Sorular 12...hayvan Isirmalari...

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Sorular 12...hayvan Isirmalari... as PDF for free.

More details

  • Words: 487
  • Pages: 13
Hayvan ısırmaları ve böcek sokmalarıyla ilgili verilenlerden hangisi doğrudur? A. B. C. D. E.

Köpek ısırmalarında yara 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır. Arı ve akrep sokmalarında yaraya sıcak uygulama yapılır. Yara baş ve boyunda ise yara çevresine turnike uygulanır. Deniz canlılarının sokmalarında yaraya soğuk uygulama yapılır. Yılan sokmalarında yara bıçakla kesilerek zehir emilir ve tükürülür.

Kedi-köpek ısırmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır ? A.

B. C.

D. E.

Hafif yaralanmalarda yara 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır. Yara sıcak suyla temizlenir. Isıran hayvan yakalanıp tetanos aşısı yapılır. Isırılan bölge yukarı kaldırılır. Isırılan bölgenin üzerine turnike uygulanır.

Yılan sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır ? A. B. C. D.

E.

Yaraya su değdirilmez. Sıcak uygulama yapılır. Turnike uygulanır. Kol ve bacaklarda ise yara üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır. Yılan sokmalarında yara bıçakla kesilerek zehir emilir ve tükürülür.

Akrep ve yılan sokmalarında ilkyardım uygulamasında hangisi doğrudur ?

C. D. E. F. G.

Sokulan bölge hareket ettirilmez. Sokulan yer dikey olarak kesilerek emilir. Yaralı sürekli hareket ettirilir. Sokulan bölgeye sıcak uygulama yapılır. Isırılan bölge üzerine turnike uygulanır.

Arı sokmalarında hangi belirtiler görülür ?

    

Ağrı. Şişme. Kızarıklık. Acı. Hepsi.

Akrep sokmalarında hangi belirtiler görülür ? A. B. C. D. E.

Ağrı, şişlik İltihaplanma, kızarma Morarma Adale krampları Hepsi

Arı sokmalarında ilk yardım nasıl olmalıdır ?  



 

Sıcak uygulama yapılır. Eğer ağızdan sokmuşsa buz emmesi sağlanır. Sokulan bölge kalp seviyesinin üstünde tutulur. Alerji hikayesi olanlara ağrı kesici verilir. Sokulan bölgenin üstünden turnike uygulanır.

Deniz hayvanlarının sokmasında ilkyardım nasıl olmalıdır ? A.

B.

C. D. E.

Yaralı bölge hareket ettirilerek zehrin dağılması sağlanır. Batan diken varsa ve görünüyorsa çıkartılır. Sokulan bölgeye soğuk uygulama yapılır. Sıcak uygulama yapılmaz. Etkilenen bölge ovulmalıdır.

Arı sokmasında ilkyardım uygulaması için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A. B. C. D.

E.

Yaralı bölge yıkanır. Soğuk uygulama yapılır. Arının iğnesi yüzeyde ise çıkarılır. Hasta/yaralı ağız içinden sokuldu ise buz emmesi sağlanır. Hepsi.

Arı,yılan, akrep ve deniz hayvanı sokması ile ilgili olarak suyla yıkama ısısı hangi seçenekte doğru verilmiştir? 

Arı, akrep,yılan     

Soğuk su Sıcak su Soğuk su Ilık su Sıcak su

Deniz hayvanı Soğuk su Sıcak su Sıcak su Soğuk su Soğuk su

Hayvan ısırmalarında yapılacak ilkyardımda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?





  

Hafif yaralanmalarda yara 5 dakika süre ile soğuk su ve sabunla yıkanır. Yaralı yaşamsal bulgular yönünden değerlendirilir (ABC). Yaranın üstü temiz bir bezle kapatır. Derhal tıbbi yardım istenir. Kanın dolaşımını engelleyebilmek için ısırık yerinin üzeri sıkıca bağlanır.

Aşağıdakilerden hangisi yılan sokmasında yapılmaz ?  

 



Soğuk uygulama yapılır. Yara üzerine herhangi bir girişimde bulunulmaz. Isırılan bölge kesilerek emilir. Yaraya yakın bölgedeki baskı yapabilecek eşyalar çıkarılır. Yara su ile yıkanır.

Akrep sokmalarında ilk yardım uygulamasında aşağıdakilerden hangisi uygundur ?

A. B. C.

D.

E.

Sokulan bölge hareket ettirilir. Sokulan yer kesilerek emilir. Kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır. Sokulan bölgeye mikrop kırıcı pomat sürülür. Sokulan bölgeye turnike uygulanır.

Related Documents