Thuis als dependance van zorginstanties; een holistische benadering van domotica in de zorg.
DOMOTICA
‘Betere zorg thuis’
in de zorg
Wat is Domotica in de zorg? Domotica in de zorg is een project waarbij kennis vanuit verschillende vakgebieden wordt samengebracht, met als doel mensen -ondanks de afhankelijkheid van zorgzo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen.
Wat is het doel van dit project? Innovaties in de zorg bewerkstelligen. Een brug slaan tussen zorginstanties en MKB. Het ontwerpen en implementeren van een oplossingsrichting om betere, efficientere en humanere zorg te kunnen verlenen.
Wat is de doelgroep? Cliënten die een herseninfarct of beroerte (CVA) hebben gehad en hun directe omgeving.
In de acute fase en de revalidatiefase is helder welke professionele partners in de CVAzorgketen betrokken zijn en welke activiteiten zij verrichten. Echter, eenmaal terug thuis (chronische fase), heeft de cliënt vaak moeilijk toegang tot de zorgketen en is dan aangewezen op met name de mantelzorg. Dit project richt zich daarom op de cliënt in de thuissituatie en de daarbij behorende omgeving van naasten, mantelzorg en medici.
Welkom thuis! Domotica voor CVA-patiënten medewerkers: Lectoraat ICT, docenten en studenten Hogeschool Zeeland - Impuls - Provincie Zeeland GTI-Health - Unitron - Smart Homes - Habidrome Easy of use - GPT Solutions - Y/Aim - Stichting Werkt voor Ouderen - SCK - RGZ - Bureau Jeugdzorg Zeeland - TNO - SCOOP - Syntens.
waarneming door bouwstenen
>>
interpretatie informatie in zorgpad
>>
behandelplan
>>
informatie op maat terug voor waarneming door bouwstenen
Wat is de oplossingsrichting? De oplossingsrichting zorgt voor monitoring van de cliënt om snel en efficiënt op de zorgbehoefte in te kunnen spelen. Domotica is hierbij een middel en geen doel.
In technische zin bestaat de oplossingsrichting uit zogenaamde Controle-Transformatie-Facilitatie (CTF) bouwstenen. Elke bouwsteen representeert een actor (cliënt, mantelzorg, arts, thuiszorg, domotica-sensor etc.) in de keten in een bepaalde rol. Deze rollen zijn de vier hoofdprocessen in de zorgketen, namelijk waarnemen, diagnosticeren, behandelen of nazorgen.
oplossingsrichting
Implementatie van de oplossingsrichting wil zeggen: het inrichten of van informatie voorzien van deze bouwstenen voor verschillende zorgpaden zoals dieet, fysiek, welzijn, sociaal welzijn, motoriek, cognitie en communicatie.
4 zorgketen met de 4 hoofdprocessen:
waarnemen
Wat is hiervan het resultaat?
diagnosticeren
De cliënt staat centraal. Er ontstaat een cliënt-gedreven zorgketen waarin cliënt, mantelzorg en medici optimaal samenwerken. Dit maakt de zorgketen transparant en ontlast de mantelzorg. De integratie van technologie en diensten zorgt voor een betere kwaliteit van wonen en leven, het helpt bij het creëren van een groter gevoel van veiligheid voor de cliënt.
behandelen
☏
nazorgen
zorgpad
www.beterezorgthuis.nl
+
Project geïnitieerd door de Hogeschool Zeeland (HZ) en Syntens en gesubsidieerd door Stichting Innovatie Alliantie (SIA) RAAK. Looptijd feb. 2008 – jan. 2010 .