Sisteme De Operare

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Sisteme De Operare as PDF for free.

More details

  • Words: 897
  • Pages: 6
1.Ce reprezinta sistemul de operare? Ansamblul de programe care asigură utilizarea optimă a resurselor fizice şi logice ale unui sistem de calcul. 2.Ce rol are sistemul de operare? De a gestiona functionarea componentelor hardware ale sistemului de calcul de a coordona şi controla execuţia programelor şi de a permite comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. 3. Din punctul de vedere al interacţiunii cu componentele hardware ale sistemului de calcul şi după modul de implementare a software-ului, cum este organizat sistemul de calcul ? Pe două niveluri. 4.Care sunt nivelurile sistemului de operare? Nivelul fizic si nivelul logic. 5.Ce include nivelul fizic? Componenta firmware a sistemului de calcul. 6.Ce ofera acest nivel ? Servicii privind lucrul cu componentele hardware ale sistemului de calcul. 7.Ce cuprinde acest nivel? Acele elemente care depind de structura hardware a sistemului. 8.Ce mai sunt incluse in nivelul fizic?

Programe a căror execuţie este indispensabilă, de exemplu programul care lansează încărcarea automată a sistemului de operare, la pornirea calculatorului. 9.Cum se realizeaza comunicarea cu sistemul de calcul? Prin intermediul sistemului de întreruperi, prin care se semnalează anumite evenimente apărute în system. 10.Ce se intampla la la apariţia unei întreruperi ? Controlul este dat unor rutine de pe nivelul următor al sistemului de operare. 11. La sistemele de calcul compatibile PC, care este componenta sistemului de operare de pe nivelul fizic ? Componenta ROM-BIOS. 12.Ce cuprinde aceasta componenta ? Programele care se execută la pornirea sistemului de calcul. 13.Care sunt aceste programme ? Programul POST (Power-On Self-Test). 14.Ce verifica acest program? Verifică starea de funcţionare a sistemului de calcul şi programele de iniţializare a activităţii sistemului (rutina de încărcare a primului sector al discului sistem). 15.Ce cuprinde nivelul logic ? Partea de programe a sistemului de operare.

16.Ce ofera utilizatorului nivelul logic ? Mijloacele prin care poate exploata sistemul de calcul. 17.Cum se realizeaza comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul? Prin comenzi adresate sistemului de operare sau prin intermediul instrucţiunilor programelor pe care le execută. 18. Din punct de vedere funcţional, in ce se impart programele sistemului de operare ? Componenta de comanda si control si componenta de servicii. 19.Ce cuprinde componenta de comanda si control ? Programe ce au rolul de a asigura utilizarea eficientă a resurselor sistemului de calcul. 20.Ce cuprinde componenta de servicii ? Programe destinate minimizării efortului uman implicat de utilizarea sistemului de calcul. 21.Ce este necesar pentru a executa un program, într-un sistem de calcul secvenţial cu program memorat? Incărcarea acestui program în memoria internă a sistemului de calcul. 22.Ce presupune execuţia unui program? Alocarea unei anumite zone din memoria internă a sistemului de calcul. 23.Ce sunt resursele sistemului de calcul, pe care sistemul de operare le pune la dispoziţia utilizatorului?

Totalitatea componentelor fizice sau logice ale sistemului de calcul, care pot fi solicitate, la un moment dat, în timpul execuţiei unui program. 24.Ce reprezinta procesul? O secvenţă de activităţi care se execută la un moment dat în sistemul de calcul. 25.Prin ce se caracterizeaza pocesul? Prelucrarile care se realizeaza si contextul de lucru asupra caruia actioneaza procesul. 26.La ce intrebari trebuie sa raspunda implementarea unor algoritmi a resursei? a) cărei solicitări i se alocă resursa b) cât din resursă se alocă c) în ce moment se face alocarea d) pentru cât timp se face alocarea resursei 27.Care sunt funcţiile componentei de comandă şi control ale sistemului de operare? a) planificarea, lansarea şi urmărirea execuţiei programelor b) gestionarea resurselor sistemului de calcul c) depistarea şi tratarea evenimentelor deosebite care apar în timpul execuţiei programelor d) asigurarea protecţiei informaţiilor manevrate de diverse programe 28.Cum s-a dezvoltat componenta de servicii a sistemului de operare? Odată cu cerinţele utilizatorilor sistemelor de calcul. 29.Cum se executa programele de servicii ?

Sub supravegherea programelor de comandă şi control, ca orice program de aplicaţie. 30.Ce ofera componenta de servicii a sistemului de operare? Servicii diferite, de la un sistem de operare la altul, sau chiar între variante diferite ale aceluiaşi sistem de operare. 31.Ce poate include componenta de servicii a unui sistem de operare? a) unul sau mai multe programe încărcător pentru sistemul de operare, care lansează automat programe ale sistemului de operare la pornirea sistemului de calcul b) programe de tip interpretor de comenzi ale sistemului de operare, adică acele programe care preiau comenzile adresate sistemului de operare de către utilizator, asigurând astfel comunicarea între utilizator şi sistemul de operare c) funcţia de gestionare a dialogului cu utilizatorul, fie în mod comandă, oferind mecanisme de editare a comenzilor, fie în mod grafic, prin intermediul unei interfeţe grafice cu utilizatorul (GUI - Graphical User Interface) d) funcţia de înlănţuire prin date a comenzilor sistemului de operare (mecanismul pipe), de interpretare a comenzilor sistemului de operare agregate sub forma unor macrouri sau a unor fişiere de comenzi e) funcţia de asistenţă « on line » pentru sistemul de operare, cunoscută ca Help-ul sistemului de operare f) funcţia de tipul « plug and play » care oferă facilităţi de autodetecţie a echipamentelor nou instalate în sistem şi permite reconfigurarea hardware, cu uşurinţă, a sistemului, ca şi notificarea schimbării configurării sistemului, de exemplu prin căderea unui echipament din system

g) funcţia care oferă suportul pentru utilizarea limbii naţionale, adică adaptarea informaţiilor cu caracter naţional (semn monetar, marcă zecimală) conform ţării selectate h) funcţii pentru configurarea personalizată a mediului de lucru cu sistemul de calcul, de exemplu pentru utilizatori cu opţiuni speciale de manevrare a echipamentelor (tastatură, mouse, etc.) 32.

Related Documents

Sisteme De Operare
November 2019 16
Sisteme De Operare
November 2019 20
Sisteme De Operare
October 2019 19
Sisteme De Operare
April 2020 12