Xarxes
Marco Mancini Sergi Garcia 4t d'ESO B Curs 2008-09 12/5/2009
1
Index Pag.3. Planificació i diseny Pag.4. Configuració/protocols Pag.5. Administració i seguretat
2
Planificació i disseny
Perquè la xarxa d'àrea local sigui realment útil, cal que efectuïs una planificació acurada orientada sobretot a establir:
-Arquitectura de xarxa -Dispositius de gestió de xarxa -Mitjans de difusió de dades -Recursos disponibles i la seva utilitat. Arquitectures de xarxa Per Topologia de xarxa: Xarxa de bus Xarxa d’estrella Xarxa d’anell (o doble anell) Xarxa en malla (o totalment connexa) Xarxa en arbre Xarxa Mixta (qualsevol combinació de les anteriors) Protocols de xarxes El Protocol de xarxa o també Protocol de Comunicació és el conjunt de regles que especifiquen l’intercanvi de dades o ordres durant la comunicació entre les entitats que formen part d’una xarxa. Estàndards de xarxes IEEE 802.3, estàndard per Ethernet IEEE 802.5, estàndard per Token Ring IEEE 802.11, estàndard per Wi-Fi IEEE 802.15, estàndard per Bluetooth
3
Configuració/protocols
Perquè dos o més ordinadors puguin intercanviar informació, han de seguir una sèrie de regles de comunicació anomenades protocols. El conjunt de protocols més estès actualment s'anomena TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) i permet la connexió entre els diferents ordinadors d'una xarxa i també la connexió amb Internet. Xarxa de àrea local. La configuració de la xarxa ve determinada pel dispositiu que utilitzeu per connectar-vos-hi. En aquest punt, es mostra com configurar dos tipus de dispositius de xarxa: Ethernet: És la tecnologia més popular que permet l'intercanvi d'informació entre dispositius utilitzant cables. Wireless: És la tecnologia més popular que permet l'intercanvi d'informació entre dispositius sense utilitzar cables.
Per configurar una xarxa i connectar l'ordinador a Internet, necessites tindre privilegis d'administrador i insertar el disc d'instal·lació que ve amb el modem o anar a conexiones de red, al panell de control, i crear nova xarxa o utilitzar el assistent de creació de xarxes inclòs a windows.
4
Administració i seguretat
La presencia constant de Troyans, virus i altres perills per als ordinadors es la causa de que la seguretat de la red sigui la preocupació més important de l'usuari.
Administració
Principalment per configurar una xarxa normal o sense fils en la que intervingui un router es tindrà que configurar. Per poder accedir al router primer es te que anar a qualsevol i des de allà es pot posar la IP de la router a la finestra d'adreces.
I aquí es pot configurar la LAN (configuració de la xarxa) i la WLAN (la xarxa sense fils) en el panell de administració administren les IP, es configura la mascara de subxarxa, la seguretat de la WLAN (Oberta o protegida per WEP).
Per tenir més informació de la xarxa i a més comprovar si funciona poden utilitzar el comandament PING (Packet INternet Groper)
Per utilitzar-lo nomes tenim que anar al terminal de Linux o al cmd de windows i des de allà tenim que escriure -ping -La IP de l'ordinador amb el que et vols conectarun exemple seria ping 127.0.0.1 D'aquesta manera podem saber la velocitat a la que arriben els paquets a l'ordinador objectiu i tornen.. I també d'aquesta manera poden comprovar si funciona o no la xarxa i Internet.
5
Protegir una xarxa sense fil
Encriptació WEP
s'utilitza una clau WEP (Wireless Encryption Protocol) que cal conèixer per poder accedir a la xarxa. El nivell de seguretat varia en funció de la longitud d'aquesta clau (64, 128o 256 bits)
A les xarxes protegides amb clau WEP cada "paquet" de dades es enviat s'encripta amb clau. De vegades el dispositiu que facilita el proveïdor de serveis d'Internet ve configurat "per defecte" amb una clau WEP per tal he evitar intrusions. La clau WEP es configura des del router i per accedir a una xarxa amb aquesta encriptació els dispositius inalambrics que s'hi connecten tindran que introduir la contrasenya.
filtratge MAC
Cada dispositiu físic té una firma de fàbrica: la seva adreça MAC (Media Access Control). Aquest " identificadors" de 48 bits és individual. Una adreça MAC està formada per sis parelles de caràcters hexadecimals. Per exemple: 00:14:3D:02:B5:12. El router, un ordinador, una consola de jocs (Que es connecti a Internet), etc. tenen una adreça MAC que sempre és diferent de la d'un altre dispositiu, encara que sigui de la mateixa marca i model.
Des de la pagina de configuració del router es pot fer un filtratge per a que sol uns dispositius escollits es puguin connectar.
6