ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI 20 MARTIE
JOURNEE INTERNATIONALE DE LA FRANCOPHONIE
Istoricul Francofoniei
Termenul de ,, FRANCOFONIE’’ a fost utilizat, într-o primă accepțiune, la sfărșitul secolului al XIX-lea, pentru a desemna spațiile geografice unde limba franceză era folosită în mod curent. În anii 1950-1970, s-a avansat ideea unei comunități francofone, fapt care a condus la crearea primelor organizații francofone. La 20 martie 1970, s-a înființat Agenția de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), cu sediul la Paris, principalul operator al Mișcării Francofone. Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează,, Ziua Internațională a Francofoniei,,.
ROMĂNIA FRANCOFONĂ
DÂMBOVIȚA- BUCUREȘTI
SENA- PARIS România a intrat în Mișcarea Francofonă în 1981 cu statutul de Observator, iar doi ani mai târziu a devenit membru cu drepturi depline. Țara noastră a preluat președenția Francofoniei în cadrul celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei desfășurat la București în septembrie 2006, urmând să deținâ această funcție în octombrie 2008.
LIMBA FRANCEZĂ ÎN LUME Franceza este limbă oficială a 32 de țări de pe 5 continente, este una din limbile oficiale folosite de zeci de organizații internaționale (printre care Uniunea Europeană, Organizația Europei, Crucea Roșie, Organizația Internațională a Comerțului, Interpol sau Comitetul Olimpic Internațional) și este a doua limbă în școli, după limba engleză.
FRANCEZA ESTE O ȘANSĂ
TOUR EIFFE
Simbolul Parisului este Turnul Eiffel, construit în anul 1889 de inginerul Gustave Eiffel. Este unul dintre cele mai vizitate monumente, până la etajul al II-lea putându-se ajunge și pe scări, însă ultimul etaj este accesibil doar cu liftul.