Regulament Alegeri Varianta Finala

  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Regulament Alegeri Varianta Finala as PDF for free.

More details

  • Words: 1,025
  • Pages: 4
Regulament de alegere a reprezentanţilor studenţilor în structurile de conducere ale UAIC

art 1. Prezentul document stabileşte principii de bază privind alegerea studenţilor în structurile administrative şi de conducere ale Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”. Alegerile studenţeşti au loc odată cu alegerea noului Senat / Consiliu al Facultăţii, pentru mandatul colectiv şi ori de câte ori mandatul individual al unuia dintre studenţii din Senat / Consiliu ia sfârşit. art 2. Vom numi în continuare “Consiliul Studenţesc” (CS) totalitatea studenţilor membri în Consiliul Facultăţii. Mandatul colectiv al CS are o durată de 4 ani, conform Legii Învăţământului şi Regulamentului de organizare şi funcţionare a Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi. art 3. Operaţionalizarea principiilor generale şi modul de organizare al alegerilor în urma cărora se vor stabili reprezentanţii studenţilor în Consiliul Facultăţii rămîn la latitudinea Consiliului Studenţesc, în funcţie de structura pe specializări şi cicluri academice, serii şi ani de studiu specifică fiecărei facultăţi, în concordanţă cu prezentul regulament . Ponderea studenţilor în Senat şi în Consiliile Facultăţilor este de 25% din art 4. numărul total de membri ai acestora. art 5. În cazul încetării unui mandat individual, alegerile pentru completarea Consiliului Studenţesc şi desemnarea reprezentantului în Senat se vor face în prima lună a fiecărui an academic. art 6. Reprezentanţii studenţilor în Consiliul Facultăţii vor fi aleşi prin votul studenţilor. 6.a Poate candida orice student înscris în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi la cursurile de zi, indiferent de vîrstă, etnie, religie ori sex; 6.b Reprezentarea poate fi pe ani de studiu şi/sau specializări sau cicluri de studii (licenţă, masterat şi doctorat); 6.c Votul se va face direct sau indirect, în funcţie de numărul de studenţi reprezentaţi; 6.d Votul direct este aplicabil în cazul în care numărul studenţilor reprezentaţi nu este mai mare de 400;

6.e Votul indirect implică divizarea studenţilor în grupuri în care este aplicabil sistemul votului direct (grupe, ani, specializări), urmînd ca, ulterior, dintre reprezentanţii grupurilor de studenţi să se aleagă, prin vot direct, reprezentantul studenţilor în Consiliul Facultăţii. art 7. Pentru ca alegerile să fie validate, se impune o prezenţă la vot de minim 30% din numărul total de studenţi reprezentaţi. 7.a În cazul în care condiţia nu este satisfăcută, se va organiza un nou tur de scrutin în cadrul căruia nu va mai fi luat în considerare procentul minim de prezenţă. 7.b Cîştigă candidatul care întruneşte majoritatea simplă a voturilor. art 8.

Sfîrşitul unui mandat individual îl va constitui finalul unui ciclu de studii. 8.a Un reprezentant poate fi revocat înainte de termen în cazul în care un număr de studenţi de minim 50%+1 din numărul studenţilor ce au votat iniţial vor decide acest lucru, folosind aceeaşi procedură prin care a fost ales.

art 9. Consiliul Studenţesc este obligat să asigure reprezentarea directă sau indirectă a tuturor anilor/specializărilor (pentru ciclul de licenţă) şi un reprezentant pentru ciclurile de masterat si doctorat (unul pentru ambele). 9.a Modul în care se vor distribui locurile pe ani, specializări şi cicluri academice pentru noul Consiliul Studenţesc va fi stabilit/reconfirmat de vechiul Consiliu Studenţesc înaintea demarării alegerilor. Dreptul de a avea mai mult de un reprezentant îl are doar ciclul de licenţă. 9.b Sunt recomandate candidaturile studenţilor care reprezintă sau fac parte din structuri asociative studenţeşti (ligi, organizaţii, asociaţii). 9.c Sunt încurajate candidaturile studenţilor aflaţi în prima jumătate a ierarhiei punctajelor anului anterior de studiu. 9.d Organizarea alegerilor pentru desemnarea/completarea noului Consiliu Studenţesc revine în sarcina membrilor Consiliului Studenţesc în funcţie la începutul fiecărui an academic. art 10. Reprezentanţii studenţilor în Senatul UAIC vor fi aleşi de Consiliul Studenţesc, dintre membrii acestuia, prin vot secret.

10.a Pentru a se putea realiza alegerile este necesară şi obligatorie prezenţa tuturor membrilor Consiliului Studenţesc (cu excepţia studenţilor plecaţi cu bursă în străinătate). 10.b Aceştia vor putea fi demişi prin votul a 50%+1 din numărul studenţilor din Consiliul Studenţesc, sau în urma acumulării a trei absenţe nemotivate la şedinţele Senatului UAIC. art 11. Orice decizie luată de Consiliul Studenţesc va fi consemnată într-un proces verbal semnat de toţi membrii acestuia. 11.a Procedurile şi rezultatul alegerilor se consemnează de asemenea într-un proces verbal, ce urmează a fi supus validării în cadrul Consiliului Facultăţii. art 12. Îndatoririle şi drepturile de bază ale studenţilor membri ai Consiliului Facultăţii şi Senatului sunt :

Drepturi

Îndatoriri

-1.Reprezentanţii studenţilor din Consiliile Facultăţilor şi Senat pot iniţia propuneri de acte normative care să optimizeze activitatea colegilor lor.

-1. Studenţii membri ai Consiliului Facultăţii sunt obligaţi să dea dovadă de o bună cunoaştere a problemelor legate de activităţile didactice şi sociale ale studenţilor pe care îi reprezintă şi să participe activ la soluţionarea acestora.

-2.Studenţii din Senat pot candida pentru comisiile pe domenii ale acestui organism. - 3.Reprezentanţii studenţilor se pot informa nemijlocit de la structurile academice si administrative ale Universităţii în problemele ce îi vizează pe studenţi. -4. Studenţii din Consiliul Facultăţii au acces permanent la secretariate, şi în afara orelor de program cu publicul, în cazul rezolvării problemelor studenţilor pe care îi reprezintă.

-2.Studenţii membri ai Consiliului Facultăţii sunt obligaţi să informeze studenţii pe care îi reprezintă prin mijloace formale şi informale. -3. Studenţii membri ai Consiliului Facultăţii sunt obligaţi să participe la şedinţele consiliului, trei absenţe nemotivate ducînd la revocarea lor.

-5. Studenţii din cadrul Senatului

-4. Studenţii membri ai Consiliului Facultăţii sunt obligaţi să facă parte din comisia socială a facultăţii.

U.A.I.C. vor deţine o legitimaţie care va atesta calitatea de membru al acestuia, vizată semestrial.

-5. Studenţii membri ai Consiliului Facultăţii sunt obligaţi să se implice

în procesul de cazare. -6. Studenţii din Senatul Universităţii au responsabilitatea organizării alegerilor anuale pentru desemnarea şefilor de cămin şi complex.

art 13. Alegerea reprezentantului studenţilor în Biroul Senat al Universităţii se face prin vot secret de către studenţii membri ai Senatului cu majoritate simplă şi în condiţiile participării a minim două treimi din numărul studenţilor din Senat. art 14. În cazul în care studentul membru al Biroului Senat devine absolvent, el va fi înlocuit, pînă la completarea echipei studenţilor din Senat (maxim pînă la Şedinţa de Senat a lunii Noiembrie), de un alt student din Senat, ales cu statut interimar, respectînd aceleaşi proceduri de alegere din articolul 13. 12.06.2007

Reprezentantul studenţilor în Senatul UAIC Ovidiu Bodnar

Related Documents