Visual Studio

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Visual Studio as PDF for free.

More details

  • Words: 765
  • Pages: 8
Visual Studio.NET kurulumu

Kısaltmalar: VB = Visual Basic VB.NET = Visual Basic NET VS.NET = Visual Studio NET

Visual Studio.NET nedir? Visual Studio.NET, Visual Basic.NET, C++, C# dilleri ile görsel olarak program geliştireceğiniz programlama arabirimidir. (IDE) NET çatısının en önemli bileşenlerinden biridir. Daha önceki VS sürümlerine benzemekle beraber birçok yeni özellik, işlerimizi kolaylaştıracak birçok güzel arabirimle geliyor. Sistem Gereksinimleri Bu yazı dizimizde anlatacağımız VS.NET versiyonu Microsoft´un beta testerlara göndermiş olduğu VS. NET 2005 Beta 2 versiyonu olacak. Bu versiyon bir DVD olarak geldiği için kurulum için öncelikle bir DVD sürücünüz olmalı. DVD içinde gelen readme.htm dosyasında göreceğiniz sistem gereksinimlerinde göreceğiniz üzere VS.NET 2005 Windows 2000´den daha eski sürümlere kurulmayacaktır. Ve hard diskinizde MSDN´siz kurulum için 2 GB, sonrası için 1 GB olmak üzere 3 GB alan isteyecektir. En az PII 450 Mhz işlemci, 128 MB RAM, 800 * 600 256 renk destekli ekran kartı diğer gereksinimler. Bunlar elbette çalışırken biraz yavaş çalışacaklardır. Daha rahat bir çalışma için bunların 2 katı özellikleri karşılarsanız daha iyi olur. PIII 733 Mhz işlemci ve üstü, 256 MB Ram ve üstü sizi sinir krizlerinden koruyacaktır. Sistem gereksinimleri dışında VS.NET ile yazılmış uygulamaların çalışabilmesi için NET Framework sisteminizde kurulu olmalıdır. Eğer VS.NET ile ASP.NET uygulamaları geliştirecekseniz IIS´yi önceden kurmuş olmanız gerekiyor. Eğer önce VS.NET sonra IIS kurmuşsanız .NET Framework´u kaldırıp sonra tekrar kurun. Kurulum Readme dosyasında yazan tüm sistem gereksinimlerini karşıladıktan sonra üzerinde Visual Studio 2005 Team Suite yazılı DVD´yi DVD sürücümüze yerleştirdiğimizde otomatik olarak başlayan kurulum önce bilgisayarınızda kurulu .NET Framework versiyonunu kontrol edecek ve büyük bir ihtimalle bunu kaldırmanızı isteyecektir. Bende kurulu .NET Framework 2.0 Betayı kendi üzerinde Beta 2´si geldiği için aşağıdaki gibi kaldırmamı istedi. Eğer zaten NET Framework kurulu değilse VS.NET otomatik olarak .NET Framework´u kuracaktır. Eğer kurulum otomatik olarak başlamadıysa DVD içindeki setup.exe dosyasını bulup çalıştırın. Eğer her şey yolundaysa aşağıdaki ekran sizi karşılayacaktır.

1

Install Visual Studio 2005 Beta 2 şıkkına tıklayarak devam ediyoruz. Kurulum için gerekli dosyalar yüklendikten sonra aşağıdaki pencere bizi karşılıyor. Next diyerek devam ediyoruz.

Diğer uygulamaları kapatmamızı isteyen ve internet bağlantısı gerektiğini söyleyen(gerekmiyor) aşağıdaki pencerede lisans anlaşması koşullarını diğer tüm uygulamalarda yaptığınız gibi okuyup(!) kabul ettiğimizi ikrar için gerekli şıkkı işaretleyip Next tuşunu tıklıyoruz.

2

Aşağıda bizden kurulum için gerekli yeri isteyen ve kurulum türünü seçmemizi isteyen pencerede kurulum için Custom seçeneğini işaretleyip karşınıza çıkan pencerede VB.NET dışındaki diğer dillerin başındaki işareti kaldırıyoruz. Eğer siz daha sonra bu dillerden biriyle çalışmayı düşünüyorsanız bırakabilirsiniz.

3

Gerekli seçimleri yaptıktan sonra Install tuşuna tıklayıp devam ediyoruz. Uzun sürecek olan bu kurulum sırasında bir kahve molası verebilirsiniz. Yalnız paçanızı Javacılara kaptırmayın :D Kurulan komponentler arasında eğer aşağıdaki gibi .NET Framework 2.0 Beta 2 şıkkı görünüyor ise kahve molasını 5 dakika erteleyip bilgisayar başında kalın çünkü az sonra bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekecek.

Eğer en başta .NET Framework´u kaldırmanız istenmişse yeni versiyon yüklendikten sonra sizden aşağıdaki gibi bilgisayarı yeniden başlatmanızı isteyen bir pencere karşılayacaktır. Bilgisayarı yeniden başlatmadan kurulum devam etmeyeceği için Restart Now tuşunu tıklayıp bilgisayarı yeniden başlatıyor ve kurulumu yeniden başlatıp şimdiye kadar geçtiğimiz aşamaları tekrar geçiyoruz. Ancak bu sefer .NET Framework kurulumu ile ilgili herhangi bir işlemle karşılaşmıyoruz.

4

Eğer aşağıda pencereye sağ salim ulaşmış iseniz kendinizi kutlayabilirsiniz.

Artık VS.NET bilgisayarınızda kurulu ve çalışır halde. Eğer isterseniz - ki şiddetle tavsiye ederim - Install Product Documentation seçeneğini işaretleyip MSDN Library´i bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

5

Eğer tüm bu işlemleri tamamladıysanız program grubundan VS 2005´i seçip başlatabilirsiniz. VS 2005 ilk açılışta size aşağıda gördüğünüz gibi default ortam ayarlarının neye göre ayarlanmasını istediğinizi soran bir pencere açacaktır. Biz burada "Visual Basic Development Settings" seçeneğinizi seçip "Start Visual Studio" butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

6

Burayı da geçtikten sonra aşağıda ki gibi bir başlangıç ekranı sizi karşılayacak.

Burası şu an için bizi çok alakadar etmiyor. Biz bir an önce Merhaba Dünya demek istiyoruz dünyaya. File > New Project ile açılan pencereden Windows Application seçeneğini seçip yeni bir Windows uygulama projesi başlatıyoruz.

Visual Studio ortamını ve VB.NET dilini sonraki derslerde tanıyacağız ancak ders bitmeden önce dünyaya merhaba diyelim.

7

Formumuzun üzerine şekilde 1 numaralı kırmızı ile işaretlenmiş gördüğünüz Button nesnesini sürükleyip bırakıyoruz. Sonrada Properties penceresinde 2 numaralı kırmızı ile işaretlenmiş gördüğünüz Text özelliğini bulup "Merhaba Dünya" olarak değiştiriyoruz. Daha sonra butonun üstüne çift tıklayıp açılan kod penceresinde imlecin bulunduğu yere MsgBox("Merhaba Dünya") yazıyoruz. Kodumuzun son hali aşağıdaki gibi oluyor. Public Class Form1 Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click MsgBox("Merhaba Dünya") End Sub End Class Programı çalıştırdığınızda ve butona tıkladığınızda size Merhaba Dünya diyen bir pencere ile karşılacaksınız.

Tamama tıklayıp ve formu kapatıp tekrar VS.NET ortamına dönebilirsiniz. Bir sonraki derste VS.NET IDE ortamını tanıyacağız.

Konu Hakkındaki Görüşler (0)

Bu kategoride ki diğer yazılar Visual Studio.NET kurulumu

8

Related Documents

Visual Studio
November 2019 24
Visual Studio
November 2019 19
Visual Studio
November 2019 13
Visual Studio
November 2019 14
Visual Studio
November 2019 16