Rafe Adnotare.docx

  • Uploaded by: Virlan Adrian Igor
  • 0
  • 0
  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Rafe Adnotare.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 557
  • Pages: 3
UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE “NICOLAE TESTEMIŢANU” Catedra Farmacognozie şi botanică farmaceutică

ADNOTARE

La tema tezei de diplomă „Studiul

speciei Tribulus terrestris”

Student, anul IV, grupa F1405

Zarura Rafe

Conducător ştiinţific,

Cojocaru Toma

Conferentiar universitar

Chişinău, 2018

Actualitatea temei Tribulus terrestris face parte din familia Zygophyllaceae, popular fiind cunoscuta sub denumirea de coltii-babei. Este o specie anuala, cu tulpini lungi de 10-60 cm, simple sau ramificate, cu frunze scurt petiolate, 5-8 penate. Foliolele sunt alungit ovale. Florile izolate, cu pediceli lungi, la baza frunzelor sau la bifurcatia ramurilor, cu petale ovat alungite de 4-5 mm, au culoarea galbena. Fructul este spinos, crestat in unghiurile celor cinci fructulete, cu cate doi tepi lungi si altii mai mici, de unde si denumirea populara de coltii-babei. Tribulus terrestris creste pe campuri, islazuri, pe terenuri nisipoase, in special in sudul tarii, dar se intalneste si in judetele Cluj, Iasi etc. Raspandirea generala este in Europa de Sud, Asia de Vest si Africa de Nord. Preparatele din aceasta specie se cunosteau de mii de ani in medicina ayurvedica si traditionala chineza, japoneza, coreeana etc., pentru tratarea infertilitatii si disfunctiilor sexuale atat la barbati, cat si la femei. in medicina traditionala chineza i se atribuiau si actiuni protectoare ale sistemului vascular, fiind folosita cu succes in hipertensiunea arteriala si afectiunile coronariene. Extractele din coltii-babei, in special cele din fructe, au starnit interesul oamenilor de stiinta la inceputul anului 1980, deoarece halterofilii olimpici bulgari atribuiau performantele acestor extracte. Cercetarile stiintifice efectuate cu aceste extracte recomandate pentru ameliorarea conditiei fizice sau stimularea libidoului nu au putut fi confirmate decat partial. Cercetatorii bulgari au demonstrat (1983) ca extractele de Tribulus terrestris contribuie la inmultirea numarului de steroizi hormonali, intre care testosteronul, dehidroepiandrosteronul (DHEA) si estrogenul, care au efecte favorabile pentru sportivi si pentru cresterea libidoului. Alte cercetari recente pe animale de laborator (sobolani si iepuri) au demonstrat efectele pozitive ale extractelor din aceasta specie vegetala. Studii clinice relativ recente (2000) efectuate in SUA nu au putut stabili cu certitudine diferente semnificative pentru cele doua grupuri testate prin masuratori fiziologice si psihologice, comparativ cu testele placebo. In ceea ce priveste tratamentul bolilor coronariene utilizat pentru 400 de pacienti cu afectiuni cardiace a demonstrat o ameliorare dupa administrarea extractelor de Tribulus terrestris (1990), comparativ cu grupul tratat cu medicamente de sinteza.

Realizările în domeniu Studiul bibliografic: 1.Efectele speciei Tribulus terrestris; https://www.revistagalenus.ro/fitoterapie/tribulusterrestris-specii-medicinale-putin-cunoscute-in-romania-xxiv/ 2.Coltii babei si efectele benefice; https://ro.wikipedia.org/wiki/Col%C8%9Bii_babei 3.Suplimente cu Tribulus terrestris; https://blog.vegis.ro/tribulus-terrestris-proprietati

Scopul Descoperirea activitatii substantelor active pe care le contine specia si utilizarea acestora in practica medicala.

Sarcini 1. Studierea noilor aspecte de crestere a hormonilor androgeni cu ajutorul plantei; 2. Analiza datelor statistice la pacientii care au consumat Tribulus terrestris; 3.Utilizarea plantei la mai multe grupe de pacieti cu diferite maladii cardiovasculare si hepatice pentru a elucida actiunile benefice.

Rezultatele preconizate In urma cercetarilor efectuate pe participanti ce au consumat planta s-a concluzionat ca la 75% dintre participanti le-a crescut rezistenta fizica, la 80% le-a crescut libidoul si performantele sexuale, iar la 95% dintre femei nu s-au mai raportat simptome premenstruale.Un studiu efectuat pe atleti pentru verificarea reactiilor hormonale cu 750 mg/zi de tribulus, a scos la iveala o creştere cu 72% a hormonului luteinizant la bărbaţi. Un studiu efectuat pe 400 de pacienti cu afectiuni cardiace a evidentiat o ameliorare dupa administrarea extractelor de tribulus terrestris, comparativ cu grupul „tratat” cu produse placebo.

Related Documents

Rafe Adnotare.docx
October 2019 21
Rafe 5th
October 2019 33

More Documents from "Steve W."

Ardei.docx
October 2019 23
Rafe Adnotare.docx
October 2019 21
Referat Oaoa.docx
November 2019 35
Brosura 2.docx
November 2019 15