Rectoscopia Si Rectosigmoidoscopia.docx

  • Uploaded by: geosima
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Rectoscopia Si Rectosigmoidoscopia.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,101
  • Pages: 3
RECTOSCOPIA SI RECTOSIGMOIDOSCOPIA

Rectosigmoidoscopie = explorarea endoscopica a segmentului terminal al tubului digestiv, cu ajutorul unui aparat numit rectoscop, pentru evidentierea modificarilor mucoasei pana la o adancime de 30 cm de la orificiul anal. Acest examen este necesar pentru stabilirea diagnosticului in suferinte hemoroidale, constipatie sau diaree cronica, tenesme rectale, sange in materiile fecale etc. Materiale necesare: Irigator; Apa calduta (37 grade); Ulei de vaselina; Tampoane de vata; Casoleta cu manusi de cauciuc sterile; Un camp cu orificiul central pentru tubul rectoscopului; Rectoscopul cu tubul si mandrenul sterilizate prin fierbere sau autoclavare (pentru adulti tubul cu diametrul de 20 mm, iar pentru copii, cel cu diametrul de 16 mm);  Solutie de sulfat de magneziu;  Medii de cultura pentru insamantari bacteriologice (daca este cazul).       

1. Pregatirea psihica si fizica a bolnavului - se informeaza pacientul in ce consta tehnica, explicandu-i-se necesitatea si importanta ei pentru stabilirea diagnosticului ; - cu 2 zile inainte de examen, pacientul va ingera doar lichide ( supe, ciorbe, lapte, ceai, suc si apa) ; - in seara precedenta examinarii, se efectueaza 2 clisme evacuatoare, simple/inalte a cate 2 l apa calduta la interval de o ora ; - in dimineata investigatiei, cu 2 -3 h inaintea examinarii, se efectueaza, din nou, 2 clisme evacuatoare (pentru a indeparta complet resturile de materii fecale sau exudatele patologice) ; - se dezbraca regiunea inferioara a trunchiului ; - se ajuta pacientul sa se aseze pe masa de examinare, in pozitie genupectorala, cu usoara lordoza a regiunii lombare ; - se acopera pacientul cu campul prevazut cu orificiul ( acesta sa coincida cu regiunea anusului) 2. Participarea la rectoscopie - se asigura semiobscuritate in camera. - se monteaza corpul aparatului si se racordeaza la sursa de lumina ; - se verifica functionalitatea dispozitivului optic ; - se unge tubul rectoscopului cu ulei de vaselina ; - se ofera medicului manusi sterile ( pentru efectuarea tuseului rectal), apoi , asistenta serveste medicul cu alte manusi sterile si ii ofera tubul rectoscopului pentru a fi introdus in rect ; - se extrage mandrinul si se fixeaza corpul aparatului la tubul intrarectal (medicul urmeaza sa examineze mucoasa recto-sigmoidiana) ; - se pregatesc tampoanele cu solutie de sulfat de magneziu si se ofera medicului in eventualele obstacole create prin contractia spasmodica a partilor examinate ; - la nevoie, se folosesc tampoane uscate, pentru indepartarea resturilor de materii fecale ; - se preia tubul extras de medic dupa termianrea examinarii. 3. Ingrijirea bolnavului dupa tehnica 4. Se indeparteaza mucozitatile si resturile substantei lubrefiante. Se efectueaza toaleta regiunii anale. Se transporta bolnavul la salon, la patul sau.

5. Pregatirea produselor pentru laborator Daca s-au facut insamantari bacteriologice, se pregatesc materialele pentru laborator (se completeaza buletinul de recoltare cu datele de identitate ale bolnavului si examenul cerut) si se transporta imediat la laborator. 6. Reorganizarea locului de munca Se curata mecanic rectoscopul, se spala bine si se pregateste pentru sterilizare. Deoarece unele piese ale rectoscopului nu pot fi sterilizate la autoclave, in cutia aparatului se pastreaza permanent 10-15 tablete de formol. ATENTIE!  La bolnavii debili sau cardiaci, examinarea se face in decubit dorsal, cu genunchii flectati si coapsele in abductie.  Administrarea de purgative produce o lichefiere a materiilor fecale care se pot scurge mereu in timpul examinarii, impiedicand vizibilitatea.  Explorarea trebuie precedata de tuseu rectal pentru excluderea unei stenoze care contraindica rectosigmoidoscopia si anuscopia.  Nu se executa in pusee hemoroidale acute.

COLONOSCOPIE Colonoscopia : examenul vizual direct al colonului, cu ajutorul unui colonoscop flexibil, se vizualizeaza colonul sigmoid , descendent, transvers si ascendent pana la cec. Colonoscopul : tub din fibre optice flexibile lung de 135-185 cm ; el se poate adapta la camera video, cu urmarirea imaginilor obtinute pe un ecran tv. Pregatirea instrumentelor si ale materialelor necesare : - musama, aleza, comprese mici sterile, casolete cu campuri sterile, manusi de cauciuc, pensa de biopsie, recipiente pentru prelevari histologice, colonoscop cu sursa de lumina si sistem de aspiratie, vaselina , silicon, pentru lubrifiere, recipient cu apa, pentru curatirea colonoscopului dupa utilizare , recipiente cu substante pentru dezinfectia aparatului ( aceleasi substante ca si la gastroscopie) - medicamente pentru sedarea pacientului Pregatirea fizica si psihica a pacientului : - se explica pacientului necesitatea investigatiei ; - este incurajat si se informeaza pacientul despre tehnica utilizarii, durata investigatiei, efecte neplacute ( senzatia de presiune, durere) ; - se explica scopul pregatirii fizice, in vederea golirii si curatarii complete a colonului de materii fecale si mucus care ar impiedica examinarea ; - pregatirea fizica : 3 zile consecutiv, seara si dimineata, se efectueaza cate 2 clisme evacuatoare simple, inalte, la interval de o ora cu cate 2 l apa calduta, ultima clisma se face in dimineata examinarii, cu 3-4 h inainte ; - in prima si in a 2-a seara de pregatire se administreaza un purgativ (Fortrans) ; - in cele 3 zile de pregatire, pacientul va ingera doar lichide ; - la nevoie, i se pot administra lichide prin perfuzie i.v., in scopul combaterii, sau prevenirii deshidratarii. - seara, inaintea examinarii, se da un somnifer ; - in dimineata examinarii, se administreaza o fiola de Diazepam si Scobutil, cu 30 – 60 min inaintea inceperii colonoscopiei.

Participarea la colonoscopie: - sunt necesare 2 asistente ; - asistenta 1 : linisteste pacientul, il roaga sa coopereze si pe cat posibil sa se relaxeze ; - urmareste functiile vitale ale pacientului; - il aseaza in decubit lateral stang, cu genunchii flectati , si este acoperit cu un camp steril, prevazut cu un orificiu central ( in timpul examinarii, la solicitarea medicului, pozitia pacientului poate fi schimbata dintr-un decubit in altul, pe masura ce sonda inaiteaza; - a 2-a asistenta : verifica colonoscopul, asigurandu-se ca este adaptat corect la sursa de lumina si ca are insuflatia si aspiratia bune ; - lubrifiaza varful tubului ( colonoscopului) cu vaselina si il introduce, incet, prin anus in rect.

ATENTIE : - asistenta va avea grija sa nu ajunga vaselina pe lentila, fapt care ar impidica vizibilitatea ; - pe masura ce medicul are vizibilitatea traiectului lumenului colonic stang, asistenta , la solicitarea acestuia avanseaza tubul incet in lumenul colonului ; - in acest timp asistenta 1 se ocupa de pacient, supraveghindu-l si explicandu-i cum sa coopereze. Ingrijirea bv. dupa colonoscopie: pregatirea materialelor ptr laborator , reorganizarea locului de munca se fac la fel ca si in cazul recto-sigmoidoscopiei. Incidente si accidente: sangerare, dureri abdominale violente, perforatia, stop cardiac reflex. Contraindicatii: operatii abdominale recente, in cursul diventriculitei acute sau colitelor ulcerative, herniilor ombilicale , in ascite masive sau la peroane confuze necooperante.

Related Documents

Si
November 2019 57
Si
November 2019 70
Si
October 2019 56
Si
June 2020 36
Si
October 2019 54

More Documents from ""