DOSSIER “PATRIMONI. FIGUERES 1939-2009”
INTRODUCCIÓ
Patrimoni. Figueres 1939-2009 és una proposta artística de Ricard Martínez que està composta per per sis fotografies de gran format instal·lades a la plaça de l’Ajuntament i a diverses localitzacions de la Rambla. La instal·lació recorda amb imatges l’entrada dels franquistes a Figueres, a principis del febrer de 1939, a partir de les fotografies que el periodista francès Albert-Louis Deschamps va realitzar a la ciutat durant aquells dies. Les imatges s’exposen al mateix lloc on van ser realitzades ara fa setanta anys, exactament on van ser disparades pel periodista francès i col·locades amb el mateix enquadrament. Unes imatges del passat sobreposades en el present que ens recorden que alguns edificis de la nostra ciutat van ser bombardejats durant aquells anys de guerra o com els ciutadans feien cua a la Rambla davant d'un camió que repartia menjar. La inauguració de l’exposició coincideix amb els actes de “Figueres, Febrer de 1939”, que tenen lloc de l’1 de febrer al 27 de març. Patrimoni és el segon projecte d’aquestes característiques que porta a terme Ricard Martínez, fundador d’Arqueologia del Punt de Vista. L’any passat, Barcelona va acollir l’exposició Runa, ideada per Martínez, amb fotografies que recordaven els bombardejos de la Guerra Civil.
PRESENTACIÓ
Patrimoni és una instal·lació fotogràfica repartida pels carrers de Figueres. Parteix d’uns fets històrics: la presa de la ciutat pels insurgents franquistes, el 8 de febrer de 1939. Consisteix en recuperar algunes de les fotografies que en el seu dia van registrar aquells fets i exposar-les a gran format en els mateixos llocs on van ser realitzades pel seu autor, el foto periodista francès Albert Louis Deschamps, ara fa setanta anys, poc després de l’entrada dels soldats franquistes a una ciutat desemparada. A travès de l’especial ressonància que es produeix entre cadascuna de les fotografies i el paisatge que l’envolta, ens parlen de nosaltres i del nostre temps, i de la nostra actitud davant dels fets que s’hi retraten. Les imatges Cinc de les fotografies estan exposades al llarg de la Rambla. Ens donen així una idea de l’aspecte que oferia aquest passeig durant les primeres hores de la llarga dictadura. Així, hi podem veure els soldats en actitud ociosa i la majoria desarmats -ja no calia- davant l’accès a un refugi antiaeri situat a la part alta de la Rambla. Algú hi ha enganxat un cartell amb l’efigie del nou cap de l’Estat. Més abaix hi veiem les restes d’alguna casa destruïda, no sabem si per un incendi provocat durant la fugida per l’exercit governamental o per un bombardeig de l’ara exercit nacional. Al costat, un grup de persones fa cua davant d’un camió que reparteix menjar. A la plaça de l’Ajuntament hi ha la sisena imatge. En ella hi veiem les restes d’una casa destruida -aquesta si- durant un bombardeig i un camió que es dirigeix, probablement, a la Jonquera. Ricard Martínez
Al revers de les imatges hem posat el tRRa a l’arxiu on es custodien: el Centre
LOCALITZACIÓ DE LES FOTOGRAFIES
ALBERT-LOUIS DESCHAMPS, corresponsal a la Guerra Civil
Albert-Louis Deschamps va ser un fotoperiodista francès, corresponsal a la Guerra Civil per la revista L’Illustration. Les seves imatges son doblement inusuals, pel fet que varen ser realitzades per un dels pocs bons fotògrafs que van cobrir aquells fets des del bàndol sublevat. La revista va tancar l’any 1945. Des de llavors l’important arxiu -incloses les imatges de Deschamps- va ser gestionat per l’antic director del seu servei de fotografia, Emmanuel Souguez (Bordeus 1889-París 1972), qui manté la minvada plantilla com a Atelier Souguez. Al tancar, Sougez va recollir els seus propis negatius, els quals havia realitzat en el transcurs del desenvolupament del Servei fotogràfic. També va recollir els negatius que Albert-Louis Deschamps havia realitzat sobre la Guerra Civil Espanyola. La major part de la producció del Servei fotogràfic de L’Illustration va quedar en els soterranis de l'edifici, precàriament conservats, fins que van ser comprats per l'Agencia Keystone. Les visites freqüents de Sougez a Espanya en els últims anys de la seva vida li van convèncer que aquesta crònica de la Guerra Civil havia de ser portada a Espanya. El 1992 la seva filla, Marie-Loup Sougez, oferix la col·lecció Deschamps a l'Estat espanyol. L'1 d’abril de 1993 ingressa a l’Arxiu Històric Nacional, Secció Guerra Civil, posteriorment Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, i actualment Centre Documental de la Memòria Històrica, la col.lecció Deschamps adquirida per l’Estat a Marie-Loup Sougez.
CV RICARD MARTÍNEZ
Barcelona, 1962. Graduat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, 1987. Fotògraf, investigador i cap de producció de publicitat. 2004. Ignota Escitia. Treball audiovisual basat en textes d’Herodot, Plini el Vell i Estrabó. 2005-2006. La Ciutat Substituïda. Treball audiovisual a partir de fotografies preses a Barcelona, entre abril de 1931 i febrer de 1939. Exposicions: juny-octubre, 2006, Centre Cultural Espanyol de Mèxic, Programa per a la Recuperació de la Memòria Històrica. Febrer, 2007, Fototeca de Veracruz. Juliol-setembre 2007, Centre Fotogràfic Manuel Álvarez Bravo, Oaxaca. Novembre de 2006, Congrés sobre la Guerra Civil Espanyola, Madrid. Abril de 2007, finalista del II Festival de Cinema d'Assaig de la UAB. Aquestes últimes dades posen de manifest el caràcter transversal de la seva obra. Octubre-novembre de 2008, Festival Internacional Cervantino de Guanajuato, Mèxic. Del 17 de setembre al 19 d'octubre de 2008, Runa, una instal·lació fotogràfica als carrers de Barcelona, basada en els bombardejos que va ser objecte la ciutat entre 1937 i 1939. Co-producció de l'Associació Cultural Arqueologia del Punt de Vista amb AtelieRetaguardia, amb l'ajuda de l'Institut Municipal de Cultura, de l'Ajuntament de Barcelona, i la Direcció General de la Memòria Democràtica, de la Generalitat de Catalunya. Aquest treball ha estat presentat, a més, en el marc de les 10º Jornades d'Imatge i Investigació, organitzades pel CRDI a Girona, al novembre de 2008. El 6 de febrer de 2009 presenta Patrimoni, Figueres 1939-2009, a partir de fotografies d'Albert Louis Deschamps durant els primers dies de la dictadura a Figueres. Realitzat amb l’ajut de l’Ajuntament de Figueres, i inclòs dins dels actes Figueres 2009, Capital de la Cultura Catalana.
Actualment treballa en diversos projectes: Del material amb que s'emplena un cràter, també basat en els bombardejos de Barcelona. Milicianos Beat, sobre el record de la Guerra Civil i la Transició, La ciudad de piedras trepadoras, sobre la figura de Bernal Díaz del Castillo i la seva crònica La Historia Verdadera de la Conquista de la Nueva España, en el qual es retrata la destrucció d'altra ciutat.