MEDIUL SOCIAL
Siguranţa rutieră
Centura de siguranta
Nerespectarea legii!!!
Efectele • Siguranţa rutieră este un aspect de interes pentru toţi cetăţenii, fiecare dintre aceştia putând contribui la creşterea siguranţei pe drumurile publice. Deşi măsurile luate în acest domeniu şi-au dovedit eficienţa, numărul accidentelor rutiere în Uniunea Europeană continuă să fie inacceptabil de mare: 1,3 milioane de accidente pe an, soldate cu 43 000 de decese şi rănirea a 1,7 milioane de persoane. Comportamentul participanţilor la trafic reprezintă cea mai importantă cauză a mortalităţii: viteza, consumul de băuturi alcoolice sau de droguri, oboseala, neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie etc…
• In Europa, centura de siguranta a salvat, doar in 2008, 13.000 de vieti, si peste 43.000 de persoane decedate ar fi fost inca in viata daca ar fi folosit acest dispozitiv de siguranta. Un studiu publicat de Departamentul de Transport din Suedia a aratat ca, in 2007, peste 560 de persoane au murit in accidente rutiere. Peste 300 dintre acestea ar fi supravietuit in cazul in care ar fi purtat centura de siguranta. •
Guvernul suedez estimeaza ca peste 60.000 de decese si peste 670.000 de accidente cu urmari grave au fost evitate in 26 de ani, din 1983 de cand centura asigura protectie atat pentru sofer cat si pentru pasagetul din dreapta. • In Statele Unite se estimeaza ca fiecare procent in crestere pentru utilizarea centurii de siguranta va salva circa 2.700 de vieti omenesti pe an, iar daca acest procent ar creste si in toate tarile europene, aproximativ 7.000 ar supravietui anual accidenteleor rutiere.
Nils Bohlin…cel ce a salvat multe vieti prin inventia sa
Istoria centurii de siguranta •
•
•
Inventia despre care se spune ca a salvat milioane de vieti de la prima sa utilizare implineste 50 de ani. Omul care a adus centura de siguranta in masina este inginerul suedez Nils Bohlin, care a devenit din acel moment egalul unor personalitati ca Benz, Edison sau Diesel. Inventia faimosului inginer vine dupa o alta mare realizare din punct de vedere al sigurantei, Nils Bohlin fiind si parintele scaunului de catapultare. Totul a inceput inca din anii '30, cand comunitatea medicilor din SUA a solicitat implementarea centurilor de siguranta ca dotare standard in constructia de masini. Standardul de fixare in 2 puncte a fost cea mai rapida si la indemana solutie, dar nu beneficia de avantajele centurii de azi intrucat nu garanta siguranta soferilor, in special la viteze mari. O intamplare tragica, in care una dintre rudele presedintelui Volvo de atunci a murit in accident de masina purtand o centura fixata in doua puncte, i-a dat lui Bohlin posibilitatea de a dezvolta un sistem nou si eficace in ceea ce priveste siguranta ocupantilor unei masini.