3loa_m_filip_04_wo-n

  • Uploaded by: filip maes
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 3loa_m_filip_04_wo-n as PDF for free.

More details

  • Words: 1,242
  • Pages: 7
KaHo Sint-Lieven Bachelor in het Onderwijs: Lager Onderwijs Stagecoördinatie: Lieve Heylen Campus WAAS Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas Tel.: 03 780 89 04 Fax: 03 780 89 03 E-mail: [email protected]

VERKORTE LESVOORBEREIDING Student(e): Filip Maes

Stageschool: De Eeckberger

Klas (LO): 3LOa

Stageklas: 3e leerjaar

Vaklector: A. Pil

Mentor: Martien Daneel

Stagelector:B. Coupé

Datum stageles: 20 oktober 2008 Begin- en einduur: 10.55u – 11.45u en 13.15u – 13.40u en 14.40u – 15.30u

LEERGEBIED: wereldoriëntatie

ONDERDEEL: natuur

LESONDERWERP: de herfst

10350084.doc

Academiejaar: 2007-2008

p. 1/7

Beoordeling van de lesvoorbereiding: Attitudes (verantwoordelijkheidszin, correct taalgebruik) – administratie (identificatiegegevens, lesgeven onder de juiste noemer, bronnen, bijlagen) – beginsituatie bepalen, doelstellingen kiezen en formuleren met verwijzing naar leerplan – krachtige leeromgeving uitwerken (correcte leerinhouden selecteren en leerervaringen structureren in lesfases, timing, werkvormen en organisatie bepalen; onderwijsleermiddelen uitwerken) Positieve punten:

Leerpunten:

Voorbereiding nagezien op: door mentor: volstrekt onvoldoende

lector:

onvoldoende

voldoende

Herwerking afgegeven op: aan mentor: volstrekt onvoldoende

ruim voldoende

goed

zeer goed

goed

zeer goed

lector:

onvoldoende

voldoende

ruim voldoende

LEERPLANSITUERING:

7.6 kinderen zien in dat mensen, dieren of planten op een eigen manier trachten in leven te blijven.

BEGINSITUATIE:

De leerlingen leren deze week over de herfst. Deze les loopt over de hele dag met enkele onderbrekingen.

DOELEN:

10350084.doc

1. De kinderen weten op welke manier de dieren de winter doorbrengen. 2. De kinderen kunnen enkele dieren opnoemen die in de winter in ons land blijven. 3. De kinderen kunnen enkele dieren opnoemen die op reis gaan. 4. De kinderen kunnen enkele dieren opnoemen die een winterslaap houden en kunnen uitleggen wat deze term inhoudt. 5. De kinderen kunnen uitleggen wat er gebeurt met het lichaam van het dier als het in een winterslaap is. 6. De kinderen kunnen enkele dieren opnoemen die een winterrust houden en kunnen uitleggen wat deze term inhoudt.

Laatst gewijzigd : dd/11/yyyy

p. 2/7

DIDACTISCH MATERIAAL:



BRONNEN:



AANTAL BIJLAGEN:

Woordspelletjes Werkblad

Prenten, werkblad, ganzenbord en vragen, memory, 2 kwartetten, woordspelletjes, doorschuifnummers, doorschuifmuziekje, spelregels, afspraken.

BORDSCHEMA

10350084.doc

Laatst gewijzigd : dd/11/yyyy

p. 3/7

DOEL NR.

10.55u

LESFASE - LEERINHOUD

De leerkracht vraagt aan de leerlingen wat ze zouden doen als ze zouden weten dat er weldra minder eten zou zijn en ze geconfronteerd zouden worden met hevige koude. De verschillende oplossingen van de leerlingen worden besproken. Uit de voorstellen worden de vier overwinteringtechnieken gehaald. VS: Wie doet dat nog?

Winterslaap Veel dieren houden in de winter een winterslaap. Ze slapen in een veilig en beschut hol of nest. Tijdens de winterslaap werkt het lichaam heel traag. Het hart klopt heel traag, ze moeten maar af en toe adem halen. Tijdens de herfst gaan deze dieren heel veel eten en bouwen zo een vetlaag op. Hierdoor hebben ze tijdens de winter geen voedsel nodig. Mogelijke antwoorden: Vleermuizen, egels, kikkers, slakken, beren … In de lente als het warmer wordt worden ze terug wakker en actiever. Winterrust De dieren brengen hun lichaamstemperatuur een paar graden naar beneden en vallen in slaap. Maar in tegenstelling tot de winterslaap, worden deze dieren veel vaker wakker.

10350084.doc

LEERMIDDELEN

Sfeerschepping De leerlingen verwoorden hun eigen mening over overwinteren. Mogelijke antwoorden: - winterslaap; - wintervoorraad; - wintertrek; - wintervacht. Besluit: Weldra wordt het ook kouder buiten en wordt het voedsel voor de dieren schaarser. Daarom gaan zij deze technieken ook toepassen.

11.05u

DIDACTISCH HANDELEN

Prenten De leerkracht legt de leerlingen uit wat een winterslaap is. De leerkracht hangt de prenten op het bord. VS: Wat is een winterslaap eigenlijk? VS: Kennen jullie dieren die een winterslaap houden? VS: Wanneer worden ze terug wakker? En waarom? VS: Wat doen ze in de herfst? Voordat ze aan hun winterslaap beginnen?

VS: Wat zou het verschil zijn tussen een winterslaap en een winterrust? Vb: bijen, eekhoorn

Laatst gewijzigd: 19-11-yyyy

p. 4/7

DOEL NR.

11.15u

LESFASE - LEERINHOUD

Wintertrek Vooral vogels trekken in de herfst naar de warme landen om de winter te overleven. Daar is nog steeds voedsel genoeg te vinden. Deze vogels noemen we trekvogels. Een tijdje geleden verzamelden ze zich allemaal op telefoonlijnen om samen te vertrekken.

11.20u

Mogelijke antwoorden: Zwaluwen, ooievaars, sommige eenden, sommige ganzen, sommige vlinders … In de lente komen ze terug. Als het hier warmer wordt en genoeg insecten te vinden zijn. Wintervacht De meeste dieren krijgen tijdens de winter een dikkere vacht. Hierdoor krijgen ze het warmer. Mogelijke antwoorden: Paarden, konijnen, honden, katten, runderen, mussen, duiven … In de lente wordt het terug warmer, dus verliezen ze de extra haren en gaan ruiven.

11.30u

DIDACTISCH HANDELEN

Wintervoorraad Sommige dieren leggen tegen de herfst, wanneer er voedsel in overvloed te vinden is, kijk maar als je in het bos gaat wandelen of in de tuin, op verschillende plaatsen in hun gebied een voorraad aan voor in de winter. Bij schaarste vinden ze die terug door op de geur af te gaan.

LEERMIDDELEN

Prenten De leerkracht legt de leerlingen uit wat een wintertrek is. De leerkracht hangt de prenten op het bord. VS: Kennen jullie dieren die een wintertrek houden? VS: Wanneer komen ze terug? Waarom?

Prenten De leerkracht legt de leerlingen uit wat een wintervacht is. De leerkracht hangt de prenten op het bord. VS: Kennen jullie dieren die een wintervacht krijgen? VS: En wat gebeurt er met hun vacht als het lente wordt?

Prenten De leerkracht legt de leerlingen uit wat een wintervoorraad is. De leerkracht hangt de prenten op het bord. VS: Kennen jullie dieren die een wintervoorraad aanleggen? VS: Uit wat bestaat die wintervoorraad zoal?

Mogelijke antwoorden: Eekhoorn, muis, Vlaamse gaai …

10350084.doc

Laatst gewijzigd: 19-11-yyyy

p. 5/7

DOEL NR.

11.35u

LESFASE - LEERINHOUD

DIDACTISCH HANDELEN

Werkblad Zie bijlage

LEERMIDDELEN

Werkblad Lkr deelt het werkblad uit aan de leerlingen en legt de opdracht uit door het overlopen van de vragen. De leerlingen lossen het werkblad zelfstandig op.

11.45u 13.15

Afwerken werkblad Zie bijlage

13.25u

Voorstelling hoekenwerk + uitleg van de hoeken

13.40u

Afspraken: - We houden het rustig - We ruimen alles op voor de volgende groep - Ik hoor het muziekje en ruim alles op, daarna ga ik achter mijn stoel staan. - Ik heb respect voor het materiaal

10350084.doc

Werkblad De leerlingen werken verder aan het werkblad van ’s morgens.

Lkr legt aan de leerlingen uit dat ze die middag hoekenwerk gaan doen. Lkr stelt alle hoeken voor aan de kinderen en legt hierbij de spelregels uit. De banken worden al in 4 groepen geplaatst. Lkr spreekt de klasregels af met de leerlingen.

Laatst gewijzigd: 19-11-yyyy

Afspraken

p. 6/7

DOEL NR.

14.40

15.30u

10350084.doc

LESFASE - LEERINHOUD

Hoekenwerk: de herfst Hoek 1: Woordspelletjes - kruiswoordraadsel - woordzoeker Hoek 2: memory Het vinden van 2 afbeeldingen die bij elkaar horen. Wie een paar heeft, mag nog eens proberen. Hoek 3: Kwartet - een dierenkwartet - een bomenkwartet Wie een kwartet heeft, mag nog eens vragen. Ganzenbord Een ganzenbord met opdrachten en vragen over de herfst. Komen de leerlingen op een bepaalde kleur, dan hoort daar een kaartje bij met een vraag of opdracht die ze moeten oplossen. Hebben ze het juist? Dan mogen ze nog eens gooien!

DIDACTISCH HANDELEN

De leerlingen spelen het hoekenwerk. Lkr gaat rond en begeleidt waar nodig. Bij elke hoek liggen nogmaals de spelregels op papier. Elke hoek wordt ongeveer 10 minuten gespeeld door de leerlingen. Bij het doorschuiven wordt een muziekje gebruikt. De laatste 5-10 minuten dienen om de klas en het materiaal op te ruimen.

LEERMIDDELEN

Woordspelletjes Ganzenbord + opdrachtkaarten Memory Kwartet (2) Spelregels Hoeknummers doorschuifmuziekje

Doorschuiven: 1=>2 2=>3 3=>4 4=>1

Laatst gewijzigd: 19-11-yyyy

p. 7/7

More Documents from "filip maes"

Werkblad Les 04
November 2019 20
3loa_m_filip_04_wo-n
November 2019 29
Werkblad_getallenas
November 2019 20
3loa_m_filip_11_wo-n
November 2019 15