Www.somuncubaba.net 2006 006 0068 Abdullahbinamr

  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Www.somuncubaba.net 2006 006 0068 Abdullahbinamr as PDF for free.

More details

  • Words: 530
  • Pages: 1
Abdullah Bin Amr Bin El-As Ebu Muhammed, Ebu Abdurrahman, Ebu Nasîr/ Ebu Nasr. "Bakmakla yükümlü olduðu kimseleri ihmal etmesi kiþiye günah olarak yeter!", "Müslüman, diðer Müslümanlarýn elinden ve dilinden emin olduðu kimsedir, Muhacir ise, Allah'ýn yasaklarýný terk edendir."

Sahabe Albümü Adý

Doç. Dr. Bünyamin ERUL

: El-As idi, Hz. Peygamber Abdullah koydu.

Lakabý

: Lakabý yoktur ama ilmiyle meþhur 4 Abdullah'dan (Abâdile) biridir.

Künyesi

: Ebu Muhammed, Ebu Abdurrahman, Ebu Nasîr/ Ebu Nasr.

Doðum yýlý : Hicretten 7 yýl önce.

Ýkrima, Atâ, Mücahid ve birçoklarý. Eserleri

: Es-Sahifetu's-Sadýka

Yaþadýðý yer : Mekke, Medine, Mýsýr, Taif. Mesleði

: Ýlimle iþtiðal, idarecilik ve askerlik

Hicreti

: 7. yýldan sonra

Savaþlarý

: Þam’ýn fethi, Yermuk'te babasýnýn sancaðýný almýþ, Sýffin'de isteksiz bir þekilde babasýyla beraber bulunmuþ ama savaþtýðýna piþman olmuþtur.

Doðum yeri : Mekke Baba adý

: Amr b. el-As

Anne adý

: Rayta/Raita bint Munebbih b. elHaccâc.

Görevleri

: Muaviye önce Kufe'ye, babasýnýn vefatý üzerine de Mýsýr'a vali atamýþ

Eþ(ler)i

: Ümmü Muhammed bint Mahmiyye b. Cez' ez-Zebîdî. Ümmü Haþim elKindiyye.

Fiziki yapý

: Uzun, kilolu, kýrmýzý tenli, yakýþýklý, büyük ayaklý, beyaz saç ve sakallý, sonunda ama olmuþtur. Kuvvetli ve cesur biridir.

Akrabalarý

: Tespit edilemedi.

Oðullarý

: Muhammed. Hiþam, Haþim, Ýmran (elKindiyye'den)

Kýzlarý

: Ümmü Ýyâs, Ümmü Abdullah, Ümmü Saîd (el-Kindiyye'den)

Kabilesi

: Kureyþ, Sehmi

Mizacý

Ýslâm'a giriþi : Çocukluðunda, babasýndan evvel. Sohbet süresi : 17 yýl Rivayeti

: 700 civarýnda gelmiþ.

Talebeleri

: Torunu Þuayb b. Muhammed, Said b. Museyyeb, Urve b. Zubeyr, Tavus, Þa'bi,

64

Ayrýcalýðý

: Abid, zahid, mütevazý ve gözü yaþlý. Babasý gece-gündüz oruç ve namazýndan dolayý ailesini ihmal ettiði gerekçesiyle onu Hz. Peygamber'e þikayet etmiþ, o da bazen oruç tutmasýný, bazen uyumasýný ve babasýna itaat etmesini emretmiþ ve babasý bu nebevi emri kullanarak (!) onu Sýffin'de savaþtýrmýþtýr. : Babasýndan 12 yaþ küçüktü. Hz. Peygamber'in verdiði izinle hadisleri yazardý, doðrudan Hz. Peygamberden Somuncu Baba

iþittiði hadislerden oluþan "Sahife-i Sadýka" sahibiydi. Ebu Hureyre kendisinden daha çok hadis bildiðini söyler. Ayrýca o Süryanice bilir, Tevrat ve önceki kitaplarý okurdu. Alim ve fazýl idi. Kur'an okumaya çok düþkündü. Gücünün yeteceðini söyleyerek Hz. Peygamber'den 5 günde hatim etme izni aldý. Fakat, sonunda âmâ olunca Hz. Peygamber'in ayda bir defa hatmetmesi tavsiyesine uymadýðýna piþman oldu. Ömrü

: 72.

Ölüm yýlý

: 66 (63 ile 73 yýllarý arasýnda vefat ettiðini söyleyenler vardýr)

Ölüm yeri : Mýsýr (Mekke, Taif veya Þam'da vefat ettiðini söyleyenler vardýr) Ölüm sebebi : Yaþlýlýk veya hastalýk. Kabri Hakkýnda

: Kahire-Fustat, Amr b. el-As camii köþesindedir. : Abdullah'ýn gözlerine sürme çeken Ya'la b. Ata'nýn annesi onu þöyle anlatýr:

Haziran / 2006

"Kapýsýný kapatýr ve çok aðlardý. Nihayet çok aðlamaktan gözleri kurudu.” Hadisleri

: "Bakmakla yükümlü olduðu kimseleri ihmal etmesi kiþiye günah olarak yeter!", "Müslüman, diðer Müslümanlarýn elinden ve dilinden emin olduðu kimsedir, Muhacir ise, Allah'ýn yasaklarýný terk edendir."

Sözleri

: Kendisinin güçlü olduðunu söyleyerek sürekli oruç tutmak istemiþ, Hz. Peygamber ise ona önce ayda 3-5 gün tutmasýný, ýsrarý üzerine ise gün aþýrý tutmasýna ruhsat vermiþti. Yaþlandýðýnda "Keþke, Hz. Peygamber'in verdiði ruhsatý kabul etseydim, bu benim için ailemden de, malýmdan da daha hayýrlýydý!" demiþtir.

Kaynaklar: Tabakat, IV. 261-268; Ýstiab, II. 346-349; Üsd, III. 349-351; Nubela, III. 79-94; Ýsabe, II. 351-352; DÝA, I. 85-86; Sahabiler Ansiklopedisi, s. 17-18; Ahmed, Müsned, II. 158-226.

65

Related Documents