29jan2009 - Liberalisering Postmarkt - Prijs Universele Dienst

  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 29jan2009 - Liberalisering Postmarkt - Prijs Universele Dienst as PDF for free.

More details

  • Words: 615
  • Pages: 3
Brussel 30-01-2009

Kostprijs universele dienstverlening postbedeling maximaal 29 miljoen euro per jaar KPMG heeft studie klaar

Brussel, 30 januari 2009 – Minister Van Quickenborne heeft een studie besteld bij consultant KPMG om de kost te berekenen voor de universele dienstverlening (De Post NV bezorgt 5 maal per week uw brieven aan huis) na de volledige liberalisering van de postmarkt vanaf 1 januari 2011. De Post heeft haar volledige medewerking verleend aan deze studie. Indien deze universele dienstverlening een kostprijs zou hebben voor De Post, dan zal deze maximaal 29 miljoen euro bedragen. De 3e Europese Postrichtlijn van februari 2008 voorziet de volledige liberalisering van de postsector in de meeste Europese landen, waaronder ook België, ten laatste op 1 januari 2011. Het is de bedoeling de prijzen te verlagen, de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en nieuwe diensten te ontwikkelen (bv. hybrid mail - bedrijven sturen hun poststukken per mail en ze worden dichtbij de klant uitgeprint en verstuurd. Bij afwezigheid krijgt men een sms dat er een postpakket wacht). Het huidige monopolie van De Post op brieven van minder dan 50 gram zal door de liberalisering verdwijnen vanaf eind 2010. De Post zal wel nog minstens tot 2017 5 maal per week de briefwisseling aan huis bezorgen over het volledige Belgische grondgebied. Deze briefbedeling, door De Post of door een concurrent, zal uiteraard ook na 2017 verplicht blijven.

Brussel 30-01-2009

Het was belangrijk om na te gaan wat de universele dienstverlening aan De Post zou kosten. Volstaan de inkomsten uit de universele dienstverlening om de kosten hiervan voor De Post te dekken? De regering heeft immers beslist dat de eventuele kost door de overheid zal worden gedragen. Consultant KPMG heeft de kostenraming van De Post over de universele dienstverlening na de liberalisering bestudeerd. Deze raming houdt rekening met een sterke concurrentie, een afname van het marktaandeel van De Post en prijzen die fors lager zullen liggen dan vandaag. KPMG besluit dat het cijfer van 29 miljoen euro dat door De Post wordt naar voor geschoven een maximum is. De exacte kost zal onder meer afhangen van het aantal concurrenten dat in België actief zal zijn. Minister Van Quickenborne werkt op dit moment aan de wetteksten over de liberalisering van de postsector, zoals werd overeengekomen binnen de regering op 19 december 2008. Ter herinnering, dit akkoord garandeert de kwaliteit van de tewerkstelling in de sector door te voorzien in een arbeidsovereenkomst voor nieuwe postbodes en dus ook in een wettelijk minimumsalaris. Het akkoord voorziet ook dat nieuwe postbedrijven na 5 jaar hun diensten moeten aanbieden over minstens 80% van het grondgebied van elk van de 3 gewesten. De postbedeling zal na 2 jaar ook minstens 2 maal per week moeten gebeuren.

Brussel 30-01-2009

Minister Van Quickenborne: “De openstelling van de postmarkt is goed voor iedereen. De consumenten behouden dezelfde diensten (5 dagen per week post over het ganse grondgebied) als vandaag maar met nog meer kwaliteit. De prijs van de postzegel wordt onder controle gehouden. Bedrijven die post willen versturen, krijgen lagere tarieven (tot -50%), meer keuze, meer flexibiliteit en innovatieve diensten. Nieuwe postbedrijven kunnen tegen soepele voorwaarden de concurrentie aangaan zonder extra heffingen of lasten. Ook werknemers gaan er niet op achteruit: de postsector zal voornamelijk werken met werknemers en zo wordt sociale dumping tegengegaan. Het postbedrijf van vandaag, De Post NV, kan zich in die omstandigheden goed voorbereiden op de liberalisering. Indien de universele dienstverlening al een kost met zich meebrengt dan heeft de overheid nu de bevestiging dat deze maximaal 29 miljoen euro zal bedragen. Hiermee laat België zich grotendeels inspireren door het Zweedse model dat sociaal, creatief en competitief is.”

Voor meer informatie: Tim Van Broeckhoven GSM: 0473-36 28 57 [email protected]

Related Documents