Proiecte educaţionale online Ghidul profesorului în domeniul proiectelor de colaborare De Petru Dumitru, European Schoolnet, Bruxelles Versiunea în limba română: Cristian Brînză
Acest ghid1 vine în ajutorul celor ce doresc să afle mai multe informaţii despre beneficiile pedagogice ale proiectelor educaţionale online. El a fost scris şi actualizat pe baza feedbackului asigurat de 160 de experţi şi profesori cu experienţă în domeniu din Argentina, Australia, Canada, Europa şi SUA. Mulţumim tuturor. Ghidul prezintă soluţii şi idei pentru: • • •
1
colaborarea cu alte cadre didactice din jurul lumii în scopul lansării şi dezvoltării proiectelor găsirea unui echilibru între metodele tradiţionale de predare şi instrumentele moderne de comunicare ce se bazează pe Internet integrarea noilor tehnologii în cadrul curriculum-ului.
Acest ghid este de asemenea disponibil pe Internet la următoarea adresă:
http://myeurope.eun.org/goto.cfm?did=29041 © myEUROPE 2003
1
1. Introducere Internetul reprezintă un puternic instrument de învăţare, ce aduce noi metode de predare în şcoli şi ajută profesorii să intre în legătură cu elevi şi colegi din toată lumea. El este, de asemenea, un bun instrument de cercetare ce poate fi folosit cu succes în căutarea şi găsirea de resurse educaţionale. Învăţarea pe Internet este o experienţă pozitivă pentru toţi cei implicaţi: elevi, profesori şi părinţi, deoarece ei îşi împărtăşesc ideile colegilor din alte părţi ale lumii. Învăţarea direct de la oameni este mai avantajoasă decît cititul unei cărţi, deoarece acest lucru include şi experienţele de viaţă.
2. Ce este un proiect educaţional online? Pentru a vă implica într-un proiect online, aveţi nevoie de computere conectate la Internet, idei şi entuziasm. Un proiect reprezintă o activitate pe termen scurt sau lung ce urmăreşte realizarea unor obiective educaţionale clare. Acesta consistă dintr-o serie de sarcini concrete şi uneori are şi un buget, spre exemplu Comenius2. Proiectul poate fi iniţiat şi coordonat de un cadru didactic sau de o echipă de cadre didactice. Ei trebuie să definească strategia de lucru, data de începere şi cea de terminare a activităţilor. Un proiect online vă oferă oportunitatea de face inovaţii în actul dumneavoastră educaţional pentru a aduce ceva în plus orelor dumneavoastră şi, astfel, de a-i motive pe elevi mult mai bine.3.
Va schimba un proiect viaţa elevilor dumneavoastră? În principiu, un proiect dezvoltat într-un mediu educaţional este implementat pentru a-i motiva pe participanţi să se implice în activităţi de învăţare online, să îşi lărgească orizonturile şi să afle informaţii despre alte orizonturi culturale direct de la sursă. De obicei scopul unui proiect comun este schimbul de informaţii: texte (ex. povestiri, eseuri), grafică (ex. fotografii, desene, picturi) sau tabele statistice(ex. tabele cu date, analize), în urma unor cercetări. Implicarea în proiecte online asigură elevilor experienţe concrete de viaţă pentru a dobîndi o gamă largă de deprinderi, toate aceste în timpul căutării informaţiilor necesare: ex. Intervievarea, căutarea unui număr de telefon , apelarea cuiva, etc.
Care este valoarea pedagogică a unui proiect?
2 3
http://comenius.eun.org Vezi exemple de proiecte anterioare la: http://myeurope.eun.org/goto.cfm?did=29232
© myEUROPE 2003
2
Implicarea într-un proiect asigură elevilor o motivare superioară în învăţarea şi practicarea deprinderilor complexe de comunicare; elevii sunt puşi în faţa faptelor concrete, ei trebuie să elaboreze textele, să le verifice, să le redacteze şi în final să publice munca lor comună pe Internet. Copiii interacţionează cu alţi elevi prin intermediul Internetului şi astfel sunt mai atenţi la ortografie, punctuaţie, gramatică şi vocabular; iar toate acestea se întîmplă în timp ce ei folosesc metode şi instrumente de lucru clasice şi moderne, fac schimb de informaţii şi în final creează resurse de învăţare pentru alţii. Mai mult, prin implicarea copiilor în acest tip de proiecte, părinţii pot fi asiguraţi că ai lor copii folosesc Internetul într-un mod lipsit de pericole.
3. Participarea la un proiect deja existent Potrivit multor experţi în domeniu, primul dumnevoastră pas ar putea să vă alăturaţi unui proiect deja existent. Începînd să contribuiţi alături de eleviii dumneavoastră, realizaţi că faceţi parte dintr-o echipă ce va cunoaşte succesul. Pentru a participa într-un proiect aveţi posibilitatea de a consulta „Forumul de căutare parteneri EUN” (EUN Partner Forum)4 sau secţiunea „Expoziţie de proiecte” (Featured Projects)5 de pe site-ul myEUROPE. Multe dintre aceste proiecte se pot integra în curriculum-ul dumneavoastră, acoperind multe domenii. În acel moment, puteţi începe treptat-treptat să planificaţi activitatea elevilor dumneavoastră ca parte a unei echipe. Încercaţi să implicaţi şi restul personalului şcolii, ceilalţi colegi, directorul, printr-o informare regulată asupra desfăşurării şi rezultatelor proiectului. Informarea celorlalţi colegi reprezintă o metodă de a-i implica pe viitor pe ei şi clasele lor, deschizînd astfel activităţile proiectului şi, prin urmare, activităţile de învăţare mult mai multor elevi. Este de asemenea o modalitate de a stîrni interesul în rîndul celorlalte cadre didactice care îşi pot extinde orizontul cunoştinţelor personale şi profesionale în utilizarea tehnologiei informaţiei şi pot conştientiza beneficiile utilizării ei în cadrul curriculum-ului. Înainte de a vă implica, asiguraţi-vă că elevii dumneavoastră nu vor învăţa doar despre tehnologie. Descoperiţi care sunt cerinţele cele mai importante ale proiectului: nivel (grupa de vîrstă), aria /ariile curriculară(e) şi limbile folosite. Încercaţi să-l adaptaţi la nevoile clasei dumneavoastră deoarece fiecare curriculum este diferit. Pregătiţi colectivul clasei dumneavoastră înainte de descoperirea Internetului şi a beneficiilor sale. Începeţi să colaboraţi cu partenerii dumneavoastră, daţi o mînă de ajutor cînd este nevoie şi stimulaţi creativitatea, talentele şi deprinderile elevilor dumneavoastră. Împărtăşiţi-vă ideile, planurile, problemele şi provocările cu întregul grup. Această experienţă didactică se poate dovedi foarte utilă pentru a vă cîştiga independenţa şi, în cele din urmă, a vă coordona propriul proiect.
4 5
http://www.en.eun.org/myeurope/myeurope-schools/communicate.cfm?oid=669&cpt=1 http://myeurope.eun.org/goto.cfm?sid=2343
© myEUROPE 2003
3
4. Lansarea propriului proiect Demararea unui proiect online este asemenea actului predării. Atunci cînd îl lansezi eşti responsabil pentru clasele care participă la el. Un proiect de colaborare de succes începe cu o planificare riguroasă, dar flexibilă, avînd în vedere diversitatea sistemelor educaţionale din întrega lume. Mai mult, e necesară o diagnoză responsabilă a nevoilor elevilor dumneavoastră şi a ceea ce doriţi să realizaţi. Procesul de lansare a unui proiect cunoaşte trei etape: pregătire, testare şi implementare.
a) Pregătirea Tema, conceptul şi scopul proiectului
Alegeţi o temă şi un concept. Folosirea metodelor inovative de predare înseamnă mai mult decît încurajarea elevilor dumneavoastră în a face schimb de mesaje într-un club de prieteni de corespondenţă. Un pas de succes ar fi să căutaţi un subiect pentru proiect care aparţine universului lor online. Valoarea pedagogică şi socială a subiectului propus şi, în special, unicitatea lui, pot face proiectul dumneavoastră mult mai interesant şi valoros pentru alţi parteneri din lume. Definiţi scopuri precise şi descrieţi în mod clar sarcinile şi activităţile planificate, produsul final pe care aţi dori ca elevii dumneavoastră să-l realizeze şi rezultatele finale care vor contribui la dezvoltarea lor academică. Elementele proiectului
Este foarte important să găsiţi un titlu scurt, expresiv şi unic pentru proiectul dumneavoastră. În Anexa 1 este inclus un şablon de proiect. Dacă aveţi de gînd să demaraţi un proiect, completaţi cîmpul pentru rezumat cu o scurtă descriere care să stîrnească interesul cititorului. Familiarizaţi-vă şi cu celelalte cîmpuri ale şablonului şi luaţi în consideraţie, la acest nivel, patru variabile: nivelul (grupa de vîrstă), aria/ariile curriculară(e), limbile folosite în proiect şi calendarul activităţilor. Descrierea sarcinilor: activităţi la clasă şi rezultate
Împărţiţi-vă proiectul pe mai multe faze astfel ca partenerii să poată urmări cu uşurinţă calendarul propus. Daţi dumneavoastră un exemplu bun şi respectaţi calendarul. Definiţi subiectul ales cu claritate şi explicaţi modul în care acesta acoperă nevoile curriculum-ului. Descrieţi sarcinile potrivit cu nivelul elevilor şi includeţi activităţile sugerate,
© myEUROPE 2003
4
precizînd beneficiile participanţilor. Ulterior puteţi să-i implicaţi şi pe partenrei sau alţi colegi în actualizarea şi îndeplinirea sarcinilor.
b) Testarea Puteţi testa ideea dumnevoastră de proiect pe o scară mică în clasa dumneavoastră, iar apoi îl puteţi lansa pe o scară mai mare ce implică mai multe clase din şcoală şi din exterior. Odată lansat, proiectul poate fi îmbunătăţit, revizuit şi actualizat împreună cu partenerii dumneavoastră. Nevoile şi sugestiile lor trebuie luate în consideraţie în primul rînd. Familiarizaţi-vă cu subiectul propus şi testaţi instrumentele pe care le veţi folosi în timpul desfăşurării proiectului (email, browsere pentru Internet, comunităţi online).
c) Implementarea Faceţi public proiectul dumneavoastră cu patru-cinci săptămîni înainte de data de începere şi includeţi liniile directoare pentru colegi. Puteţi face anunţul fie pe lista de corespondenţă myEurope, fie pe unul din forumurile EUN. Îl puteţi ruga pe unul din colegii dumneavoastră să facă înregistrarea, completînd formularul de înregistrare ataşat la anunţul făcut de dumneavoastră. (Anexa 2). Veţi putea planifica şi administra activităţile comune mult mai bine prin intermediul emailului sau a unei comunităţi online EUN, potrivit calendarului şcolii. Asiguraţi-vă că aţi evidenţiat deja datele importante şi termenele finale. 1. Activităţi introductive
Aceste activităţi vor facilita munca în echipă: Crearea unei liste de corespondenţă Creaţi o listă de corespondenţă folosind facilităţile programului de corespondenţă din şcoală sau folosiţi unul din serviciile on-line oferite gratis de unele dintre cele mai cunoscute servere din lume, precum Yahoo sau Microsoft. Afişaţi numele şi adresele de email ale tuturor participanţilor, astfel încît ei să aibă posibilitatea să intre în legătură nu doar prin intermediul listei de corespondenţă, dar şi de la persoană la persoană. Cunoaşterea partenerilor Trmiteţi un mesaj de întîmpinare pentru a vă prezenta pe dumneavoastră şi pe elevii dumneavoastră: descrieţi-vă şcoala, clasa şi comunitatea, experienţa dumneavoastră didactică şi interesele elevilor. Fiţi sociabil şi rugaţi grupul să răspundă; aceasta e cheia realizării scopurilor comune.
© myEUROPE 2003
5
2. Planificarea muncii în echipă
Încurajaţi-vă participanţii să înceapă să-şi planifice propria activitate. Nu există nici o reţetă universal valabilă pentru acest lucru, deoarece, după cum s-a menţionat anterior, curriculumul este diferit de la ţară la ţară. Un pas cheie este de a aprecia orice efort făcut de participanţi pentru finalizarea activităţii lor. Rezultatele proiectului depind în mare măsură de colegii dumneavoastră şi de elevii lor. Fiţi cooperant şi flexibil. Citiţi şi răspundeţi la mesaje zilnic, fiţi pozitiv, corect şi deschis circumstanţelor schimbătoare. 3. Împărtăşirea şi publicarea rezultatelor proiectului
Coordonatorul proiectului este responsabil de publicarea rezultatelor proiectului pe un site web, făcîndu-l în acest mod disponibil tuturor. Distribuiţi unele din sarcini elevilor dumneavoastră. Spre exemplu, împărţiţi-i în grupe mici şi cereţi-le să creeze o pagină web. Puteţi lansa o pagină web chiar de la început, să publicaţi informaţii şi să le actualizaţi în mod regulat. Este mult mai uşor să începeţi mai devreme decît să publicaţi toată munca la sfîrşitul proiectului. Participanţii vor avea satisfacţia de a vedea proiectul crescînd şi cu siguranţă îşi vor trimite munca spre publicare dacă văd că ea este publicată în mod prompt. O ideea bună ar fi ca părinţii să fie informaţi periodic, atunci cînd noi inofrmaţii sunt publicate. În acest fel le menţineţi interesul pentru proiect. Două sunt efectele ce decurg de aici: copiii îşi pot invita cu mîndrie prietenii şi membrii familiei să le vadă munca, în timp ce adulţii încep să perceapă Internetul ca un instrument pentru învăţarea de-a lungul întregii vieţi. Înainte de a începe să proiectaţi site-ul proiectului dumneavoatră, împreună cu echipa, faceţi un plan şi organizaţi toate contribuţiile în mod logic. Folosiţi o structură simplă, astfel încît paginile web să poată fi navigate cu uşurinţă: o experienţă plăcută pentru vizitatorii dumneavoastră înseamnă promovarea proiectului dumneavoastră. Trebui aleasă de comun acord o limbă a proiectului. Adesea rezultatele proiectului sunt publicate în două sau mai mlute limbi: limba maternă şi o alta. Verificaţi toată munca şi folosiţi standardele ce privesc convenţiile asupra scrisului: gramatică, ortografie, punctuaţie şi aşezare în pagină. Rezultatul final trebuie să fie un exemplu pentru alţi elevi. O publicaţie electronică modernă de genul unui site web trebuie să atingă un echilibru între text, imagine, culoare sau animaţie, trebuie să aibă o identitate unică şi să placă vizitatorilor. Încercaţi să găsiţi o combinaţie optimă între efecte, idei şi conţinut. Aveţi grijă atunci cînd alegeţi elementele de grafică pentru că cei ce nu au o legătură de mare viteză la Internet (ADSL sau bandă lată) se pot plictisi sau chiar enerva aşteptînd ca pagina să se încarce. Înainte de a încărca fişierele dumneavoastră pe Internet, testaţi-le cu diferite browsere, precum Internet Explorer, Netscape sau Opera. Puteţi ruga nişte prieteni să arunce cîte o privire la site-ul dumneavoastră, deoarece acesta poate fi vizualizat în mod diferit, potrivit dimensiunilor ecranului, tipului browser-ului şi configurărilor existente pe diferite
© myEUROPE 2003
6
calculatoare. Publicînd contribuţiilor tuturor săptămînal menţineţi şi chiar măriţi interesul partenerilor dumneavoastră în a vă trimite rezultatele lor. 4. Finalul proiectului: evaluarea şi diseminarea
Evaluarea proiectului reprezintă momentul în care dumnevoastră şi partenerii dumneavoastră trebuie să aruncaţi o privire înapoi asupra tot ce aţi realizat şi trageţi concluziile. Iată un set de întrebări pe care le-aţi putea folosi în discuţiile cu ai dumneavoastră colegi: • • • • • • • •
Cît de inovativă a fost munca dumneavoastră? În ce mod a îmbunătăţit munca dumneavoastră comunicarea şi colaborarea dintre elevi? A adus utilizarea noilor tehnologii beneficii actului educaţional, atît la clasă, cît şi în exteriorul ei? În ce mod a înzestrat proiectul dumneavoastră pe elevi cu competenţe pentru viaţă? A fost proiectul dumneavoastră o motivaţie pentru ca alţii să se implice? (cadre didactice, elevi, părinţi, comunitatea locală) În ce mod a stimulat proiectul utilizarea noilor tehnologii în scopul dezvoltării educaţionale şi culturale a elevilor? Ce pot învăţa alţii din acest proiect? Care este cel mai important mesaj al muncii dumneavoastre?
5. Recapitulare Citind acest ghid aţi aflat cum să vă implicaţi sau să coordonaţi un proiect educaţional online. Tabelul de mai jos vă va ajuta să vă formaţi o imagine de ansamblu a modalităţii de administrare a unui proiect educaţional online.
Faza de pregătire
Faza de testare
Faza de implementare a proeictului
1. Definiţie
1. Instrumente
1. Activităţi introductive
Tematică Concept Scop
Reacţie inversă Revizuire Îmbunătăţire
Crearea unei liste de corespondenţă Cunoaşterea partenerilor
2. Elemente Grupa de vîrstă Ariile curriculare Limbi folosite Calendar
© myEUROPE 2003
2. Planificarea muncii în echipă 3. Împărtăşirea şi publicarea rezultatelor
7
4. Activităţi finale 3. Descrierea sarcinii Activităţi la clasă Rezultate
Evaluare Diseminare
Pentru orice comentarii şi sugestii, vă rugăm să contactaţi autorul:
[email protected] Pentru versiunea in limba română, contact: Cristian Brînză
6. Anexa 1
Titlul proiectului: Adresa URL a proiectului (adresa Web): Scurtă descriere a proiectului: Vîrsta copiilor participanţi la proiect: Data de începere: Data de terminare: Activităţi posibile din proiect/ la clasă: Rezultate/ produse preconizate: Limbile folosite în proiect: Şcoala coordonatoare: Numele coordonatorului: Email: Şcoli partenere: Discipline implicate: Cuvinte cheie: Deschis pentru noi participanţi: Profilul partenerului dorit:
7. Anexa 2
Numele cadrului didactic: Vîrsta elevilor: Numele şcolii: Adresa de Internet a şcolii: Adresa poştală:
© myEUROPE 2003
8
Adresa de email: Telefon:
© myEUROPE 2003
9