Razboi Afganistan 1979-1989.docx

  • Uploaded by: Anonymous GKPCQIcmXS
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Razboi Afganistan 1979-1989.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,240
  • Pages: 61
Acum aproape 25 de ani, Uniunea Sovietică a retras ultimele trupe militare din Afganistan, astfel luând sfârşit intervenţia sa directă şi ocupaţia de peste nouă ani. URSS a intrat în Afganistan, ţară cu care se învecinează, în 1979, încercând să consolideze regimul pro-sovietic instaurat la Kabul. Pe scurt, aproape 100.000 de soldaţi sovietici au preluat controlul asupra principalelor oraşe şi ale marilor rute de transport. Rebeliunea a fost rapidă şi extinsă, iar sovieticii i-au tratat dur pe rebelii Mujahedini şi pe aceia care i-au sprijinit, distrugând sate întregi pentru a se asigura că acestea nu devin refugii sigure pentru inamic. Diversele grupuri de rebeli au primit sprijin extern, din partea Iranului, Pakistanului, Chinei şi Statelor Unite. În aprigul război de nouă ani, aproximativ un milion de civili au fost omorâţi, 90.000 de luptători Mujahedini, 18.000 de soldaţi afgani şi 14.500 de soldaţi sovietici. După retragerea sovieticilor s-a dezlănţuit un război civil care a pregătit terenul pentru preluarea puterii de către talibani, în 1996. Deşi trupele NATO se pregătesc să se retragă complet din Afganistan, populaţia afgană este îngrijorată cu privire la viitor, iar implicarea Rusiei în conflicte cu state precum Georgia şi Ucraina a determinat devierea atenţiei comunităţii internaţionale de problemele cu care se confruntă Afganistanul. 1. Un elicopter de război afgan, într-o vale acoperită de zăpadă, de-a lungul autostrăzii Salang, oferă acoperire pentru un convoi sovietic ce ducea alimente şi combustibil la Kabul, pe 30 ianuarie 1989. Convoiul a fost atacat cu rachete de gherilele Mujahedinilor, pe autostradă, iar trupele oficiale afgane au răspuns printr-un atac al artileriei.

2. Avioane afgane MIG-17, de provenienţă rusească, aliniate în aeroportul din Kandahar, în sud-vestul Afganistanului, pe 5 februarie 1980.

3. Soldaţii sovietici direcţionează traficul tancurilor în afara Kabulului, pe 7 ianuarie 1980. Unităţile de tancuri îşi stabiliseră diferite poziţii de jur împrejurul Capitalei.

4. Afganii aşteaptă în faţa închisorii Pulicharkhi din Kabul, la 14 ianuarie 1980, la câteva zile după instalarea regimului controlat de Moscova al lui Babrak Karmal. Deşi noua conducere a eliberat 126 de prizonieri din închisoare, aproximativ 1.000 de locuitori au luat cu asalt clădirea pentru a elibera 12 deţinuţi.

5. Refugiaţi afgani fug din calea războiului, emigrând în Pakistan prin apropiere de Peshawar, în mai 1980.

6. Gherilele afgane, înarmate şi echipate cu motociclete, se pregătesc de acţiune împotriva forţelor sovietice, în regiunea montană din vestul Afganistanului, în 14 ianuarie 1980. Gherilele au putut să se strecoare în Iran, unde au putut achiziţiona muniţie şi arme de la musulmanii care simpatizau cu cauza lor.

7. Un Mujahedin, fost căpitan în armata afgană, pozează alături de un grup de rebeli, în apropiere de Herat, Afganistan, pe 28 februarie 1980. În acel moment, se anunţase că oraşul Kabul revenise la normal pentru prima dată înainte ca sângeroasa revoltă antisovietică să erupă, în care au murit peste 300 de civili şi un număr destul de mare, dar ne-estimat, de soldaţi sovietici şi afgani.

8. La sfârşitul lunii aprilie 1988, soldaţii sovietici se pregătesc să schimbe poziţiile în lupta cu gherilele islamice.

9. Trei rebeli musulmani, unul înarmat cu o puşcă de asalt AK-47, de provenienţă rusească, iar ceilalţi cu puşti Bold, mai vechi, pozează călare, în timpul unei reuniuni a rebelilor într-un sat din apropiere de Herat, pe 15 februarie 1980. În ciuda prezenţei în zonă a trupelor sovietice şi afgane, rebelii patrulau lanţurile muntoase de-a lungul granţiei cu Iranul.

10. Trupele sovietice înaintează în Afganistan, la mijlocul anilor 1980.

11. Rebeli musulmani echipaţi cu puşti vechi, la est de Kabul, la 21 februarie 1980. Atunci, rebelii anti-comunişti atacau, după bunul plac, maşinile aflate în trafic, pe ruta principală dintre Pakistan şi Kabul.

12. la sfârşitul lunii aprilie, în 1988, soldaţii sovietici supravegheau zonele muntoase, în timp ce luptau cu gherilele islamice.

13. Un soldat sovietic fuge pentru acoperire, fiind atacat de rebelii musulmani, în apropiere de Herat, pe 13 februarie 1980.

14. Doi soldaţi sovietici luaţi prizonieri de forţele de rezistenţă afgane, susţinătoare ale facţiunii fundamentaliste Hezb-i-Islami, în provincia afgană Zabul, în septembrie 1981. Prizonierii le-au spus jurnaliştilor că vor fi executaţi de membrii rezistenţei pentru că au refuzat să se convertească la islam pentru a putea fi supuşi unei judecăţi de către un tribunal islamic.

15. O paradă militară în stil sovietică, organizată cu ocazia celei de-a cincea aniversări a Revoluţiei din aprilie (Saur), din 1978, are loc pe străzile capitelei Kabul, pe 27 aprilie 1983.

16. Gherilele afgane deasupra unui elicopter de transport Mi-8 doborât, în apropiere de autostrada Salang, o rută foarte importantă de transport, la nord de Kabul, spre graniţa cu URSS, la 12 ianuarie 1981.

17. Preşedintele american Ronald Reagan la o întâlnire cu un grup de luptători pentru libertate afgani, purtând discuţii privind atrocităţile de care au fost capabili sovieticii, mai ales cu privire la masacrul din septembrie 1982, când au fost ucişi 105 de săteni afgani din provincia Lowgar.

18. Un luptător de gherilă, în provincia Paktia din Afganistan, mândru de raţia sa de unt de arahide adusă din SUA, pe 11 iulie 1986. Mulţi dintre colegii săi, luptând împotriva guvernului comunist sprijinit de URSS, nu agreau mâncarea americană şi obişnuiau să o arunce.

19. Un lider al rebelilor, Ahmad Shah Massoud, înconjurat de comandanţi Mujahedini, în cadrul unei întâlniri din Valea Panchir, în nord-estul Afganistanului, în 1984. Massoud a fost reprezentant de seamă al rezistenţei antisovietice, iar după ce trupele s-au retras, s-a luptat pentru a înfiinţa un nou guvern. În câţiva ani, Massoud şi aliaţii săi se luptau cu talibanii, devenind un inamic al lui Osama bin Laden. Pe 9 septembrie 2001, Massoud a fost asasinat de doi bărbaţi sprijiniţi de Al Qaeda.

20. Un luptător de gherilă afgan mânuieşte un sistem de rachetă anti-aeronave Stinger, de provenienţă americană, undeva între noiembrie 1987 şi ianuarie 1988. Racheta oferită rezistenţei afgane de către CIA în timpul invaziei sovietice este capabilă să doboare un avion care zboară jos sau elicoptere. Spre sfârşitul războiului, se raporta că rebelii doborau aproximativ o aeronavă sovietică pe zi cu rachetele Stinger.

21. Băieţi afgani orfani de război salută vizitatorii de la Casa de copii Watan din Kabul, pe 20 ianuarie 1986. Educaţia politică comunistă a început cu copiii în şcolile din Kabul, în perioada ocupaţiei, fiind parte a eforturilor autorităţilor pentru a câştiga simpatia populaţiei.

22. Doi soldaţi ai Armatei Roşii ies dintr-un magazin din centrul Kabulului, pe 24 aprilie 1988.

23. Un sat aflat de-a lungul autostrăzii Salang, distrus de luptele aprige dintre gherile şi soldaţii afgani.

24. Mujahedini poziţionaţi pe acoperişurile caselor, la 10 km de Herat, cu ochii pe convoaiele ruseşti, pe 15 februarie 1980.

25. Un tank rusesc T-62, distrus în Valea Râului Panjshir, în Valea Parwan, la 180 de km nord de Kabul, pe 25 februarie 1981.

26. Soldaţii sovietici lucrează alături de doi câini ciobăneşti germani, antrenaţi să detecteze explozibilii, pe 1 mai 1988.

27. Soldaţi cu sisteme anti-aeronavă în estul provinciei Paktia, la 20 iulie 1986.

28. Un tehnician al forţelor aeriene sovietic goleşte găleţile cu cartuşe folosite, la baza aeriană din Kabul, pe 23 ianuarie 1989.

29. Soldaţi sovietici la punctul de control de pe aeroportul militar sovietic din Kabul, pe 10 ianuarie 1989.

30. Pompierii afgani cară corpul unei fetiţe omorâte într-o explozie cu bombă care a distruse casele şi magazinele din centrul Kabulului, în 14 mai 1988. Cel puţin opt oameni au fost ucişi peste 20 răniţi în explozie, despre care se crede că a fost provocată de un camion în zorii retragerii sovietice din Afganistan.

Related Documents

Afganistan
June 2020 17
Carreteras Afganistan
June 2020 14
Afganistan 2
June 2020 12
Tropas Fuera De Afganistan
November 2019 24

More Documents from "Nicholas Owens"