2009-2010 6.sinif Yillik Plan

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 2009-2010 6.sinif Yillik Plan as PDF for free.

More details

  • Words: 11,162
  • Pages: 15
2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BALIKLIOVA İLKÖĞRETİM OKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLÂNI

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

ÖĞRENME ALANI: CANLILAR VE HAYAT 1.ÜNİTE: CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME SAAT

HAFTA

AY

SÜRE

KAZANIMLAR

4 SAAT 4 SAAT

4. HAFTA ( 24 EYLÜL - 25 EYLÜL) 2.HAFTA (05 EKİM- 09 EKİM)

5 HAFTA (28 EYLÜL – 02 EKİM)

2

4 SAAT

2.HAFTA (05 EKİM- 09 EKİM)

EKİM

EKİMEYLÜL-EKİM

EYLÜL

1-CANLILIK HÜCREYLE BAŞLAR Hücre ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1. Bir hayvan hücresi ve bitki hücresini mikroskopta gözlemleyerek çizer (BSB-1,2,3). 1.2. Hücrenin temel kısımlarını levha, model üzerinde göstererek görevlerini açıklar.

ETKİNLİKLER

AÇIKLAMALAR

Canlının en küçük yapı birimi (1.1,1,2 ,1,3) (BSB1,2,3,5,6)

[!] Mikroskobun keşfi ve tarihsel gelişimi ile ilgili bir okuma metni verilebilir.  1.2 Hücrenin temel kısımları için hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek verilir. Hücre organellerinin yapıları verilmeden sadece görevleri belirtilir. Prokaryot ve ökaryot ifadeleri kullanılmadan çekirdek içerisinde kalıtsal özellikleri taşıyan yapıların bulunduğu belirtilir. Bazı ilkel hücrelerde ise çekirdek olmadığı, kalıtsal özellikleri taşıyan yapıların sitoplazmada dağınık olarak bulunduğu verilir.  1.2 Madde alış verişinde hücre zarının seçici-geçirgen özelliği verilir. Fakat hangi maddelerin kolay hangilerinin zor geçtiğine dair ayrıntılara, aktif / pasif taşımaya girilmez.

1.3.

Gözlemleri sonucunda bitki ve hayvan hücresi arasındaki benzerlik ve farklılıkları listeler (BSB-1,2,5,6). Hücrenin bir organizmanın sahip olduğu canlılık özelliklerini gösterdiğini vurgular.

1.4. Farklı tipte hücrelere örnekler verir. 1.5. Benzer yapı ve özellikteki hücrelerin aynı görevi yapmak üzere bir araya gelmesiyle dokuların oluştuğunu belirtir. Hücre-doku-organ-sistem-organizma ilişkisini açıklar. 2-İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME 3 İnsanda üreme, büyüme ve gelişme ile ilgili olarak öğrenciler; 2.1. Üremeyi sağlayan sperm ve yumurtanın görevlerine göre farklı yapılar kazanmış hücreler olduğunu fark eder. 2.2. İnsanda üremeyi sağlayan yapı ve organları model, levha, şema üzerinde gösterir. 2.3. Üreme organlarının neslin devamı için üreme hücrelerini oluşturduğunu ifade eder. 2.4. Sperm/ yumurta/ zigot/ embriyo ve bebek arasındaki ilişkiyi yorumlar. 2.5. Embriyonun sağlıklı gelişebilmesi için anne adayının nelere dikkat etmesi gerektiğini araştırır ve sunar (BSB-32). 2.6. Büyümeye bağlı olarak değişen yaş-boykütle ilişkisini yorumlar (BSB-28,29,30). Gözlemleri sonucunda insanın gelişim dönemlerini isimlendirerek belirgin özelliklerini listeler (BSB-1,27).

1.5 Farklı hücre tipleri için bitki ve hayvanların çeşitli doku hücreleri örnek verilebildiği gibi bir hücreli canlılar da verilebilir.  1.5 Farklı hücre tiplerinde (kas,sinir vb.) hücrelerin yapı ve görevlerine girilmez.  1.6 Doku çeşitleri yapısal ayrıntıya girilmeden şekillerle gösterilir.

 Büyümeye yakın takip (2,4)

”:Röpartaj yapalım (2.6), (BSB-9, 22, 23, 27, 28, 29, 30)

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

İLKÖĞRETİM HAFTASI (08-12 EYLÜL)

 Çoktan seçmeli soru  Boşluk doldurma

ÖĞRENCİLER GÜNÜ (12 EYLÜL)

C 2.3, 2.4 Mitoz ve mayoz 8. sınıfta işlenecektir.

 Eşleştirme

Atatürkçülük ile ilgili konular (1.7-1) [!] Hücre-doku-organsistem-organizma ilişkisini açıklarken, Atatürk’ün millî birlik ve beraberliğe verdiği önem ile insanlar arasındaki dayanışma örneklerle vurgulanır.

 Performans ödevi

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 2.5 kazanımı, Türkçe dersi “Okuma” , “Konuşma” ve “Yazma” temel dil becerisi ile ilişkilendirilir.  2.6 kazanımı; Matematik dersi “Araştırmalar İçin Soru Oluşturma ve Veri Toplama” alt öğrenme alanı kazanım 1 ve “Tablo ve Grafikler” alt öğrenme alanı kazanım 1 ile ilişkilendirilir.

ÖLÇME VE DEĞERLEN DİRME

 Anlam Çözümleme A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları

 Seçmeli  Açık Soru

Çoktan Uçlu

 Performans Değerlendirme

B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar

)

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 2.1 Üreme hücrelerinin ayrıntılı yapısı Sağlık Kültürü Eğitimi verilmez. Sperm için baş, orta kısım ve (2.2;2.3-6) kuyruk belirtilir. Yumurta için zar, sitoplazma ve çekirdek gösterilir. Her iki  Sağlık Kültürü Eğitimi hücre büyüklük ve hareket bakımından (2.6-2; 2.7-1) basitçe karşılaştırılır. Sağlık Kültürü Eğitimi (2.2;2.3-6)  2.3 Üreme hücrelerinin oluşumunda mayoza girilmez. HAYVANLARI  2.4 Embriyonun gelişiminde Morula, KORUMA GÜNÜ Blastula, Gastrula vb. safhalar anlatılmaz. (4 EKİM) [!] 2.4, 2.5 Aile planlaması, sık doğumun sakıncaları ile ilgili bir okuma metni verilebilir. [!] 2.5. Anne adayının dikkat etmesi  :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar gereken hususlarla ilgili olarak zararlı alışkanlıklar (sigara ve alkol), : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fenradyasyon, ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.) ilâç kullanımı ve dengeli beslenme verilir.  2.7 İnsanda gelişim dönemleri; bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık olarak verilir.

C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri HCL çözeltisi

 Kavram Haritası Oluşturalım  Tanılayıcı Dallanmış Ağaç  Performans Değerlendirme

ÖĞRENME ALANI: CANLILAR VE HAYAT 1.ÜNİTE: CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME SAAT

HAFTA

AY

SÜRE

KAZANIMLAR

29 EYLÜL-2 EKİM

meydana gelen bedensel ve ruhsal değişimleri sıralar.

Değişim kartı (3.2; 3.3; 3.4), (BSB-25, 27, 32)

4 SAAT

3.2. Ruhsal ve bedensel değişimlerini ailesi/akranları/ kişisel gelişim uzmanları ile paylaşır ( TD-3).

3.3. Ergenlik döneminin insan yaşamının doğal bir dönemi olduğunun farkına varır.

4 SAAT

3.4. Ergenliği sağlıklı

4 SAAT

3. HAFTA (12 EKİM– 16 EKİM) 3. HAFTA (12 EKİM– 16 EKİM) 5. HAFTA ( 26 EKİM - 30 EKİM)

EKİM

3.1. Çocukluktan ergenliğe geçişte

EKİM

AÇIKLAMALAR

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

RAMAZAN BAYRAMI (29 EYLÜL PAZARTESİ ÖĞLEN BAŞLAR, 02 EKİM PERŞEMBE GÜNÜ SONA ERER. 3-ÇOCUK DEĞİLİM ARTIK 3.Ergenlik ile ilgili olarak öğrenciler;

EKİM

ETKİNLİKLER

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

geçirebilmek için yapılması gerekenleri fark eder. Büyüme, gelişme ve ergenliğin araştırıldığı, tartışıldığı ve paylaşıldığı toplumsal organizasyonların önemini fark ederek bu organizasyonlara katılmaya gönüllü olur( TD-5). 4-HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME. 4-Hayvanlarda üreme büyüme ve gelişme 4 Hayvanlardaki üreme, büyüme ve gelişme ile ilgili olarak öğrenciler; 4.1. Hayvanların bir hayat döngüsünün olduğunu örneklerle açıklar (BSB-1,32). 4.2. Hayvanların farklı çoğalma şekillerine sahip olduğunu fark eder. 4.3. Yavru bakımı açısından hayvan gruplarındaki farklılıkların nedenlerini açıklar. 4.4. Gelişim dönemlerinde başkalaşım geçiren hayvanlara örnek verir (BSB32). 5-Çiçekli bitkilerde üreme 5 Çiçekli bir bitkide üreme ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Çiçeğin kısımlarını gösterir/çizer (BSB-1,2). Çiçeğin kısımlarını model, levha, şema üzerinde göstererek görevlerini açıklar.

Hayvan Kartları (4.1,4.2,4.3) (BSB-1,32) İpek böcekleri (4.4) (BSB-32)

Çiçeğin gizemli yapısı (5.1,5.2) (BSB-1,2).

[!] 3.1 Her öğrencinin ergenliğe geçişte bireysel farklılıklar gösterebileceği vurgulanmalıdır. [!] 3.1 Ergenliğe geçişte öğrencilere vücutlarından utanmamaları gerektiği belirtilmelidir.   3.1 Bedensel değişimlerde âdet döngüsü ayrıntıya girilmeden verilir (Folikül evresi, korpus luteum evresi vb. evreler anlatılmaz). [!] 3.2, 3.3, 3.4 Psikolojik danışma ve rehberlik servisi ile aileler işbirliği yaparak öğrencilerin bu dönemdeki sorunlarına yardımcı olabilirler [!] 3.2, 3.3, 3.4 Ailelere ve öğrencilere ergenlik döneminin özellikleri ile ilgili bilgilendirici yazılar dağıtılabilir veya velilerle toplantılar düzenlenebilir.

 4.1 Döllenme ve gelişim evreleri ayrıntılara girilmeden verilir. Örnek olarak yakın çevresinden tavuk, balık, yılan, kedi ve tavşan vb. verilir. Başkalaşım geçiren bir hayvan örneği 4.4 kazanımında verileceğinden bu aşamada örnek verilmemelidir.  4.2 Farklı çoğalma şekillerine yumurtayla çoğalanlar ve yavrularını doğuranlar örnek verilecektir.  4.4 Başkalaşım yakın çevrede bulunan bir hayvan (kelebek, kurbağa vb.) örneği ile açıklanır.  Kariyer Bilinci: Zoolog ve veteriner örnek olarak verilebilir

[!] 5.1 İncelemek için bütün kısımları görülebilen gelincik, düğün çiçeği, sardunya, gül gibi bir çiçek seçilmelidir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma (3.1-3; 3.2 -1, 2; 3.3- 8; 3.4 - 4 )

 Çoktan seçmeli soru

 Sağlık Kültürü Eğitimi (3.1 –7,8,9 ; 3.2 – 10,12,13 )

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 Kariyer Bilinci: Zoolog ve veteriner örnek olarak verilebilir.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜNÜN (24 EKİM)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜNÜN (24 EKİM) CUMHURİYET BAYRAMI (29 EKİM) KIZILAY HAFTASI (29 EKİM-4 KASIM)

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı   Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

 Boşluk doldurma  Eşleştirme  Açık uçlu soru

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Okul müdürü 3. Aile bireyleri 4. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar

 Çoktan seçmeli soru  Boşluk doldurma  Proje Çalışması

C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri  Çoktan seçmeli soru  Boşluk doldurma  Proje Çalışması

ÖĞRENME ALANI: CANLILAR VE HAYAT 1.ÜNİTE: CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÖĞRENME ALANI: FİZİKSEL OLAYLAR 2.ÜNİTE: KUVET VE HAREKET

HAFTA

SAAT 4 SAAT

1. HAFTA ( 02- KASIM - 06 KASIM) 2. HAFTA (09 KASM – 13 KASIM) 3. HAFTA ( 16 KASIM - 20 KASIM)

KASIM

KASIM

KASIM

AY

SÜRE

KAZANIMLAR 5-Çiçekli bitkilerde üreme 6 Çiçekli bir bitkide üreme ile ilgili olarak öğrenciler; 7 Çiçeğin kısımlarını gösterir/çizer (BSB1,2). 8 Çiçeğin kısımlarını model, levha, şema üzerinde göstererek görevlerini açıklar.

6-Tohumdan Fidana 9 Bitkilerde çimlenme, büyüme ve gelişme ile ilgili olarak öğrenciler; 6.1-Bitkilerin hayat döngüsünün olduğunu örneklerle gösterir (BSB-1, 32). 6.2-Çimlenmeye etki eden faktörleri kontrollü deneylerle gözlemleyerek elde ettiği verileri kaydeder ve yorumlar (BSB-1, 11-19, 23, 25, 27, 28, 30, 31). 6.3-Büyüme için gerekli etkenlerin neler olduğunu kontrollü deney yaparak gözlemler (BSB-1, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 27, 28, 29, 30). 6.4-Organik tarımı açıklar. 6.5-Organik tarımın insanlık için önemini fark eder (BSB-25, 32; FTTÇ-5, 37; TD-5). 1-YAŞAMIMIZDAKİ SÜRAT 1.Bir doğru boyunca sabit süratle hareket eden cisimle ilgili olarak öğrenciler; 1.1-Cismin aldığı yolu ve bu yolu ne kadar zamanda aldığını ölçer (BSB-22, 23). 1.2-Alınan yolu ve geçen zamanı kullanarak cismin süratini hesaplar. 1.3-Sürat birimlerini ifade eder ve kullanır (BSB-24). 1.4-Alınan yol, geçen zaman ve sürat arasındaki ilişkiyi açıklar ve farklı durumlar için uygular (BSB-30). 1.5-Bir cismin aldığı yol ile geçen zaman arasındaki ilişkiyi grafikle gösterir ve grafiği yorumlar. 1.6-Hareketli cisimlerin hareket enerjisine sahip olduğunu fark eder (BSB-1,3,8).

ETKİNLİKLER Tohumlar neden (5.6,5.7,5.8) (BSB-25,32)

farklıdır

AÇIKLAMALAR  5.4 Döllenmede polen çekirdekleri, sinerjit, antipot ve kutup hücreleri verilmez.  5.5 Tohum ve meyvenin nasıl oluştuğu anlatılmaz. Tohum ve meyve tiplerine girilmez . [!] 5.8 Öğrencilere domates, salatalık, biber vb.’lerinin, bitkinin meyvesi olduğu hatırlatılmalıdır.

Yaprak oluşuncaya kadar (6,3) (BSB-1, 11-19, 23, 25, 27, 28, 30, 31)

En süratli kim (1.1;1.2;1.3;1.4;1.5). (BSB-22, 23,24,30).

[!] 6.2 Çimlenme için kısa sürede çimlenen tohumlar (fasulye, turp, tere, nohut, buğday, mercimek vb.) kullanılmalıdır. Deneylerden sonra bunlar dikilebilir. [!] 6.3 Büyüme için su, ışık ve yeterli sıcaklığın gerekli olduğu vurgulanmalıdır. ??? Birçok öğrenci büyüme için gerekli olan ışığın çimlenme için de gerekli olduğunu düşünebilir. Aynı tür tohumun hem ışıklı ortamda hem de karanlıkta çimlendirilmesi bu kavram yanılgısının giderilmesinde kullanılabilir. [!] 6.4 Organik tarımın Tarım Bakanlığı tarafından kabul edilen amblemleri gösterilir.

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME  5.7 kazanımı, Türkçe dersi “Okuma” öğrenme alanı ile ilişkilendirilir.  5.8 kazanımı, Türkçe dersi “Okuma” , “Konuşma” ve “Yazma” temel dil becerisi ile ilişkilendirilir.

 5.sınıftaki bitkinin temel kısımlarının (kök,gövde ve yaprakların) görevleri hatırlatılmalıdır  6.2 kazanımı, Türkçe dersi “Okuma” ve “Yazma” temel dil becerisi ile ilişkilendirilir.

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

ÖLÇME VE DEĞER LENDİR ME  Yapılandırılmış Grid  Bulmaca

KIZILAY HAFTASI (29 EKİM-4 KASIM

ATATÜRK HAFTASI (10-16 KASIM)

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

 Kariyer Bilinci: Ziraat mühendisliği örnek olarak verilebilir.

???

Öğrenciler; hareketin başlangıç şartlarını dikkate almadan,  1.4 ve 1.5 hareketli herhangi iki kazanımları, Matematik cisimden önde bulunanın dersi “Tablo ve Grafikler” Grafik çizelim daima daha süratli alt öğrenme alanı (1.1;1.2;1.3;1.4;1.5). olduğunu düşünme kazanım 1 ile eğiliminde olabilirler. ilişkilendirilir.  1.2 Sadece sabit süratle hareket eden Haydi misketlerle oynayalım cisimlerin süratleri hesaplanmalıdır. (1.6) (BSB-1,3,8). [!] Sürat birimlerinin birbirlerine dönüşümleri ATATÜRK HAFTASI verilmelidir. (10-16 KASIM) ???Öğrenciler hareket etmeyen cisimlerin hiçbir enerjiye sahip DÜNYA ÇOCUK HAKLARI olamayacağı yanılgısına GÜNÜ düşebilir. (20 KASIM)  1.6 Sadece hareketli cisimlerin hareket enerjisine sahip olacağından bahsedilmeli; fakat bununla ilgili matematiksel bağıntılara girilmemelidir.  1.6 Kinetik enerji ifadesi 7. sınıfta kullanılacaktır.  :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 Sınırlamalar

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

1.YAZI LI

Yapılandırılmış Grid  Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

 Yapılandırılmış Grid  Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

ÖĞRENME ALANI: FİZİKSEL OLAYLAR-MADDE VE DEĞİŞİM 2.ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 3. ÜNİTE: MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

SAAT 4 SAAT

2.1-Kuvvetin birimini Newton olarak belirtir ve kullanır (BSB-24). 2.2-Kuvveti dinamometre ile ölçer (BSB-23,24). 2.3-Ölçülecek kuvvete uygun bir dinamometre seçerek dinamometre üzerindeki ölçekleri yorumlar (BSB-22).

ETKİNLİKLER Kuvvetin büyüklüğünü nasıl ölçeriz (2.1;2.2;2.3) (BSB-23,2224). . Aynı doğrultulu zıt yönlü kuvvetler (2.4,2.5) (BSB-28).

2.4-Bir cisme etki eden kuvvetin yönünü belirtir ve çizerek gösterir (BSB-28).

3-KUVVETLER İŞ BAŞINDA 3.Cisimlere etki eden kuvvetler ile ilgili olarak öğrenciler; 3.1-Bir cisme birden fazla kuvvetin etki edebileceğini gözlemler (BSB-1). 3.2-Bir cisme etki eden kuvvetlerin yönlerini gösteren çizimler yapar (BSB-28). 3.3-İki veya daha fazla kuvvetin bir cisme yaptığı etkiyi tek başına yapan kuvveti net kuvvet (bileşke kuvvet) olarak tanımlar.

3.4-Bir cisme etki eden net kuvvetin sıfır olması durumunda cismin dengelenmiş kuvvetler etkisinde olduğunu belirtir. 3.5-Bir cisme etki eden net kuvvetin sıfırdan farklı olması durumunda cismin dengelenmemiş kuvvetler etkisinde olduğunu belirtir. 3.6-Bir cisme etki eden dengelenmemiş kuvvetlerin, cismin süratinde ve/veya hareket yönünde değişiklik meydana getirebileceğini deneyle gösterir (BSB-16,18,28). 3.7-Bir veya daha fazla kuvvet etkisindeki bir cismin durgun kalabilmesi için uygulanması gereken kuvveti tahmin eder ve tahminlerini test eder (BSB-9,16,18,28). 3.8-Durgun bir cismin dengelenmiş kuvvetler etkisinde olduğu sonucuna varır (BSB-31).

AÇIKLAMALAR ??? Öğrenciler, enerji ve kuvveti aynı anlamda kullanma eğiliminde olabilir.??? Öğrenciler süratin bir kuvvet olduğu yanılgısına düşebilirler. [!] SI birim sistemi kullanılmalıdır. [!] Şeffaf olarak tasarlanmış dinamometreleri kullanmak, öğrencilerin dinamometrenin nasıl çalıştığını sezmelerine yardım edecektir.  2.4 Öğrenciler, bu aşamada sadece dinamometre yardımıyla bir cisme uyguladıkları aynı veya zıt yönlü kuvvetleri çizerek gösterir.

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME  Öğrencilere, kuvvetin cisimler üzerindeki etkileri hatırlatılır.

KURBAN BAYRAMI (26 KASIM PERŞEMBE ÖĞLEN BAŞLAR, 30 KASIM PERŞEMBE GÜNÜ SONA ERER.)

2.5-Kuvvetle ilgili olarak doğrultu ve yön kavramlarını açıklar.

4 SAAT

HAFTA

KAZANIMLAR 2-KUVVETİ KEŞFEDELİM 2.Kuvvetin yönü ve ölçümü ile ilgili olarak öğrenciler;

4

KASIM

4. HAFTA ( 23 KASIM - 26 KASIM) 1. HAFTA ( 01 ARALIK-04 ARALIK)

ARALIK ARALIK

2. HAFTA ( 07 ARALIK - 11 ARALIK)

AY

SÜRE

Cisim hangi yönde hareket eder (3.1,3.2,3.3) BSB

[!] Dengelenmiş ve dengelenmemiş kuvvetlerle ilgili olarak daha önce ele alınmış kuvvetler dikkate alınmalıdır.  3.2 Cisimlere aynı doğrultuda etki eden, yönleri aynı veya zıt kuvvetlerle ilgili çizimler yaptırılmalıdır. [!] Birkuvveti dengeleyen diğer kuvvetin bu kuvvete eşit büyüklükte; fakat zıt yönde olması gerektiği vurgulanmalıdır. [!] 3.4 Sabit süratli hareketin de dengelenmiş kuvvetlerin bir sonucu olduğundan bahsedilebilir.  3.6 Öğrenciler, aynı doğrultu üzerindeki aynı ve zıt yönlü kuvvetlerin cisimlere olan net etkilerini tanımlayabilmelidir. [!] Öğrencilerin farklı büyüklükteki kuvvetleri ölçeklendirme yardımıyla farklı uzunluktaki oklarla temsil etmelerine yardım edilmelidir.

[!] Dengelenmiş ve dengelenmemiş kuvvetlerle ilgili olarak daha önce ele alınmış kuvvetler dikkate alınmalıdır.  3.2 Cisimlere aynı doğrultuda etki eden, yönleri aynı veya zıt kuvvetlerle ilgili çizimler yaptırılmalıdır. [!] Birkuvveti dengeleyen diğer kuvvetin bu kuvvete eşit büyüklükte; fakat zıt yönde olması gerektiği vurgulanmalıdır. [!] 3.4 Sabit süratli hareketin de dengelenmiş kuvvetlerin bir sonucu olduğundan bahsedilebilir.  3.6 Öğrenciler, aynı doğrultu üzerindeki aynı ve zıt yönlü kuvvetlerin cisimlere olan net etkilerini tanımlayabilmelidir. [!] Öğrencilerin farklı büyüklükteki kuvvetleri ölçeklendirme yardımıyla farklı uzunluktaki oklarla temsil etmelerine yardım edilmelidir.

 Öğrencilere, kuvvetin cisimler üzerindeki etkileri hatırlatılır.

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK [!] Atatürkçülük ile ilgili konular ( 3.6 -1) [!] 3.6 Atatürk’ün bilim ve konusundaki s ö z l e r i n e örnekler(‘ Ben, manevî miras olarak hiç bir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım ilim ve akıldır.’) verilmelidir. ÖĞRETMENLER GÜNÜ (24 KASIM)

DÜNYA AIDS GÜNÜ (1 ARALIK)

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim İNSAN HAKLARI VE 4. Grup tartışması DEMOKRASİ 5. Gösteri HAFTASI 6. Soru yanıt (10 ARALIK GÜNÜNÜ 7. Örnek olay İÇİNE ALAN HAFTA) 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama  :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.) Cisim hangi yönde hareket eder (3.1,3.2,3.3) BSB

 Öğrencilere, kuvvet çeşitleri hatırlatılır.

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

ÖLÇME VE DEĞERLE NDİRME

Dinamometre Hangi Değeri Gösteriyor?

 Kuvvetleri Gösterelim

2.YAZILI

Dengelenmiş ve Dengelenm emiş Kuvvetler

ÖĞRENME ALANI: FİZİKSEL OLAYLAR 2.ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI: MADDE VE DEĞİŞİM 3. ÜNİTE: MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

AY

SAAT 4 SAAT 4 SAAT 4 SAAT

3. HAFTA ( 14 ARALIK- 18 ARALIK)

ARALIK ARALIK

4. HAFTA ( 21 ARALIK - 25 ARALIK) ARALIK)5. HAFTA ( 28 ARALIK – 31

ARALIK

HAFTA

SÜRE

KAZANIMLAR 4-AĞIRLIK BİR KUVVETTİR. 4-Ağırlıkla ile ilgili olarak öğrenciler; 4.1-Dünyadaki kütle çekim kuvvetinin varlığını, etrafındaki olaylardan yararlanarak gözlemler (BSB-1). 4.2-Dünya ile yeryüzündeki kütleler arasındaki çekim kuvvetini yer çekimi kuvvetini, olarak isimlendirir. 4.3-Yer çekimi kuvvetinin Dünya üzerindeki her noktada kütleler üzerine Dünya’nın merkezine doğru etkilediğini fark eder. 4.4-Kütleye etki eden yer çekimi kuvvetini ağırlık olarak adlandırır. 4.5-Ağırlığı bir kuvvet olarak tanımlar ve dinamometre ile ölçer (BSB-22,23,24). 4.6-Farklı gezegenlerde aynı kütlenin ağırlığının neden farklı olacağını açıklar. Kütle ile ağırlığı birbirinden ayırt eder (BSB-4 1-MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER 1.Maddenin yapı taşları olan atom ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1-Katıların, sıvıların ve gazların sıkışmagenleşme özelliklerini karşılaştırır (BSB-1, 2, 4, 5, 6). 1.2-Gazların sıkışma-genleşme özelliklerinden, gazlarda boşluk olduğu çıkarımını yapar (BSB1, 2, 8). 1.3-Maddelerin görünmez küçük parçalara bölünebildiğini deney yaparak fark eder (BSB15, 16, 17, 18). 1.4-Maddelerin nereye kadar ardışık bölünebileceğini sorgular (BSB-30, 31). 1.5-Her türden maddenin bölünmesi zor, görülemeyecek kadar küçük yapı taşlarından oluştuğunu belirtir (TD-5).

1.6-Maddenin, küreye benzer yapı taşlarını atom şeklinde adlandırır. 1.7-Atom kavramı ile ilgili düşüncelerin zaman içinde değiştiğini fark eder (FTTÇ-1, 2, 3, 4, 14). 1.8-Atomların daha da küçük parçacıklardan oluştuğunu ifade eder (TD-3).

ETKİNLİKLER

Ağırlık mı , kütlemi? (4.1;4.2;4.3;4.4;4.5;4. 6;4.7).

 Hangisi Sıkışır? (1.1; 1.2), (BSB-3).  İyot Dağılınca Ne Olur? (FTTÇ-35).

 Hangisi Sıkışır? (1.1; 1.2), (BSB-3).  İyot Dağılınca Ne Olur? (FTTÇ-35).

AÇIKLAMALAR

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

Yer çekimi kuvvetinin yönünün yerin merkezine doğru olduğu vurgulanmalıdır. [!] SI birim sistemi kullanılmalıdır.   4.4 Yer çekimi ivmesi konusuna girilmeyeceğinden ağırlıkla ilgili olarak “G=mg” matematiksel bağıntısı verilmemelidir. Öğrenciler, bir cismin ağırlığını Newton olarak ölçeklendirilmiş bir dinamometre ile ölçerek bulmalıdır. [!] 4.4 Bazı öğrenciler, bir cismin kütlesi ile ağırlığı arasında bir oran olduğunu sezebilir.  4.6 Dünya-Ay ve Dünya-Güneş arasındaki kütle çekim kuvvetlerine değinilmez. ??? Öğrenciler yer çekimi kuvvetinin aynı anda sadece bir cisme etki edebileceği yanılgısına düşebilir.,

[!] 1.1 Bu kazanım için öngörülen sıkışma özellikleri karşılaştırması, gazlarda yüksek oranda boşluk olduğu fikrini vermek içindir. Boşluk fikrinden de bağımsız yapı taşlarına (moleküllere) geçilecektir. [!] “Hangisi Sıkışır?” etkinliğinde amaç, gazların basıncı ile ilgili kuralları ve bağıntıları vermek değil, gaz basıncının nedenini sezdirmektir [!] 1.3 İyodun alkolde dağılması, görünmez taneciklerden oluştuğu gerçeğine doğrudan bir gönderme anlamı düşündürmeyebilir. Ancak sıvının renklenmesi, iyottan bir şeylerin sıvıya karıştığına, karışan parçaları göremeyişimiz de bunların görünmez olduğuna işarettir. Bu açıklamaya göre iyodun görünmez parçacıklardan oluştuğu çıkarımına gidilebilir. Etkinliğin sonunda, iyodun alkoldeki çözeltisinin tentürdiyot olduğu ve bu çözeltinin mikrop öldürücü (antiseptik) olarak kullanıldığı vurgulanıp günlük hayatla ilişki kurulabilir.  1.5 Radyoaktiflik kavramına girilmeyecektir. [!]  1.5. Bu düzeyde esas olan, maddenin görünmez küçük parçalardan (atom) oluştuğu fikrini vermektir. Atomun yapısı ile ilgili kısım, 7. sınıfa bırakılmıştır. Atomun yapısı verilmeden de element, bileşik, karışım, molekül, fiziksel değişim ve kimyasal değişim kavramları işlenebilir. Burada böyle bir yaklaşım esas alınmıştır [!] 1.7 Demokritus ve diğer Yunan filozofları her maddenin hep aynı özdeş atomlardan oluştuğunu düşünüyordu. Onlar, maddelerin farklı görünmesinin atomların düzeninden ve hareketlerinden ileri geldiğini öne sürüyordu. Dalton, her elementin ayrı tip bir atomu olduğunu gösterdi. Dalton (1819), atomların içi dolu, berk ve bölünmez olduğu fikrindeydi. Atomdan daha küçük parçacıkların bulunduğu 50 yıl sonra dolaylı yoldan kanıtlandı. Atomların bölünebildiğini, Becquerel (Bekerel) ve Madam Curie (Küri)’ nin çalışmaları daha net olarak göstermiştir. Bu noktada, “atom” adının “bölünmez” anlamına geldiği, aslında atomların bölünebildiği, fakat atom teriminin hâlâ kullanımda olduğu belirtilir. [!] 1.7 John Dalton, Madam Curie, vb. bilim adamlarının hayatları araştırma konusu olarak verilebilir. [!]  1.8 Atomların zor da olsa bölündüğü, atomdan daha küçük parçacıkların bulunduğu belirtilir; bu parçacıkların isimlerine ve özelliklerine girilmez.

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

TUTUM, YATIRIM VE TÜRK MALLARI HAFTASI (12-18 ARALIK)

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

ÖLÇME VE DEĞER LENDİR ME

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

 Ağırlık ve Kütle Arasındaki Fark

 Gazların basıncı konusu 8. sınıfta “Kuvvet ve Hareket” ünitesinde işlenecektir.

 1.8. 6. sınıf “ Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme” ünitesi ile ilişkilendirilir.

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı   Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

ÖĞRENME ALANI: MADDE VE DEĞİŞİM 3. ÜNİTE: MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

AY

SAAT 4 SAAT 4 SAAT 4 SAAT

1. HAFTA ( 04 OCAK- 08 OCAK)

OCAK OCAK

2. HAFTA ( 11 OCAK - 15 OCAK) 3. HAFTA ( 18 OCAK - 22 OCAK)

OCAK

HAFTA

SÜRE

KAZANIMLAR

2-ELEMENT VE BİLEŞİKLER 2.Maddelerin özellikleriyle tanecikli yapısı arasında ilişki kurmak bakımından öğrenciler; 2.1-Maddelerin farklı olmasından yola çıkarak atomların da farklı olabileceği sonucuna ulaşır (BSB-9). 2.2-Aynı cins atomlardan oluşmuş maddeleri “element” şeklinde adlandırır. 2.3-Bileşik modelleri üzerinde farklı element atomlarını ayırt eder (BSB-30). 2.4-Farklı atomlar içeren saf maddeleri “bileşik” olarak adlandırır.

2.5-Basit model veya resimler üzerinde molekülleri gösterir. 2.6-Basit molekül modelleri yapar (BSB-28). 2.7-Her molekülde belirli sayıda atom bulunduğu çıkarımını yapar. 2.8-Model üzerinde molekül içeren ve içermeyen maddeleri birbirinden ayırt eder (BSB-30).

3-FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM 3.Fiziksel ve kimyasal değişimlerin atommolekül düzeyinde açıklaması ile ilgili olarak öğrenciler; 3.1-Maddenin sadece görünümünün değiştiği olaylara örnekler verir (BSB-6, 8). 3.2-Bir maddenin değişerek başka bir maddeye/maddelere dönüştüğü olaylara örnekler verir (BSB-6, 8).

( 25 OCAK- 05 ŞUBAT) YARIYIL TATİLİ

ETKİNLİKLER

Atom kümeleri (2,2)

 Molekül modelleri (2.5,2.6,2.7)

Ne idi , ne oldu? (3.1; 3.2; 3.3; 3.4), (BSB-25, 27, 28)

AÇIKLAMALAR [!] 2.1; 2.2 Burada hidrojen, oksijen, karbon ve iyot sadece adları ile tanıtılacaktır. Model atomlar farklı renk ve büyüklükte seçilebilir (hidrojen en küçük, iyot en büyük…). Farklı elementlerin adları ve sembolleri verilmeyecek, element kavramı sadece model üzerinde sezdirilecektir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi 7.sınıf “Maddenin Yapısı ve Özellikleri” ünitesine ertelenecektir. [!] 2.3 Bileşiklerin sadece modelleri incelenecek; su, karbonmonoksit, karbondioksit, kükürtdioksit hariç, bileşik adları verilmeyecektir. Burada verilmek istenen fikir sadece bileşiklerde birden çok tip element (atom) bulunduğu ve bunların birbirine bağlı olduğudur.  2.3; 2.8 Molekül modellerinde bağ açıları gerçeğe uygun gösterilecek; üç boyutlu, CH4, NH3 gibi modellere girilmeyecektir. [!] 2.3; 2.8 Öğrenci model üzerinde çalışırken hem bileşiklerin hem de elementlerin molekülleri olabileceğinin vurgulanması esastır. Molekülsüz bileşik ve element modelleri ile bu bilgi pekiştirilmelidir. [!] 2.1; 2.2 Burada hidrojen, oksijen, karbon ve iyot sadece adları ile tanıtılacaktır. Model atomlar farklı renk ve büyüklükte seçilebilir (hidrojen en küçük, iyot en büyük…). Farklı elementlerin adları ve sembolleri verilmeyecek, element kavramı sadece model üzerinde sezdirilecektir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi 7.sınıf “Maddenin Yapısı ve Özellikleri” ünitesine ertelenecektir. [!] 2.3 Bileşiklerin sadece modelleri incelenecek; su, karbonmonoksit, karbondioksit, kükürtdioksit hariç, bileşik adları verilmeyecektir. Burada verilmek istenen fikir sadece bileşiklerde birden çok tip element (atom) bulunduğu ve bunların birbirine bağlı olduğudur.  2.3; 2.8 Molekül modellerinde bağ açıları gerçeğe uygun gösterilecek; üç boyutlu, CH4, NH3 gibi modellere girilmeyecektir. [!] 2.3; 2.8 Öğrenci model üzerinde çalışırken hem bileşiklerin hem de elementlerin molekülleri olabileceğinin vurgulanması esastır. Molekülsüz bileşik ve element modelleri ile bu bilgi pekiştirilmelidir.  3.1-3.3 Fiziksel ve kimyasal değişimleri, maddenin kimliğini koruması veya değiştirmesi temeline dayandırmak esas alınmıştır. Atomlar arası veya moleküller arası bağ kopması kavramına girilmeyecektir. Bu değişimlerle tersinirlik-tersinmezlik ilişkisi kurmak, istisnası çok olduğu için uygun görülmemiştir. [!] 3.3 Bu yaştaki öğrenci için maddenin kimliği kavramı, anlamı net bir kavram olmayabilir. Kimliğin değiştiği veya aynı kaldığı olay örnekleri kullanılarak madde bağlamında kimlik sezgi yoluyla kavratılmalıdır.

( 25 OCAK- 05 ŞUBAT) YARIYIL TATİLİ

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜ K

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

ÖLÇME VE DEĞER LENDİR ME

 Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI (OCAK AYININ 2. HAFTASI)

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

 Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

3.YAZIL I

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

 Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

ÖĞRENME ALANI: FİZİKSEL OLAYLAR 4. ÜNİTE :YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

23 MART) ŞUBAT- 27ŞUBAT) 3. HAFTA 16 ŞUBAT - 204.ŞUBAT) HAFTA ( 09 ŞUBAT - 13 ŞUBAT) 2. HAFTA (4. 08HAFTA MART-( 12 1. HAFTA ( 01 MART - 05( MART) HAFTA ( 22 ŞUBAT- 262.ŞUBAT) HAFTA

SAAT

AY

HAFTA

SÜRE

4 SAAT SAAT 4 SAAT 4 SAAT 2 SAAT 2 SAAT 24 SAAT SAAT

ŞUBAT MART

ŞUBAT MART

ŞUBAT

ŞUBATAY

SÜRE

KAZANIMLAR 1-ELEKTRİK ENERJİSİ NASIL TAŞINIR 1.Elektrik enerjisini ileten ve iletmeyen maddelerle ilgili olarak öğrenciler; 1.1-Maddelerin elektrik enerjisini iletip iletmediklerini test etmek için basit bir elektrik devresi tasarlar ve kurar (BSB-16). 1.2-Maddeleri, elektrik enerjisini iletme bakımından iletken ve yalıtkan maddeler olarak sınıflandırır (BSB-4). 1.3-Metallerin KAZANIMLAR iletken, plâstiklerin ise yalıtkan olduğunu fark eder. 1.4-Bazı sıvı maddelerin iletken, bazılarının ise yalıtkan olduğunu fark eder. 2-YALITKANLAR SİZİ KORUSUN 1.5-Maddelerin elektriksel iletkenlik ve yalıtkanlık özelliklerinin çeşitli amaçlar için 1-DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ kullanıldığını eder sistemi (FTTÇ-28). 1.Destek vefark hareket ile ilgili olarak 1.6-Yalıtkan öğrenciler;maddelerin, elektrik enerjisinin sebep olabileceği tehlikelere karşı korunmada 1.1-Kemiğin kısımlarını ve görevlerini belirtir. nasıl kullanılabileceğini 1.2-İskelette kıkırdağınaraştırır önemini(FTTÇ-5). açıklar. 1.7-Kendisi çevresindekilerin güvenliği 1.3-Eklemlerive oynar, yarı oynar, oynamaz açısından elektrik çarpmalarına karşı alınması olarak sınıflandırarak örnekler verir. gereken önlemleri 1.4-Kasları çizgili,listeler düz ve(TD-5) kalp kası olarak sınıflandırarak örnekler verir. 3-İLETKENİ DEĞİŞTİR, AMPULÜN 1.5-Zıt çalışanDEĞİŞSİN kasların hareketteki önemini PARLAKLIĞI belirtir. 2.İletkenlerde elektrik enerjisinin iletimi ile 1.6-Destek ve hareket sistemi sağlığını ilgili olarak öğrenciler; etkileyecek olumlu-olumsuz davranışları 2.1-Bir elektrik devresindeki ampulün sorgular. nelere bağlı olduğunu tahmin parlaklığının 1.7-Destek ve hareket sistemine teknolojik eder. gelişmelerin parlaklığı katkısına ile örnekler verir (FTTÇ2.2-Ampulün ilgili tahminlerini test 28, 30,bir 31,deney 32). tasarlar ve kurar (BSB-16). edecek 2.3-Bir elektrik devresindeki ampulün parlaklığının, devredeki iletkenin uzunluğu, dik kesit alanı ve cinsinin değiştirilmesiyle değişebileceğini deneyerek fark eder (BSB13,14,15, 31). 2.4-Maddelerin elektrik enerjisinin iletimine karşı gösterdikleri zorluğu “direnç” olarak ifade 2-DOLAŞIM SİSTEMİ eder. 1.Dolaşım sistemi ve bağışıklıkla ilgili olarak 2.5-Bir iletkenin direncinin uzunluğuna, dik öğrenciler; kesit alanına ve cinsine göre değiştiği 2.1-Dolaşım sistemini oluşturan yapı ve sonucuna varır (BSB-31). organları; model,direncinin levha ve/veya şemagöre çok 2.6-Yalıtkanların iletkenlere üzerinde gösterir (FTTÇ-4). daha büyük olduğunu ifade eder. 2.2-Kalbin yapısı ve görevini açıklar 2.7-Devre elemanlarının iki uçlu olduğunu gözlemler ve her birinin belirli bir direnci olduğunu ifade eder. 2.8-Bir iletkenin direncini ölçer ve birimini 2.3-Kan damarlarının çeşitlerini ve görevlerini belirtir. belirtir. 2.9-Ampulün de bir iletken telden oluştuğunu 2.4-Kanın yapısıolduğunu ve görevlerini açıklar. ve bir direncinin fark eder 2.5-Büyük vedeğerinin küçük kanartması dolaşımını 2.10-Direncin veyaşema üzerinde göstererek açıklar (FTTÇ-4). azalmasının ampulün parlaklığını nasıl 2.6-Kan grupları arasındaki kan alış-veriş değiştirdiğini deneyerek keşfeder (BSB-30, şemasını çizer. 31). 2.7-Kan bağışının insan vücudu ve toplum 2.11-Devredeki ampulün parlaklığını açısından önemini fark ederek yakın çevresini değiştirebilmek için basit bir reosta modeli kan bağışında tasarlar ve yaparbulunmaya (FTTÇ-5). yönlendirir (TD-3).

ETKİNLİKLER

Hangi maddeler elektrik enerjisini iletir (1.1;1.2; 1.3; 1.4; 1.5) Sıvıların iletkenliğini inceleyelim (1.4)

ETKİNLİKLER ” Yalıtkanlar Sizi Korusun! (1.5; 1.6).

Kemiğin yapısı (1.1), (BSB-1, 2, 3, 6, 31)  Kaslarımız (1.5)

 İletken teli değiştirerek ampulün parlaklığını değiştirebilirmiyiz? (2.1,2.2) Ampulün parlaklığını değiştirmek için başka yollarda varmıdır ? (2.3) (BSB-13,14,15, 31) Ampulün parlaklığını ayarlayabilirmiyiz ? (2.10)( (BSB-30, 31).

 Kanın yapısı (2.4), (BSB1, 2, 3, 27)  Kan Grupları (2.6), (BSB27, 31)

AÇIKLAMALAR

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

!]

Öğrenciler, evlerindeki veya okullarındaki elektrik prizlerine çeşitli maddeleri sokmamaları ve bu !] Öğrenciler, evlerindeki durumun tehlikeleri konusunda uyarılır. veya okullarındaki elektrik  1.1 Gaz maddelerin iletkenliği konusuna ÖĞRENME ALANI: CANLILAR VE HAYAT prizlerine çeşitli maddeleri girilmeyecektir. Ama gazların da iletken veya yalıtkan sokmamaları ve bu 5.ÜNİTE :VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER olabileceği vurgulanmalıdır. durumun tehlikeleri [!] Yalıtkan maddelerin bazı durumlarda iletken konusunda uyarılır. AÇIKLAMALAR DERS İÇİ, DİĞER olabileceği vurgulanır.  1.1 Gaz maddelerin DERSLERLE iletkenliği konusuna girilmeyecektir. Ama VE ARA gazların da iletken veya DİSİPLİNLERLE yalıtkan olabileceği İLİŞKİLENDİRME vurgulanmalıdır. [!] 1.1 Kemiğin kısımları uzun bir kemik üzerinde [!] Yalıtkan bazı C 4. sınıfmaddelerin “Vücudumuz gösterilir. durumlarda iletken Bilmecesini Çözelim” [!] 1.3 Eklemin yapısı oynar eklem şekli üzerinde olabileceği vurgulanır. ünitesi Destek ve verilir. Hareket konusu ile ilişkilendirilir.  1.7 kazanımı, Sosyal Bilgiler dersi “Bilim, Teknoloji ve Toplum” öğrenme alanı “Elektronik Yüzyıl” ünitesi kazanım 2 ile ilişkilendirilir  Elektrik akımı kavramı  Elektrik akımı kavramı 7. sınıfta verilecektir. 7. sınıfta verilecektir. Direnç Direnç kavramı elektrik enerjisi iletiminden yola kavramı elektrik enerjisi çıkılarak izah edilecektir. iletiminden yola çıkılarak [!] Öğrencilere dik kesit alanının ne demek olduğu izah edilecektir. açıklanır [!] Öğrencilere dik kesit alanının ne demek olduğu açıklanır

 2.2 Kalp kaslarının ve kapakçıklarının isimleri verilmez.

 2.8 Ohm Yasasının ispatı 7. sınıfta verilecektir. Burada sadece birim olarak verilecektir.  2.9 Ampulün içindeki telin neden ışık yaydığı 8.sınıfta verilecektir.

[!] 2.4 Kan hücrelerinin isimleri alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları olarak verilir.  2.4 Alyuvarlarda hemoglobinle gaz taşıma mekanizması verilmez.  2.6 Kan gruplarında moleküler temellere girilmez. [!] 2.6 Kan alış-verişinde Rh faktörünün de önemi kısaca belirtilir. [!] 2.6 Kan grubunu bilmenin önemi vurgulanır

C 2.1; 2.2 4.sınıf “Vücudumuz Bilmecesini Çözelim” ünitesi Kanın Vücutta Dolaşımı konusu ile ilişkilendirilir.  2.7 kazanımı, Sosyal Bilgiler dersi “Bilim, Teknoloji ve Toplum” öğrenme alanı “Elektronik 2.8 Ohm Yasasının Yüzyıl” ispatı 7. sınıfta verilecektir. ünitesi kazanım 3 ile Burada sadece ilişkilendirilir.birim olarak verilecektir.  2.9 Ampulün içindeki telin neden yaydığı C 2.1; 2.2ışık 4.sınıf 8.sınıfta verilecektir. “Vücudumuz Bilmecesini Çözelim” ünitesi Kanın Vücutta Dolaşımı konusu ile ilişkilendirilir.  2.7 kazanımı, Sosyal Bilgiler dersi “Bilim, Teknoloji ve Toplum” öğrenme alanı “Elektronik Yüzyıl” ünitesi kazanım 3 ile ilişkilendirilir.

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

2) Atatürk’ün insan sevgisi ve evrensellik konusunda görüşlerini kavrayabilme AÇIKLAMA Atatürk’ün insan sevgisi ve evrensellik konusundaki görüşleri örneklerle açıklanacaktır. SİVİL SAVUNMA GÜNÜ (28 ŞUBAT)

SİVİL SAVUNMA GÜNÜ (28 ŞUBAT) YEŞİLAY HAFTASI (1MART GÜNÜNÜ İÇİNE ALAN HAFTA)

BİLİM VE TEKNOLOJİ HAFTASI (8-14 MART) İSTİKLÂL MARŞI‟NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY‟U ANMA GÜNÜ (12 MART)

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9.ÖĞRENME Canlandırma ÖĞRETME 10. Grup çalışmaları YÖNTEM VE 11. Proje TEKNİKLERİ 12. Keşfetme 13. Oyun oynama 1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 1. Anlatım 11. Proje 2. Tüme varım 12. Keşfetme 3. Tümden gelim 13.Grup Oyun oynama 4. tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin 1. Anlatım fırtınası 9. 2. Canlandırma Tüme varım 10. 3. Tümden Grup gelim çalışmaları 4. Grup tartışması 11. Proje 5. Gösteri 12.6.Keşfetme Soru yanıt 13.7.Oyun Örnek oynama olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 1. Anlatım 12. Keşfetme 2. Tüme varım 13.Tümden Oyun oynama 3. gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 1. Anlatım 8. Beyin fırtınası 2. Tüme varım 9. Canlandırma 3. Tümden gelim 10. Grup 4. Grup tartışması çalışmaları 5. Gösteri 11. Proje 6. Soru yanıt 12. Keşfetme 7. Örnek olay 13. Oyun oynama 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama   Sınırlamalar

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları

KULLANILAN B. KaynakTEKkişiler EĞİTİM 1.Öğretmenler NOLOJİLERİ, 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki ARAÇ VE kurumlarda çalışanlar GEREÇLERİ A. Yazılı Kaynaklar C. Görsel Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 1. 2. Ansiklopediler VCD, ilgili CD’ler 3. Güncel yayınlar 2. Etkinlik örnekleri 4. Resim, harita ve 3. Bilgisayar vb. fotoğraflar 4. Deney malzemeleri 5. Tübitak yayınları B.A. Kaynak kişiler Yazılı Kaynaklar 1.Öğretmenler 1. Ders Kitabımız 2. Aile bireyleri 2. Ansiklopediler 3. Çevremizdeki 3. Güncel yayınlar kurumlarda 4. Resim,çalışanlar harita ve fotoğraflar C. 5. Görsel Kaynaklar Tübitak yayınları 1. B. Kaynak kişiler VCD,1.Öğretmenler ilgili CD’ler 2. Etkinlik 2. Aileörnekleri bireyleri 3. Bilgisayar vb. 3. Çevremizdeki 4.kurumlarda Deney malzemeleri çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. Televizyon, VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney alzemeleri A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler A. Yazılı Kaynaklar 2. Aile bireyleri 1. Ders Kitabımız 3. Çevremizdeki 2. Ansiklopediler kurumlarda çalışanlar 3. Güncel yayınlar C. Görsel Kaynaklar 4. Resim, harita ve 1. fotoğraflar VCD, ilgili CD’ler 5. Tübitak yayınları 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. B. Kaynak kişiler 4. Deney alzemeleri 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

ÖLÇME VE DEĞER LENDİR ME

ÖLÇME  VE Boşluk Doldurma DEĞER LENDİR ME  Bulmaca

 Çoktan Seçmeli Soru Boşluk Doldurmaca  Öğrenci Değerlendir me Formu  Akran Değerlendir me  Proje – Poster Çalışması  Çoktan Seçmeli Soru  Boşluk YapılandıDoldurmaca rılmış Grid  Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

ÖĞRENME ALANI: CANLILAR VE HAYAT 5.ÜNİTE :VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER

SAAT

KAZANIMLAR

4 SAAT

2.8-Lenfin dolaşım sisteminin öğesi olduğunu belirtir ve önemini açıklar. 2.9-Kalp ve damar sağlığını korumak amacıyla öneriler sunarak, bu konuda dikkatli davranır (TD-5). 2.10-Teknolojik gelişmelerin dolaşım sistemi ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanımına örnekler verir (FTTÇ-30, 31).

4 SAAT

AY MART

3. HAFTA ( 15 MART - 19 MART) 4. HAFTA ( 22 MART- 26 MART)

MART

HAFTA

SÜRE

3-MİKROPLARLA SAVAŞ 2.11-Vücudun zararlı mikroorganizmalara (mikrop) karşı doğal engelleri olduğunu fark eder. 2.12-Bağışıklığın vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı koruduğunu belirtir. 2.13-Virüs ve bakterilerin genel özelliklerini belirterek neden olduğu hastalıklara günlük hayattan örnekler verir. 2.14-Aşı, serum ve ilâçların önemini belirterek bunları teknolojik gelişmelerle ilişkilendirir (FTTÇ- 28, 30, 32). 2.15-Bilinçsiz ilâç kullanımının etkilerinin farkına vararak doğru ilâç kullanımı konusunda olumlu tutum sergiler (TD-4, 5).

4-SOLUNUM SİSTEMİ 3.Solunum sistemi ile ilgili olarak öğrenciler; 3.1-Solunum sistemini oluşturan yapı ve organları; model, levha ve/veya şema üzerinde göstererek görevlerini açıklar (FTTÇ-4). 3.2-Akciğerlerin yapısını açıklayarak, alveol kılcal damar arasındaki gaz alış-verişini şema ile gösterir. 3.3-Soluk alıp verme mekanizmasını gösteren bir model tasarlar (BSB-28). 3.4-Teknolojik gelişmelerin solunum sistemi sağlığına olumlu-olumsuz etkilerini tartışır (FTTÇ-28, 29, 30, 31, 32). 3.5-Solunum sisteminin sağlığını korumak için pratik öneriler sunar.

ETKİNLİKLER

”: Kalp sağlığımız (2.9), (BSB-1, 6, 25, 27, 31, 32; TD-4, 5).

 Dikkat Tehlike ! (2.11).

 Nasıl soluk alıp veriyorum? (3.3), (BSB-1, 17, 18, 28, 30)

AÇIKLAMALAR

[!] 2.10 Anjiyo, kalp pili, kalp nakli, by-pass ameliyatı vb. örnek olarak verilir  2.11 Doğal engeller olarak deri, ter, gözyaşı, tükürük, mukus verilir. [!] 2.12 Bağışıklığın güçlenmesinde bebeklerin anne sütü almasının önemini vurgular.  2.13 Virüs ve bakterilerin yapısı basit düzeyde işlenir ve sık rastlanan (grip, AIDS, uçuk, suçiçeği, kolera, hepatit B, tüberküloz vb.) virütik ve bakteriyel hastalıklara örnekler verilir. [!] 2.14 Teknolojik gelişmelerle aşı, serum ve ilâçların daha ucuza ve bol üretilebildiği, çeşitliliğinin arttırıldığı vurgulanır. [!] 2.14 Antibiyotiklerin keşfi ile ilgili okuma metni verilebilir. [!] 2.15 Antibiyotiklerin her hastalığı tedavi etmeyeceği, zamanında alınması ve başlandığında bitirilmesi gerektiği vurgulanır.

[!] 3.4 Solunum sistemini olumsuz etkileyen etmenler için sigara, havayı kirleten maddeler, asbest vb. örnek olarak verilebilir

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME C 2.12- 2.14 Mikroorganizmalar 5. sınıf “Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım” ünitesindeki Mikroskobik Canlılar ile ilişkilendirilir.  2.14 kazanımı, Sosyal Bilgiler dersi “Bilim, Teknoloji ve Toplum” öğrenme alanı “Elektronik Yüzyıl” ünitesi kazanım 2 ve 3 ile ilişkilendirilir.

C 3.1 4. sınıf “Vücudumuz Bilmecesini Çözelim” ünitesi Soluk Alıp Verme konusu ile ilişkilendirilir. C 3.2 Akciğerdeki gaz değişimi dolaşım sistemindeki küçük dolaşım ile ilişkilendirilir

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI (15-21 MART) ŞEHİTLER GÜNÜ (18 MART) TÜRK DÜNYASI VE TOPLULUKLARI HAFTASI (21 MART NEVRUZ GÜNÜNÜ İÇİNE ALAN HAFTA))

[!] Atatürkçülük ile ilgili konular ( 4.7-1) TÜRK DÜNYASI VE TOPLULUKLARI HAFTASI (21 MART NEVRUZ GÜNÜNÜ İÇİNE ALAN HAFTA) ORMAN HAFTASI (21-26 MART) DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ (27 MART)

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

)

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

ÖLÇME VE DEĞER LENDİR ME

 Yapılandırılmış Grid  Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

 Öğrenci Değerlendir me Formu  Akran Değerlendir me  Proje ve Poster Çalışması (Su Donarken Meyveleri Donmaktan Korur) 1.YAZILI

ÖĞRENME ALANI: MADDE VE DEĞİŞİM 6.ÜNİTE :MADDE VE ISI

SAAT 4 SAAT 4 SAAT 4 SAAT

AY

HAFTA

MART-NİSAN NİSAN NİSAN

2. HAFTA ( 12 NİSAN - 16 NİSAN)

1. HAFTA ( 05 NİSAN- 09 NİSAN)

5. HAFTA ( 29 MART - 02 NİSAN)

SÜRE

KAZANIMLAR

1-MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI 1.Maddenin tanecikli yapısı ve ısı ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1-Gözlem yaparak maddeler ısındıkça taneciklerin hızlandığı sonucuna varır (BSB-1, 11, 12, 13, 14, 30, 31; TD-3). 1.2Maddeler arası ısı aktarımı ile atommoleküllerin çarpışması arasında ilişki kurar (BSB-6, 8, 9; TD-1).

2-ISININ YAYILMA YOLLARI Isının yayılma yolları ile ilgili olarak öğrenciler; 2.1-Katılarda ısı iletimini deney ile gösterir (BSB-15, 16, 17, 18). 2.2-Isıyı iyi ileten katıları ısı iletkeni şeklinde adlandırır. 2.3-Isıyı iyi iletmeyen katıları ısı yalıtkanı şeklinde adlandırır. 2.4-Gündelik gözlem ve deneyimlerinden, doğrudan temas olmadan ısı aktarımı olabileceği çıkarımını yapar (BSB- 6, 8, 9). 2.5-Isının ışıma yoluyla yayılabileceğini belirtir 2.6-Geceleri yeryüzünün neden soğuduğunu sorgulayıp açıklar (TD-5).

ETKİNLİKLER

 Isınma, Hareketlenmedir (1.1; 1.2).  Çarpışma, Hareket AlışVerişidir (1.2), (BSB-30, 31, 32).

AÇIKLAMALAR

[!] 1.1 Isı-hareket ilişkisi sıvılarda ve gazlarda kolayca görünürleştirilebilir. Görünür hareketin moleküllerin hareketi olduğu, fakat görünen şeyin molekül değil, “molekül yığınları” olduğu fikrinin yerleşmesi kolay değildir. Öğretmen bu gözlem sırasında, 3. ünitede edinilen moleküllerin çok küçük tanecikler olduğu fikrini hatırlatmalı; görünür hareketin dev kümelere ait olduğunu, tek tek moleküllerin görülemeyeceğini vurgulamalıdır. [!] 1.2 Çarpışan bilyelerin kiminin yavaşlayıp kiminin hızlanması, atomlar-moleküller arası ısı alış-verişi ile doğrudan ilintili olup önemli bir gözlemdir. Bu gözlemle, hızlı→sıcak ve yavaş→soğuk anlayışının yerleşmesi beklenmektedir.

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

KÜTÜPHANELER HAFTASI (MART AYININ SON PAZARTESİ GÜNÜNÜ İÇİNE ALAN HAFTA))

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

[!] 2.1; 2.2 Özellikle bakır tellerde ısı iletiminin çok hızlı olabileceği ve aleve uzak ucun çok erken el yakar düzeyde ısınabileceği dikkate alınmalıdır. [!] 2.2; 2.3 İyi ısı iletkeni olarak bakır ve alüminyum; iyi ısı 1. Anlatım yalıtkanları yalıtkanı ortamlar olarak da cam yünü, plastik 2. Tüme varım köpük, saman, pamuk, çift camlı pencerelerdeki hava 3. Tümden gelim boşluğu ve termoslardaki iç-dış çeper arası vakum örnek 4. Grup tartışması olarak kullanılmalıdır. Başka malzemeler de tanıtılabilir. 5. Gösteri [!] 2.4; 2.5 Kışın güneşli günlerde, dışarıda sıcaklık sıfırın 6. Soru yanıt altında iken güney yönünde olan ve iyi güneş alan evlerin 7. Örnek olay içinin soba gerektirmeyecek kadar ısınması, ışıma yolu ile 8. Beyin fırtınası ısı yayılmasına iyi bir örnektir. 9. Canlandırma [!] 2.5 Isının yayılmasında insan gözünün algılayamadığı 10. Grup ışınların da önemli olduğu bu kazanım ekseninde çalışmaları açıklanır. 11. Proje [!] 2.6 Dünya ikliminin ılık kalması üzerine atmosferin 12. Keşfetme etkisi işlenirken, atmosferi olmayan gezegen ve uyduların 13. Oyun oynama gündüz ve gece sıcaklıkları arasındaki büyük farklılık, veri olarak kullanılabilir. 2.7-Yüzeyi koyu renkli cisimlerin, açık [!] 2.7 Yüzeyin açıklığı-koyuluğu ile ısı tutma özelliği renklilerden daha hızlı ısınmasının sebebini arasındaki ilişki işlenirken “ışın soğurma”, “ışın yutma” [!] 2.9 Öğrenci, 5. Hangi renk yüzeyler iyi açıklar (BSB-2, 6, 8, 9; TD-2). şeklinde açıklanacak, “absorpsiyon” teriminden sınıfta edindiği bilgileri ısınır? (2.7), (FTTÇ-28) 1. Anlatım 2.8-Isı yalıtım kaplarının yüzeylerinin neden kaçınılacaktır. ile soğuk suyun sıcak 2. Tüme varım parlak kaplandığını izah eder (BSB-2, 6, 8, 9, [!] 2.8 Yansıtıcı yüzeylerin ısı yalıtımı sağlaması sudan daha yoğun Sıcak suyla soğuk suyun 3. Tümden gelim 32; FTTÇ-9, 17). gerçeğinin günlük hayata yansıyan bir uygulaması da ayna olduğu, sıcak suyun dansı (2.9), (BSB-5, 8, 31). 4. Grup tartışması 2.9- Sıvılarda konveksiyon ile ısı yayılmasını cepheli modern binalardır. yukarı, soğuk suyun 5. Gösteri deneyle gösterir (BSB-15, 16, 17, 18; TD-3). [!] 2.9 Su ısındıkça mürekkebin hızlı yayılması, radyatör aşağı yönde 6. Soru yanıt 2.10-Isının iletim, konveksiyon ve ışıma yolu ile üzerindeki havanın yükselmesi ile benzer bir olaydır. konveksiyona TURİZM HAFTASI 7. Örnek olay yayıldığı durumları ayırt eder (BSB-6, 25, 31, [!] 2.9 “Konveksiyon sırasında sıcak (hızlı) moleküllerin uğrayacağı çıkarımını (15-22 NİSAN) 8. Beyin fırtınası 32). yukarıya yönlenmesi, ısının su kütlesi içinde taşınması yapabilir. 9. Canlandırma anlamına gelir.” fikri işlenmelidir. 10. Grup çalışmaları [!] 2.10 Bu kazanımın amacı, ısının yayılma yollarının 11. Proje topluca ifadesi ve tekil hangi İlişkilendirme tür yayılma  :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme :örneklerin Diğer derslerle  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar 12. Keşfetme olduğunun seçilmesidir. : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.) 13. Oyun oynama

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

ÖLÇME VE DEĞERL ENDİRME

 Kavram Haritalama A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları

 Benzeşim (Analoji) Yapıyoruz  Resimleri Okuyorum  Eşleştirme

 Isı Telde Yayılır mı (2.1; 2.2; 2.3)

 Açık Uçlu Soru B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar

C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

 Eşleştirme  Yapılandırılmı ş Grid

 Öğrenci Değerlendirme Formu  Akran Değerlendirme  Grafik ÇizelimYorumlayalım

ÖĞRENME ALANI: MADDE VE DEĞİŞİM 6.ÜNİTE :MADDE VE ISI ÖĞRENME ALANI: FİZİKSEL OLAYLAR 7.ÜNİTE : IŞIK VE SES

SAAT 4 SAAT 4 SAAT

AY

KAZANIMLAR

ETKİNLİKLER

3-ISI YALITIMI 3. Isı yalıtımının teknolojik önemi ile ilgili olarak öğrenciler; 3.1-Yalıtımın hangi durumlarda gerekli olabileceğini tahmin eder (BSB-8, 9). 3.2-Yalıtım yerine iletimin tercih edildiği durumlara örnekler verir. 3.3-Yaygın ısı yalıtım malzemelerine örnek verir. 3.4-Farklı amaçlar için kullanılan ısı yalıtım malzemelerinin seçiminde, yalıtkanlık özellikleri yanında başka nelerin hesaba katılması gerektiğini irdeler. 3.5-Binalarda yalıtımın enerji tüketimi ile ilişkisini açıklar (BSB-8, 9, 30, 32; TD-1).

Hangi bardağı tercih ederiz? (3.1,3.2) (BSB8, 9)

A-IŞIK 1-IŞIGIN FARKLI MADDELERLE ETKİLEŞİMİ 1.Işığın yansımasıyla ilgili olarak öğrenciler; 1.1-Işığın madde ile karşılaştığında yansıyabileceğini keşfeder (BSB-17). 1.2-Düz yüzeylerden yansıyan ışığın izleyeceği yolu tahmin eder (BSB-9).

4 SAAT

3. HAFTA ( 19 NİSAN- 22 NİSAN)

NİSAN NİSAN

4. HAFTA ( 26 NİSAN - 30 NİSAN) 1. HAFTA (03 MAYIS - 07 MAYIS)

MAYIS

HAFTA

SÜRE

2-IŞIGIN FARKLI YÜZEYLERDEN YANSIMASI 1.3-Işık kaynağı olmayan cisimlerin görülebilme nedenini ışığın yansımasıyla açıklar. 1.4-Yansıma olayında; düzlem ayna kullanarak gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normalinin aynı düzlemde olduklarını keşfeder (BSB-17, 22, 27, 31). 1.5-Yansıma olayında; düzlem ayna kullanarak gelme ve yansıma açılarının birbirine eşit olduğunu keşfeder (BSB-17, 22, 27, 31).

1.6-Düzgün ve dağınık yansımayı keşfeder (BSB-2, 17, 25, 31). 1.7-Cisimlerin daha parlak veya daha mat görünme sebeplerini ışığı yansıtma özellikleriyle ilişkilendirir (BSB-8). 1.8-Düzgün ve dağınık yansımayı ışınlar çizerek gösterir (BSB-28).

 Işık maddelerle farklı yollarla etkileşiyor (1.1)

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

AÇIKLAMALAR [!] 3.1 Buzdolabının ve onun bir bölmesi olan buzluğun ne işe yaradığını tartışarak bu konuya girmek, verilecek kavramların hayatla ilintisini kurmak açısından yararlı olur. [!] 3.2 Pişirme amaçlı kap kacak seçiminde iyi ısı iletme özelliği aranan tek özellik olmayabilir. Toprak kapların pişirme amacı ile kullanılması, bir bakıma fırının yüksek sıcaklığına dayanım, bir bakıma da ısıyı yavaş ve düzgün iletmenin pişme kalitesine getireceği katkı içindir. Bu konu, öğrencilerce öğretmen öncülüğünde tartışılabilir. [!] 3.3 Yanma özelliği olarak sadece kolay tutuşma ve yanmaya dayanıklı olma gibi özelliklerden bahsedilecek, yanmanın kimyasal açıklamasına girilmeyecektir. [!] 3.3 Yaygın ısı yalıtım malzemesi olarak plastik köpük, ahşap, volkan tüfleri, katran, fosfatlar, cam yünü, silikon yünü vb. maddelere öncelik verilmelidir. [!] 3.4 Fırın, sıcak su borusu, tavan, bahçede su kuyusu, giyim malzemesi gibi uygulamalarda uygun yalıtkanı seçerken, iletim özelliği yanında, kullanım ömrü, yanma özelliği, yoğunluk, sağlamlık ve maliyet gibi diğer hususları hesaba katmak gerektiği fikri öğrencilerde oluşmalıdır. [!] 3.5 Çatı, kapı, pencere ve buhar iletim borularında yalıtımın ekonomik önemi özellikle vurgulanmalıdır.

 1.1 Işığın madde ile etkileşmesiyle meydana gelebilecek olaylardan sadece ışığın yansıması, bu ünitenin konusudur. Işığın kırılması, ışığın soğurulması ve cisimlerin renkli görünmesi konuları ise 7. sınıfta ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

 Yansımanın bir kuralı var mı (1.4; 1.5).

??? 1.3 Bazı öğrenciler, ışığın gözden çıkıp cisimlere çarptığını ve böylece görme olayının gerçekleştiğini düşünebilir. [!] Öğrenciler, oyuncak lazerin kesinlikle göze tutulmaması konusunda uyarılmalıdır. [!] 1.4-1.5 Işık kaynağından düzgün bir ışık demetinin veya paralel ışık demetlerinin nasıl elde edileceği öğrencilere gösterilmelidir. [!] Yansıyan ışık demetlerinin daha kolay gözlenebilmesi için bu bölgede tebeşirle veya unla tozlu bir ortam oluşturulabilir. [!] 1.5 Yüzeyin normalinin, ışınların gelme ve yansıma Har parlak yüzey bir açılarını ölçmede referans alınan, ayna yüzeyine dik aynamıdır (1.6, 1.7, 1.8) sanal bir doğru parçası olduğu belirtilmeli ve çiziminde öğrencilere yardım edilmelidir. Bu seviyede sadece düz yüzeyler için normal çizimi yapılmalıdır. [!] 1.6 Parlak yüzeyli cisimler yansımaya sebep olmayabilirler.

daima

düzgün

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

TURİZM HAFTASI (15-22 NİSAN) 23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI DÜNYA KİTAP GÜNÜ VE KÜTÜPHANELER HAFTASI (23 NİSAN GÜNÜNÜ İÇİNE ALAN HAFTA)  1.1-1.3 5. sınıf “Dünya ve Evren” ünitesine atıfta bulunularak Ay’ın bir ışık kaynağı olmamasına rağmen gökyüzünde görünme nedeninin, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtması olduğu belirtilmelidir.  1.5 kazanımı, Matematik dersi “Açılar” alt öğrenme alanı kazanım 2 ile ilişkilendirilir.

23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI DÜNYA KİTAP GÜNÜ VE KÜTÜPHANELER HAFTASI (23 NİSAN GÜNÜNÜ İÇİNE ALAN HAFTA)

BİLİŞİM HAFTASI (MAYIS AYININ İLK HAFTASI) TRAFİK VE İLKYARDIM HAFTASI (MAYIS AYININ İLK HAFTASI) ANNELER GÜNÜ (MAYIS AYININ 2 İNCİ PAZARI)

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

ÖLÇME VE DEĞER LENDİR ME

 Açık Uçlu Soru  Eşleştirme  Yapılandırıl mış Grid

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

 Bir Proje Geliştirelim  Açık Uçlu Soru  Eşleştirme  Yapılandırıl mış Grid 2.YAZILI

 Bir Proje Geliştirelim  Açık Uçlu Soru  Eşleştirme  Yapılandırıl mış Grid

ÖĞRENME ALANI: FİZİKSEL OLAYLAR 7.ÜNİTE : IŞIK VE SES

AY

SAAT 4 SAAT 4 SAAT 4 SAAT

2. HAFTA ( 10 MAYISN- 14 MAYIS)

MAYIS MAYIS

MAYIS)3. HAFTA ( 17 MAYIS - 21 4. HAFTA ( 24 MAYIS- 28 MAYIS)

MAYIS

HAFTA

SÜRE

KAZANIMLAR 3-AYNALAR VE KULANIM ALANLARI 2.-Aynalarla ilgili olarak öğrenciler; 2.1-Işığın düz, çukur ve tümsek aynalarda nasıl yansıdığını keşfeder (BSB-17). 2.2-Bir yüzeyden yansıyan ışınları gözlemleyerek ışığı yansıtan yüzey hakkında tahminlerde bulunur (BSB-9). 2.3-Net bir görüntü oluşabilmesi için ışığın pürüzsüz yüzeylerden yansıması gerektiğini fark eder (BSB-1, 2, 8). 2.4-Paralel ışık demetleri ile çukur ve tümsek aynanın odak noktalarını deneyerek keşfeder. 2.5-Düz, çukur ve tümsek aynalarda oluşan görüntüleri cisme göre büyük-küçük, ters-düz olmaları bakımından karşılaştırır (BSB-1, 17; TD-1). 2.6-Çevresinde kullanılan ayna çeşitlerini gözlemleyerek aynaların kullanım alanlarına örnekler verir (BSB-1). B-SES 1-SES NASIL YAYILIR 3.Ses dalgalarının madde ile etkileşmesiyle ilgili olarak öğrenciler; 3.1-Sesin her yönde dalgalar hâlinde yayıldığını fark eder (BSB-1). 2-SES BİR ENGELE ÇARPTIĞINDA NE OLUR? 3.2-Sesin bir engel ile karşılaştığında yansıdığını deney ile keşfeder (BSB-1, 8, 17).

ETKİNLİKLER

 Düzlem aynayı bükersem ne olur? (2.1,2.2,2.3) (BSB9,17).

Sesin yayılmasını gözlemleyelim (3.1,3.2) (BSB18,17)

AÇIKLAMALAR

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

 2.1 Aynalarda, görüntü ve özel ışın çizimlerine girilmeyecektir. [!] 2.1 Paralel ışık demetlerinin çukur ve tümsek aynadan yansıması deneyinde, ışınların veya uzantılarının kesiştiği özel nokta olan odak noktası kısaca tanıtılabilir.  2.1 Aynalarda görüş alanı kavramı bu seviyede verilmeyecektir.  2.4-2.5 Bu ünitede çukur ve tümsek aynalarda cismin bulunduğu çeşitli uzaklıklar için görüntü çizimi ve matematiksel bağıntılara yer verilmeyecektir.

 3.1 Ses dalgasının özellikleri 8. sınıf “Ses” ünitesinde ayrıntılı olarak işlenecektir. [!] 3.1 Su dalgalarını görebildiğimiz hâlde ses dalgalarını göremediğimiz ancak ses dalgalarının varlığını etkileri ile anlayabildiğimiz vurgulanır.

MÜZELER HAFTASI (18-24 MAYIS)

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI (19 MAYIS)

3.3-Yankı olayının sesin yansıması sonucu oluştuğunu ifade eder (BSB-8).  ” Ses de Yansırmı (3.2 ??? 3.3 Bazı öğrenciler yankının her durumda 3.4-Bilim ve teknolojide sesin yansıması oluşacağını düşünebilir. olayından nasıl yararlanıldığına örnekler verir [!] 3.3 Yankı olayının havada algılanabilmesi için ses (FTTÇ-9, 16, 17; TD-3). kaynağı ile engel arasında en az 17 metre uzaklık 3.5-Madde ile karşılaşan sesin olması gerektiği ve bundan daha küçük mesafelerde  3.4 kazanımı, Sosyal soğurulabileceğini fark eder (BSB-1). engelden yansıyan sesin işitilemeyeceği vurgulanır. Bilgiler dersi “Bilim, 3.6-Ses şiddetinin soğurulma ile azaldığını Teknoloji ve Toplum” keşfeder (BSB-1, 11, 17, 31). 1. Anlatım öğrenme alanı “Elektronik 3.7-Farklı maddelerin sesi farklı soğurduğunu [!] 3.8 Ses yalıtımı 5. sınıf “Işık ve Ses” ünitesinde de 2. Tüme varım Yüzyıl” ünitesi kazanım 2 fark eder (BSB-1, 6). ele alınmıştır. Ancak bu ünitede; ses yalıtımı, sesin 3. Tümden gelim ile ilişkilendirilir. 3-SES DALGALARI NEDEN MADDESEL soğurulması ve maddenin tanecikli yapısı ile 4. Grup tartışması ORTAMDA YAYILIR ilişkilendirilerek açıklanacaktır 5. Gösteri 3.8-Ses yalıtımında ve yankı oluşumunu 6. Soru yanıt önlemede, kullanılan malzemelerin sesi iyi 7. Örnek olay C 3.9 6. sınıf “Madde ve soğurduklarını fark eder (BSB-8, 30, 31; FTTÇ8. Beyin fırtınası Değişim” öğrenme alanı 32). ??? 3.9 Bazı öğrenciler sesin boşlukta da 9. Canlandırma “Maddenin Tanecikli 3.9-Sesin yayılabilmesi için neden maddesel yayılabileceğini düşünebilir. 10. Grup Yapısı” ünitesi ile bir ortama gerek olduğunu, ortamın tanecikli [!] 3.11 Akustiğin sesin meydana gelişi, yayılması, çalışmaları ilişkilendirilir. yapısıyla açıklar (BSB-25; TD-1). duyulması ve özellikleriyle ilgilenen bilim dalı olduğu 11. Proje 3.10-Sesin; madde ile karşılaştığında geçme, belirtilmelidir. 12. Keşfetme soğurulma ve yansıma olaylarının maddelerin  3.12 kazanımı, Türkçe dersi “Okuma”, “Konuşma” 13. Oyun oynama özelliklerine bağlı olarak, farklı oranlarda ve “Yazma” temel dil becerisi ile ilişkilendirilir. birlikte gerçekleşebileceğini belirtir. 3.11-Tiyatro, konser salonu gibi mekânlarda ve tarihî yapılardaki akustik uygulamalara örnekler verir (FTTÇ-7, 9, 10, 31, 32; TD-1, 3). 3.12-Kapalı mekânlarda yankı oluşumunu engelleyebilecek projeler geliştirir ve sunar :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar (BSB-15,30,32; FTTÇ-8, 9;TD-2). : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları

ÖLÇME VE DEĞER LENDİR ME

 Periskop Yapımı

B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

 Ne Kadar Para Öderiz?  Oku Bakalım!

 Bir Proje Geliştirelim  Açık Uçlu Soru  Eşleştirme  Yapılandırıl mış Grid

3.YAZI LI

ÖĞRENME ALANI: DÜNYA VE EVREN 8.ÜNİTE: ERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?

SAAT

AY

HAFTA

SÜRE

KAZANIMLAR

4 SAAT 2 SAAT

MAYIS-HAZİRAN HAZİRAN

2. HAFTA ( 07 HAZİRAN- 11 HAZİRAN)

1. HAFTA 31 MAYIS - 04 HAZİRAN)

1-KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM 1.Kayaç ve madenler ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1-Magmatik, başkalaşım ve tortul kayaçları tanır ve birbirinden ayırt eder (BSB-1-7). 1.2-Farklı kayaçların zaman içinde birbirine dönüşmesini (kayaç döngüsünü) açıklar. 1.3-Madenlerin teknolojik ham madde olarak önemini açıklar (BSB-11-13; FTTÇ-9, 31, 32, 38).

ETKİNLİKLER

Bir volkan patlaması yapalım (1.1) (BSB-1-7)

AÇIKLAMALAR

[!] 1.1 Öğrencilerin her kayaç türünden birer örnek temin edemeyeceği düşünülerek öğretmen tarafından önceden birer örnek hazır bulundurulur. [!] 1.2 Kayaç döngüsü konusunda basınç, nem etkisi, sıcaklık farkı vb. detaylara girilmez.

3-TOPRAK VE TOPRAK EREZYONU 3.Toprak çeşitleri ve erozyon ile ilgili olarak öğrenciler; 3.1-Toprakları bileşenlerine göre killi, kumlu, kireçli ve humuslu toprak olarak sınıflandırır (BSB-1-7). 3.2-Toprağın çeşidine göre hangi kullanım amacına uygun olabileceğini tartışır (BSB-4-7; FTTÇ-9). 3.3-Erozyona etki eden faktörleri deneyerek test eder (BSB-11-20). 3.4-Erozyonun gelecekte oluşturabileceği zararlar hakkında tahminlerde bulunur (BSB-8, 9; FTTÇ-21, 24, 25, 27). 3.5-Toprakları erozyondan korumak için bireysel ve iş birliğine dayalı çözüm önerileri sunar (BSB-25-28, 32; FTTÇ-5, 21, 22, 23, 24, 27; TD-4).

[!] 2.2 Kayaç içinde gözle görülebilir fosillerin yanı sıra, gözle görülemeyecek kadar küçük fosillerin de bulunabileceği belirtilir. Fosil arıyorum (2.4) (BSB[!] 2.5 Fosilleri inceleyen bilim dalına “paleontoloji” adı 21; FTTÇ-1, 2, 3) verildiği belirtilir.

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ

ÖLÇME VE DEĞER LENDİR ME

 1.1 Kayaçlarla ilgili 4. sınıfta öğrenilenler hatırlatılır.  1.3 Madenlerle ilgili 4. sınıfta öğrenilenler hatırlatılır.  1.3 kazanımı, Sosyal Bilgiler dersi “Üretim,Dağıtım, Tüketim” öğrenme alanı, “Ülkemizin Kaynakları” ünitesi kazanım 1 ile ilişkilendirilir.

Kayaçlarda saklananlar (2.1,2.22.3) 2-GEÇMİŞTEN GELEN MİSAFİRLER 2-Fosiller hakkında öğrenciler; 2.1-Fosillerin tortul kayaçlar içerisinde uzun bir süreçte oluştuğunu açıklar. 2.2-Eski zamanlardan kalma canlı kalıntıları (kemik, iskelet, kabuk, yaprak vb.), gövde kalıpları veya izlerinin fosil olarak nitelendirildiğini belirtir. 2.3-Bazı fosillerin, içinde bulundukları kayaçların yaşlarını belirlemede kullanıldığını ifade eder (BSB-21; FTTÇ-1). 2.4-Geçmişe ilişkin bilgi edinmede fosillerden nasıl yararlanıldığını örneklerle açıklar (BSB21; FTTÇ-1, 2, 3). 2.5-Paleontologların çalışma alanları hakkında bilgi toplar ve sunar (FTTÇ-11, 12, 34, 35; TD2).

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

[!]  2.2 Kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların fosilleşmenin özel bir hâli olduğu belirtilerek fosil yakıtlar konusuyla ilişkilendirme yapılır.

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar

Toprak gözlemleyelim (BSB-1-7)

çeşitlerini (3.1,3.2)

[!] 3.2 Toprağın kullanım alanlarıyla ilgili tuğla ve seramik yapımı gibi öğrencilerin ilgisini çekecek konularda okuma metinleri verilir. [!] 3.5 Ağaçlandırmanın erozyonu önlemedeki önemi vurgulanır.

 3.3 Erozyonla ilgili olarak 4. sınıfta öğrenilenler hatırlatılır.  3.5 kazanımı, Sosyal Bilgiler dersi “Üretim, Dağıtım, Tüketim” öğrenme alanı, “Ülkemizin Kaynakları” ünitesi kazanım 4 ile ilişkilendirilir.

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

ÖĞRENME ALANI: DÜNYA VE EVREN 7.ÜNİTE: GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ

HAFTA

SAAT 2 SAAT

KAZANIMLAR

4-MAVİ GEZEGEN 4.Yer altı ve yer üstü suları ile ilgili olarak öğrenciler; 4.1-Okyanus, deniz, göl ve akarsuların yer üstü; sıcak ve soğuk su kaynaklarının yer altı suları olduğunu belirtir. 4.2-Bir yer altı suyu çeşidi olan maden suyunun kaynak suyundan farkını belirtir (BSB-4-6). 4.3-Jeotermal kaynak, kaplıca kavramlarını tanımlayarak yer altı sıcak su kaynaklarına ülkemizden örnekler verir.

ETKİNLİKLER

AÇIKLAMALAR

[!] 4.1 Yer altında depolanan suların yeryüzüne kendiliğinden çıktığı yere kaynak adı verildiği belirtilir. [!] 4.1 Yer altı sularının yeryüzüne kendiliğinden çıkmasını sağlayan kuyulara artezyen adı verildiği belirtilir.  4.4 Yer üstü sularından yararlanarak barajların yapıldığı belirtilir, barajlarda elektrik enerjisinin nasıl üretildiği vb. ayrıntılara girilmez.

DERS İÇİ, DİĞER DERSLERLE VE ARA DİSİPLİNLERLE İLİŞKİLENDİRME

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR VE ATATÜRKÇÜLÜK

 4.1 Doğadaki “su döngüsü” ile ilgili olarak 5. sınıf “Maddenin Değişimi ve Tanınması” ünitesinde öğrenilenler hatırlatılır.  4.3 ve 4.4 kazanımları, Sosyal Bilgiler dersi “Üretim, Dağıtım, Tüketim” öğrenme alanı, “Ülkemizin Kaynakları” ünitesi kazanım 1 ile ilişkilendirilir.

5-YERKABUĞUNUN DOĞAL ANITLARI 5-Doğal anıtlar ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1-Doğal anıtların çok uzun bir süreçte oluştuğunu ifade eder. 5.2-Doğal anıtların tüm insanlığa ait değerler olduğunu fark eder. 5.3-Doğal anıtlara yakın ve uzak çevresinden örnekler verir. 5.4-Doğal anıtların korunarak gelecek nesillere aktarılmasına yönelik bireysel ve iş birliğine dayalı öneriler sunar (FTTÇ-21, 22, 23, 24, 27, 28, 29; TD-4).

[!] 5.1 Yer kabuğunun değişiminin devam eden bir süreç olduğu belirtilir. [!] 5.1 Yakın çevrede bulunan doğal anıtlara gözleminceleme gezisi düzenlenebilir. [!] 5.3 Doğal anıtlar; yer kabuğunun oluşum sürecinde ortaya çıkan peri bacaları, traverten, mağara, şelâle, göl vb. biçimlerdeki yeryüzü şekilleri ve özel korumaya alınmış ağaçlardır.

ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

4.4-Yer altı ve yer üstü sularının kullanım alanlarını (içecek, sulama, sağlık, elektrik enerjisi üretimi vb.) örneklerle açıklar (BSB4-7; FTTÇ-30).

4 SAAT

2. HAFTA ( 07 HAZİRAN- 11 HAZİRAN)

HAZİRAN HAZİRAN

3. HAFTA ( 14HAZİRAN- 18 HAZİRAN)

AY

SÜRE

 İnsan Hakları ve Vatandaşlık (5.1, 5. 2, 5.3, 5.4 – 6,19)

BABALAR GÜNÜ (HAZİRAN AYININ 3 ÜNCÜ PAZARI)

1. Anlatım 2. Tüme varım 3. Tümden gelim 4. Grup tartışması 5. Gösteri 6. Soru yanıt 7. Örnek olay 8. Beyin fırtınası 9. Canlandırma 10. Grup çalışmaları 11. Proje 12. Keşfetme 13. Oyun oynama

KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİ A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar

ÖLÇME VE DEĞERLE NDİRME

Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

C. Görsel Kaynaklar 1. Televizyon, VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

A. Yazılı Kaynaklar 1. Ders Kitabımız 2. Ansiklopediler 3. Güncel yayınlar 4. Resim, harita ve fotoğraflar 5. Tübitak yayınları B. Kaynak kişiler 1.Öğretmenler 2. Aile bireyleri 3. Çevremizdeki kurumlarda çalışanlar

Bulmaca  Açık Uçlu Soru  Kavram Haritası

C. Görsel Kaynaklar 1. VCD, ilgili CD’ler 2. Etkinlik örnekleri 3. Bilgisayar vb. 4. Deney malzemeleri

Bu ünitelendirilmiş yıllık plan 15 (onbeş) sayfadan ibaret olup ; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen/ sitesinde 24..08.2007 tarihinde en son değişiklikler yapılarak yayınlanan Fen ve Teknoloji dersi müfredatına olarak, , Ağustos 2003'te yayımlanan 2551 sayılı Tebliğler Dergisinde ” Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge” esas alınarak Eylül yayımlanan 2504 sayılı T.Dergisinde ve müfredatta belirtilen “Atatürkçülük” konularına yer verilerek , 2009-2010 öğretim yılında Burdur -Çavdır ilçesinde 10.09.2009 tarihinde yapılan Fen Teknoloji Dersi zümre öğretmenler kurulu toplantısında alınan kararlar dikkate alınarak Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni ,HASAN ÇALBIYIK tarafından hazırlanmıştır. UYGUNDUR 16 / 09 / 2009 Hasan ÇALBIYIK Eyüp YILDIZ Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni Okul Müdürü

 :Sınıf - Okul içi etkinlik ”: Okul dışı etkinlik C: Ders içi ilişkilendirme : Diğer derslerle İlişkilendirme  : Ölçme ve değerlendirme ???: Kavram yanılgısı [!] : Uyarı  Sınırlamalar : Ara disiplinlerle ilişkilendirme ( Parantez içindeki 1. rakam Fen ve teknoloji kazanımı, 2. rakam ilişkilendirildiği ara disiplin kazanımını gösterir.)

uygun 1999'da ve

Related Documents