Pictor, gravor, vizionar mistic ~i in acela~i timp poet, William Blake este recunoscut in zilele noastre ca unul dintre gigantii perioadei romantice, de~i la acea vreme n-a fost apreciat.
W
illiam Blake a fost nu doar un artist deosebit, ci ~i un poet stralucit. El a avut darul de a folosi simplitatea cu multi! imaginatie. Poezia lui, la fel ca pictura, era puternic imaginativa, dar era plina de ladevi!ruri. Artistul a avut putini sustinatori ~i r§i-a trait cea mai mare parte a vietii In saracie.
Acest lucru nu l-a deranjat Ins~ niciodata, deoarece era dedicat In Intregime muncii lui. Lumea lui exista In propria imaginatie ~i In propriul spirit. Artistul avea putin de-a face cu oamenii. William Blake a fost al doilea copil al unui negustor prosper. Inc~ de la o varst~ fraged~ Inclinatiile lui artistice au fost recunoscute ~i Incurajate. La varsta de zece ani a fost trimis la ~coala de desen a lui Henry Pars ~i la 14 ~ni a devenit ucenic1;11gravorului James Basire. A petrecut ~apte ani cu Basire Inv~tand tehnicile grav~rii ~i In aceasta perioad~ s-a n~scut marea lui dragoste pentru arta gotic~. In 1782, la 25 de ani, Blake s-a c~s~torit cu Catherine Boucher. Ea era fiica analfabeta a unui zarzavagiu din Londra ~i c~s~toria celor doi i-a displiicut tatalui lui Blake. In ciuda opozitiei, cei doi au avut o c~snicie lung~ ~i
O Blake pretindea ca ar fi fost vizitat de spirite ~i de ingeri. Fantoma unu; pur;ce (1819) este una din marturiile stranii ~i tulburatoare ale bizarelor lui viziuni. Se pare ca fantoma l-a vizitat de doua ori. O Arta lui William Blake nu a fast recunascuta in timpul vie1ii artistului, care a fast abligat sa-~i ca~tige existen1a ca gravar .
87
WILLIAM
BLAKE
singura placa de cupru. Procedeul era lnsa foarte scump ~i artistului i-a fost teama ca nu va putea continua. Dupa "aparitiileOO fratelui mort ~i detaliile explicite pe care i le-a dat referitoare la o noua tehnica, William Blake a pus ideea In practica. A avut succes ~i folosind aceasta noua metoda a tiparit copii dupa Cantecele nevinovdtiei -o colectie a poeziilor sale. Cinci ani mai tarziu a mai adaugat un nou volum, Canteceleexperientei. Nevinova1ie ~i experien1a Aceste poeme erau destul de diferite de orice alte lucrari scrise anterior. Ele urmeaza ritmul versurilor pentru copii ~i al baladelor traditionale engleze. Individual poemele par simple dar In ansamblu, ele reprezinta o privire introspectiva asupra multor atitudini din secolul al XVIII-lea ~i reflecta punctele de vedere ale lui Blake. Prirna serie reprezinta o viziune imaginativa despre inocenta copilariei, cea de-a doua prezinta cum aceasta nevinovatie poate fi corupta de experienta. Multe dintre poemele scrise pot fi asociate, de~i continutul lor este foarte diferit. De exemplu, In prima serie, sfanta Joi, simpla demnitate ~i frumusetea caritatii fata de copii
0:~ -0 ::;
~ "' 'E 9 o I -0; -5 ~
O Una din gravurile din Cartea Creatiei. William Blake a gasit o sursa de inspira1ie pentru propriile lui viziuni despre via1a spirituala in timp ce realiza ilustra1iile pentru aceasta serie.
O Trandafirulofilit din Cilntecele experientei. Vierme\e care distruge in secret frumuse~ea trandafirului reprezinta imaginea data de Blake experien~ei. O in 1793 William Blake a gravat Port,ile Paradisului, o carte preocupata cu intrebarea "Ce este omul?" Gravura fu vreau, eu vreau! descrie dorin~a omului de a avea totul. fericit:!. Tat:!llui Blake a murit la doi ani dupa clsatoria celor doi ~i cuplul s-a mutat in casa parinteasca a lui Blake. U s-a alaturat ~i Robert, fratele mai tanar al lui William. Cei trei au locuit ~i au muncit impreuna mai mult de doi ani panacand Robert s-a imbolnavit ~i a murit. William a fost distrus dupa moartea fratelui. El ~i-a ingrijit fratele cu multa compasiune ~i cu mult altruism de-a lungul bolii. Artistul a pretins ca in clipa mortii lui Robert i-ar fi vazut "spiritul eliberat urcand spre cer, batand din palme de bucurie". Blake spunea ca de-a lungul intregii sale vieti a continuat sa converseze cu spiritul fratelui sau ~i cu alti ingeri ~i personaje biblice. Din cauza experientelor vizionare, lumea imaginativa a lui Blake era un loc mult mai frumos decat orice alt loc din lumea reala. Era un om profund religios care credea cu fermitate ca tot ceea ce il inconjoarn are propria esent:l spirituala ~i propria viat:l. Spre deosebire de Michelangelo, pe care ii admira in mod deosebit, Blake nu a fost poet ~i pictor ci un poet-pictor capabil sa combine intr-o singur:l activitate mai multe arte: poezie, pictura, gravur:l, tiparire ~i chiar filosofie. in 1788 a experimentat tiparirea prin ilominare, combinand cuvinte ~i imagini pe o
88
i;: ~ ~ ~ , ~ 1
O in 1827, anul mor1ii sale, Blake lucra la ilustrarea cartii. lui Dante. Acuarela Vflrtejul indrogostitilor face parte din Infernul Dante.
de la Slujba Divina din Biserica Sf. Paul, in care "florile" din Tumul Londrei i~i inaltau spre cer vocea este comparata cu atitudinea calculata, studiata a a~a-numitei societati religioase in sfanta joi din Canteceleexperientei. Acest al doilea poem prezinta caritatea oferita cu mana rece ~i camatareasca~i care permite ca pruncii sa fie "redu~i la stadiul de mizerie" intr-o "tara bogata ~i manoasa". De asemenea Canteceleanalizeaza fortele ~i puterile oculte. De exemplu, sunt alaturati tigrul ~i mielul. "Tigrul" exprima admiratia fata de energia creaturii ~i fata de natura salbatica in vreme ce mielul reprezinta contrastul plin de blandete ~i tandrete. Blake i~i pune intrebarea cum este posibil ca doua creaturi atat de diferite sa fie rodul aceleia~iCreatii? Ultimii ani in ultimii sai ani artistul a produs o serie de 21 de ilustratii superbe, in acuarela, intitulata Cartea Creatiei. Gravurile desavar~itede el au dat un nou inteles caracterului Creatiei. Pe patul de moarte, William Blake a lucrat la ilustrarea Divinei Comedii a lui Dante. Seria urma sa fie ~i ea gravata dar, din pacate, pana in momentul mortii artistului au fost terminate numai ~apte placi.
lui