Pec

  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Pec as PDF for free.

More details

  • Words: 2,371
  • Pages: 11
1- DEFINICIÓ DE L'ESCOLA 1.1 INTRODUCCIÓ L'Escola és una comunitat viva formada pels alumnes, mestres, pares, antics alumnes i medi social que l'envolta. Com a tal ha de recollir totes les aportacions humanes, culturals i socials dels seus membres i, fent de bressol, millorar i enriquir-se ella com a institució, la comunitat educativa i el seu entorn social. D'aquest esperit emana la filosofia del Projecte Educatiu. Principis: 1. L'Escola vetllarà pel desenvolupament harmònic de la personalitat de l'alumne mitjançant una formació íntegra. Per això s'introduirà gradual, progressiva i paral·lelament al creixement físic i psíquic de l'alumne, hàbits intel·lectuals i tècniques d'estudi i d'apropament al món de la cultura, tenint especial atenció a les formes d'expressió. 2. Potenciarà el desenvolupament harmònic de l'afectivitat, de l’equilibri emocional, de l'autonomia personal i de la capacitat de relació amb els demés. 3. També vetllarà per la preparació a l'exercici responsable de la llibertat dins el respecte als principis democràtics de la convivència i els Drets Humans i llibertats fonamentals. Per això l'Escola gaudirà d'una estructura que afavoreixi un bon clima de convivència i l'exercici de la tolerància i educarà en Valors. 4. L'Escola sencera serà promotora de salut i els Mestres un agent de salut, per això, educarà per fer responsable a l'alumne i preparar-lo perquè, poc a poc, adopti un estil de vida el més sa possible i unes conductes positives de salut. 5. L'Escola capacitarà tant per l’exercici d’activitats professionals com per participar activament en la vida política, social i cultural d'una societat democràtica i pluralista. Per això potenciarà els òrgans de participació. 6. L'Escola també potenciarà una actitud de comprensió de les relacions entre tots els pobles del món fonamentades en la Pau, col·laboració i solidaritat. Per això l'escola tindrà cura de que es respectin les opinions i les idees entre els seus membres.

7. L'Escola garantirà la igualtat de tots els membres dintre del seu desenvolupament procurant crear les condicions perquè els alumnes adquireixin aquest valor d'una forma normal i siguin sempre respectuosos amb qualsevol diferenciació sigui del tipus que sigui: sexe, social, religiosa, cultural, lingüística, econòmica, ideològica o ètnica. 8. L'Escola serà inclusiva, per tant tractarà la diversitat mitjançant l'ús de mètodes d'ensenyament diferents d'acord amb les característiques individuals de l'alumne, de manera que ningú en quedi marginat. 9.

L'Escola potenciarà la participació de tota la comunitat educativa, alumnes, familiars, professorat i voluntaris en un pla d'igualtat i amb un objectiu compartit: l'aprenentatge de tots els nens i nenes.

10.L’escola ensenyarà als i a les alumnes a tenir una actitud oberta i respectuosa però també crítica davant al seu entorn tant natural com social. 11.L’escola es defineix com escola catalana,. Per tant el català serà la nostra llengua vehicular en l’àmbit docent, administratiu i de comunicació. Això no obstant, l’escola garantirà un correcte aprenentatge de les dues llengues oficials: el català i el castellà i també d’una primera llengua estrangera (anglès). 12.L’escola cultivarà la creativitat i fomentarà la iniciativa tant del nostre alumnat com de tota la comunitat educativa. 13.L’escola inculcarà el principi de l’auto-responsabilitat de la feina en els alumnes i de la co-responsabilitat de l’educació amb la resta de membres de la nostra comunitat. 14.L’escola estimularà i reconeixerà l’esforç de totes i cada una de les persones de la comunitat educativa, per fer del mèrit, i no de l’origen familiar i social, el principal factor del progrés personal. 15.L’escola utilitzarà el diàleg i la negociació com a via de resolució de conflictes i educarà a l’alumnat en aquesta via. 16.L’escola afavorirà el consens , més que de la votació sempre que sigui possible 17.L’escola trebalarà per l’eliminació de les discriminacions sexistes i la supressió de mites, tabús i diferenciació de rols entre l’home i la dona.

L’ESCOLA DAVANT EL FET RELIGIÓS Tenint en compte la condició d’escola pública dins un marc constitucional on l’estat es defineix com a laic, i tenint en compte les religions admeses per l’estat espanyol, a l’escola només es podran impartir classes d’aquestes religions, sempre i quan els pares dels i de les alumnes ho hagin sol.licitat expressament, tal i com ho preveu la normativa vigent, i que les autoritats jeràrquiques de cada una d’aquestes religions hagi designat la/les persona/es responsable/s per impartir-la, amb el vist-i-plau de la Delegació Territorial d’Educació L’escola intentarà, si es el cas que algún pare ho sol.licita, que les classes es puguin impartir de 5 a 6 de la tarda o de 13 a 14 del matí, es a dir fora de l’horari lectiu per tal de no perdin, els infants, cap de les activitats compartides amb els companys de grup. L’escola no tindrà en compte cap precedent religiós de cap de les confessions que practiquin els seus alumnes o familiars. Quan per motius socio-culturals es produeixin actes vinculats a la tradició catòlica que el nostre país ens ha llegat, es prendran les mesures preventives adients per a no vulnerar els drets dels i de les alumnes pertanyent a altres confessions religioses.

2- OBJECTIUS GENERALS DE L’ESCOLA 2.1-INSTITUCIONALS  Consolidar l’escola com a Comunitat d’Aprenentatge.  Recollir les iniciatives i les propostes dels diferents sectors de la comunitat.  Estimular les relacions de convivència entre els diferents sectors de la comunitat educativa, revisant-les quan sigui convenient. 

Encetar la redacció de la Carta de Convivència amb les aportacions de tots els sectors de la comunitat educativa. En ella hi constaran els compromisos de l’escola, les famílies i els i les alumnes per aconseguir l’entorn de convivència.

 Potenciar la formació de les comissions necessàries per a dur a terme els somnis dels diferents sectors.  Potenciar al màxim tant els òrgans de participació legal com les comissions creades en base a les comunitats d’aprenentatge  Facilitar les activitats de formació de pares i mares i familiars que sorgeixin de les diferents propostes i/o necessitats que manifestin.  Colaborar, facilitant i cogestionant els Taller de Pares i Mares que s’oferta a les famílies des de Benestar Social (Projecte Àgora).  Mantenir una o dues sessions setmanals de reunió i atenció a famílies amb l’Educadora Social a l’escola.  Seguir èssent un referent al Barri, colaborant tant amb l’Associació de Veïns com amb el Centre Cívic Ponent.  Mantenir relacions de colaboració amb les diferents institucions de la ciutat: Ajuntament, Biblioteca Central, Facultat de Medecina, Escola Universitària de Formació del Professorat.  Preveure les possibles situacions d’estrès i nerviosisme de les èpoques de més activitat, de tal manera que es puguin evitar al màxim les tensions.  Concienciar els i les mestres de la correlació òptima entre la bona distribució dels recursos i la qualitat d’ensenyament.  Responsabilitzar de forma personal a tota la comunitat de les tasques generals del centre.  Potenciar les formes de participació dels i de les alumnes, tant al grup classe com en la organització de l’escola mitjançant les propostes que surten de les Assemblees de classe i crear els mecanismes per tal que funcioni.  Posar en comú els coneixements adquirits en els seminaris de formació i si s’escau, si s’aprova en Claustre començar a aplicar-los.

 Analitzar sistemàticament el funcionament de l’escola i a partir dels resultats, readaptar o modificar les estructures, buscant sempre noves i adequades formes de participació de tothom.  Impulsar la participació de la comunitat educativa a les diferents convocatòries de Premis, Projectes etc. per tal de seguir innovant i millorant.

2.2- PEDAGÒGICS  Oferir una educació de màxims a partir de les altes expectatives de tots els sectors de l’escola.  Posar en joc tots els recursos tant materials com humans com metodològics per a aconseguir l’èxit per a tothom.  Despertar en l’alumnat una actitud interessada, curiosa, responsable i activa davant l’aprenentatge.  Relacionar i orientar, sempre que es pugui, les activitats escolars amb les vivències i l’entorn dels i de les alumnes (la realitat).  Afavorir l’adquisició d’hàbits socials i de tècniques de treball intel·lectual.  Potenciar, sempre que sigui possible la interdisciplinarietat.  Proporcionar diferents tipologies de treball al llarg de cada curs escolar per tal d’afavorir l’aprenentatge i aconseguir que tots els i les alumnes tinguin el seu moment d’èxit i així potenciar la seva autoestima.  Promoure l’aprenentatge compartit.  Integrar l’ús de les TIC a l’aprenentatge de les diferents àrees.  Capacitar els i les alumnes per obtenir i tractar la informació, buscar-la, entendre’n les formes en que es troben disponibles, seleccionar allò que sigui pertinent i presentar-ho de manera útil i entenedora als altres.

 Afavorir el mètode científic com una de les formes d’aprenentatge que desperten la capacitat d’observació, valoració i crítica.  Afavorir la participació als diferents Programes Educatius externs al centre: Municipals, Internacionals (Comenius etc.)  Arrelar l’alumnat al país i l’entorn on viuen participant en les tradicions, coneixent l’entorn físic i l’oferta cultural de la ciutat.  Garantir la continuïtat, en tots els aspectes que siguin possibles, des de P-3 fins a 6è per tal d’afavorir la millora de l’aprenentatge dels i de les alumnes  Fomentar el respecte i la cura del medi ambient i de l’entorn en general.  Adequar l’ensenyament a la diferent evolució de l’alumnat tant pel que fa al currículum com pel que fa a metodologia.  Potenciar l’ús de la Biblioteca de Centre per tal de convertir-la en un espai necessari per al treball de cada dia.

3- LÍNIA PEDAGÒGICA/ ORIENTACIONS METODOLÒGIQUES DEL CENTRE 

Potenciem un aprenentatge actiu que fomenta l’observació, la manipulació, la investigació, la deducció, l’anàlisi i el registre de conclusions.

Ciència 3/12 Activitats de laboratori Hort Ecològic Sortides  Estimulem els valors d’una societat democràtica: la tolerància, la solidaritat, la participació, el diàleg, l’acceptació, l’empatia, la responsabilitat i el compromís. Assemblees setmanals

Programes de valors: “Filosofia 3/12”, “Els meus amics, el meu jardí”, “L’Aventura de la Vida” i “Competència Social: Decideix”  Capacitem als i a les alumnes en la cerca i el tractament de la informació, en la seva localització, selecció, organització, anàlisi i comunicació per portar a terme amb èxit qualsevol treball intel·lectual, personal i/o acadèmic. Treball per Projectes. Mini projectes Treballs monogràfics  Utilitzem diferents tipologies d’agrupaments per incloure a tothom i tenim definit quins, quants, perquè i quan. Treball individual Treball per parelles - Treball en grup Grup interactiu Tallers amb alumnes de diferents nivells  Diversifiquem els ensenyaments per incloure a tothom Amb llibre de text Sense llibre de text Per Projectes  Potenciem la Biblioteca de Centre Projecte Biblioteca puntedu amb activitats que contemplen les vessants de: a) La Biblioteca com a centre de recursos b) La Biblioteca com a centre de lectura c) La Biblioteca com a centre d’aprenentatge en la cerca i el tractament de la informació i d) La Biblioteca com a centre de dinamització cultural.  Eduquem en l’assertivitat, en contraposició de l’agressivitat i de la inhibició. Programa de Competència Social

Resolució de conflictes Infants ciutadans  Potenciem el Llenguatge musical Corals de l’escola ( 6ena hora) Cantada de Nadales Participació al Fem Coral Audicions musicals  Potenciem el Teatre com a mitjà d’expressió (oral i corporal), de memorització, de treball en equip, d’atenció, de responsabilitat i d’autoestima. Participació a la Mostra de Teatre de Reus Activitat de Teatre (6ena hora)  Responsabilitzem al les famílies en l’educació dels seus fill i filles Grups Interactius Contractes d’Aprenentatge Tallers de Plàstica  Promovem l’aprenentatge compartit i la pròpia responsabilitat de l’alumnat Padrins de Lectura Escenificacions i recitals entre diferents classes Recitals entre diferents escoles (IES Gaudi/ Llar l’Olivera)  Promovem la cohesió social i contemplem l’educació des d’un punt de vista global que va més enllà del temps escolar i que inclou necessàriament a les famílies. Pla d’Entorn Tallers de pares i mares Projecte Àgora  Potenciem les colònies escolars com a mitjà enriquidor de la convivència i els coneixements d’altres indrets naturals i socials. Colònies de cicle Inicial (2 dies)

Colònies de cicle Mitjà (3 dies) Colònies de cicle Superior (4 dies)  Eduquem en el respecte tant a la propia salut com al medi ambient i a l’entorn més proper. Servei de menjador gestionat pels mestres. Reciclatge i Compostament Projecte Edal (amb la Univ. De Medecina de Reus) Projecte de l’Eix transversal d’Educació per la Salut Llibreta de l’esmorzar saludable Programa de drogodependències Programa d’Educació per a la sexualitat Ús dels medicaments Programa pilot de prevenció de transtorns depressius i/o ansiosos  Participem en Programes i/o activitats educatives i culturals que proposen diferents institucions sempre que siguin coherents amb el nostre Projecte Educatiu en general i amb el currículum treballat a les aules en particular. Ajuntament de Reus (Ed. Viària, Reus Ciutat Viva etc.)

C. de Recursos del Baix Camp AAVV de la Immaculada Centre Cívic Ponent Programa Social de la Caixa, etc.

 Potenciem l’intercanvi amb altres escoles tant del nostre com d’altres països per afavorir la convivència, per enriquir-los com a persones i per ajudar-los en els seu aprenentatge. Sortides compartides amb el CEIP Pere Virgili de Vilallonga del Camp Projecte Comenius amb el tema “El canvi climàtic” Intercanvi d’experiències escolars amb l’escola de Turquia “  Treballem per desenvolupar el sentiment de pertinença a la societat catalana en general i a la ciutat de Reus en particular.

Celebració de festes populars Treball de refranys, frases fetes, tradicions... Tallers de cuina: gastronomia típica de les diferents èpoques de l’any, de les estacions, de diferents llocs del mon d’on procedeixen alumnes de l’escola.  Observem i detectem aquelles situacions que depassen el marc de la normalitat i les traslladem als serveis professionals competents a fi de fer una feina posterior conjunta amb ells i amb les famílies. EAP Fisioterapeuta Logopedes UTAC CREDA Professionals del Projecte Àgora  Som una escola inclusiva. Potenciem el treball de dos mestres a l’aula sempre que es pugui i que la diversitat sigui atesa dins del grup. Reglament dels agrupaments que es fan a l’escola on expliquem quins, quan i perquè.  Treballem amb la idea de la continuitat (de P-3 fins 6è) tant amb la metodologia, com en el tipus d’activitats com en els procediments amb la seguretat que això facilita l’aprenentage tant d’hàbits com de continguts.

 Participem en diferents convocatòries de Premis, Projectes etc. Projectes d’Innovació del Departament d’Educació: Projecte de Biblioteca Puntedu Projecte “L’aprenentatge dialògic en els grups interactius” Premis Baldiri Reixac

L’hort ecològic El text poètic

Related Documents

Pec
April 2020 25
Pec
April 2020 24
Pec
June 2020 18
Pec
June 2020 17
Pec
December 2019 37
Pec Dsplab
August 2019 14