2.baza Conflictului Surse Si Motive

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 2.baza Conflictului Surse Si Motive as PDF for free.

More details

  • Words: 1,070
  • Pages: 5
1.2. Baza Conflictului: surse si motive

Cauzele generatoare de conflicte, pot fi cautate atat in elementele de ordin psiho-sociologic, cat si in elemnetele ce caracterizeaza fiecare organizatie in parte. Putem discuta astefel despre conflicte la baza carora stau diferentele in ceea ce priveste pregatirea profesionala si depre conflicte la baza carora stau diferentele in perceperea realitatilor si a sistemelor de valori. Diferentele in pregatirea profesionala, constitue o cauza inerenta de conflict in orice grup sau organizatie. In constructia competentelor intervin trei factori si anume: 1. factorii personali 2. factorii sociali 3. factoriiorganizatorici Dobandirea competentelor necesita trecerea unei perioade, in care de obicei se acumuleaza stari tensionale pe seama incapacitatii indeplinirii unor sarcini si obligatiuni, iar sentimentul de revolta apare firesc, ca urmare a comparatiei cu unuu membri ai grupului. Diferentele in perceperea realitatilor si in sistemul de valori, fac oamenii sa reactioneze in baza a ceea ce ei percep ca este realitate, deseori aceste perceptii fiind unele inselatoare. Cateva dintre aceste elemente distorsioante sunt: Imaginea inamicului diabolic: membri unui grup transforma imaginea membrilor grupului opus in „inamicul” caruia ii asociaza toate relele si dezastrele. Imaginea moralei grupului: prin care evaluarea de catre grupuri, atat a propriilor actiuni, cat si a actiunilor grupului advers, se realizeaza prin dublu standard (unul favorabil propriului grup si altul defavorabil grupului oponent) Imaginea din oglinda: grupurile rivale tind sa impartaseasca perceptii reciproc eronate unul edspre celalalt (in masura in care un grup tinde sa creada edspre un alt grup ca este „rau”, acesta din urma va manifesta la randul lui aceleasi perceptii).

FACTORII GENERATORI DE CONFLICTE Echitatea la locul de munca: este strans legata de procesul motivatioal. Angajatii sunt ci mai motivati sa participe la eficienta organizatiei in momentul in acre ceea ce ofera se afla in raport direct cu ceea ce primesc in schimb. Perceptia de echitate este insa influentata si de ceea ce se crede ca primesc ceilalti. Sa ne imaginam ca un angajat va primi un salariu mult mai mare decat asteptarile sale. El va fi foarte multumit si se va comport aca atare pana in momentul in acre va afla ca un alt coleg, in aceleasi conditii de munca, cu aceleasi atributii, cu aceleasi studii ca ale lui, primeste un salariu mai mare. In acel moment va aparea starea de nemultumire, de dezinteres, datorita urmatorilor factori: -

In juedcarea nivelului de recompensare, angajatul nu are in vedere une etalon, el va compara retributia lui cu cea a unei persoane aflata intr-o situatie similara.

-

Inechitatea apare atunci cand un angajat considera inegal raportul dintre ceea ce ofera si ceea ce primeste.

-

Inechitatea creeaza o tensiune pe care angajatul incearca sa o inlature.

-

De obicei, perceptia de inechiatate, in sensul unei remuneratii mai mici, este mai eds intalnita decat invers, fiind mai usor de acceptat un salariu mai mare, care da nastere unei motivatii puternice, decat situatia inversa care este intolrabila.

Deficientele in comuniacre: se pot constitui ca surse ale conflictuluiindeosebi atunci cand sunt oferite informatii insuficiente, sau cand sunt distorsionate anumite informatii cu sau fara voia persoanelor implicate. Subiectii trebuie sa aiba in vedere eliminarea oricaror factori ce pot crea deficiente in comunicare si sa creeze un climat de satisfacere a nevoilor grupale (informarea la locul de munca, raporturi interpersonale apropriate, satisfacerea nevoilor de apartenenta). Comportamentele dificile ale unor persoane: asa numitii angajati problema sunt foarte usor de recunoscut in cadrul organizatiilor, ca urmare a reactiilor emotionale pe care le genereaza. Conflictele de aceasta natura pot fi rezolvate numai schimband schimband in personalitate acele conditii care le-au creat. In practica insa, acest lucru este destul e dificil, ceea ce ne face sa credem ca persoanele cu probleme comportamentale (colericul, incapatanatul, barfitorul, sadicul), pot crea o atmosfera incendiara la locul de munca.

Competitia: este des utilizata ca o cale de obtinere a performantelor ridicate, dar atunci cand nu este insotita de colaborare, poate sa degenereze in conflict. Unele cercetari afirma, dimpotriva, ca noncompetitia duce la o productivitate mai ridicata, caci grupurile care coopereaza pot sa-si coordoneze mai bine activitatile, sa comunice mai eficient. De retinut este faptul ca, in cazul in care organiaztia promoveaza un sistem de tip competitional, trebuie sa fie foarte atenta la modul in care il pune in practica, deoarece risca sa iste conflicte intre angajati. Diferentele intre departamente: acestea rezulta in mod natural, ami ales in cazul in care sarcinile lor sunt total diferite. Fiecare departament foloseste mijloace de munca diferite de celelalte, interactioneaza cu oameni diferiti, primesc diferite tipuri de instruire, gandesc si actioneaza diferit. Diferentele creeaza dificultati, ca si toleranta sau antipatia inte edpartamente. Interdependenta: este o cauza importanta a conflictelor, datorita faptului ca da posibilitatea de amestec si obstructionare. In cazul in care oamenii nu ar fi nevoiti sa lucreze impreuna, conflictul ar putea fi evitat doar prin acceptarea diferentelor. In general, cu cat interdependenta este mai mare, cu atat este mai mare potentialul unui conflict. Folosirea resurselor in comun: resursele ca banii, timpul, spatiul, personalul, echipamentul, produc deseori conflicte legate de cine le va folosi, unde, cat, si cand. Aceste conflicte izbucnesc mai ales in situati ain care resursele respective sunt foarte limitate iar nevoile sunt mari. Obiective si ideologii: Nici o organiaztie nu poate avea pretentia ca obiectivele si ideologia prin care se caracterizeaza sunt in totalitate comune, tuturor membrilor. Chiar si in situatia in acre liderul reuseste sa asigure motivatia angajatilor in realizarea obiectivelor organizatiei, acestia isi vor fixa teluri diferite care sa conduca la acest lucru. In concluzie, in momentul in acre obiectivele si ideologiile sunt diferite, va izbucni un conflict care trebuie reglementat astfel inact sa incurajeze obiectivele comune si cele generale ale organizatiei, pentru a le inlocui pe cele divergente. Teritoriul: reprezinta sfera de influenta a unei persoae sau a unui grup. In organizatii oamenii sunt foarte atenti cu ceea ce le apartine si extrem de atenti la efectele invadarii teritoriului altcuiva. In mod evident, in cazul in care teritoriul este invadat (fie intentionat, fie accidental), pot s aapara conflicte.

Ostilitati irationale: in viata sociala unii oameni nu s-ar asocia niciodata; exista insa situatii in care, in mediul de munca, acestia sunt siliti s alucreze impreuna. Situatiile in care aceste ostilitati includ probleme de rasism, sex, religie sau invaliditate, sunt complet inacceptabile, ilegale si in consecinta pedepsite prin lege. In cazul in care nu avem de a face cu niciuna dintre situatiile de mai sus, este oportun sa mediem conflictul, sa identificam factorii de diminuare ai acestuia.

Related Documents

Motive
November 2019 30
Motive
October 2019 32
Surse Date
June 2020 11
Surse Internet.docx
November 2019 17
The Motive
November 2019 28