del centre aquest edifici.

Es tracta d’una sala d’aproximadament 60 metres quadrats, la qual està adequada amb materials per realitzar activitats de psicomotricitat amb els més petits. La sala està recoberta de parquet; una part de la paret està emmirallada i a l’altra hi trobem espatlleres, finestrals... Els materials que hi trobem són matalassos, plinton, pilotes de diferents mides i textures, cordes, teles... Aquesta sala és utilitzada pels alumnes d’educació infantil de quatre i cinc anys, dues hores setmanals cadascun. A més, l’edifici és utilitzat per l’ajuntament per realitzar diferents activitats lúdiques i culturals.

3. Alumnat, professorat i famílies

L’escola Mare de Déu del Toro des Mercadal és d’una sola línia però a causa del ràpid creixement de la població hi ha molts cursos que s’han hagut de desdoblar com és el cas, per exemple, d’EI-3, primer, tercer i sisè. A la nostra escola hi ha un total de 249 alumnes, 84 són d’educació Infantil i 165 d’educació Primària, distribuïts de la següent manera:

EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ INFANTIL

1r grup A

17

GRUP

N. ALUMNES

1r grup B

17

3 anys grup A

18

2n

28

3 anys grup B

19

3r grup A

18

4 anys

22

3r grup B

18

5 anys

25

4t

17



20

6è grup A

15

6è grup B

15

Com a característiques a destacar de l’alumnat, podríem dir que hi ha una gran diversitat, quant a procedència, entorn socioeconòmic i afectiu. De tot això se’n deriva que moltes de les necessitats dels alumnes siguin més de caràcter emocional, social... que a nivell físic i/o cognitiu. En aquesta escola s’intenta atendre a tots els alumnes segons les seves possibilitats, que no vol dir que s’aconsegueixi sempre ja que vegades la manca de recursos dificulta poder-la dur a terme de manera correcta. La ràtio és també un factor important. Dins l’equip de mestres compten amb especialistes per atendre sobre tot els ANEE. Aquest equip de suport està format per la +1 d’Ed. Infantil (és la directora del centre), dues logopedes que ocupen una plaça (una és la cap d’estudis del centre i per tant, fa d’AL a mitja jornada i l’altra és compartida amb altres dos centres), la Professora de suport (PT), i el professor d’atenció a la diversitat (AD), i l’EOEP (equip orientació escolar i psicopedagògica) format per la cap d’estudis i la psicopedagoga de l’EOEP. A l’hora de confeccionar horaris es té en compte que els desdoblaments que es facin siguin el més adequat possible segons

les necessitats. Igualment

també s’estudia en cada cas el suport a realitzar per part del mestre que tingui disposició al Centre (suport individual, suport dins l’aula o desdoblament). El suport dins l’aula, tant per part dels mestres especialistes com del professor corresponent, està coordinat amb el tutor, tan si és fa dins com fora de l’aula. En moments puntuals hi ha la possibilitat de realitzar el suport a un grup més nombrós. Per realitzar el suport

dins l’aula, les

activitats que prepari el tutor o especialista han de permetre la implicació del mestre/a de suport. Dins l’aula, el mestre tutor també té recursos per donar una resposta més individualitzada:



Avaluar a cada alumne, segons el seu nivell.



Tenir materials complementaris tant per repassar certs continguts i ampliar-los.



La utilització de racons, de diferents estratègies i diverses modalitats d’agrupacions.



Fer participar als alumnes (alumne protagonista del seu aprenentatge) perquè s’ajudin entre ells i fomentant així l’aprenentatge cooperatiu i entre iguals.

Es dóna molta importància a l’acció tutorial, ja que en el Pla d’Acció Tutorial es contempla tenir un coneixement el més complert possible de cada un dels alumnes i del grup, aconduir demandes i inquietuds, orientar i assessorar, facilitar la integració en el grup i fomentar la participació, atendre les dificultats d’aprenentatge, etc. En el cas de les necessitats educatives especials, es fan les adaptacions tenint en compte:  L’adequació del currículum, tenint en compte les característiques de l’alumnat.  Mesures de reforç educatiu.  Flexibilització del temps, tant dins l’àmbit del mateix cicle com de l’etapa corresponent.  Adaptació curricular individual (ACI)

L’objectiu de tot el claustre és donar resposta a tots els alumenes, afavorint així en el seu desenvolupament com a persones. En relació als mestres de l’escola, el claustre esta format per 23 mestres. La gran majoria d’aquests/es mestres fa alguns anys que treballen a l’escola, enfront a una minoria que s’han incorporat durant els darrers anys.

Dins el claustre també hi trobem gran diversitat; diferents formes organitzatives i metodològiques, diferents filosofies... Però la característica més important a destacar és que, el fet que sigui un claustre reduït, afavoreix molt més la interacció entre els seus membres i això incideix de forma positiva en el clima quotidià del centre. Quant al personal no docent, cal fer referència que el centre compta amb un conserge i una dona de neteja. Per altra banda, el centre està obert a rebre voluntariat (en determinades activitats, sortides...), alumnes practicants, família... Per altra banda, al centre hi ha constituïda una Associació de Pares i Mares d'Alumnes, on la majoria de pares i mares de l’escola estan associats. L’APIMA col—labora organitzant les activitats extraescolars, aportant material, subvencionant sortides, espectacles i material fungible. També són els encarregats de convidar a una bereneta a tots els alumnes en el transcurs de la festa de final de curs. Quant a l’estructura organitzativa, caldria dir que el centre hi ha els següents equips docents:

 Equip directiu  està format per la directora, la cap d’estudis i la secretària.  Equips de cicle  Estan integrats pels professors de cada cicle, un dels quals és el responsable de coordinar els diferents nivells i la interrelació dels diferents cicles. El professor/a de suport, AL i AD es coordinaran amb els tutors responsables d'alumnes amb N.E.E. i formaran part del Cicle al qual pertanyen la major part dels seus alumnes. Els especialistes o no tutors formaran part del Cicle a on dediquin més hores. Així doncs, els diferents cicles es coordinaran entre ells, per tractar aspectes que requereixen una continuïtat.

 Equips de nivell  Quan hi hagi dos grup- classe d'un mateix nivell, es coordinaran els dos tutors.

 Equip de suport  L’equip de suport està format per: la +1 d’Ed. Infantil, la mestra d’audició i llenguatge (AL) que a l’hora és la cap d’estudis del centre, la mestra de suport (PT), i el professor d’atenció a la diversitat (AD). A més, l’equip compta amb la psicopedagoga

de

l’EOEP

(equip

d’orientació

escolar

i

psicopedagògica) amb el qual es reuniran cada quinze dies amb l’objectiu de col—laborar en la planificació, elaboració, seguiment i avaluació de l’alumnat amb nee, compensatòria i/o qualsevol cas de reforç escolar.  Consell escolar  El Consell Escolar es l'òrgan de participació dels diferents membres de la comunitat educativa. Està format per: l'equip directiu, 3 mestres, 4 pares o mares, 1 representat de l'Ajuntament, representant de l’APIMA i un del personal no docent.

Quant a les comissions, caldria destacar les següents:  Comissió de coordinació pedagògica  Té la funció de preparar els claustres pedagògics que es fan trimestralment i coordinar l’elaboració del Pla de Convivència.  Comissió de normalització lingüística / Comissió de serveis i d’activitats complementàries i extraescolars.  Les coordinacions de les dues comissions son assumides per l’equip directiu.  Comissió de revista escolar  Les funcions d’aquesta comissió consisteixen a fer l’Editorial i coordinar les propostes que ha fet cada cicle.

 Comissió de festes  És l’encarregada de proposar les activitats, idees, temes... que es realitzaran a les diferents celebracions que tindran lloc durant el curs escolar (disfresses carnaval, decoració nadalenca...).  Comissió ecoambiental  És l’encarregada de proposar i organitzar les activitats que l’escola dedicarà a preservar el mediambient. Aquestes activitats tenen com objectiu que els alumnes participin d’una manera activa i que siguin conscients de la necessitat de cuidar el l’entorn.  Comissió de cooperació  Ja fa uns anys que l’escola participa amb el Fons Menorquí de Cooperació realitzant intercanvis de correspondència amb escoles de països del Sud. Aquest any s’ha creat aquesta comissió per tal de formalitzar aquesta relació. Entrant a formar part de la Xarxa de Centres Educatius Cooperants.

En relació a les famílies, caldria dir que el centre organitza tallers, activitats... especialment per educació infantil, en les quals els familiars participen de forma activa. Un exemple serien els grups interactius d’avis que es fan a EI-5 setmanalment. Aquests consisteixen en que alguns avis entren a l’aula com a col—laboradors i, amb l’ajuda de la mestra, es fan unes determinades activitats més lúdiques i interactives. Per altra banda, a EI-3 cada setmana, un pare/mare d’un alumne entra a l’aula per contar un conte. A l’altra grup d’EI-3, en canvi, hi assisteixen pares, mares, avis... (un voluntari per setmana) per tal d’explicar a la resta de la classe d’on prové el nom del seu fill/a, per què el van escollir... En definitiva, es fa molta feina amb les famílies, les quals sempre troben les portes del centre obertes. Com a projectes d’innovació, podríem destacar el projecte de mediació, el qual es va posar en pràctica el curs passat i poc a poc es va consolidant. Va néixer amb la voluntat de mitigar, en la mesura d’allà possible, els conflictes que sorgien al centre.

L’equip de mediació està format per la mestra d’EI-5 – la mediadora- la qual ha realitzat cursos de formació i la mestra de suport. Al principi, la mediació era una novetat, per la qual es dedicava una hora lectiva setmanal. Actualment, s’hi dediquen dues hores setmanals i l’equip mediador, realitza tutories grupals amb els alumnes de sisè un cop per setmana, en les quals es treballen sentiments, emocions... L’objectiu d’aquest projecte és millorar les relacions dels membres de la comunitat, per tal que al centre s’hi respiri un bon clima.

4. Tecnologies de la informació i la comunicació

Descripció de les NTIC al centre

Per començar farem una breu descripció dels recursos tecnològics existents al centre:  Aula d’informàtica amb 16 ordinadors  Dos ordinadors a cada aula d’infantil  Un ordinador a cada aula de primer i segon cicle  Un ordinador a l’aula de 5é  Un a l’aula de la PT  Un a l’aula de l’AL  Dos ordinadors a direcció, un a la sala de professors i dos a la biblioteca  Tres impressores, una d’elles amb escàner...  Dues fotocopiadores  Dos aparells de televisió a primària i un a infantil  Dos reproductors de vídeos a primària i un a infantil  Un reproductor de DVD a primària i un a infantil  Tres càmeres de fotos digitals per a tota l’escola  Una càmera de vídeo  Un canó (tenen demanat un altre)  Una pissarra digital (només es pot utilitzar a l’aula d’informàtica)  Un projector de transparències

 Connexió a Internet (només funciona a determinades aules del centre: a l’aula d’informàtica, a direcció, la biblioteca i a l’aula de l’AL i la PT)

Tecnologies de la informació i comunicació

Als documents del centre (PEC) queda reflectit que l’escola forma part del projecte xarxipèlag que consisteix a tenir una aula d’informàtica i un ordenador a cada aula, on tots els ordenadors estan connectats a Internet i a una xarxa interna, té un professor encarregat de la coordinació d’aquest i serà el responsable de dur a terme les següents tasques:

-

Manteniment de la xarxa d’ordinadors. A principi de curs, per evitar problemes, es revisaran tots els ordinadors. Hem de tenir en compte que són utilitzats també en les activitats extraescolars i a l’escola d’adults. En cas d’avaries farà les gestions pertinents per solucionar els problemes.

-

Actualitzar les dades de la pàgina web.

-

Coordinarà les

activitats que els diferents cursos realitzaran per

penjar a la pàgina web. -

Actualitzar l’inventari del material informàtic.

-

Assessorar al claustre de professors en tots els temes relatius a l’aplicació de les NTIC (Noves Tecnologies de la Informació i Comunicació) a la pràctica docent.

-

Posar en marxa un servidor virtual de CD-ROM, utilitzant el servidor Linux.

-

Instal—lar, configurar i fer funcionar, en els equips informàtics del centre, les aplicacions que la Conselleria d’Educació i Cultura faciliti directament o indirectament per mitjà de recomanacions d’ús.

-

Buidar les càmeres de fotos a una carpeta compartida (per a tot el professorat) de l’ordinador i carregar les bateries.

(Hem de dir que encara que és així com hauria de funcionar el tema no es realitzen totes les tasques, ja que el professor encarregat no té massa temps i no rep el suport adient dels companys, per tant se li acumulen les feines). Utilització de les NTIC en la docència

S’ha de dir que les NTIC no formen part de la cultura de centre, s’utilitzen puntualment, no se’n treu tot el profit possible... Per exemple, la pissarra digital només l’empren dos professors i de forma ocasional. A més a les classes d’informàtica són els tutors els encarregats de donar-les, l’escassa formació per part de molts en aquest àmbit fa que els fillets no aprofitin bé aquestes classes i que les habilitats envers les NTIC no tinguin molta rellevància. Moltes vegades els alumnes saben més que el propi docent.... Aquesta escassa formació fa que molts professors optin per deixar fer el que vulguin als alumnes durant les classes d’informàtica i aquests acaben jugant. Si l’aula d’informàtica no en fan un bon ús, podem preveure que poques vegades els docents utilitzaran les NTIC com a recurs per les classes d’altres matèries. Activitats que es solen dur a terme: 

Les professores de EI-5 i cinquè han posat un projecte en marxa en la que els alumnes de cinquè fan de tutors d’informàtica als petits (peer- tutoring)



Treball projectes (Projecte Sant Joan/ blog/ 3er cicle, treballs de cooperació...)



Alguns

professors

realitzen

activitats

esporàdiques

a

l’aula

d’informàtica (Educa365, Xtec...) 

En ocasions puntuals, pocs tutors empren presentacions (pwp) com a suport per les seves explicacions

Aptitud i expectatives de l’equip docent Com ja hem dit en aquest centre els docents utilitzen les NTIC de forma esporàdica. Encara que tots són conscients de que es un mitjà didàctic molt bo, no tenen iniciativa per millorar les seves competències en aquest àmbit. A pesar de l’oferta formativa que hi ha pels docents, pocs s’han apuntat a algun dels cursos disponibles (només la mestre d’EF, que és la coordinadora del Projecte de Sant Joan s’ha apuntat a un curs de blogs i un tutor de sisè, que és el responsable de NTIC del centre, a un de pissarra digital). Tots els docents veuen les possibilitats que tenen les NTIC com a eina compensadora i motivadora pels alumnes, també com a reforç per la tasca d’ensenyament, però es senten insegurs a l’hora d’emprar-les. A tot això s’afegeix que l’aula d’informàtica està molt ocupada, i és difícil coordinar-se si es vol fer alguna activitat a ella a hores que no els hi correspon. El mateix passa amb la pissarra digital, ja que només es pot emprar a l’aula d’informàtica, totes aquestes dificultats fan que moltes vegades els mestres descartin el seu ús fàcilment. Uns quants mestres troben que s’han de començar a aprofitar més les oportunitats que ens donen les NTIC al procés d’E/A i estan disposats a fer una feina cooperativa i donar suport als companys que ho necessitin. Així que podríem dir que tenen ganes de millorar, quant a l’ús, i el canvi metodològic que implica, i també el seu equipament de centre (que està un poc antiquat).

Aptitud i expectatives de l’alumnat i famílies L’alumnat no mostra massa interès envers les NTIC, probablement perquè com hem dit les activitats que fan són molt rutinàries i poc atractives.

La majoria d’ells no aprenen res nou i es dediquen a jugar a jocs de la pàgina de Disney o a fer algunes activitats d’ Educa365. Encara que hem observat que quan se’ls hi ha proposat una activitat nova tots han mostrat ganes d’aprendre i sembla que els hi resulta motivador. Quant a les famílies no sembla que els hi preocupi massa el tema de les NTIC. Un exemple d’aquest desinterès és que van donar l’opció de que se’ns deixés l’adreça electrònica per notificacions, avisos, notes i pocs pares han decidit utilitzar aquest servei. Com a conclusió podem dir que hi ha una aptitud de passotisme envers les NTIC i que les expectatives són molt baixes i poc motivadores, per tant ens hem de posar a fer feina per poder estar al nivell dels canvis i transformacions que la societat comporta i en la que les NTIC són una part fonamental d’ella. Hem de poder fer alumnes competents envers les noves tecnologies, millorant les seves habilitats i convertint-se aquestes en un recurs

didàctic

aprenentatge.

per

facilitar

i

diversificar

el

procés

d’ensenyament-

Related Documents

Activitat
April 2020 19
Activitat 2_ntic
April 2020 13
Activitat A5
December 2019 11
Activitat 3
May 2020 9
Activitat-abelles
November 2019 12
Activitat 1
November 2019 5