Tüzük

  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tüzük as PDF for free.

More details

  • Words: 5,912
  • Pages: 17
KÜTAHYA AKTİF SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (KÜSİAD) ANA TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM (Derneğin Adı, Yeri, Amacı ve Çalışma Alanları) Derneğin Adı: Madde 1- Derneğin Adı; “Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği”dir. Kısaltma olarak “KÜSİAD” kullanılacaktır. Şube açılmayacaktır. Derneğin Yeri: Madde 2- Derneğin yeri, Kütahya Merkez İlçedir. Amaç: Madde 3- Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KÜSİAD), Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunları doğrultusunda, üyeleri arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin en üst düzeye çıkarılması temel olmak üzere, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefler. Ayrıca; sektörel, bölgesel ve ulusal ekonomik politikaların oluşturulmasına katkıda bulunur. İlimiz ekonomik ve yatırım potansiyellerinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için faaliyette bulunmak, sektörel ve bölgesel kalkınma vizyonları geliştirerek uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artırılmasına yardımcı olmak, bu doğrultuda projeler geliştirmek, iş dünyasını ilgilendiren sorunları ve çözüm önerilerini kamuoyuna ve yetkili kurumlara duyurmak maksadıyla üyeleri arasında güç birliği sağlayarak ortak çalışma zemini oluşturmak da KÜSİAD’ın amaçları arasında yer alır. KÜSİAD, sivil toplumun kurumsallaşması ve özel girişimciliğin yaygınlaşmasına çalışmayı, sanayici ve işadamlarının sorunlarına sahip çıkarak toplumdaki öncü ve girişimci nitelikleri geliştirmeyi, ekonomi başta olmak üzere, çevre ve insan sağlığı ve genel kabul gören diğer kişisel becerilerin geliştirilmesi konularında üyelerine ve kamuoyuna yönelik eğitim çalışmalarında bulunmayı, bu tür çalışmalarda çeşitli kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmayı benimser. Derneğin Çalışma Alanları: Madde 4- Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği, ortak ilke ve hedefleri benimseyen üyelerine öncelik vermek ve tüzüğünde gösterilen amacı gerçekleştirmek üzere; 1.

İş dünyasında etik değerlerin oluşturulmasına, toplumsal sorumluluk bilinciyle faaliyette bulunulmasına, işadamlarının tanışma ve kaynaşmalarını sağlama, mesleki konularda bilgi alışverişlerini artırma ve üyelerinin ilgili olduğu özel ve resmi kuruluşlarla ilişkilerini geliştirme yönelik çalışmalar yapabilir. Girişimcilik ruhunun yaygınlaşması ve girişimcileri teşvik edip, mesleki eğitimlerini özendirerek, sektörel sorunlarına çözümler üretmeye yönelik organizasyonlar yapabilir. İhracat, ithalat, yatırım ve işletmecilik konularında güncel gelişmelerden üyelerinin bilgilenmesini sağlamak ve iştigal konularındaki mal ve hizmet arzını kolaylaştırmak üzere kurs, seminer, panel sempozyum, 1

konferans, inceleme gezileri vb. etkinlikler düzenleyebilir. Bu konularda uzmanlaşmış kişi ve kuruluşlara raporlar hazırlatıp, üniversite ve bilimsel kuruluşlarla işbirliği yaparak, üyelerinin ve kamuoyunun yararına sunabilir. Periyodik bülten veya dergiler çıkarabilir. Üyelerden gelen görüş ve önerileri geliştirerek, bunları gerekli resmi ve özel şahıslara, kurumlara ve kamuoyuna iletebilir. Dernek üyelerinin elde etmiş olduğu bilgileri, yargı kararlarını, karşılaşmış oldukları engelleri belirleyerek, hem üyelerinin hem de diğer kişilerin hukuki, ekonomik, üretim, uyum, refah, kalkınma, bilimsel, sosyal, çevre, tüketici, eğitim, gençlik, vergilendirme, maliye, istihdam, insan hakları, teknoloji, ticaret ve fikri mülkiyet hakları vb. konularda görebilecekleri zararları ve bunların yaptırımları ile yararları hakkında araştırmalar yapar veya yaptırabilir. Yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlar ve sergiler hakkında üyelerini bilgilendirir. Gerektiğinde fuar ve sergi düzenlemek amacıyla yasalar çerçevesinde gerekli girişimlerde bulunabilir ve bunlara katılabilir. Üyelerin yurtiçi ve yurtdışı genel, ticari ve mesleki eğitimlerini sağlamak amacıyla bu konuda eğitim, panel, sempozyum ve benzeri etkinlikleri gerçekleştirebilir. Üyelerinin elektronik ortamda iletişim ve haberleşmelerini sağlamak amacıyla gerekli elektronik ve internet alt yapısını oluşturarak, bilgi bankası ve arşiv kurma çalışmaları yapabilir. Ayrıca, üyelerinin çalışma alanları ve sektörlerine göre komisyonlar oluşturabilir. 2.

Kamuoyunu aydınlatıcı çalışmaların yanı sıra, Türkiye'yi ilgilendiren ekonomik, kültürel ve sosyal konularda fikirler üretebilir, çeşitli konularda bilimsel araştırmalar yapabilir. Toplumsal, kültürel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetleri destekleyebilir. Kalkınmanın dengeli ve sosyal adalet düzeni içinde olması yönünde hareket eder. Sermaye, emek ve teşebbüsün birbirini tamamlayan ana unsurlar olması sebebi ile hakların korunarak, yurt kalkınmasında faydalı bir işbirliği içinde gelişmelerine yardımcı olabilir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletinin sosyal, kültürel, teknolojik, hukuksal, mesleki, eğitsel ve ekonomik alanlardaki gelişmesinin sağlanması amacı ile dernek üyesi olan ya da olmayanların, dışa açılım ve globalleşme konularında bilinçlendirilmeleri için faaliyetlerde bulunabilir. Toplumsal uzlaşma bilincinin gelişmesi, işçi ve işveren kesimlerinin ulusal kalkınmaya odaklı işbirliği ve uyum içinde çalışmaları için faaliyetlerde bulunabilir. Çeşitli konulardaki görüş ve önerilerini doğrudan parlamentoya, hükümete, uluslararası kuruluşlara ve basın aracılığıyla kamuoyuna ileterek amaçları doğrultusunda düşünce ve hareket birliği oluşturabilir. Yatırımcıların küresel rekabet gücünü artırıcı çalışmalar yapabilir. Bu yönde uluslararası organizasyonlar içinde yer alabilir ve işbirliğinde bulunabilir.

3.

Piyasa ekonomisinin hukuksal ve kurumsal alt yapısının geliştirilmesi, ülkenin doğal kaynaklarının teknolojik yeniliklerle desteklenerek en etkin biçimde kullanılması, verimlilik ve kalite yükselişini sürekli kılacak ortamın oluşturulması ile rekabet gücünün artırılmasını hedef alan politikaları destekleyebilir. Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilerek dengeli bir kalkınmanın sağlanması yönünde planlama çalışmaları yapabilir ve yaptırabilir. Türk Sermaye ve Para Piyasalarının geliştirilmesi amacıyla çalışmalarda bulunabilir ve bu konudaki çalışmalara ve etkinliklere katılabilir, öneriler geliştirebilir. Sermaye piyasası kurumlarına kuracağı iktisadi işletmeler aracılığıyla katılabilir.

4.

Doğal kaynakların ve insan kaynaklarının teknolojik yeniliklerle desteklenerek etkin bir biçimde değerlendirilmesini sağlayacak politikaların oluşmasına katkıda bulunabilir. Gerekli sağlık altyapısının geliştirilmesi yönündeki çalışmaları teşvik edebilir. Tabii ve tarihi mirası koruma, kültürel tanıtım yapma, turizmi geliştirme amacıyla çalışmalar yapabilir, projeler üretebilir. Bu konularda ilgili kamu kurumları ve özel 2

kuruluşlar ile işbirliği yapabilir ve geziler, konferanslar, yazılı ve görsel basın yolu ile halkı bilgilendirme çalışmaları yapabilir. Orman yangını, erozyon, sel, su baskını, deprem gibi doğal afetler ile trafik kuralları, trafik kazaları gibi konularda halkın yapması ve bilmesi gereken hususlarla ilgili çalışmalarda bulunabilir. Eğitim parkları, uygulama alanları, hatıra ormanı, özel orman vb. ağaçlandırma çalışmaları yapabilir. Gerekli yasal izinleri almak kaydıyla ayni ve nakdi yardım toplayarak toplum yararına kullanabilir. 5.

Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin istihdam ve ekonomik gereksinimlere uyumlu bir şekilde uygulanmasına destekte bulunabilir. Eğitim ve öğretim kurumlarının kurulmasını teşvik edebilir. Yönetim kurulu kararı ile yurtiçi ve yurtdışında her türlü burs verebilir.

6. Gayrimenkul, tasarruf, ipotek dahil olmak üzere her nevi ayal, irtifak, kira, şuf’a gibi haklar iktisap, tesis, terkin ve fek edebilir. Yurt içi ve yurtdışı her türlü nakdi ve ayni yardım ve bağış alır ve verir; koşullu ve koşulsuz vasiyetleri kabul edebilir. Fikri mülkiyet hakları, know-how, francehising gibi ticari ve teknik haklar ile taşınır/taşınmaz mallar satın alabilir, kiralayabilir, satabilir. Taşınmaz mallar üzerinde her türlü hakları koydurabilir, işletebilir ve her türlü inşaatı yapabilir. 7. Yurtdışında kurulmuş dernek, federasyon, konfederasyon, organizasyon veya kuruluşlarla işbirliği yapabilir ve gerekli yasal izinleri almak kaydıyla bu kuruluşlara üye olarak katılabilir. Yabancı ülkelerdeki dernek veya kuruluşların üyelerini Türkiye'ye davet edebilir ya da onların davetlerine uyarak üyelerini veya dernek üyesi olma hakkına sahip üçüncü kişilerle, yönetim kurulu üyeleri tarafından yetkili kılınmış kişileri yasalara uygun şekilde yurtdışına gönderebilir. 8. Dernek, aynı amaç ve çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösteren derneklerin üye bulundukları federasyonlara üye olabilir. Federasyon ve federasyon üyesi derneklerle işbirliği yapabilir. 9. Amacına uygun diğer çalışmaları yapar. İKİNCİ BÖLÜM (Kuruluş, Kurucular ve Üyelik) Derneğin Kuruluşu: Madde 5- Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KÜSİAD), Yasalar ile bu ana tüzük hükümleri uyarınca yönetilmek, amaçları doğrultusunda çalışmalar yapmak, çalışmalarında birlik ve uyumu sağlamak ve üst düzeyde bir yönetim kuruluşu oluşturmak üzere 7 Eylül 2009 tarihinde 7 işadamı tarafından kurulmuştur. Derneğin Kurucuları: Madde 6- KÜSİAD’ın kurucuları ve gerekli bilgileri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

3

S ı r a

Adı ve Soyadı

T.C. Kimlik No

Baba ve Ana Adı

1

Mehmet CEYLAN

54421296160

Ali Rıza Emine

2

Salih YURTAŞ

42742965032

3

Orhan ŞEHİR

62227029066

4 Mehmet PINAR 24182291582 5

Ali BACACI

35554918112

6

Ahmet EŞSİZ

15428589518

7

Musa Kazım

Firdes Mehmet Hacer Kadir Nefise İbrahim Nazife Muhittin Meryem

Mustafa Rıfkı Ahmet 52234362096 Fatma YÜKSELENER

Doğum Yeri ve Tarihi

Tavşanlı 07.11.1969 Çaykara 05.12.1983 Kütahya 3.6.1970 Altıntaş 21.01.1972 Kütahya 01.03.1976 Kütahya 20.06.1981 Kütahya 30.09.1968

Ta bii yeti

C i n s i y e t i

Mezu niyet

TC

E

Lisans

TC

E

Lisans

TC

E

Lise

Esnaf

KÜTAHYA

TC

E

Lise

Esnaf

KÜTAHYA

TC

E

Lisans

Esnaf, Tüccar

KÜTAHYA

TC

E

Lisans

Mimar

KÜTAHYA

TC

E

Lise

Esnaf

KÜTAHYA

Mesleği

İşletmeci, Esnaf İnşaat, Müteahhitlik

Yerleşim Yeri

KÜTAHYA KÜTAHYA

Üyelik, Başvuru, Kabul veya Red: Madde 7- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarına aykırı ve yasak faaliyetlerde bulunmamış, toplum tarafından genel kabul gören ahlaki ve etik unsurlarla barışık, Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (KÜSİAD) tüzüğü ile üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülükleri üstlenmeyi kabul etmiş, bir işletme sahibi olan ya da bir işletmede genel müdür, yönetici, çeşitli departman müdürlüğü gibi görevlerde bulunan kişiler üyelik için başvurabilir. Derneğe üye olmaları Kanunla yasaklanmamış olan ve dernek tüzüğüne göre üye olma şartlarını taşıyan kişilerin yapacakları yazılı üyelik başvuruları yönetim kurulunca değerlendirilerek, en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanıp, sonuç müracaat sahibine yazı ile duyurulur. Üyeliğin kabulü durumunda, Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KÜSİAD) üyesinin hakları; genel kurul toplantılarına katılmak, oy kullanmak, seçmek, gereken koşullan taşımak kaydı ile her türlü göreve aday olmak ve aday göstermektir. Yükümlülükleri ise; derneğin amacına uygun faaliyetlerde aktif olmak, giriş ve yıllık aidatlarını zamanında ödemek ve üyelik koşullarına gereken bağlılığı ve çabayı göstermektir. Başvurusu kabul edilen üye, üye kayıt defterine kaydedilir. Üyeler eşit haklara sahiptirler. Üyeliğin reddi halinde gerekçe gösterilmesi zorunlu değildir. Üyelikten Çıkma, Çıkarılma Madde 8- Hiç kimse, dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Madde 9- Dernek üyeliğinden çıkarılmak istenen üyelere ilişkin aşağıdaki hususlardan en az birinin tespit edilmiş olması şarttır: 1- Derneğin amaçlarına aykırı çalışma ve faaliyetlerde bulunmak. 2- Özürsüz olarak çalışma ve toplantılarda uzun süre temsil edilmemek, verilen görevleri 4

3456-

yapmamak, görev almaktan kaçınmak. Derneğin yaşamasına, amaç ve faaliyet konularına uzun süre ilgisiz kalmak. Dernek tüzüğüne, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına aykırı hareket etmek. Derneğe üye olma koşullarını yerine getirme vasfını kaybetmek. Yıllık aidat ve giriş aidatını genel kurulda alınan ödeme planı ve şartlarını belirleyen karar çerçevesinde ödememek.

Ayrıca, üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer. Yukarıdaki hususlar çerçevesinde üyeliğin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmeyen üyelerin çıkarılmaları konusunda Yönetim Kurulu yetkilidir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM (Derneğin Organları ve Bildirim) Madde 10- Derneğin zorunlu organları; a) Genel Kurul, b) Yönetim Kurulu ve c) Denetleme Kuruludur. Derneğin diğer organları ise, d) Yüksek İstişare Kurulu, e) Genel Sekreterlik ve f) Disiplin Kurulu olup, bunlar ihtiyari organlardır. Yüksek İstişare Kurulu, Genel Sekreterlik ve Disiplin Kurulu’nun oluşturulması ve feshedilmesinde yetki Yönetim Kuruluna aittir. Genel kurul kararı ile başka organlar da oluşturulabilir. Ancak, bu organlara zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez. a) Genel Kurul Madde 11- Genel Kurul, derneğin en yetkili karar organıdır. Dernek Genel Kurulu, derneğe kayıtlı üyeler, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu üyeleri ve kurulmuşsa diğer organlardaki üyelerden oluşur. Genel Kurul, 2 yılda bir Eylül ayı içerisinde olağan, Yönetim veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde ya da dernek üyelerinin 1/5'inin yazılı talebi üzerine en geç 30 gün içerisinde olağanüstü toplanır. Olağan ve Olağanüstü Genel Kurul, Yönetim Kurulunca toplantıya çağrılır. a – 1) Çağrı Şekli Madde 12- Yönetim Kurulu, tüzüğe göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 (Onbeş) gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz. 5

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının, geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz. a – 2) Toplantı Yeri Madde 13- Genel Kurul toplantıları Yönetim Kurulunun tespit edeceği yerde yapılır. a – 3) Toplantı Yeter Sayısı Madde 14- Genel Kurul, buraya katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin (2/3) katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı. yönetim ve denetim kurulu asil üyelerinin sayısının iki katından az olamaz. a – 4) Toplantının Yapılış Şekli Madde 15- Genel kurul toplantısı ilanda belirtilen gün, yer ve saatte yapılır. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur. Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna 7 (yedi) gün içinde teslim etmekten sorumludur.

6

a – 5) Genel Kurul Toplantısında Oylama ve Karar Yeter Sayısı Madde 16- Genel Kurul toplantılarında oylama şekli ve karar yeter sayısı aşağıdaki gibidir: 1) Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. 2) Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınır. 3) Oylamalar, divan heyetine verilecek teklifler ve oylama sonucuna göre yapılır. Oylamalar gizli veya açık olarak yapılabilir. Ancak Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu seçimi gizli oyla yapılır. a – 6) Kararlara İtiraz Madde 17- Toplantıda hazır bulunan ve kanuna veya tüzüğe aykırı olarak alınan genel kurul kararlarına katılmayan her üye karar tarihinden başlayarak bir (1) ay içinde; toplantıda hazır bulunmayan her üye kararı öğrenmesinden başlayarak bir (1) ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak üç (3) ay içinde mahkemeye başvurmak suretiyle kararın iptalini isteyebilir. Diğer organların kararlarına karşı dernek içi denetim yollan tüketilmedikçe iptal davası açılamaz. Genel Kurul kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlar saklıdır. a – 7) Genel Kurulun Görev ve Yetkileri Madde 18- Genel Kurulun görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir: 1- Dernek organlarının seçimini yapmak, gizli oy açık tasnifle Yönetim Kurulu için 11 asil ve 11 yedek, Denetleme Kurulu için 3 asil ve 3 yedek üye seçmek. 2- Yönetim ve denetim kurullarının raporlarını görüşmek, incelemek ve uygun gördüğü taktirde yönetim kurulunu ibra etmek. 3- Yönetim kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirerek kabul etmek. 4- Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki vermek. 5- Derneğin amaçlarının gerçekleştirilmesi ile ilgili faaliyetler hakkında Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak. 6- Gerektiğinde dernek tüzüğünü kısmen veya tamamen değiştirmek. 7- İhtiyaç durumunda derneğin yardımlaşma sandıklan kurmasına karar vermek. Bu hususta Yönetim Kuruluna yetki vermek. 8- Derneğin feshine karar vermek. 9- Gerektiğinde dernek adına yönetim kurulunun borçlanmasına yetki vermek. 10- İhtiyaç halinde derneğin amaçları doğrultusunda iktisadi işletme kurulması için gerekli işlemlerin yapılması ve iktisadi işletmelerin kurulup faaliyete geçirilmesi hususunda Yönetim Kuruluna yetki vermek. 11- Mevzuatta ve dernek tüzüğünde genel kurulca yapılması belirlenen diğer görevleri yerine getirmek. 12- Genel kurul, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir. b) Yönetim Kurulu Madde 19- Yönetim Kurulu, Genel Kurul üyeleri arasından iki yıllık çalışma dönemi için seçilir. 11 asil ve 11 yedek üyeden oluşur. Müddeti biten üyenin yeniden seçilmesi mümkündür. Yönetim kurulu üyeleri 7

seçimden sonra düzenleyecekleri ilk toplantıda kendi aralarından bir başkan, iki başkan yardımcısı ve bir mali işlerden sorumlu başkan yardımcısı seçer. Asil üyelerden boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur. b – 1) Yönetim Kurulu Toplantıları Madde 20- Yönetim Kurulu, üyelerinin çoğunluğunun katılımı ile toplanır. Yapılan toplantılarda alınacak kararlarda salt çoğunluk aranır. Çoğunluk olmaksızın alınan kararlar geçersizdir. Yönetim Kurulunda asillerin istifası halinde yedek yönetim kurulu üyeleri göreve çağrılır. Boşalan yerlerin yedekler tarafından doldurulamaması ve yönetim kurulu mevcut üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi halinde genel kurul, yönetim kurulu üyelerinden biri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağırılır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallîn sulh hukuk hakimi duruşma yaparak, dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir. b - 2) Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri Madde 21- Dernek Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir: 1) Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya bir kaçma yetki vermek. 2) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak. 3) Genel Kurulu olağan veya olağanüstü olarak toplantıya çağırmak. 4) Derneğe üye olmak isteyen kişilerin üyelik başvurularını kabul veya reddetmek. 5) Dernekten ayrılmak isteyen üyelerin istifa dilekçelerini kabul etmek ve karara bağlamak. 6) Üyelikten çıkarılma konusunda karar vermek. 7) Dernek faaliyetleri ile ilgili olarak üçüncü şahıslardan her türlü hizmeti almak ve vermek. 8) Belirli zamanlarda toplanarak, derneğin işlerini görüşmek ve yapılacak işler hakkında karar almak. 9) Gerekli gördüğü taktirde çalışma yöntemlerini yeniden düzenlemek amacıyla iç tüzük, yönetmelik ve yönergeler hazırlamak ve uygulamak. 10) Genel Sekreteri atamak ve çalışma şartlarım tayin etmek. 11) Dernekte çalıştırılacak personel ve işçi alınmasına veya çıkarılmasına karar vermek. 12) Genel Kuruldan geçen tahmini bütçeye göre gelirle sınırlı olmakla, Genel Kurul tarafından yetki verilmesi üzerine, yetki sınırları dâhilinde gerekirse dernek adına borçlanmak ve gerekli harcamaları yapmak. 13) Derneğin bir federasyona katılması veya ayrılması hususunda karar vermek. 14) Derneğin bir federasyona üye olması durumunda, federasyon genel kurulunda derneği temsil edecek delegeleri seçmek. 15) Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki federasyon ve benzeri kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması hususunda karar vermek. 16) Yurtiçi ve yurt dışından her türlü ayni, nakdi, teknik v.s. yardımları kabul etmek. 17) Dernek tüzüğünün ve mevzuatının kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak. 8

c) Denetleme Kurulu Madde 22- Derneğin yetkili denetim organı olan Denetleme Kurulu, Genel Kurulca, Genel Kurul'a katılma hakkı bulunan delegeler arasından iki yıl süre için 3 asil, 3 yedek üyeden oluşmak üzere gizli oyla seçilir. c – 1) Denetleme Kururlunun Görev ve Yetkileri Madde 23- Denetleme Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda sıralandığı gibidir: 1- Derneğin bütçe, hesap ve işlemleri ile ilgili defter ve belgeler üzerinde en az yılda bir yapacağı inceleme sonuçlarım ve önerileri yönetim kuruluna bir rapor ile bildirmek. 2- Gelecek dönem çalışma program ve bütçesinin görüşüleceği yönetim kurulu toplantısında hazır bulunarak, görüş ve önerilerini belirtmek. 3- Yönetim kurulunca düzenlenen mali rapor ile bilanço ve gelir gider çizelgesi hakkındaki inceleme sonuçlarını ve önerilerini bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunmak. d) Yüksek İstişare Kurulu Madde 24- Yüksek İstişare Kurulu, derneğin en üst danışma organıdır. Bu kurulun üyeleri; dernek üyelerinin eski yönetim kurulu, denetim kurulu, disiplin kurulu üyelerinden, dernek üyelerinden, iş dünyası temsilcilerinden, basın mensuplarından, toplumun yönetici ve yönlendiricilerinden, üniversite öğretim üyeleri ve akademisyenlerden, uluslararası alanda ve derneğin iştigal konularında istişare edilebilecek kişiler arasından yönetim kurulu tarafından seçilir. İhtiyari organ olup, oluşturulması zorunlu değildir. Yüksek İstişare Kuruluna seçilen üyelerden dernek üyesi olmayan her bir üye aynı zamanda derneğin genel kurul toplantı ve müzakerelerine isterlerse katılabilirler fakat oy kullanamazlar. Yüksek İstişare Kurulu derneğin yönetim kurulunun çağrısı üzerine toplantı yapar. Yüksek İstişare Kurulu Başkanı, derneğin yönetim kurulu tarafından seçilir ve tavsiye niteliğinde kararlar alır. Kararlan bağlayıcı olmadığı gibi, toplantı ve karar nisabı da yoktur. Yüksek İstişare Kurulunun çalışma şekil ve şartlarım yönetim kurulu belirler. Yönetim Kurulu, Yüksek İstişare Kurulundaki üyelerin üyeliğine gerekli gördüğü hallerde son verebilir, yeni üyeler alabilir. Yüksek İstişare Kurulu toplantılarına derneğin yönetim kurulu üyeleri ve Genel Sekreter katılırlar. Ancak toplantıda yapılacak oylamalara katılamazlar. Yüksek İstişare Kurulu üyelerinin talep etmesi halinde derneğin faaliyetleri ile ilgili bilgi verirler. e) Genel Sekreter Madde 25- Yönetim Kurulu, üyeler arasından veya dışarıdan bir Genel Sekreter tayin edebilir. Genel Sekreter, Yönetim Kurulunca verilen salahiyetler çerçevesinde derneği temsil eder, derneğin bilumum hizmet yükümlülüklerinin kanunlara ve mevzuatlara uygun olarak yerine getirilmesini sağlar. Derneğin faaliyet alanına giren resmi ve özel bütün işlemlerini takip etmek üzere genel sekretere noter kanalıyla vekalet verilmesi konusunda yönetim kurulu yetkilidir. e – 1) Genel Sekreterin Görev ve Yetkileri Madde 26- Genel Sekreter görevlendirilmesi halinde görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir: 9

1- Derneğin tutulması gereken tüm kayıt ve defterlerini kanunlara uygun şekilde yerine getirmek. 2- Yönetim Kurulu toplantılarında alınan kararların yerine getirilmesi konusunda azami gayret sarf etmek. 3- Derneğin her türlü ödeme, harcama, yazışma ve diğer işlerini takip ederek, olumsuzluklara meydan vermemek. 4- Yönetim Kurulunca verilen salahiyetler çerçevesinde derneği temsil ederek, bilumum hizmet yükümlülüklerinin kanunlara ve mevzuatlara uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak. f) Disiplin Kurulu Madde 27- Yönetim kurulunca, Genel Kurul'a katılma hakkına sahip üyeler arasından iki yıl süre için 3 asil, 3 yedek üyeden oluşmak üzere seçilir. İhtiyari bir organ olup, seçilmesi zorunlu değildir. Disiplin Kurulu; dernek tüzüğüne, amaçlarına, derneğin kurallarına, uymak zorunda olduğu iş ahlaki ilkelerine aykırı davranış ve tutumda bulunan, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına aykırı fiil ve davranışlarda bulunan üyelerden, yönetim kurulunca Disiplin Kuruluna sevki uygun görülenler hakkında inceleme yaparak, durumlarına göre bazı uygulamalarda bulunabilir. f - 1) Disiplin Kurulunun Görev ve Yetkileri Madde 28- Disiplin Kurulu, yönetim kurulunca sevki uygun görülenlere aşağıdaki işlemleri uygulayabilir: 1- Uyarı cezası vermek. 2- Bir yılı aşmamak üzere üyelikten geçici olarak çıkarmak. 3- Üyelikten sürekli olarak çıkarmak. f - 2) Disiplin Kuruluna Sevk Nedenleri Madde 29- Disiplin kuruluna sevk nedeni olabilecek ana nedenler aşağıdaki gibidir: -

Dernek tüzüğüne aykırı hareketlerde bulunmak, Genel kurul kararma uymamak, Dernek içinde veya dışında dernek amaçlan aleyhine yıkıcı söz ve davranışlarda bulunmak, Derneği siyasi amaçlara alet etmek, İş ahlakı ilkelerine aykırı hareketlerde bulunmak, Organlara Seçilenlerin İdareye Bildirilmesi

Madde 30- Genel Kurulca seçimi izleyen Otuz (30) gün içinde Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulları ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adı, ana adı, doğum yeri ve tarihi, TC. Kimlik numarası, meslekleri, ikametgahları ve seçildiği görev dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 10

(Mali Hükümler, Gelir-Gider, Aidat ve Borçlanma) Derneğin Gelir Kaynakları Madde 31- Derneğin gelirleri aşağıda gösterilmiştir: 1- Aidatlar: Yıllık Aidat: Dernek üyelerinin her yıl ödeyeceği aidat türüdür. Genel Kurulda yönetim kuruluna yetki vermek suretiyle belirlenir. Bütçede öngörülen, üyeler tarafından üyeliğin devamı süresince derneğe her yıl ödenecek meblağdır. 2- Katkı Payları: Derneğin amaçları doğrultusunda görevlerini etkin bir şekilde yürütebilmek ve üst kuruluşlara olan yükümlülüklerini yerine getirebilmek maksadıyla ihtiyaç duyacağı ek gelirlerdir. Katkı paylarının tutarı ve ödeme şekli derneğin iç yönetmeliği ile düzenlenir. 3- Diğer Gelirler: a) Dernek taşınır ve taşınmaz malları ile haklarının kiraya verilmesinden sağlanan gelirler ile her türlü faaliyetten elde edilen gelirler, vasiyet ve yardımlar ile sair gelirler. b) Dernek yayınları ilan gelirleri, tertiplenecek toplantılar, seminer, yurtiçi ve yurtdışı geziler, piyango, balo, konser, eğlence, temsil, konferans ve bunun gibi faaliyetlerden sağlanacak gelirler. c) Koşullu veya koşulsuz bağışlar ve mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak yardımlar ve sair gelirler. d) Derneğin mal varlığından elde edilecek gelirler. e) Derneğin iktisadi işletmesinden ve ortaklıklardan elde edeceği gelirler. f) Derneğin dış ülkelerdeki gerçek veya tüzel kişilerden, diğer kuruluşlardan İçişleri Bakanlığı'nın izni ile alabileceği yardımlar. Yukarıda anılan dernek gelirlerinden, üyelerin giriş aidatı üyelik için başvuru sırasında; üyelerin yıllık aidatları da her ay eşit veya belirlenecek taksitler halinde alınabilir. Yönetim kurulu aidatlar ve diğer gelirlerin tahsilatında kullanılmak üzere bir pos cihazı alımına karar verebilir. Yıllık Aidat Miktarı Madde 32- Genel Kurulda yönetim kuruluna yetki vermek suretiyle belirlenir. Bütçede öngörülen, üyeler tarafından üyeliğin devamı süresince derneğe her yıl ödenecek meblağdır. Yıllık 500 TL (Beş Yüz Türk Lirası)'dır. Gelir ve gider belgeleri Madde 33- Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeler için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeler için Gider Makbuzu kullanılır.

11

Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir. Bu belgeler; Dernekler Yönetmeliği EK-13, EK-14 ve EK-15’de gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur. Saklama süresi Madde 34- Defterler hariç olmak üzere, kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır. Gelir ve Gider Usulü Alındı belgeleri Madde 35- Alındı Belgeleri, Dernekler Yönetmeliği (EK- 17)’de gösterilen biçim ve ebatta yönetim kurulu kararıyla bastırılır. Alındı belgelerinin biçim ve ebadının yanı sıra; bastırılması ve kontrolü, deftere kaydı ve muhafaza biçimi konularında Dernekler Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri esasınca hareket edilir. Yetki belgesi Madde 36- Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Yetki belgelerinin süresi, yönetim kurullarının görev süresi ile sınırlıdır. Yeni seçilen yönetim kurullarının, yetki belgelerini birinci fıkra esaslarına göre yenilemesi zorunludur. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi, derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler yönetim kurulu başkanınca, 15 (Onbeş) gün içerisinde dernekler birimine bildirilir. Gelirlerin teslim edilmesi Madde 37- Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları 30 (Otuz) gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir. Derneğin Borçlanma Usulleri Madde 38- Dernek, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç 12

duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi, nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz. Beyanname Verme Yükümlülüğü Madde 39- Dernek yönetim kurulu başkanı, derneğin bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin Dernek Beyannamesini doldurarak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdür. BEŞİNCİ BÖLÜM (Defterler, Bildirim ve Denetim) Tutulacak Defterler Madde 40- Dernekte aşağıda yazılı defterler tutulur. a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir: 1) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır. 2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir. 3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır. 4) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir. 5) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir. 6) Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir. b) Bilânço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir: 1) (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6’ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler bilânço esasında defter tutulması durumunda da tutulur. 2) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır. Defterlerin Tasdiki Dernekte tutulması zorunlu olan defterler, kullanılmaya başlanmadan önce İl Dernekler Müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Ancak, bilânço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur. Gelir Tablosu ve Bilânço Düzenlenmesi

13

İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yılsonlarında (31 Aralık) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilânço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yılsonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilânço ve gelir tablosu düzenlenir. Defter Tutma Esasları Madde 41- Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KÜSİAD), işletme hesabı esasına göre defter tutar. Ancak, yıllık brüt gelirin, Dernekler Yönetmeliği’nin 31. maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilânço esasına göre defter tutulur. Bilânço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir. Belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilânço esasına göre defter tutulabilir. Derneğin iktisadi işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre defter tutulur. Kayıt Usulü Madde 42- Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak tutulur . Bildirim Yükümlülüğü Madde 43- Derneğin zorunlu olduğu bildirimler ve süreleri aşağıdaki gibidir: a) Genel Kurul Sonuç Bildirimi: Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz (30) gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek Üyeleri içeren "Genel Kurul Sonuç Bildirimi" ve ekleri yönetim kurulu başkam tarafından İl Dernekler Müdürlüğüne bildirilir: Genel kurul sonuç bildirimine; 1- Divan başkam, başkan yardımcıları ve yazman (kâtip) tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği, 2- Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile Dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış Örneği eklenir. b) Taşınmazların bildirilmesi: Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde "Taşınmaz Mal Bildirimi"ni doldurmak suretiyle il dernekler müdürlüğüne bildirilir. c) Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi: Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce "Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi" iki nüsha olarak doldurup il dernekler müdürlüğüne bildirimde bulunurlar. Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler İle yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont, ekstre ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur. d) Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle ilgili Bildirim: Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü 14

ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin Örneği Proje Bildirimi'ne eklenerek, protokol tarihini izleyen l (bir) ay içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir. e) Dernek Organlarındaki Değişikliklerin Bildirimi: Genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler, "Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi" doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen 30 (Otuz) gün içinde İl Dernekler Müdürlüğüne bildirilir. f) Dernek Tüzüğünde Yapılan Değişikliklerin Bildirimi: Tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen 30 (Otuz) gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde il dernekler müdürlüğüne bildirilir. g) Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi: Derneğin yerleşim yerinde değişiklik olması durumunda, “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi” değişikliği izleyen 30 (Otuz) gün içinde İl Dernekler Müdürlüğüne bildirilir. Derneğin İç Denetim Şekilleri Madde 44- Dernekte iç denetim esastır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur. ALTINCI BÖLÜM (Gruplar, İlkeler, Fesih, Tüzük Değişikliği ve Diğer Hükümler) Çalışma ve Proje Grupları ile Komisyonlar Madde 45- Dernek yönetim kurulu kararıyla, derneğin amaçları doğrultusunda yönetime yardımcı olmak üzere, geçici veya sürekli olarak çalışma ve proje grupları kurulabilir. Aksi belirlenmedikçe, çalışma gruplarının görevleri yönetim kurulunun çalışma dönemi; proje gruplarının ise, proje süresi ile sınırlıdır. Gruplar dernek yönetim kurulu tarafından kendilerine verilen yetki ve sorumluluk sınırları içerisinde çalışırlar. Grupların oluşturulmasında, üyelerin de katılım ve desteği ile dernek sınırları içindeki yörelerin sorunlarını araştırıp dile getirmek, çözüm önerileri ve projeler geliştirmek amacı ile bölgesel nitelikli çalışma ve proje grupları kurulması öncelik taşır. Ayrıca, yönetim kurulu kararıyla sektörel komisyonlar oluşturulabilir. Komisyonlar, yapacakları tüm çalışmalarda yönetim kuruluna karşı sorumludurlar. Dernek Üyelerinin Uymak Zorunda Oldukları İş Ahlakı İlkeleri Madde 46- Dernek üyelerinin uymak zorunda oldukları iş ahlakı ilkeleri aşağıdaki gibidir: 15

12-

3456-

7-

Yasaların öngördüğü yönetimsel ve denetimsel tüm yükümlülükleri yerine getirmek Doğru olmayan, sahte ya da yanlış kayıt tutmamak, yetkili mercilere yanıltıcı bilgi vermemek, Yasadışı ya da suç oluşturacak faaliyetlere girmemek, iş ve toplum ahlakının onaylamayacağı yol ve yöntemlere başvurmamak, Serbest piyasa ve rekabet koşullarına uymayan davranışlarda bulunmamak, Kişi ve kuruluşlar ile çalışanlarının haklarıyla ilgili olarak; din, dil, mezhep, renk ve cinsiyete dayanan ayrıcalık yapmamak, Üye ve çalışanlarla ilgili bütün kişisel bilgilerin güvenlik içinde korunmasını ve gizli kalmasını sağlamak, Çevre, insan sağlığı ve doğayla ilgili konulara duyarlı ve saygılı olmak Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği

Madde 47- Tüzük değişikliği dernek yönetim kurulu üyelerinin gerekçeli teklifleri üzerine yapılır. Tüzük değişikliğine karar verme yetkisi Genel Kurulundur. Olağan veya Olağanüstü genel kurul gündemine konulmak şartıyla tüzük değiştirilebilir. Tüzük değişikliğinin gerçekleştirilmesi için Genel Kurul toplantısında 2/3 toplantı yeter sayısı aranır. Ancak bu çoğunluk sağlanamamışsa, ikinci toplantıda çoğunluk şartı yoktur. İkinci toplantıda, yeter sayısı olarak yönetim ve denetim kurulları toplam üye sayısının iki katından az olmamak şartı aranır ve genel kurula katılan üyelerin üçte ikisinin (2/3) tüzüğün değiştirilmesi lehinde oy kullanması şarttır. Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli Madde 48- Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan delegelerin oylarının 2/3'üdür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır. Tasfiye İşlemleri Madde 49- Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde Dernek adında 'Tasfiye halindeki Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KÜSİAD)" ibaresi kullanılır. Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce Derneğin hesaplarım inceler. İnceleme esnasında Derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtlan ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında Derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa mallan paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve haklan, benzer amaçla faaliyet gösteren başka bir 16

teşekküle veya vakfa devredilir. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır. Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun 7 (yedi) gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin il dernekler müdürlüğüne bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur. Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır. Derneğin Logosu Madde 50- Derneğin logosu, üyelerin fikirleri alınmak suretiyle yönetim kurulu tarafından belirlenir ve değiştirilebilir. Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği’nin logosu aşağıdaki gibidir:

Hüküm Eksikliği Madde 51- Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır. Mehmet CEYLAN Yönetim Kurulu Başkanı

Mehmet PINAR Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı

Ercan ÇOBAN Üye

Salih YURTAŞ Başkan Yardımcısı

Mehmet BACACI Üye

Mahmut ÖZTAŞ Üye

Ahmet EŞSİZ Üye

İbrahim TAŞ Üye

Orhan ŞEHİR Başkan Yardımcısı

Ahmet M. YÜKSELENER Üye

Ömer KICIROĞLU Üye

17

Related Documents