22092009 Hm 3

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 22092009 Hm 3 as PDF for free.

More details

  • Words: 550
  • Pages: 2
3. La monarquia absoluta. 22-9-09 0.La monarquia era la forma de govern dominant a Europa fins al s.XVIII, ís XIV i Llu la va fer absoluta, acaparant tots els poders.

3 .1 .E l s l ím i t s de l a monarqu ia abso lu ta

a)Els reis absoluts dirigien personalment la política i tenien un exèrcit permanent i una burocràcia que li obeïen. b)Però aquest poder també tenia certes limitacions: b1)Els poders locals obeïen abans les autoritats més properes que no pas al rei (per exemple, al senyor feudal al camp o a l’ajuntament). B2)Els reis no controlaven eficaçment el seu sistema de govern. B3)L’aristocràcia i les diverses assemblees representatives podien bloquejar determinades iniciatives reials, com l’augment d’impostos. c)Per tant, hi havia un poder monàrquic basat en la col·laboració amb els poders locals (ajuntaments i corts) i els grans senyors.

3 .1 .1 La pràc t i ca de l gove rn abso lu t a)Els reis absoluts reenc funcionaris per afermar el seu poder arreu. b)Els reis s’alien amb els poderosos, oferint-los mantenir el seu poder i autonomia, especialment als gremis, la noblesa i Església. Això inclou l’exempció d’impostos per als estaments privilegiats. c)Els reis van acceptar que continuessin les senyories jurisdiccionals

3 .1 .2 . E l despot i sme i l · l u s t ra t

a)Els monarques absoluts eren conscients delmes proble dels seus regnes, i per resoldre’ls es van basar en unes reformes que es fonamentaven en la Il·lustració, moviment filosòfic del S.XVIII: Despotisme il·lustrat: Absolutisme + Il·lustraci ó. Lema : «Tot per al poble però sense el », poble de Carles III. b)Les reformes van reforçar les institucions de l’estat i van millorar l’economia amb el desenvolupament de la indústria,comerç i ciència. c)Les reformes no van alterar ni qüestionar les bases de l’Antic Règim

3 .2 . E l s règ ims par lamenta r i s

a)A les Províncies Unides i a Anglaterra es van imposar règims parlamentaris, amb la participació de les classe mitjanes. b)A Anglaterra, el s.XVII va viure enfrontaments entre absolutistes i parlamentaristes amb dues revolucions, des del 1689 amb Guillem III el Bill of Rights acabava amb l’absolutisme. c)A les Províncies Unides, la república que es va establir després de vèncer els espanyols,es reunia en uns Estats Generals parlamentaris.

4 Il·lustració i crítica de l’Antic Règim 0.La Il·lustració, moviment filosòfic del s.XVIII, es basa entat: la raó i la lliber “Sapere aude” (lema de Kant i dels il·lustrats).

4 .1 . Les bases de l pensament i l · l u s t ra t

-Predomini de la raó sobre la tradició i la superstició. -La crítica com a instrument contra tot allò oposat a la raó. -L’autonomia del poder civil envers l’eclesiàstic.

-La tolerància religiosa com a símbol de la pluralitat de creences. -Gran interès per l’economia i el progrés material. -L’educació com a instrument difusor de la raó, dependria de l’estat. -L’interès per les ciències experimentals i pels seus avenços.

a)L’ésser humà havia de superar la minoria d’edat que li havien imposat les religions, i utilitzar la seva ment per obtenir la felicitat, essent ell mateix com a centre d’interès en comptes de Déu. b)Les supersticions, les tradicions i diversos elements religiosos cotilles »eren que « li impedien a l’ésser humà d’avançar.

Related Documents

22092009 Hm 3
June 2020 4
Hm
October 2019 41
Hm
May 2020 22
Hm
October 2019 34
Local 22092009
June 2020 6
Etc 22092009
June 2020 11