Tarile-uniunii-europene.docx

  • Uploaded by: Balan Emanuel
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tarile-uniunii-europene.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,710
  • Pages: 9
Ţările Uniunii Europene Cipru

Cipru, oficial Republica Cipru, este o țară insulară în Marea Mediterană, membră a Uniunii Europene. Este situată la sud de Turcia, la vest de Siria și Liban, la nord-vest de Israel și Fâșia Gaza, la nord de Egipt și la est de Grecia. Cele mai vechi rămășite umane de pe insula Cipru datează din mileniul al X-lea î.e.n., precum cele din satul neolitic Khirokitia. În Cipru se găsesc unele dintre cele mai vechi puțuri de apă din lume. Cipru a fost colonizat de către micenienii greci în două valuri, în mileniul al II-lea î.e.n.. Situat într-o locație strategică în Orientul Mijlociu, acesta a fost ulterior ocupat de mai multe puteri majore, precum Imperiul Asirian, Egiptul Antic și Imperiul Persan, după care a fost capturat în anul 333 î.e.n. de către Alexandru cel Mare. Ulterior a fost sub ocupație a Egiptului Ptolemaic, Imperiului Roman și Bizantin, califatele arabe (pentru o perioadă scurtă), dinastia franceză Lusignan și Veneției, după care a fost sub ocupație otomană timp de peste trei secole între 1571 și 1878 (de jure până în 1914). Ciprul a fost plasat sub administrație britanică în 1878 și anexat oficial de Marea Britanie în 1914. Partiția Ciprului și crearea unui stat turc în nordul insulei a devenit o politică a liderilor ciprioți turci și a Turciei începând cu anii 1950. Liderii turci au promovat anexarea Ciprului de către Turcia deoarece ei considerau Ciprul ca fiind o "extensie a Anatoliei"; Pe de alta parte, încă din secolul al XIX-lea, majoritatea ciprioților greci și biserica ortodoxă promovau unirea cu Grecia, care a devenit o politică națională greacă în anii 1950. În urma violențelor naționaliste din anii 1950, Ciprul a obținut independența în 1960. Cu toate acestea, violența intercomunala dintre ciprioții greci și ciprioții turci a continuat și după obținerea independenței, în urma cărora mai mult de 25.000 de ciprioții turci au devenit refugiați. La 15 iulie 1974, o lovitură de stat a fost organizată de naționaliștii greci ciprioți și de o parte a juntei militare din Grecia într-o încercare de a uni Ciprul cu Grecia. Această acțiune a precipitat invazia turcă a Ciprului , care a condus la capturarea teritoriului actual al Ciprului de

Nord. În perioada invaziei și de după, peste 150.000 de ciprioți greci și 50.000 ciprioții turci au fost refugiați în partea sudică respectiv nordică a insulei. Republica Turcă a Ciprului de Nord este creată în anul 1983 în partea de nord a insulei. Aceste evenimente și situația politică care a rezultat în urma invaziei sunt chestiuni care se dispută și astăzi. Republica Cipru are suveranitate de jure asupra insulei Cipru și apelor din jur, cu excepția bazelor militare britanice Akrotiri și Dhekelia, administrat ca zone de suveranitate. Cu toate acestea, Republica Cipru este de facto împărțită în două părți principale; zona de sub controlul efectiv al Republicii, care cuprinde circa 59% din suprafața insulei, și zona de nord, administrată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, care este recunoscută doar de Turcia, acoperind aproximativ 36% din suprafața insulei. Comunitatea internațională consideră că partea de nord a insulei este teritoriu al Republicii Cipru sub ocupație de către forțele armate turcești. Cipru este o destinație turistică majoră în Marea Mediterană. Cipru are o economie avansată, cu venituri ridicate și un Indice al Dezvoltării Umane foarte ridicat. Republica Cipru este un membru al unor organizații internationale precum Francofonia și Comunitatea Națiunilor și a fost un membru fondator al Mișcării Țărilor Nealiniate, până când a aderat la Uniunea Europeană la data de 1 mai 2004. La data de 1 ianuarie 2008, Republica Cipru a aderat la zona euro. Insula Cipru a cunoscut numeroase stăpâniri în decursul istoriei: asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină. În secolul al XII-lea a fost ocupată de cruciați până în 1489, când a trecut sub stăpânirea Veneției. În 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman, iar în 1878 de Imperiul Britanic. La 16 august 1960 Ciprul a obținut independența de stat, constituindu-se ca republică federală binațională (greacă și turcă), în cadrul Commonwealth-ului Britanic. În august 1974 episcopul Makarios, președinte, a fost inlăturat de la putere de către simpatizantii miscarii Enosis, avand ca scop unirea cu Grecia. Serviciile secrete turcești au aflat de intenție și, în noaptea dinaintea declarării anexării Ciprului la Grecia, trupele turcești au invadat partea de nord a Ciprului, locuită predominant de turci, instaurând în 1983 Republica Turcă a Ciprului de Nord și alungând pe toți grecii. Cei din sud au reacționat în același fel și i-au alungat în nord pe toți turcii. Situația s-a perpetuat până în zilele noastre. Actul nechibzuit a declanșat așa-numita „criză cipriotă”. Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută numai de Turcia din prima săptămână de la înființare. La 1 ianuarie 2008 a adoptat moneda euro.

În data de 17 februarie 2008 a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Comunistul Dimitris Christofias a fost ales președinte în al doilea tur de scrutin, desfășurat în data de 24 februarie 2008. Din 2013 președinte al Ciprului este creștin-democratul Nikos Anastasiadis.

Obiective turistice Cipru, fermecătoarea insulă din Marea Mediterană, a sedus și a inspirat generații întregi de călători. Locul în care s-a născut zeița Afrodita, acest tărâm este un amestec rafinat de influențe otomane, grecești, persane, britanice și ruse, care a contribuit la istoria și cultura fascinantă a Ciprului. Iată care sunt cele mai importante atracții turistice din Cipru.

Larnaca

Cel mai popular oraș din Cipru, Larnaca este și principala stațiune turistică de pe insulă. Atmosfera relaxantă este motivul principal pentru care Larnaca este atât de îndrăgită de turiștii străini, precum și serviciile ireproșabile și plaja minunată. Dar, dacă vrei să descoperi farmecul local atunci trebuie să explorezi vechiul cartier turcesc numit Skala și să descoperi superba biserică Agios Lazaros. În vestul orașului poți vizita un lac cu apă sărată unde, primăvara, își fac veacul o mulțime de păsări flamingo simpatice.

Mormintele Regilor

Mormintele Regilor, aflate lângă orașul Paphos, sunt, de fapt, o necropolă uriașă ce datează din secolul al IV-lea î.Hr. Mormintele au fost cioplite în piatră și decorate cu coloane dorice. În ciuda numelui, nu există dovezi că vreun membru al familiei regale este înmormântat în acest loc. În schimb, necropola era locul de veci pentru aristocrații din vechiul Ptolemaic. Aceste morminte sunt unice în Cipru, fiind influențate de tradiția egipteană când se credea că mormintele ar trebuie să semene cu o casă.

Castelul Sf. Ilarion

Una dintre cele mai frumoase ruine de castele din Marea Mediterană, Sf. Ilarion este un bastion al vechilor cruciați în jurul căruia sunt țesute o mulțime de legende și mituri. Labirintul uriaș de holuri și încăperi șerpuiește pe munte și este un adevărat paradis pentru pasionații de istorie. Cei care reușesc să urce până în vârf vor fi răsplătiți cu panorame incredibile peste o bună bucată din insulă.

Plaja Nissi

Cea mai populară din Cipru, plaja Nissi se află în stațiunea Ayia Napa și este faimoasă pentru viața de noapte vibrantă. Tinerii se înghesuie pe nisipul fin alb pentru a se delecta cu cocktailuri delicioase în timp ce un DJ întreține atmosfera zi și noapte. Apa nu foarte adâncă și perfect curată face din plaja Nissi locul ideal pentru bălăcit, în timp ce pasionații de sport pot prctica windsurfing și paragliding. Numele plajei provine de la o micuță insulă nelocuită, aflată nu departe de coastă, ce poate fi vizitată pe jos prin apa puțin adâncă.

Satul Omodos

Aflat în Munții Troodos, lângă Nicosia, satul Omodos este cea mai populară destinație pentru pasionații de vinuri. Aici ai ocazia sa deguști din cele mai variate soiuri din vinuri locale precum Mavro și Xynisteri, în timp ce restaurantele oferă meniuri tradițional cipriote. Mănăstirea din Omodos ce datează din secolul al XVII-la găzduiește mai multe muzee, inclusiv unul cu icoane.

Casa lui Dionis

Cea mai populară atracție turistică din orașul Paphos este Casa lui Dionis, unde turiștii pot admira o colecție uriașă de mozaicuri în culori vibrante. Parte din Situl Arheologic Paphos, ce conține o sumedenie de ruine greco-romane, Casa lui Dionis este un exemplu excelent al măiestriei din acea perioadă. Clădirea este numită după zeul Dionis ce apare în multe dintre mozaicurile din casă, care înfățișează scene din mitologia greacă.

Nicosia

Nicosia, capitala cipriotă, este împărțită în două. Nicosia de Sud, care se mai numește și Lefkosia, aparține părții grecești a Republicii Cipru, în timp ce Nicosia de Nord sau Lefkoșa, este parte a regiunii turcești a Ciprului. Din 2003, situația politică și administrativă a devenit mai relaxată, astfel încât poți trece dintr-o parte într-alta doar prezentând rapid pașaportul în timp ce te

plimbi pe strada Ledra, unde un punct de trecere a frontierei împarte vechiul centru în două.

Castelul Kolossi

Castelul Kolossi este unul dinte cele mai mici și fermecătoare castele din Europa. Aflat lângă orașul Limassol, Kolossi este o fostă fortăreață a cruciaților precum și un testament al importanței Ciprului pentru europeni în timpul Cruciadelor. Ocupat inițial de Cavaleii Ordinului Sf. Ioan, castelul a fost folosit drept garnizoană având o locație excelentă de unde se putea supraveghea întreaga coastă. Astăzi, Castelul Kolossi este îndrăgit mai ales datorită proporțiilor sale mici și a poziționării sale deasupra micuțului sat adormit cu același nume.

Limassol

Limassol este al doilea oraș ca mărime din Cipru și găzduiește Portul Limassol, cel mai mare centru de transport de pe insulă și un punct important în comerțul din Mediterana. În ultimii ani, Limassol a devenit și un important centru turistic și cultural, în special datorită ruinelor antice de la Kourion și a Teatrului Limassol. Acest oraș fascinant găzduiește și două dintre cele mai importante evenimente din Cipru: Carnavalul, ce are loc în perioada februarie – martie, și Festivalul Vinului, în septembrie.

Palaepaphos

Palaepaphos este unul dintre cele mai venerate situri din Cipru. Odinioară, sanctuarul antic al Afroditei și locul în care s-a dezvoltat cultul acestei zeițe, Palaepaphos a devenit, sub suveranitatea micenienilor, centrul religios și cultural al Ciprului în anul 1200 î.Hr. Apoi vechii romani au pus bazele Koinon Kyprion și au construit aici Casa Ledei în secolul al II-lea, cu mozaicuri delicate înfățișând-o pe mitica Leda cu a sa lebădă. Tot aici poți admira ruinele Bisericii Panagia Katholiki ridicată în secolul al XII-lea și distrusă un secol mai târziu, precum și Casa Lusignian, care servea ca centru administrativ al orașului în perioada medievală.

Chilu Andra-Elena Clasa a XI-a D

More Documents from "Balan Emanuel"