Stedelijk College Eindhoven www.vanerum.nl
uitdagende functionele inrichting Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school en heeft een grote verscheidenheid aan onderwijs. In het voortgezet onderwijs is er een aanbod van vmbo, (tweetalig) havo en (tweetalig) vwo. Tevens is er een internationaal onderwijsaanbod in zowel het voortgezet als in het primair onderwijs. Doordat er zeer veel schooltypen vertegenwoordigd zijn, verloopt de doorstroming naar een ander niveau soepel. Er zijn vier locaties met in totaal zo’n 3400 leerlingen. Iedere locatie heeft een opleidingsdirectie die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken. Overkoepelend is er een centrale directie met stafafdelingen. Piet Pijnenburg is Facilitair Manager voor alle locaties van het Stedelijk College.
aula In het najaar van 2008 werd er, onder verantwoordelijkheid van de heer Pijnenburg, hard gewerkt aan het realiseren van een nieuw gebouw op locatie Henegouwenlaan. Door de grote groei in het aantal leerlingen die daar de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, was de locatie te klein geworden om alle leerlingen onderdak te kunnen bieden. In eerste instantie is er besloten het huidige meubilair te gebruiken, maar in het verloop van het proces bleek dit niet voldoende te zijn en is er gekozen om toch nieuw meubilair aan te schaffen. Op korte termijn zijn er een aantal schoolmeubel leveranciers, waaronder Vanerum, benaderd om advies uit te brengen. De inrichting betrof zowel lokalen, kantoren als de aula. Op het laatste lag de focus.
Vanerum moest van de aula een uitdagende omgeving maken, die multifunctioneel bruikbaar is en waar leerlingen kunnen loungen, eten, hangen en leren. Tevens moeten er voorstellingen voor en door leerlingen gegeven kunnen worden en er moeten ouderavonden en diploma uitreikingen georganiseerd kunnen worden. Vanwege de gewenste voorstellingen die in de aula gehouden moeten kunnen worden, was de aanwezigheid van een podium een gegeven. Om prijstechnische redenen is er gekozen voor een bouwkundig podium. Omdat het podium een redelijk aantal vierkante meters behelst, moest Vanerum rekening houden met het feit dat het podium ook benut werd in het ontwerp.
‘Vanerum heeft een ontwerp gemaakt en kwam met een functionele, kleurrijke en diverse oplossing’
‘Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school en heeft een grote verscheidenheid aan onderwijs’
Vanerum Nederland is leverancier van school- & project meubelen en audiovisuele uitrusting. Vanerum producten zijn veelzijdig, verregaand ergonomisch en zeer duurzaam. De mogelijkheid een totaalintegratie naar maat te bestellen zorgt ervoor dat aan alle vereisten voor een stimulerende leeromgeving kan worden voldaan. Caroline de Coo is werkzaam bij Vanerum. Zij zit op de afdeling verkoop ondersteuning, waarbij de focus ligt op de inrichting van – voornamelijk – scholen. Haar opleiding aan MTS Meubileringsen houtbedrijven Rotterdam (met als richting wooninrichting) biedt haar een goede basis. Caroline vertelt: “De verkoopleider heeft een gesprek gehad met Piet Pijnenburg van het Stedelijk College Eindhoven. Het project is daarna naar mij toe vertaald. Ik ben vervolgens aan de slag gegaan. Ik tekende de plattegrond in, met als uitgangspunt de wensen en behoeften van de klant.” Naar aanleiding van de ‘vereisten’ kiest Caroline zelf welk meubilair zij in de plattegrond intekent. “Ik heb bij de keuzes voor het meubilair altijd het idee van speels, uitdagend en multifunctioneel in mijn achterhoofd gehouden.”
functioneel Vanerum had al eerder enkele projecten gedaan bij het Stedelijk College en was dus bekend bij de school. Het Stedelijk College had een plattegrond van de aula en een ‘wensenlijstje’ beschikbaar en hier is Vanerum mee aan de slag gegaan. De opdracht was een uitdagende, functionele aula met een speels en internationaal karakter te ontwerpen. Het geheel moest duurzaam, betaalbaar, functioneel en ergonomisch zijn. Vanerum heeft een ontwerp gemaakt en kwam met een functionele, kleurrijke en diverse oplossing. In de aula werden vier ‘hoeken’ gecreëerd. Op die manier kunnen leerlingen loungen, eten, studeren of hangen. Vanerum heeft in iedere hoek een eigen stijl gecreëerd en bracht diversiteit aan door middel van het meubilair. En iedere vierkante meter wordt benut; al met al zeer functioneel en aantrekkelijk. lokalen en kantoren Voor de lokalen en kantoren was vooraf al bepaald wat voor soort inrichting het ging betreffen. In de lokalen willen de leraren flexibiliteit hebben; de tafels moeten los van elkaar op iedere gewenste manier kunnen worden neergezet. Bij de inrichting van de kantoren moest Vanerum vooral rekening houden met eisen van de Arbo. De drie benaderde leveranciers mochten hun ideeën presenteren aan de opleidingsdirectie van locatie Henegouwenlaan. De heer Pijnenburg had een begeleidende en adviserende rol in het geheel, maar de uiteindelijke beslissing lag bij de opleidingsdirectie. Zij hebben het een en ander teruggekoppeld naar de leerlingen. Deze hebben vooraf ook kunnen aangeven wat zij verwachtten en wat hun ideeën waren omtrent een uitdagende omgeving. De keuze is uiteindelijk op Vanerum gevallen. Dit vanwege met name de prijs, kwaliteit en de variatie van het meubilair. Het voorstel van Vanerum was ergonomisch en bruikbaar en bood een grote diversiteit aan meubilair. Dit gaf de aula het gewenste speelse karakter. “Het voorstel van Vanerum is dan ook nagenoeg één op één overgenomen”, aldus Piet Pijnenburg.«