Tentatiile Adolescentiilor,catalin Bizdiga

  • Uploaded by: bdg_ktalyn
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tentatiile Adolescentiilor,catalin Bizdiga as PDF for free.

More details

  • Words: 694
  • Pages: 15
ADOLESCENŢA -Tentaţii-

Tentaţiile adolescenţiilor: 

Alcoolul Tutunul/Drogurile Stiluri adoptate de adolescenţi



Efecte Principale:

 



Violenţa,neîţelegeri în societate Cauze: -Anturajul-



Soluţii de Prevenire



Adolescenţii şi alcoolul  

Definiţie a alcoolului: “Alcoolul rezultă din fermentarea fructelor sau a diferitelor cereale. Fermentarea este procesul prin care drojdia sau bacteriile sunt folosite pentru a schimba zaharul din alimente in alcool. Acest proces este folosit pentru a obtine numeroase alimente atât de necesare, precum brânza. Alcoolul apare sub diferite forme si poate fi folosit ca antiseptic, dezinfectant sau sedativ.”

Cum afectează alcoolul? 

Alcoolul incetineşte funcţiile sistemului nervos central, blocând anumite mesaje in incercarea lui de a ajunge la creier. Acest lucru duce la o diminuare a auzului, a vazului, a miscarilor si a percepţiei.

De ce beau tinerii? 

Din curiozitate, din teribilism sau pentru a se integra intr-un grup. Oricare din motive nu este destul de serios pentru a-ti pune sănatatea in pericol. De asemenea, adulţii care obisnuiesc să consume bautură in cadrul ieşirilor in oraş oferă adolescenţilor un exemplu nu tocmai bun, creând impresia ca alcoolul este inofensiv.

Unde pot căuta tinerii ajutor? 

Dacă considera că are probleme cu bautura,aceştia trebuie sa caute cat mai repede ajutor, pentru a trece peste acestă problemă.Tinerii care au această problemă trebuie sa aibă curaj şi sa vorbeasca cu părinţii,un doctor,un profesor sau o persoana apropiată.

Tinerii si Tutunul/Drogurile 

În fiecare zi, milioane de adolescenţi se apucă de fumat si devin fumători pentru o perioadă de cel putin cativa ani. Ei văd cat de "distractiv" este să fumezi si se pot apuca oricand de acest viciu.

Atractia fumatului pentru adolescenti 

Asociatia Americana a specialistilor in pneumologie estimeaza ca in fiecare minut 4800 de adolescenti trag primul fum de tigara din viata lor. Dintre acesti 4800 de adolescenti, circa 2000 vor deveni fumatori inraiti.

Efectele nocive ale nicotinei 

Nicotina este considerata a fi drogul de pe primul loc pe lista celor problemelor generate de abuzul de substante nocive. Cercetarile arata ca adolescentii intre 13 si 17 ani care fumeaza zilnic risca mai mult sa foloseasca si alte droguri. Folosirea altor droguri face parte din presiunea anturajului, careia trebuie sa-i faca fata copiii nostri. Cu cat tinerii nostri incep mai devreme sa fumeze, cu atat este mai probabil sa continue sa fumeze ca adulti.

De ce provoaca tutunul o adictie atat de mare? 

Motivul este ca nicotina se comporta ca un stimulant pentru minte, trup si spirit. Cand nivelurile de toleranta ale organismului cresc, organismul ajunge sa aiba nevoie de doze mai mari de nicotina pentru a mentine efectul fiziologic la un anumit nivel. Cand organismul se obisnuieste cu prezenta nicotinei, ajunge sa ceara folosirea substantei chimice pentru a ajuta corpul sa functioneze normal. Acest nivel de dependenta este considerat adictie.

Fumatul si anturajul adolescentilor 





Acestea au facut ca scoala sa fie mai distractiva pentru unii dintre adolescentii fumatori. Aceste tipuri de comportare atrag atentia, deoarece faptul ca se apuca de fumat este influentat de existenta unui prieten, mai ales prietenul cel mai bun, care fumeaza. Numarul adolescentilor care fumeaza a scazut in SUA la circa 28% din anul 2001. Iata cateva motive: a) Preturile tigarilor au crescut cu 70% b) Scolile au facut eforturi de a lupta impotriva fumatului adolescentilor. c) A crescut expunerea tinerilor la campaniile media locale si nationale. d) Adevarul despre efectele nicotinei este scris pe pachetele de tigari.

Stiuluri adoptate de adolescenţi 

Termenul de emo se refera, in general, la o persoana mai sensibila, uneori si mai emotiva. Aparitia categoriei emo a urmat unui trend din anii ’90 in muzica punk, acela de a valoriza sentimentele pozitive. Cu toate ca astfel de persone existau si inaintea acestui curent muzical, aparitia lui a incurajat exprimarea apartenentei la aceasta categorie, pana nu demult considerata drept anormala.

Efecte principale a consumului de alcool,tutun/droguri si a stilurilor adoptate de adolescenti 

 



VIOLENŢA,NEÎNŢELEGERI IN SOCIETATE. CAUZE: Anturajul. Video: http://www.youtube.com/watch?v =y0L6bqYRYpg http://www.youtube.com/watch?v =QyhrA71sOmI&feature=related

Soluţii pentru prevenire: 



Comunicarea cat mai multa cu parinţii. Organizare unor ore speciale la scoala,la care se pot discuta problemele mentionate mai sus.

Realizator:  

Bizdiga Catalin E-mail: [email protected]

Related Documents