Recull d’Eines i Aplicacions per Dinamitzar les TIC
IMATGE - Presentacions • POWER POINT Definició Es tracta d’un programa de presentació del paquet Microsoft Office de l’empresa Microsoft. Està basat en tres funcions principals:
o Edició de text, ens permet inserir-ne i donar-li format. o Inserció i manipulació d’imatges, gràfics, sons i vídeo. o Sistema de presentació del contingut de forma contínua i personalitzada.
Tutorial i curs de Power Point Podem introduir-nos al món de les presentacions amb Power Point a partir del següent curs de l’xtec allotjat a la xarxa.
Curs de PowerPoint
•
Tutorial en castellà de Power Point 2000
•
Ús didàctic del Power Point. 1
Francesc Farré
Recull d’Eines i Aplicacions per Dinamitzar les TIC
• IMPRESS Definició Impress és un programa de presentacions del paquet ofimàtic OpenOffice (projecte de codi obert). Per tant és de lliure disposició i gratuït. El podem millorar afegint la galeria d’Open Clip Art, més de 6000 imatges lliures de drets.
Diferències entre IMPRESS i Power Point Com a diferències més destacables enfront al PowerPoint anomenarem les següents: - La primera i essencial, la gratuïtat del programari, ve amb el paquet d’OpenOffice. - Ambdós són compatibles amb format .PPS - Impress ens permet exportar en format PDF i .SWF (ShockwaveFlash) - L’Impress no desa en format autoexecutable .PPT (tal com fa Power Point) - Impress té moltes més graelles o plantilles de presentació, així com lletres en 2D i 3D, i guanyem espectacularitat a les presentacions. - Resulta novedós a l’Impress la possiblitat de fer marques o senyals directament amb el ratolí damunt la presentació que s’està executant. Com podeu observar tot seguit, la interfície de l’IMPRESS és prou semblant a la de Power Point.
2
Francesc Farré
Recull d’Eines i Aplicacions per Dinamitzar les TIC
Tutorial i curs d’IMPRESS Proposem el curs telemàtic de presentacions que xtec té a la xarxa.
•
Podeu consultar al Manual d’Open Office en català per la plana 15, allotjat a la xarxa. Es tracta d’una traducció d’ Anna Gimferrer i Laura Vidal .
Alguns consells per a pujar els primers esglaons d'aprenentatge de l'OpenOffice.org Impress: •
Tot el que haguem après amb els altres components de l'OpenOffice.org ens serveix a l'Impress.
•
Millor partir de l'auxiliar de creació de noves presentacions que s'activa quan iniciem l'Impress, o d'alguna presentació existent que ens agradi.
•
Si realment volem començar des de zero, és preferible crear una plantilla o pàgina mestre de la qual es generin totes les diapositives. Per a això hem de triar l'opció Crea una presentació buida i a continuació clicar Crea. Tindrem una diapositiva en blanc sobre la qual podrem treballar. Un cop tinguem la plantilla dissenyada desem la diapositiva com a Plantilla de presentació d'OpenDocument a Fitxer >> Anomena i desa.
•
Per a muntar el guió podem utilitzar l'ordenador de diapositives, una visió general de totes les diapositives al qual podem accedir clicant la pestanya Ordenador de diapositives (o Classificador, segons la versió). Un cop allà, per a crear una diapositiva només haurem de fer un clic amb el botó dret del ratolí. Clicant amb el botó dret sobre una diapositiva podem canviar el seu nom. Clicant dos cops una diapositiva anem al mode normal d'edició.
•
A l'hora de crear cada diapositiva podem partir dels múltiples formats disponibles a l'Impress. Només hem de clicar Formats a la columna dreta de la finestra principal de l'Impress i triar el format desitjat.
•
Si la presentació serà en directe hem de tenir molta cura en incloure el mínim text possible en les diapositives i en utilitzar sempre colors contrastats. El que es llegeix bé en pantalla d'ordinador no necessàriament es llegeix bé en una pantalla de projecció.
•
I un altre detallet per a presentacions en viu: la informació rellevant és millor ubicar-la en la part alta de la diapositiva. La part baixa corre el risc de ser ofuscada pels caps de la gent de les primeres fileres. Un correu electrònic de contacte al peu de la diapositiva corre el risc de no ser vist per un bon percentatge de l'audiència.
Altres adreces relacionades amb el programari lliure: -
INTRODUCCIÓN AL SOFTWARE LIBRE. 3
Francesc Farré
Recull d’Eines i Aplicacions per Dinamitzar les TIC
Material alliberat del Màster Internacional en Programari Lliure de la UOC : http://www.uoc.edu/masters/cat/img/693.pdf
-
FIREFOX i EINES d’INTERNET. Material alliberat del Màster Internacional en Programari Lliure de la UOC. http://eines-tic.blogspot.com/2007/05/tutorial-de-firefox-navegador-internet.html
4
Francesc Farré