Ppc

  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Ppc as PDF for free.

More details

  • Words: 3,683
  • Pages: 14
PROJECTE PEDAGÒGICS DE CENTRE 1.- ANÀLISI I ORGANITZACIÓ DELS OBJECTIUS EIX 1. Aprendre a ser i actuar d’una manera cada vegada més autònoma. L’autoconeixement, la construcció i l’acceptació de la pròpia identitat, l’autoestima, l’educació de les emocions, l’autoexigència i el desenvolupament d’estratègies d’aprenentatge, del pensament crític i d’hàbits responsables són essencials per aprendre a ser i actuar de manera autònoma.

OBJECTIUS ANNEX

OBJECTIUS ARTICLES

a) la col·laboració en el desenvolupament ple i harmoniós de les capacitats físiques, afectives, intel·lectuals i socials dels infants,

a) Dominar progressivament el propi cos, les seves necessitats i les habilitats que va adquirint, identificant-se ell mateix com a persona i esforçant-se per manifestar i expressar les pròpies emocions, sentiments i necessitats.

b) el progressiu descobriment i coneixement personal, c) la formació d'una imatge positiva d'ells mateixos, 4.2 En aquest cicle educatiu s'atenen especialment les necessitats bàsiques d'ordre biològic, psicològic, emocional, afectiu, intel·lectual, lúdic i social dels infants i s'inclouen mesures que introdueixin els valors de la coeducació entre els nens i les nenes.

b) Participar amb iniciativa i constància en les activitats quotidianes d'alimentació, repòs, higiene i neteja personal iniciant-se en la pròpia autonomia i orientant-se en les seqüències temporals quotidianes i en els espais que li són habituals.

EIX 2. Aprendre a pensar i a comunicar. Organitzar i exposar les pròpies vivències; cercar i gestionar informació provinent de diferents fonts i suports; emprar diferents tipus de llenguatges (verbal, escrit, visual, corporal, matemàtic, digital), en la comunicació d’informacions, sentiments i coneixements; treballar de manera cooperativa i ser conscients dels aprenentatges propis, avançar en la construcció del coneixement i el desenvolupament del pensament propi.

OBJECTIUS ANNEX

OBJECTIUS ARTICLES

la col·laboració en el desenvolupament ple i harmoniós de les capacitats físiques, afectives, intel·lectuals i socials dels infants,

d) Comprendre el llenguatge adult i el dels altres infants, comunicar-se i expressar-se a través del moviment, el gest, el joc i la paraula, amb una progressiva millora del llenguatge oral.

4.2 En aquest cicle educatiu s'atenen especialment les necessitats bàsiques d'ordre biològic, psicològic, emocional, afectiu, intel·lectual, lúdic i social dels infants i s'inclouen mesures que introdueixin els valors de la coeducació entre els nens i les nenes.

e) Representar objectes i accions de la vida diària mitjançant el joc simbòlic i els diferents llenguatges: corporal, verbal, matemàtic, musical i plàstic.

EIX 3. Aprendre a descobrir i tenir iniciativa. Explorar, experimentar, formular preguntes i verificar hipòtesis, planificar i desenvolupar projectes i cercar alternatives esdevenen elements clau en els processos de formació de l’alumnat.

OBJECTIUS ANNEX

OBJECTIUS ARTICLES

EIX 4. Aprendre a conviure i habitar el món. La conscienciació de la pertinença social i comunitària, el respecte per la diversitat, desenvolupament d’habilitats socials, el participatiu la institució laelcol·laboració en el desenvolupament c) funcionament Establir relacions afectivesde positives, escolar, el treball en equip, l’empatia vers els altres, la gestió positiva dels ple i harmoniós de les capacitats comprenent i apreciant progressivament el conflictes, el desenvolupament de projectes comú, etc., afavoreixen la en cohesió físiques, afectives, intel·lectuals i seu en entorn immediat, iniciant-se social i la formació de persones compromeses i solidàries. socials dels infants, l'adquisició d'hàbits de comportament social i en la integració en el grup. 4.2 En aquest cicle educatiu s'atenen especialment les necessitats bàsiques d'ordre biològic, psicològic, emocional, afectiu, intel·lectual, lúdic i social dels infants i s'inclouen mesures que introdueixin els valors de la coeducació entre els nens i les nenes. f) Actuar sobre la realitat immediata i establir relacions entre els objectes segons les seves característiques perceptives i les pròpies vivències. OBJECTIUS ANNEX OBJECTIUS ARTICLES

e) el desenvolupament, l'aprenentatge i el benestar de l'infant mitjançant l'aplicació de les orientacions educatives pròpies d'aquest cicle, que tenen en compte la creixent multiculturalitat i el plurilingüisme del nostre país.

4.2 En aquest cicle educatiu s'atenen especialment les necessitats bàsiques d'ordre biològic, psicològic, emocional, afectiu, intel·lectual, lúdic i social dels infants i s'inclouen mesures que introdueixin els valors de la coeducació entre els nens i les nenes.

2.- SEQUENCIACIÓ I ORGANITZACIÓ DELS CONTINGUTS 1.- BLOC:COS I MOVIMENT CONTINGUTS Inici en el joc en espais oberts. Inici de la formació de la seva personalitat. Desig pels jocs motrius. Interès per jugar amb els companys. Utilització d’objectes i joguines. Participació en jocs dirigits. Iniciació de la marxa i progressió al desplaçament. Iniciació, seguretat i gust en els jocs motrius. Curiositat i exploració davant els objectes. Gust pels jocs manuals i de construcció. Iniciació en diferents moviments de motricitat fina. Utilització d’estris. 2.- BLOC:CURA D’UN MATEIX CONTINGUTS Participació activa en situacions d’higiene personal. Col·laboració al vestir-se. Disposició a l’hora d’estar net. Col·laboració activa a l’hora de menjar Experimentació amb el menjar. Manifestació de preferències i necessitats. Utilització dels estris. Adquisició dels hàbits de menjar. Respecte del menjar dels altres. Participació abans, durant i després dels àpats. Adquisició dels hàbits de descans. Adquisició d’horaris del són. Ús d’objectes per dormir. Participació a l’hora de recollir. Actitud positiva davant les ordres.

3.-BLOC:CONEIXEMENT D’UN MATEIX I DEL PROPI COS CONTINGUTS Identificació i classificació de les parts del cos. Expressió i manifestació de les necessitats bàsiques. Expressió i manifestació de sentiments. Identificació de situacions de risc. Iniciativa per reclamar l’atenció dels adults. Expressió i acceptació d’emocions i sentiments. Manifestació del seu estat d’ànim. Acceptació d’emocions negatives.

1 X X

2 X X

3 X X X X X X

X

X

X

X

X

X

1 X X X X X X X X X X X

2 X X X X X

3 X X x X

X X X X

X X X X

X

X X

X X X X

1 X X X X

2 X X X X

3 X X X X

X X X

X X X

X X X

X X X X X

Manifestació de la por davant de situacions o objectes determinats. Acceptació de les mostres d’afecte de persones conegudes. Acceptació i petició d’ajuda quan la necessita. Superació personal. Formació i fomentació de l’autonomia. Interès per vèncer les seves dificultats. 4.- BLOC:LLEGUAGE VERBAL CONTINGUTS Interès i iniciativa per la comunicació amb altres persones Utilització de la comunicació gestual Reconeixement i acceptació de les prohibicions Verbalització de les necessitats Reconeixement de la veu de les persones del seu entorn Identificació del seu nom Distinció de les intencions en la parla de les persones Relació paraula- objecte Identificació d’ordres simples Imitació de paraules Us d’onomatopeies Producció repeticions dels sons Comprensió i escolta de les explicacions i activitats que es fan a classe Utilització del llenguatge per expressar sentiments, necessitats i emocions Associació de situacions actuals amb experiències anteriors Utilització de formes gramaticals Iniciació en la memorització Interés per la seva expressió Iniciació en l’ús de la paraula Us progressió del gest quan parla Assimilació del seu nom

5.-BLOC: LLEGUAGE PLÀSTIC CONTINGUTS Acceptació i ús de les tècniques de la classe Experimentació amb els materials que es proposen Curiositat pels nous materials Domini progressiu del traç Iniciativa a l’hora de realitzar les activitats proposades Actitud d’interès en les activitats plàstiques Curiositat per l’entorn Reconeixement de les seves accions sobre els materials

X

X

X

X X X

X X X

X X X

1 X

2 X X X X X X X X X X X X X

3 X X X X X X X X X X X X X

X

X

X X

X X X X

X X X X X X X X X X

X

1 X X X X X X

X X X

X X

2 X X X X X X X X

3 X X X X X X X X

6.- BLOC: LLEGUAGE MUSICAL CONTINGUTS Expressió amb gestos, ganyotes i moviments de les parts del cos Representació i imitació de diferents personatges Gust per la musica i el ball Participació a l’hora de cantar i balla cançons Associació del moviment amb les cançons treballades Domini progressiu del sentit del ritme Imitació i reproducció de diferents sons musicals Iniciativa per demanar la musica assenyalant l’aparell Identificaci Interès pels objectes sonors 7.- BLOC:LLENGUATGE MATEMÀTIC CONTINGUTS

8.-BLOC:ADAPTACIÓ A L’ESCOLA CONTINGUTS 1. S’incorpora progressivament desprès d’un període de no assistència 2. Actitud positiva i incorporació progressiva davant l’escola 3. Confiança en si mateix i en les persones del voltant 4. Verbalització d’experiències de l’escola 9.-BLOC:CONEIXEMENT I EXPLORACIÓ DE L’ENTORN CONTINGUTS 1. Coneixement dels diferents espais de l’escola 2. Exploració d’altres espais de l’escola. 3. Identificació d’objectes i espais quotidians 4. Associació de senyals amb diferents hàbits. 5. Confiança alhora de desplaçar-se sol. 6. Adquisició i participació en hàbits d’ordre 7. Disposició a realitzar activitats col·lectives. 8. Disposició per compartir objectes, espais o atenció de la mestra. 9. Expressió de les seves necessitats 10 Incorporació progressiva de l’hàbit de respecte del torn de paraula. 11. Aplicació de responsabilitats o càrrecs. 12. Coneixement de les normes bàsiques. 10.-BLOC:JOC I EXPERIMENTACIÓ CONTINGUTS 1. Reconeixement i utilització dels objectes que l’envolten.

1 X

2 X

3 X

X X X X X X X

X X X X X X X

X X X X X X X

X

X

X

1

2

1

1

X X

X

1 X

3

2 X

3 X

X X X

X X X

2 X X X X X X X X

3 X X X X X X X X

X

X X

X X

X X

2 X

3 X

2. Iniciació en la coordinació i control de les habilitats manipulatives. 3. Exercitació progressiva del moviment per aconseguir allò que vol. 4. Gust pel jocs sensoriomotriu. 5. Utilització dels jocs simbòlics 6. Associació i coneixement de diferents animals i plantes. 11.-BLOC:RELACIÓ I INTERACCIÓ AMB ELS ALTRES CONTINGUTS 1. Incorporació progressiva dels altres en el seu joc. 2. Integració en activitat col·lectives 3. Iniciativa en l’acte de socialitzar-se. 4. Caracterització de les relacions amb els altres infants. 5. Expressió de necessitats i emocions. 6. Distincions de persones conegudes i de persones desconegudes. 7. Relació amb l’educador i amb altres persones adultes. 8. Acceptació de propostes de la mestra.

X

X

X

X

X

X X

X X X

X X X

1

X X X X

2

3

X X X X X

X X X X X

X X

X X

3.- CRITERIS D’AVALUACIÓ QUE FAN REFERÈNCIA AQUESTS OBJECTIUS I BLOCS DE CONTINGUTS EIX 1. Aprendre a ser i actuar d’una manera cada vegada més autònoma.

L’autoconeixement, la construcció i l’acceptació de la pròpia identitat, l’autoestima, l’educació de les emocions, l’autoexigència i el desenvolupament d’estratègies d’aprenentatge, del pensament crític i d’hàbits responsables són essencials per aprendre a ser i actuar de manera autònoma.

1. Saber explorar i reconèixer les parts, les possibilitats i característiques del seu propi cos. Expressar-se amb les pròpies emocions i iniciar-se en la seva identificació. 2. Participar en el joc, a través del moviment, assimilant sensacions referides a l’espai i al temps i amb una comprensió progressiva de la necessitat d’unes normes 4. Fer de manera autònoma, progressivament, activitats habituals referents a la pròpia cura, a les tasques escolars i en la relació amb els altres.

EIX 2. Aprendre a pensar i a comunicar.

Organitzar i exposar les pròpies vivències; cercar i gestionar informació provinent de diferents fonts i suports; emprar diferents tipus de llenguatges (verbal, escrit, visual, corporal, matemàtic, digital), en la comunicació d’informacions, sentiments i coneixements; treballar de manera cooperativa i ser conscients dels aprenentatges propis, avançar en la construcció del coneixement i el desenvolupament del pensament propi.

7. Aplicar estratègies de càlcul, comparar, ordenar, classificar, reconèixer patrons i verbalitzarho. 8. Usar la llengua oral, el gest i les imatges per expressar idees, desitjos, sentiments i emocions; escoltar i participar de manera activa en situacions habituals de conversa i d’aprenentatge amb l’ús d’un llenguatge no discriminatori, i amb actitud de respecte vers altres cultures i diferents llengües. C.A 9. Mostrar interès per la descoberta progressiva de les relacions entre el text oral i l’escrit, iniciar-se en l’ús funcional de la lectura i l’escriptura. Crear de manera individual i col·lectiva petits textos i dibuixos. 10. Manifestar les habilitats necessàries per poder escoltar, observar, interpretar i crear en els

diferents llenguatges: verbal, corporal, plàstic, musical, matemàtic i audiovisual, i incorporar la iniciació als instruments tecnològics (TIC

EIX tenir iniciativa. EIX 3. 4. Aprendre Aprendre aa descobrir conviure ii habitar el món.

Explorar, experimentar, formular preguntes i verificar hipòtesis, planificar i desenvolupar projectes i cercar alternatives esdevenen La conscienciació de la pertinença social i comunitària, el respecte per la diversitat, el desenvolupament d’habilitats socials, el elements clau en els processos formació de l’alumnat. funcionament participatiu de la de institució escolar, el treball en equip, l’empatia vers els altres, la gestió positiva dels conflictes, el desenvolupament de projectes en comú, etc., afavoreixen la cohesió social i la formació de persones compromeses i solidàries.

5. Identificar característiques i regularitats en l’entorn natural, social i cultural,i utilitzar els 3. Tenir interès confiança els altres les i sentir-se part del grup, establint relacions afectives recursos gràfics iper recollir en i comunicar observacions. positives mútues. 6. Fer anticipacions i comparacions dels resultats de les experimentacions, emprant les mesures adequades i la seva representació gràfica. 7. Aplicar estratègies de càlcul, comparar, ordenar, classificar, reconèixer patrons i verbalitzarho.

4.- PRINCIPIS METODOLÒGICS 1. L’alumne ha de ser el protagonista del seu aprenentatge. Per fer això realitat el mestre ha de: • •

Proposar activitat que potenciïn la imaginació, creativitat, la deducció, l’experimentació, la manipulació... partint sempre de la realitat de l’infant. Observar com cada alumne aprèn per després poder-lo ajudar partint de les seves característiques.

Promoure l'autonomia de l'alumne. Potenciar valors que ajudin als alumnes a integrar-se a la societat on els tocarà viure i a tenir hàbits respectuosos amb el medi ambient. 2. Mètodes educatius • Prioritzen la imaginació,el pensament i afavoreixen l'actitud crítica. • Els coneixements no s'ensenyen de forma passiva, sinó que s'aprenen a través • de la deducció,demostració,experimentació,manipulació o lògica. • El mètode tindrà d'ésser flexible i adaptar-se a les necessitats de cada infant. • Utilitzarem el joc com a mètode d'aprenentatge. -

3. Escola oberta. • L'escola ha d'obrir-se a l'exterior i situar-se com antesala de la inserció del subjecte a la vida social. • Ha de proporcionar als infants les condicions idònies perquè visquin de forma espontània i alhora trobem clarament marcats valors com el companyerisme o la solidaritat. 4. Perspectiva globalitzadora • És la més encertada si tenim en compte que els infants tenen una visió global de les coses, i per tant la forma de treballar els continguts els hi és molt més amena. - Les activitats dissenyades a partir d'aquesta metodologia han de ser creades a partir dels interessos que mostrin els infants. - Les activitats globalitzadores són activitats que treballen al mateix temps continguts de diferents àrees. - Per treballar amb activitats globalitzadores hem de fer servir metodologies com projectes i centres d’interès. 5. Importàncies dels aspectes afectius • Els mètodes de treball es desenvoluparan en un ambient càlid, afectiu,acollidor,segur a de més que ha de generar confiança,per potenciar la seva autoestima i la seva integració social. •

És molt important que els nens i nenes estableixin una relació personal amb el seu educador/a, perquè els hi transmeti la seguretat i la confiança que són tant necessàries pel seu desenvolupament.

6. Aprenentatges significatius • L’alumne ha de ser capaç de relacionar els nous continguts amb els que ell ja posseeix. •

Per tal de que es produeixi un procés educatiu correctament l’infant ha d’establir relacions significatives amb el que està fent; ha de tenir sentit per a ell.



Els aprenentatges han d’estar relacionats amb les pròpies experiències dels infants.

5.- ORGANITZACIÓ DELS RECURSOS 1.- Organització d’espais •

S’adapta a les necessitats: perquè té aules per a cada edat (0-1/12/2-3 anys), canviadors i totes les aules necessàries.



Respecta la normativa: perquè té les sales mínimes obligatòries, la sala polivalent, un ampli espai de lleure (pati), a més de cuina pròpia i bugaderia.



Flexibilitat: a l’hora de realitzar qualsevol activitat, ja sigui a l’interior o l’exterior de la llar.



Aules distribuïdes segons el grup i les necessitats: perquè cada edat necessita unes adaptacions a l’espai diferent, com pot ser l’espai per jugar o dormir.



Organització dels espais de l’aula segons opcions metodològiques: tenint en compte el que es vol treballar i la edat a la que va dirigida.



Organització i distribució d’espais comuns: tenint en compte les capacitats dels infants, com pot ser la situació de les aules de nadons a la planta baixa per tal de no haver de pujar escales, el mateix que amb la sortida al pati.

2.- Organització del temps •

Horari general del centre: comença amb l’acollida a les 8:00h. Les activitats comencen a les 9:00h., i l’hora de sortida pot ser a les 12:00h., a les 15:00h., o a les 18:00h., és a dir, abans de dinar, desprès de la migdiada o quan acaben les activitats a la tarda.



Horari de les activitats comunes: a les 11:30h. es comença a dinar, i a les 13:00h. es fa la migdiada, excepte els nadons que ho fan quan ho necessiten.



Horari de les activitats programades: en cas d’activitats fora de la llar s’intenta seguir el mateix horari, per tal de no canviar els hàbits i les rutines als infants.

3.- Organització i distribució del material •

Selecció del material: que pot ser didàctic (contes, jocs de números, lletres...) o lúdics (nines, cuineta, peluixos...).



Criteris d’utilització: la mestre marca les normes d’utilització del material i decideix si el faran servir individual o col·lectivament. Per

tal de que el material sempre estigui correcte s’ha de mantenir un control de que és el que falta o està mal bé. 4.- Organització i distribució dels alumnes •

Segons l’edat, i a la vegada segons el mes de naixement.



Seguint els ratis del decrets i les capacitats dels espais.

6.- ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Hi ha 2 tipus: Atenció individualitzada: Tots els alumnes ho necessiten. 



Tipus: Que he d’atendre en la individualització: o

Evolució madurativa: L’edat de l’infant, no és lo mateix un nen de 12 mesos que un de 24 mesos.

o

Diferencies entre els alumnes en el grau d’estimulació per aprendre.

o

Compliment de les normes. Cadascú es deferent i s’ha d’exigir segons lo que poden.

o

Ritmes d’aprenentatges (Capacitats).

Estratègies per atendre la individualització: o

Organització dels espais.

o

Criteris d’agrupació.

o

Metodologies participatives. Conjunt de persones que s’ajuden.

o

Programacions flexibles: A tothom no les faré fer les mateixes activitats.

o

Organització del temps: Organitzar el temps per fer totes les activitats que es vol fer.

o

Formes d’avaluar que ens individualitzat de cada nen.

permetin

fer

el

seguiment

Integració d’alumnes amb necessitats educatives 

Alumnes que necessiten atenció especial continuada durant tot el temps. Tenen alguna mena de disminució física o psíquica.



Alumnes que necessiten atenció especial continuada durant un cert temps.

1. El tutor necessita un suport a la classe per poder donar l’atenció adequada a tots els membres. La majoria de casos, els alumnes han de rebre l’atenció de persones especialitza.

2. Espais adoptats als alumnes especials. 3. Hem de buscar sempre la implicació de les famílies. 4. Requereix adaptació curricular individualitzada (ACI).

7.- INTERVENCIÓ AMB LES FAMÍLIES -

En la etapa infantil és molt important la col·laboració i la participació entre el centre i la família.

-

La família, com a agent primari de socialització, li recau responsabilitat educativa, i l’escola únicament col·labora en consolidació dels aprenentatges i hàbits.

-

Perquè els criteris educatius tinguin sentit s’ha d’establir un sistema de comunicació, col·laboració i participació entre família i centre, que ha d’estar recollida en la Proposta Pedagògica de Centre.

-

Hem de trobar:

la la

o

Sistemes d’intercanvi d’informació entre famílies i centre, per exemple entrevistes prèvies a la incorporació de l’infant en les que els pares informen sobre les característiques del nen, i el centre sobre les característiques d’aquest.

o

Col·laboració de la família en el període d’adaptació, per exemple, els acords entre la família i el centre sobre els horaris i les pautes educatives, en l’entrevista inicial, per tal que l’adaptació sigui lo més natural possible.

o

Mecanismes per l’intercanviï d’informació diària entre el centre i la família, com per exemple, les agendes, els tablons d’anuncis o les comunicacions orals entre centre-pares.

o

Mecanismes d’informació sobre el progrés del nen/a i la seva valoració, com per exemple els informes d’avaluació o la programació d’entrevistes.

o

Sistemes de participació de la família en l’activitat educativa del centre, com per exemple la recopilació de materials, per part dels pares, per realitzar alguna activitat, preparació de festes o participació en activitats.

 Decisions respecte a l’avaluació -

Què s’avalua? o

L’evolució del procés educatiu. Comprovar si els nens/es estan adquirint les capacitats previstes del referent de l’avaluació.

o

L’evolució de la pràctica docent. Serveix per comprovar que aquesta es desenvolupa correctament.

o

L’evolució de la proposta pedagògica. Es realitza des de la perspectiva educativa i dels resultats obtinguts en l’evolució dels alumnes.

Cóm s’avalua?

-

o

-

En el Reial Decret 1630/2006 s’indica cada observació directa i sistemàtica constituirà la tècnica principal del procés d’avaluar, que la complementarem amb altres recursos.

Quan s’avalua? o

Avaluació inicial. Permet determinar en quines condicions està l’infant en el moment d’ingressar a l’escola.

o

Avaluació formativa. Es realitza durant tot el procés d’ensenyament-aprenentatge i té com a referent els objectius que els educadors s’han proposat per cada unitat de programació.

o

Avaluació sumativa. Permet l’aprenentatge dels alumnes.

calibrar

l’avanç

realitzat

en

 L’avaluació inicial es realitzarà amb: 

La informació precisa: malalties que ha tingut l’infant i el seu estat general de salut, grau d’adquisició d’hàbits, composició de la família, amb qui viu…



Els instruments o procediments que s’utilitzen per aconseguir-la: qüestionaris, entrevistes a les famílies, observacions en el període d’adaptació…

 Com es realitzarà l’avaluació formativa: 

Definint els procediments: observació sistemàtica, observació específica, valoració de produccions…



Detallant els registres a avaluar.



Indicant els moments en que es deu realitzar.

 Com es realitzarà l’avaluació formativa:



Determinant els criteris d’avaluació en funció dels objectius redactats en la proposta pedagògica.



Establint el format i el contingut dels informes anuals.

Related Documents

Ppc
August 2019 35
Ppc
October 2019 29
Ppc
November 2019 28
Ppc
April 2020 9
Program Ppc
June 2020 13
Netelixir Ppc
April 2020 6