Savasin Finansal Edinimleri

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Savasin Finansal Edinimleri as PDF for free.

More details

  • Words: 752
  • Pages: 16
Bir savaşı oluşturan şey nedir? Amerika’nın 1991’de Irak’a saldırısının perde arkası al ğ o D r ve e l l e d o n a M n “ a l i r ı s ite az s h r n e i v i ç i Ün su r k i u n K k ” e i T Milan k Yönetimler alden… Kayna matery

’91 Körfez Savaşı’nın masrafları 40 milyar Amerikan doları

veya 42 milyar Euro

Peki ama bunu kim karşıladı? İçgüdüsel olarak 40 milyar $ ’ın Amerika tarafından karşılandığını söyleyiveririz Bu kısmen doğrudur : ama aslında… 40 Milyar $

Masrafların %25’i ABD tarafından ödendi (10 Milyar $ )

Masrafların %75’i Arap Ülkeleri, öncelikle de Kuveyt ve Suudi Arabistan tarafından ödendi (30 Milyar $ )

Bu parayı nereden buldular ? Savaştan önce petrol fiyatı varil başına yaklaşık 15 $ idi… …ancak Körfez Savaşı ile birlikte, varil başına 42 $’a yükseldi, ve yaklaşık 60 milyar $lık EKSTRA bir kâr oluşturdu Bu kâr nereye gitti? Arap ülkelerinde “fifty – fifty” kuralı geçerlidir: % 50 devlete kalırken diğer %50’si petrol mevduatını kontrol eden çok ulus(luların)undur. Bundan çıkan sonuç …

Bu parayı nereden buldular ? Petrol fiyatının artmasından elde edilen net kâr: 60 milyar $

30 milyar $ petrol şirketlerine

30 milyar $ Arap Devletleri Hükümetleri’ne ( Kuveyt ve Suudi Arabistan)

Petrol Şirketleri’nin sahipleri kimlerdir? Ortadoğu’da petrolün çıkarılması ve ticareti 7 Kızkardeş’in ellerindedir (Shell, Tamoil, Esso…),bunların tümü Amerikan şirketi olup 5’i de ABD hükümetine aittir

30 milyar $ Yaklaşık 21 milyar $ Amerikan Devleti’ne

Yaklaşık 9 milyar $ Amerikan özel sektörü’ne

Şimdi bazı hesaplamalar yapalım...

Arap Ulusları ABD Hükümeti ABD Özel Sektörü

Savaşın masrafları

Petrol fiyatlarındaki artıştan gelen kâr

Kâr ya da kayıp

30 milyar $

30 milyar $

0

10 milyar $ 0

21 milyar $ 9 milyar $

Kâr 11 milyar $ Kâr 9 milyar $

Şimdi her şey ortada… ABD savaştan 11 milyar $ kâr etti ! “Özgür Kuveyt” hikayeydi… ( they were only after the “cheese” ! )

Ama henüz bitmedi… Sonuçta, ’91’de Irak’a karşı savaşın parasını kim ödedi?

Petrolü kullananlar…

yani biz , hepimiz…

Ama henüz bitmedi… 1. Sonuçta, ABD’nin toplam kârı...

Petrolden

Silahlardan

11 milyar $

49 milyar $ !!!

Ama henüz bitmedi… 2. Savaş için harcanan 40 milyar $ nereye gitti ?

Savaş Endüstrisi’ne, bunun da neredeyse tamamı sadece ve sadece

R E AM

E M İKA

! ! ! İ L E Ş N

Son çıkarımlar Şimdi 1991’deki Körfez Savaşı’nın “ insani nedenlerle ” ya da “ özgürlük hakkı ” gerekçesiyle değil finansal nedenlerle yapıldığını düşünmek hiç de zor değil Ancak şimdi şu iki olay da daha rahat anlaşılıyor :

Afganistan’daki savaş ve Irak’taki yeni savaş

Son çıkarımlar Afganistan’daki savaşın ana hedefi ülkesi boyunca 2.500 km’lik ( Amerika’ya ait ) boru hattının inşaasına izin verecek kukla bir hükümet kurmaktı. Stratejik olarak önemli bu boru hattının tek alternatifi içinden geçeği ülkelerin ABD’ye uygulayacağı vergiler nedeniyle inşaası ve sürdürmesi çok daha pahalıya malolacak 5.500 km uzunluğunda bir başka boru hattıdır. 30 yıldır savaşın acılarını çeken bir ülkeyi toz haline getirmek ve istila edip en kısa boru hattını hemen hiçbir zorlukla karşılaşmadan inşaa ve yönetme olasılığını elde etmek daha da kolaydır.

Son çıkarımlar Oğul Bush’un Irak’a neden tekrar saldırdığının anlaşılabilmesi için Ortadoğu’daki ana petrol sağlayıcısının Suudi Arabistan olduğunu bilmek gerekir. İlişkilerindeki çatlak onarılamaz durumda, çünkü Suudi Arabistan Bin Laden terörist hareketi içinde bulunan ülkelerden biridir ve Uluslararası Kamuoyu bu ülkeye İnsan Hakları’na saygı göstermemesinden dolayı karşıdır. Bu durumda, Bush yönetimi’nin bir hedefi vardır : Ortadoğu’da Suudi Arabistan dışında bir petrol sağlayıcısı bulmak …

Son çıkarımlar Tabii ki en kolay yol Irak’ta savaş ve ABD rehberliğinde kukla bir hükümetin kurulmasıdır. Kendiliğinden akla gelen soru ise “Neden Irak ?” tır. 3 basit nedeni var :  Kendini savunamayan bir ülkedir (ambargonun getirdiği sefalet yılda 300.000 bebeğin kötü beslenme sonucu ölümüne yol açmaktadır ) .

 Petrol mevduatı hakkında bir şey bilmeyen Uluslararası Toplum nezdinde Irak, kedisine saldırılmasını haklı çıkarmak için basit bir neden sunmaktadır ( Sadece , Irak’ın sahip olmadığı , ileri teknoloji ile üretilebilecek ve hiç bulunmayan kitle imha silahlarının mevcudiyeti )

 Şu ana dek, Irak , Amerika’nın tehditine karşı durabilecek güçlü bir devletin desteğini almamıştır

Son çıkarımlar Tüm bunların ötesinde , son 3 yılda Venezuela’da kötü yaşam koşullarından dolayı bir sosyal devrim gerçekleştirildi.

Venezuela ,ABD’nin en büyük petrol sağlayıcısıdır. Bush yönetimi Venezuela ve Suudi Arabistan’a bir alternatif bulmalıydı…

Biz ne yapabiliriz? Savaşın arkasındaki nedenler konusunda olabildiğince çok insanı bilgilendirin. Bilgisiz bir insanı kontrol etmek kolaydır. Mantıklı düşünen bir insan karşı koyabilir !

Acil Durum Sitesi’ni Ziyaret edin : www.emergency.it

Related Documents