Yttrande Avseende Psilocybin Och Psilocins Farlighet

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Yttrande Avseende Psilocybin Och Psilocins Farlighet as PDF for free.

More details

  • Words: 636
  • Pages: 2
RMV Rättsmedicinalverket 2004-03-29

Dnr X04-902050

Högsta Domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM

Yttrande avseende psilocybin och psilocins farlighet Rättsmedicinalverket har från Högsta domstolen fått en hemställan om yttrande rörande farligheten hos torkad svamp innehållande de narkotiska ämnena psilocybin och psilocin, dels i sig, dels i förhållande till andra narkotiska preparat, och får med anledning här av framföra följande. Psilocybin och psilocin är indol alkaloider tillhörande gruppen halucinogena tryptaminer. Psilocybin och psilocin finns i varierande mängd i ett antal olika svamparter, bl a Psilocybe cubensis och Psilocybe semilanceata. Psilocybin omvandlas i kroppen till Psilocin. Psilocybin beskrevs första gången i slutet på 50-talet då ämnet isolerades från den centralamerikanska svamparten Psilocybe mexicana och framställdes senare syntestiskt och användes liksom LSD i samband med psykoterapi i syfte att underlätta den psykoterapeutiska processen. Psilocybin och psilocin påverkar medvetandet, minnet och uppmärksamheten. Substanserna sägs förändra upplevelsen av jaget. Individen blir introvert och drömmande. Synhallucinationer förekommer, liksom ett förändrat upplevande av omvärlden såväl till tid som rum. Psilocybin (och psilocin) har en stimulerande effekt på det sympatiska nervsystemet och en lätt ökning av blodtryck och pulsfrekvens har iakttagits. Enligt moderna studier från framför allt Tyskland och Schweiz bedöms dock substansen inte vara farlig för den kroppsliga hälsan. Den medicinska användningen är begränsad till att substansen kan användas för att studera neurobiologiska förhållanden av betydelse för varseblivning och medvetande. Psilocybins och psilocins farlighet i sig Det bör påpekas att en generell bedömning av en drogs farlighet har begränsningar med tanke på den variation som finns mellan olika individer vad gäller såväl effekt som bieffekter. Farligheten uppkommer i samspelet mellan drogen och individen. Psilocybin och psilocin har omfattande effekter på medvetandet vilka beskrivs ovan. Dessa effekter kan vara skadliga för psykiskt mindre stabila individer. Även hos psykiskt stabila personer kan effekterna utlösa ångest. I medicinska forskningssammanhang sker alltid intaget på sjukhus i närvaro av sjukvårdpersonal.

Adress Vasagatan 52, 5 tr 111 20 STOCKHOLM

Telefon 08-441 76 00

Telefax 08-24 05 30

Postgiro 445 59 06-0

Org.nr 202100-4227

1

E-post [email protected]

RMV Rättsmedicinalverket Psilocybin och psilocin har uppmärksammats på senare år i samband med illegal ickemedicinsk användning av hallucinogena svampar, innehållet i dessa av nämnda ämnen varierar vilket är av betydelse för farligheten vid intag. I de prover som analyserats på Rättsmedicinalverkets rättskemiska avdelning med avseende på psilocybin har 13 fall av 66 varit positiva sedan 1995, samtliga gällande ringa narkotikabrott. Analysen utförs dock endast på särskild begäran. Psilocybins och psilocins farlighet i förhållande till andra narkotiska preparat Psilocybin, psilocin liksom svamparterna Psilocybe cubensis och Psilocybe semilanceata är klassade som narkotika enligt förteckning 1. I den litteratur som beskriver användningen av psilocybin (och därmed också av nedbrytningsprodukten psilocin) är substansen vad gäller effekter och bieffekter närmast att likna vid LSD och möjligen meskalin. Psilocybin anges ge upphov till tolerans vid upprepade intag, även korstolerans gentemot LSD finns beskriven. Utvecklande av fysiskt beroende anses inte ske. Psilocybin anses generellt sett som mindre farligt än LSD. Psilocybins och psilocins användning i missbrukssammanhang kan närmast jämställas med ecstasy. Ecstasy tillhör dock kemiskt sett en annan grupp av ämnen och även dess verkningsmekanism skiljer sig från den för psilocybin och psilocin. Gemensamt för såväl ecstasy som psilocybin är den stimulerande effekten på det s k sympatiska nervsystemet och den hallucinogena effekten. De negativa och bestående effekter på hjärnan som knutits till ecstasy finns inte beskrivna för psilocybin. En samlad bedömning är trots detta att psyilocybin och psilocin, när det gäller den icke-medicinska/illegala användningen, ur farlighetssynpunkt närmast är jämförbar med den för ecstasy. Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektören Ulf Westerberg. I handläggningen av ärendet har även avdelningschefen, professor Johan Ahlner deltagit. Föredragande har varit chefsjuristen Anna Sundberg.

Enligt Rättsmedicinalverkets beslut

Anna Sundberg

Adress Vasagatan 52, 5 tr 111 20 STOCKHOLM

Telefon 08-441 76 00

Telefax 08-24 05 30

Postgiro 445 59 06-0

Org.nr 202100-4227

2

E-post [email protected]

Related Documents