Sociala Medier

  • Uploaded by: Niklas Jakobsen
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Sociala Medier as PDF for free.

More details

  • Words: 2,161
  • Pages:
Sociala medier

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Mikrobloggar 1.1 Vad är en mikroblogg? 1.2 Twitter 1.3 Jaiku 1.4 Bloggy 2. RSS 2.1 Vad är RSS? 2.2 Hur fungerar RSS? 2.3 RSS-läsare 3. YouTube 3.1 Hur lägger jag upp filmer på YouTube? 3.2 Hur lägger jag en YouTube-film på min blogg? 4. Sociala nätverk 4.1 Facebook 4.2 MySpace 4.3 Lunarstorm 4.4 Playahead 5. Strategiskt tänk

1 MIKROBLOGGAR 1.1 Vad är en mikroblogg? En mikroblogg är en webbtjänst där du kan skriva vad du vill med 140 tecken. Förutom att skriva 140 tecken text så kan du på de flesta mikrobloggtjänster även importera innehåll från andra platser du publicerar. Du kan t ex lägga in ditt flöde från din vanliga blogg i din mikroblogg. På detta sätt ökar du möjligheten till flera läsare. På mikrobloggarna sker oftast en snabb diskussion då varje inlägg tillåter kommentarer. En tråd, ett inlägg och dess kommentarer, kan se ut på följande vis på mikrobloggtjänsten Jaiku:

På mikrobloggar skaffar man kontakter, och de kontakter du följer exponeras även på din sida. Så har du många kontakter syns du på många användares sidor och därmed är det större chans att ditt innehåll exponeras för flera personer. Det bästa sättet att få många kontakter är att vara aktiv i många konversationer och att svara på frågor och kommentarer.

Att använda en mikroblogg utan att deltaga i aktiva och intressanta konversationer och aktivt söka upp kontakter är i stort sett omöjligt. Man måste visa sig för att synas. När du blir en bidragande faktor till ditt nätverk så kommer ditt kontaktnät att öka.

De flesta mikrobloggar har också en sökfunktion där du kan söka på ämnen eller personer, på så sätt kan det vara enklare att hitta konversationer och personer som är intressanta för just dig. En av mikrobloggarnas stora styrkor är att det som skrivs i mikrobloggarna blir synligt i Google väldigt snabbt. 1.2 Twitter Twitter har ca sex miljoner användare och ca 55 miljoner unika besökare i månaden. Detta gör Twitter till det tredje största sociala nätverket efter Facebook och MySpace. Twitter är därmed den absolut största mikrobloggen. Det är också den mikroblogg som skiljer sig mest ifrån de andra mikrobloggarna. På Twitter är det relativt svårt att följa en konversation då inläggen inte går att kommentera - det går endast att svara på inlägg med egna inlägg, på så vis kan det vara svårt att se om det är flera personer som är aktiva i samma konversation. Men på grund av Twitters storlek så är det en viktig kanal i alla fall. Det är också den kanal som är absolut bäst för att nå en internationell målgrupp.

För att registrera dig på Twitter så går du till http://twitter.com och klickar på ”Get Started Join!”

Fyll därefter i dina uppgifter och välj ett användarnamn och ett lösenord. När du fyllt i dina uppgifter och klickat på ”Create my account” så skickas ett mail till dig där du bekräftar dina uppgifter. Sen är det klart. Nu är du medlem och loggar i fortsättningen in på http:// twitter.com. Twitter är en tjänst som är öppen för alla och det kostar ingenting att vara medlem. 1.3 Jaiku Jaiku ägs av Google och är den mikroblogg som utvecklas minst, däremot är det många av Jaikus användare som tycker att det är den absolut bästa mikrobloggtjänsten. På Jaiku är det väldigt många svenskar registrerade och det är en väldigt koncentration av människor som arbetar med media, som journalister eller tekniskt kunniga personer. Jaiku har tappat i användarantal under det senaste året då tjänsten varit relativt instabil, så användarantalet har minskat rejält. Det finns inga officiella siffror på antalet användare, men det är uppskattningsvis 30 000 användare på Jaiku. Jaiku tillåter dig som användare att lägga till flöden ifrån andra tjänster du använder - t ex flöden från din blogg, ditt Flickrkonto där du publicerar bilder eller ditt YouTube-konto.

På så vis kan du sprida det du publicerar till flera plattformar. Det är även möjligt för dina kontakter att prenumerera på ditt flöde på Jaiku och därmed få in dina inlägg i sin RSSläsare. För att registrera sig på Jaiku behöver du en inbjudan av någon som redan använder tjänsten. Att använda tjänsten är gratis. 1.4 Bloggy Bloggy är den senaste mikrobloggen, den ägs och utvecklas av svenska Jonas Lejon. Jonas har en tät kontakt med användarna och utvecklar tjänsten löpande. Bloggy har ca 5 000 användare och majoriteten är svenskar. Det som skiljer Bloggy från Jaiku och Twitter är att Bloggy gör det möjligt för dig att publicera direkt från Bloggy till Jaiku och Twitter, om du är registrerad användare även där.

Bloggy låter dig, precis som Jaiku, importera flöden från andra tjänster du använder. Bloggy ger även dina kontakter möjligheten att följa ditt Bloggy-flöde via RSS.

2 RSS 2.1 Vad är RSS? RSS står för Really Simple Syndication och det är en enkel och standardiserad metod för att prenumerera på text, bild eller video från en webbplats. RSS är ett alternativt sätt att ta till sig information från en källa av intresse. Istället för att besöka hundratals webbplatser och sökmotorer kan man skapa prenumerationer på RSSflöden från fasta källor eller nyckelord. På så vis får du informationen skickad till dig strax efter att den publicerats och du minimerar risken att missa någonting viktigt. I de flesta fall presenteras RSS-flödet med en standardiserad orange ikon (

). Om du

inte hittar denna ikon på en sida du vill prenumerera på så brukar det stå ”RSS” någonstans i anslutning till navigeringen eller sidfoten. Till skillnad från ett traditionellt nyhetsbrev så är det väldigt enkelt för dig att avsluta en prenumeration på ett RSS-flöde då det är du som står för all administration. Du anger aldrig någon e-postadress för att starta prenumerationen och du behöver inte meddela någon via e-post för att avsluta prenumerationen. 2.2 Hur fungerar RSS? RSS är en prenumerationstjänst som skickar nypublicerat innehåll till dig när det publicerats. Du behöver inte vara aktiv för att leta upp nypublicerat innehåll genom att besöka ett stort antal webbplatser, utan de webbplatser vars RSS-flöde du prenumererar på skickar automatiskt nytt innehåll till dig. 2.3 RSS-läsare För att läsa RSS-flöden behöver du en RSS-läsare. I nya Outlook 2007 finns det en RSSläsare inbyggd men jag rekommenderar starkt att du skaffar en webbaserad RSS-läsare. En webbaserad RSS-läsare är nämligen inte bunden till en specifik dator och det gör det till ett mycket smidigare verktyg. Det finns ett flertal webbaserade RSS-läsare och vilken du väljer är helt upp till dig, men jag rekommenderar Google Reader. Dels för att den är enkel, gratis och är tillgänglig via

både din dator och din mobiltelefon. Utöver detta så är det Google som äger den, och har du ett konto hos Google kan du ta del av fler kraftfulla, webbaserade, verktyg. Google Reader kommer och vara den läsare som används som exempel i denna manual. För att skaffa Google Reader behöver du ett konto hos Google, det får du genom att gå till http://google.com och klicka på ”Logga in” högst upp till höger. Därefter klickar du på rutan som frågar ”Har du inget Googlekonto? Skapa ett konto nu”.

När du fyllt i alla uppgifter och godkänt användarvillkoren så är du klar. Då skickas det ett mail till den e-postadress du angett. Klicka på länken för att verifiera ditt konto och gå sen till http://google.com/reader för att logga in. När du loggats in möts du av en tom sida med en navigering till vänster. Högst upp i navigeringen finns knappen ”Lägg till en prenumeration”. Det är den du klickar på för att lägga till prenumerationer i din RSS-läsare.

När du lagt till ett par prenumerationer så hamnar de längst ner i vänstermarginalen, under ”Prenumerationer”. I botten av vänstermarginalen finns det en länk som heter ”Hantera prenumerationer”, där under kan du på ett enkelt sätt ta bort prenumerationer du inte längre vill ha.

När det kommer in nya inlägg i din RSS-läsare presenteras de på startsidan och i vänstermarginalen, klicka då på inlägget för att läsa det.

När du är inne och läser ett inlägg kan du klicka på rubriken för att komma till originalkällan. Du kan även välja att stjärnmarkera inlägget, dela det med dina vänner, markera det med etiketter eller behålla det som oläst.

En del inlägg presenteras endast med en rubrik eller en ingress, då blir du tvungen att klicka dig vidare till originalkällan för att läsa hela inlägget.

3 YouTube 3.1 Hur lägger jag upp filmer på YouTube? För att lägga upp filmer på YouTube måste du registrera dig. Du kan även logga in med ditt Googlekonto om du har skaffat dig ett sådant.

När du loggat in så kan du ladda upp en video via den stora gula knappen ”Upload”.

När du klickar på den stora gula knappen kan du även göra en ”Quick Capture” vilket är en direktinspelning från din webbkamera. När du sen laddat upp en film eller gjort en ”Quick Capture” så döper du ditt filmklipp, skriver en kort beskrivande text om klippet samt märker upp klippet med etiketter, ”Tags”. 3.2 Hur lägger jag en YouTube-film på min blogg? De flesta videoklipp på YouTube och liknande videopubliceringstjänster ger besökaren en möjlighet att bädda in klippet på sin egen blogg eller webbplats. Det gör man med den s k embed-koden. På YouTube presenteras den på höger sida av videoklippet.

Kopiera bara koden som står vid ”Bädda in”, gå till din blogg och påbörja ett nytt inlägg. Klicka över till HTML-fliken och klistra in koden. Då placerar sig någonting liknande detta på i ditt inlägg: <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ mIyRWOzUjG8&hl=sv&fs=1"> <param name="allowFullScreen" value="true"> <param name="allowscriptaccess" value="always"> <embed src="http://www.youtube.com/v/mIyRWOzUjG8&hl=sv&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"> Det är den kodsnutt som möjliggör visning av videoklippet på din sida. Alla rader krävs för att videoklippet ska visas på ett korrekt sätt, så ändra ingenting i kodsnutten. Det är inte möjligt att lägga in kodsnutten om du skapar ditt blogginlägg i VISUAL-läge, det måste vara i HTML-läge för att det ska fungera.

4 SOCIALA NÄTVERK 4.1 Facebook Facebook är världens största sociala nätverk med över 175 miljoner användare. På Facebook registrerar och kommunicerar användarna med sina riktiga namn till skillnad från andra sociala nätverk där du registrerar dig med mer eller mindre påhittade användarnamn. Facebook är bra som kommunikationsverktyg med tanke på den stora användarbasen och deras grupper, events och produktsidor. Du kan skapa grupper, events eller produktsidor runt ett ämne, en webbplats eller en fysisk produkt. Folk kan sen ansluta sig till din grupp, ditt event eller bli fans av din produkt. Har du inte en profil på Facebook tycker jag absolut att du bör skaffa en omgående. Kommunikationen via sociala nätverk, mikrobloggar och instant messaging-program som t ex MSN har i många fall ersatt e-postkommunikationen. Detta är en tillräckligt stor anledning till att skaffa sig ett konto på exempelvis Facebook. På Facebook kan du anpassa din profil genom olika typer av applikationer - du kan t ex få in flöden från dina mikrobloggar, ditt YouTube-konto och din blogg på ett enkelt sätt i Facebook. På så vis synliggör du det du publicerar även för dina Facebookvänner. Om du inte vill att din profil ska vara sökbar och synlig för andra än dina vänner så kan du göra den privat. Då kan ingen se vad du skriver och din profil blir inte sökbar i sökmotorerna. Att registrera sig på Facebook är gratis och du gör det på http://facebook.com

4.2 MySpace MySpace är världens näst största sociala nätverk efter Facebook. MySpace är mer fokuserat kring artister och deras musik. Därför anser jag inte att MySpace är lika viktigt för oss som organisation, men att finnas på MySpace är ytterligare en gratiskanal vi kan använda i vår kommunikation. Precis som Facebook är det kostnadsfritt att registrera sig, och du gör det på http:// myspace.com 4.3 Lunarstorm Lunarstorm är ett av Sveriges största sociala nätverk för unga. De har drygt en miljon användare och medelåldern på medlemmarna är 18,3 år. På Lunarstorm kommunicerar man mestadels via varandras gästböcker, men även via grupper. 4.4 Playahead Playahead är väldigt likt Lunarstorm, och det verkar som att de tar stora marknadsandelar av just Lunarstorm. Anledningen sägs vara att de som fanns på Lunarstorm nu blivit lite äldre och går över till Playahead. Kommunikationen och beteendet är i stort sett det samma.

5 STRATEGISKT TÄNK Försök att tänka på vilket användarnamn du registrerar dig med på mikrobloggar och sociala nätverk. Försök även, i den mån det är möjligt, att använda samma e-postadress vid registreringarna men var noga med att variera dina lösenord. På det sättet blir det enkelt för dig att komma ihåg vilket användarnamn och vilken e-post du registrerat dig med, och du behöver bara lägga fokus på att komma ihåg ditt lösenord. Och har du samma e-post registrerad på alla tjänster blir det även enklare när du klickar på ”Har du glömt ditt lösenord?” på de sidor du är registrerad. Det blir även enklare för dina kontakter att hitta dig på alla plattformar om du har samma användarnamn.

Related Documents

Sociala Medier
December 2019 16
Protectia Sociala
July 2020 13
Geografia Sociala
June 2020 12
Psihologie Sociala
June 2020 7
Asistenta Sociala
May 2020 9
Den Sociala Webben
November 2019 11

More Documents from ""

Sociala Medier
December 2019 16