Pràctiques a la universitat
El Cervell
El Cervell
El cervell és una de les parts més importants del nostre organisme, i és una complexa estructura que pertany al sistema nerviós, situada dins del crani, on es produeixen els processos de pensaments superiors com la memòria i la raó.
El Cervell humà
Explicació de la Pràctica En contra de la pràctica 1, aquesta a sigut més teòrica que pràctica, ja que ens han explicat les parts del cervell, i algunes parts de les neurones. Nosaltres durant la pràctica el que hem fet ha sigut anar tallant un cervell de corder fixat en formol per a poder veure el seu interior mentres ells ens explicaven tot el que podien veure.
Parts del cervell
El cervell es divideix en dos parts o hemisferis asimètrics. La part externa dels dos hemisferis és el còrtex cerebral o substància gris. A la superfície existeixen cissures que el divideixen en diferents zones: Lòbul frontal Lòbul parietal Lòbul temporal Lòbul occipital
Parts del cervell
Lòbul frontal
Lòbul temporal
Lò b u lp a rie ta l
Lòbul occipital
Cerebel
Lòbul Frontal És
l’encarregat dels moviments articulatoris per a la producció del llenguatge i es relaciona també amb les emocions i la personalitat.
Lòbul Parietal Rep
la informació dels sentits, en ell es processen les sensacions com el frec o la suavitat.
Lòbul Temporal Es
relaciona especialment en la audició i la memòria.
Lòbul occipital En
ell es centralitza principalment tot alló relacionat en la vista.
Cerebel És
una regió de l'encèfal , i la seva funció principal és de integrar les vies sensitives i les vies motores.
Tot això es el cervell, però ,com pot un sistema tan complexe transmetre les senyals necessàries al cos?
Ara vorem com el cervell es capaç de transmetre una sèrie de senyals a una velocitat increïble a totes les parts del nostre cos.
Cervell Tallat Substància Blanca
Gràcies a aquesta imatge, podem observar com és un cervell al seu interior. El tall es troba situat a l’altura de la fissura central.
Substància Gris
Substància Gris
Substància Blanca
Esta formada per la unió de La substància blanca és somes i dendrites, i una part del sistema correspon a aquelles nerviós central composta zones del sistema de fibres nervioses nerviós central en les mielinitzades. quals existeix un predomini de les neurones que es reuneixen.
Substància Gris i Blanca
Estes són les dues coses que a simple vista podem veure al tallar un cervell per la meitat, però…
De que depèn la transmissió dels impulsos nerviosos? Quines cèl·lules són les encarregades de transmetre aquestos impulsos?
Les Neurones
Són un tipus de cèl·lules del sistema nerviós, i la seva principal característica és el poder excitabilitzar la seva membrana plasmàtica, podent així conduir els estímuls o impulsos nerviosos.
Parts de les neurones Dendrita
Àxon Terminal Noto de Ranvier Soma
Àxon Nucli
Cèl·lula de Schwann
Beina de mielina
Petita Explicació de les Parts Dendrites: Són prolongacions de la cèl·lula nerviosa, i fan la funció de receptors dels impulsos nerviosos. Soma: És el cos de la neurona. Àxon:És una prolongació de la cèl·lula nerviosa per la cual va l’impuls nerviós. Mielina:Forma beines envoltant els àxons i permet el pas de l’impuls nerviós. Cèl·lules de Schwann:Són cèl·lules glials perifèriques que s’originen a la cresta neural embrionària i acompanyen a la neurona en tot el seu creixement.
Dos tipus de Neurones Neurones Piramidals: Són neurones multipolars de forma piramidal o triangular. La piràmide presenta un angle que va cap a la superfície de la cortesa y es prolonga en un apèndix llarg, gros y ramificat Dels angles y costats naixen dendrites col·laterals ramificades, més curtes. A la base naix un àxon llarg i prim. El nucli és gran i
Neurones Bipolars: Posseeixen un cos cel·lular allargat i de cadascun dels seus extremo ix una neurita única. Exemples de neurones bipolars podem trobar als ganglis sensitius coclear y vestibular.
La sinapsi La sinapsi és el procés de comunicació entre neurones. Comença en una descàrrega químico-elèctrica a la membrana cel·lular, i quan aquest impuls aplega a l’extrem de l’àxon, la pròpia neurona segrega una substància que es diposita a l’espai sinàptic entre la neurona transmissora i la receptora.
Esquema sinapsi
Evolució del Cervell Per finalitzar, direm que el cervell no sempre ha estat així, i es pensa que no sempre ho estarà, ja que totes les funcions que pot fer, estan relacionades en la seva forma actual. El cervell humà poc a poc a anant creixent pel que fa a la seva superfície però no al espai que ocupa, i això a fet que l’espècie evolucione poc a poc.
Fin
Realitzat
per: Maria Ruiz De Azagra Acedo.