RO
UE
Capitală europeană a culturii este un titlu conferit de Parlamentul European unui oraş pentru un an. Programul se derulează din 1985. Din 2007, programul va cupla câte un oraş din ţările Europei occidentale cu altul din ţările central şi est-europene. În anul 2007, oraşul Sibiu va fi timp de un an, "Capitala Europeană a Culturii", împreună cu Luxembourg.
Sibiu (în germană Hermannstadt, în maghiară Nagyszeben, în latină Cibinium) este reşedinţa şi cel mai mare municipiu al judeţului Sibiu, România. Este un important centru cultural şi economic din sudul Transilvaniei. Deţine titlul de oraş martir.
Sibiu - capitala europeană a culturii
Tema aleasă de către oraşul Sibiu anul acesta este „Oraş al Culturii - Oraş al Culturilor“.
Stema oraşului Sibiu
Municipiul Sibiu a reprezentat unul dintre cele mai importante şi înfloritoare oraşe din Transilvania, fiind centrul coloniştilor saşi stabiliţi în zonă. A cunoscut în ultimii ani o renaştere economică şi culturală semnificativă, fiind astăzi unul dintre oraşele cu cel mai mare nivel de investiţii străine din România.
Descris şi apreciat încă de acum câteva secole ca fiind un oraş deosebit de interesant din punct de vedere turistic, Sibiul adăposteşte şi astăzi clădiri somptuoase realizate în stil gotic, o istorie destul de tumultoasă, grădini mirifice şi oameni ospitalieri şi interesanţi datorită multitudinii etniilor care trăiesc aici.
Catedrala Ortodoxă
Catedrala Ortodoxă din Sibiu a fost construită între anii 1902-1906 pe locul unei biserici greceşti din 1778 care până atunci servea drept catedrală episcopală, prezintă caracteristicile unei bazilici bizantine fiind o copie la scară redusă a bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol. A fost ctitorită de Mitropolitul Ioan Meţianu şi a fost construită de către arhitecţii Virgil Nagy şi Iosif Kamner din Budapesta.
Piaţa Mică - vedere de pe Podul Mincinoşilor
Muzeul Brukenthal şi Primăria din Piaţa Mare
Muzeul Brukenthal aflat în palatul cu acelaşi nume construit de baronul Samuel von Brukenthal între 1778 şi 1788. "Omul cu tichie albastră", "Uciderea pruncilor" sau "Răstignirea lui Christos“ sunt piese ale muzeului
Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului. Este unul din cele mai frumoase locuri de vizitat în apropierea Sibiului. Este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa de Est şi al doilea din Europa.
Muzeul Satului
Mori de vânt din Muzeul Satului Sibiu
Catedrala Evanghelică Parohială (luterană) este una dintre cele mai frumoase şi impresionante clădiri gotice din Transilvania. A fost ridicată în 1520 pe locul unde exista o veche bazilică romanică încă din secolul 12. În faţa bisericii se găseşte statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893) ridicată în 1899. Interiorul bisericii este in stil gotic, cu bolţi arcuite şi pietre funerare pe pereţii din nord.
Catedrala Evanghelică Parohială (luterană)
Sibiul văzut de la înălţime
La SIBIU > 1380 - A fost documentată prima şcoală de pe teritoriul actual al României. 1544 - A fost tipărită la Sibiu prima carte în limba română. 1551 -Primul experiment cu rachete din lume, realizat de Konrad Haas.
1782 - Franz Joseph Müller a descoperit elementul chimic teluriu.
1788 - Primul teatru de pe teritoriul actual al României.
1797 - Samuel von Hahnemann deschide primul laborator homeopatic din lume.
1795 - Primul paratrăsnet din Sud-Estul Europei este instalat în Cisnădie. 1817 - Primul muzeu din România, Muzeul Naţional Brukenthal este deschis la Sibiu. 1896 - Prima utilizare a electricităţii în România şi prima linie electrică din Sud-Estul Europei. 1904 - Al doilea oraş din Europa şi al treilea din lume în care este utilizat tramvaiul electric.
Centrul cu Turnul Sfatului, văzute de pe Podul Minciunilor Turnul Sfatului
Podul Minciunilor, construit în 1859
Podul Minciunilor
Podul Minciunilor, primul pod de fier turnat din România, a fost construit la Sibiu în anul 1859 peste strada care uneşte oraşul de jos cu oraşul de sus.
Detaliu de pe Podul Minciunilor
A fost numit "podul minciunilor" sau "podul mincinoşilor" din cauza legendei care spune că podul se va prăbuşi dacă cineva va sta pe el şi va spune o minciună. În tradiţia orală locală circulă diferite legende despre acest pod, legate de minciunile îndrăgostiţilor ori cele ale precupeţelor ce vindeau în zonă.
Sibiul istoric dominat de Catedrala Evanghelică, aşa cum se vede din Turnul Sfatului
Vedere panoramică a oraşului din Turnul Sfatului.
Panorama Sibiu
Fantani în centrul istoric Centrul istoric
Concepţie şi realizare:
R. Dymny