Minoan Crete(in Greek)

  • Uploaded by: hamomilaki
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Minoan Crete(in Greek) as PDF for free.

More details

  • Words: 2,422
  • Pages: 114
ΑΡΧΑ ΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΟΝΟΜ Α, Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙ ΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ

TOY Α. Γ . ΚΡΑΣΑ ΝΑΚΗ (Π ροϊστ άμενου & π ρόεδρ ου Υπ αλλήλ ων Υπ. Π ολ ιτισμ ού )

ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΚΝΩΣΟΥ

Παλάτια Κ νω σού

Ανάκτορα Κνωσού Προσέξτε δεν είναι σημερινά, αλλά του 1400 π.Χ. και παλιότερα

Κουρήτης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

ΚΝΩΣΟΣ KNOSSOS

ΚΟΥΡΗΤΗΣ (Πρίγκηψ Κνωσού)

ΤΑ ΨΕΥΔ Η Π ΟΥ ΛΕ ΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ Τ Ο ΜΙΝΩΑ Κ ΑΙ Τ ΟΥ Σ Μ ΙΝΩΙΤ ΕΣ Κ ΡΗΤ ΕΣ Οι ανθέλληνες και οι ζηλόφθονοι της Κρήτης λένε ότι ο Μινωικός πολιτισμός δεν ήταν Ελληνικός δημιούργημα και καταστράφηκε από τσουνάμι που προκάλεσε το ηφαίστειο της Θήρας, κάτι που είναι ψευδές, ζήλια, κακοήθεια, γιατί:

1) Αν η Κρήτη εί χε κατ αστραφ εί απ ό την έκρη ξη το υ ηφ αίστει ου τ ης Θήρας, το γεγο νός εί ναι πά ρα πολύ σοβαρό και θα το ανέφ ερε ο Ποσειδ ώνι ος, ο αρχ αί ος σ υγγρα φέας πο υ εί δε κα ι περί γρα ψε τη ν έκρηξ η του ηφα ιστεί ου της Θήρας κα ι απ ό αυτόν τη διέσ ωσε ο Στράβωνας.

Ο Ποσειδώνιος αναφέρει: «(Καθά φησί Ποσειδώνιος…. η θήρα έχει ιδρύσει αποικία στη Κυρήνη. Ανάμεσα στη Θήρα και στη Θηρασία ξεσηκώθηκαν φλόγες από τη θάλασσα και το φαινόμενο συνεχίστηκε για 4 ημέρες, έτσι που ολόκληρη η θάλασσα έβραζε και φλεγόταν. Οι φλόγες έβγαλαν στη επιφάνεια σιγά-σιγά ένα νησί που σχηματίστηκε λες από ενοποιημένη διάπυρη μάζα και που είχε περίμετρο 12 στάδια. Μόλις σταμάτησε το φαινόμενο πρώτοι τόλμησαν να πλησιάσουν στον τόπο οι θαλασσοκράτορες τότε Ρόδιοι και ίδρυσαν στο νησί ιερό του Ασφαλίου Ποσειδώνα..», (Ποσειδώνιος, ΑΠΑΝΤΑ Α 14-15 και Στράβων, Γεωγραφικά Α, ΙΙΙ 16).

2) Ο Μι νωι κός π ολιτ ισμό ς, ό πω ς θ α δ ού με πιο κά τω, όχι μ όνο δεν κ αταστ ρά φηκ ε, αλλά κ αι α ντ ιγρά φηκ ε απ ό ό λους τ ους άλλου ς Έ λλ ηνες στ έλνοντ ας επ ί τ ούτου ειδι κο ύς στ ην Κ ρήτ η, α λλ ά κ αι πρ οσ καλώντ ας στ ις πόλεις του ς ειδ ικ ού ς από την Κρή τη.

3) Ο Μί νω ας κ αι ο ι Κ ρήτ ες επί Μί νω α (= Μι νω ίτ ες), όπ ως επί ση ς θ α δ ού με π ιο κάτ ω, ήσαν φ ύλα τ ων κα λούμ ενω ν Αχα ιώ ν ή Π ανελλ ήνω ν, άρα Έ λλ ηνες .

Η ΚΑΤ ΑΓ ΩΓ Η Τ ΩΝ Κ ΡΗΤΩΝ Ο Όμηρος αναφέρει ότι στον πόλεμο της Τροίας όλες οι πόλεις της Κρήτης: Κνωσός, Γόρτυνα, Λύκτος ή Λύττος, Λύκαστος κλπ ήσαν με το μέρος των Αχαιών ή Αργείων ή Δαναών ή Πανελλήνων και αρχηγός όλων των αντρών των Κρητικών πόλεων (όλων των αντρών της Κνωσού, της Γόρτυνας κ.τ.λ.) ή ο αρχηγός όλων των εθνών που κατοικούσαν στην Κρήτη (= των Ετεοκρητών, Κυδώνων, Αχαιών, Πελασγών και Δωριέων) ήταν ο Ιδομενέας, που ήταν αφενός εγγονός του Μίνωα και αφετέρου ένας από τους Γενικούς αρχηγούς όλων των Αχαιών ή Αργείων ή Δαναών ή Πανελλήνων: «…δε γέροντας αριστήας Παναχαιών, Νέστορα μεν πρώτιστα και Ιδομενέα άνακτα…» (Ιλιάδα, Β 402 – 405). Επομένως ο Μίνωας και οι κάτοικοι της Κρήτης επί Μίνωα (οι Κύδωνες, οι Ετεοκρήτες, οι Αχαιοί κ.τ.λ.) ήταν Έλληνες, μέρος των Πανελλήνων.

Εκτός αυτού οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ξεκάθαρα ότι οι Μινωίτες ήσαν Έλληνες, πρβ: «Της Καρπάθου πρώτοι κάτοικοι ήσαν κάποιοι από εκείνους που εκστράτευσαν μαζί με το Μίνωα, την εποχή που έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας (Διόδωρος Σικελιώτης, 5, 54), «Και τούτου οι Κρήτες τον ταύρον ες την γην πέμψαι σφίσι Ποσειδώνα φασίν ότι Θαλάσσης άρχων Μίνως της Ελληνικής ουδενός Ποσειδώνα ήγεν άλλου Θεού μάλλον εν τιμή, κομιθέναι μεν δη ταύρον τούτον φασιν ες Πελοπόννησον εκ Κρήτης και Ηρακλέι των δώδεκα καλουμένων…. ».. (Παυσανίας, Ελλάδος περιήγησις, «Αττικά, 27,7),

Th e Mi noan rui ns at the Pal ac e of

ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο Μινωικός πολιτισμός είναι όχι μόνο ο πρώτος Ελληνικός πολιτισμός, αλλά και όλου του κόσμου.

Οι αρχαίοι συγγραφείς: Πλάτων (Νόμοι, Μίνως), Πλούταρχος (Λυκούργος 4-7 , Σόλων 12 - 20), Δ. Λαέρτιος (Επιμενίδης), Αριστοτέλης (Πολιτικά Β, 1271, 10), Στράβων ( Γεωγραφικά Ι, IV, C 481 483, 17 – 20) , Ηρόδοτος ( Α 65), κ.α., αναφέρουν ότι:

1) Ο Μίνωας με τον αδελφό του Ραδάμανθυ ήσαν οι πρώτοι

που δημιούργησαν σωστούς θεσμούς στην Ελλάδα. Ειδικότερα ήσαν εκείνοι που πρώτοι θέσπισαν τους κοινωνικούς (= τα συσσίτια, η κοινοκτημοσύνη κλπ = ο πρόγονος του κομμουνισμού) και πολιτικούς θεσμούς ( = το σύνταγμα, η βουλή, οι έφοροι και οι βουλευτές ή γερουσιαστές κ.λπ =) για τη σωστή, δίκαιη ισοπολιτεία, ισονομία και διακυβέρνηση του κοινού των Κρητών.

2) Πριν από το Μίνωα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο δεν

υπήρχαν συντάγματα, βουλή και βουλευτές, κράτος μέριμνας κ.τ.λ., αλλά ο κάθε ηγέτης (φύλαρχος ή τύραννος ή βασιλιάς) όριζε τους νόμους του λαού του ανάλογα με τις δικές του επιθυμίες και νοημοσύνη. Ο κάθε βασιλιάς είχε ό,τι ήθελε και οι άλλοι ελάχιστα ή τίποτε, κανείς δεν τολμούσε να τους αντιμιλήσει, λατρεύονταν ως θεοί και πολλές φορές ζητούσαν και ανθρωποθυσίες κ.τ.λ.

Μάλιστα οι λόγοι αυτοί ήταν και η αιτία που: α) Οι Σπαρτιάτες έλεγαν ότι οι νόμοι των άλλων πλην του Μίνωα ήσαν γελοίοι, για να τους αντιγράψουν. β) Οι Εβραίοι έλεγαν ότι αν δεν αλλάξει ο κόσμος, θα τον καταστρέψει ο θεός, γ) Οι αρχαίοι Έλληνες δεν αναφέρουν κανένα άλλο σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό πλην μόνο το Μινωικό ή που έλεγαν «Πας μη Έλλην βάρβαρος»

Ανάγλυφη απεικόνιση του ταύρου Κρήτης (πατέρα του Μινώταυρου) που δάμασε ο Ηρακλής

Στατήρας Κνωσού, 3ος αι. π.Χ., με την Ηρα και σχεδιάγραμμα διαδρόμων Λαβύρινθου

Νόμισμα Κνωσού, 3 αι. π.Χ. ος

ΚΝΩΣΟ Σ: ΠΙ ΝΑΚΙΔΕ Σ ΜΕ ΓΡΑ ΜΜΙ ΚΗ ΓΡ ΑΦ Η Β & Α

Δίσκος Φαισκού, με Γραμμική Γραφή Α’ Disc of Knossos, with linear script A’

Πινακί δα Γραμμι κής Γρα φής, Li near scr ipt B, Knos sos

ΠΡΟ ΣΦΟ ΡΑ ΜΙ ΝΩΙΤΩ Ν ΣΤΗ Ν ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Οι αρχαίοι συγγραφείς: Πλάτων (Νόμοι, Μίνως), Πλούταρχος (Λυκούργος 4-7 , Σόλων 12 - 20), Δ. Λαέρτιος (Επιμενίδης), Ισοκράτης (Παναθηναϊκός 205), Αριστοτέλης (Πολιτικά Β, 1271, 10), Στράβων ( Γεωγραφικά Ι, IV, C 481 - 483, 17 – 20) , Ηρόδοτος ( Α 65), κ.α., αναφέρουν ότι:

1) Ο Μίνωας με τον αδελφό του Ραδάμανθυ οι θεμελιωτές της θαλασσοκρατορίας των Κρητών της οποίας το πολεμικό ναυτικό βοήθησε να επικοινωνήσουν, πλουτήσουν και να επικρατήσουν οι Έλληνες και γι αυτό υμνούνται από τους Έλληνες.

2) Όταν έγινε βασιλιάς ο Μίνωας, με τη βοήθεια του

αδελφού του Ραδάμανθυ, από τη μια ένωσε τις πόλεις, τις φυλές της Κρήτης (Ετεοκρήτες, Κύδωνες, Πελασγούς, Αχαιούς και Δωριείς) σε ενιαίο σύνολο και από την άλλη οργάνωσε μια πρωτόγνωρη σε θεσμούς πολιτεία, την περίφημη Κρητική πολιτεία (ή άλλως «Κοινό των Κρητών») που κατόπιν αντέγραψαν όλοι οι Έλληνες και έτσι εκπολιτίστηκαν. Έδρα του κοινού βασιλιά, της Κρητικής πολιτείας, ορίστηκε η Κνωσός.

3) Την πολιτεία των Κρητων που δημιούργησε ο

Μίνωας με το Ραδάμανθυ αντέγραψαν πρώτοι οι Σπαρτιάτες και μετά οι Αθηναίοι. Οι Σπαρτιάτες για το σκοπό αυτό από τη μια έστειλαν στην Κρήτη το νομοθέτη τους Λυκούργο και από την άλλη κάλεσαν να έλθει στη Σπάρτη ο Κνώσιος νομοθέτης και ποιητής Θάλητας. Οι Αθηναίοι για το σκοπό αυτό από τη μια έστειλαν στην Κρήτη το νομοθέτη τους Σόλωνα και από την άλλη κάλεσαν να έλθει στην Αθήνα ο σοφός Κρήτας Επιμενίδης,

Σύμφωνα επίσης με τους Πλούταρχο, Διόδωρο κ.α., οι Κρήτες επί Μίνωα: 2) Τελούσαν αθλητικούς αγώνες και συνάμα συμμετείχαν στους άλλους Ελληνικούς αθλητικούς αγώνες: Παναθήναια, Λάια κ.α. 3) Ίδρυσαν τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ιδρυτής φέρεται ο Ιδαίος Ηρακλής

Ρυτό με μινωίτες αθλητές σε αγωνίσματα

Μινωικό κύπελο με Κουρήτες, από τη Αγία Τριάδα

Κνωσός

Θεά τ ων όφεω ν: ειδώ λιο α πό φαγεν τια νή . Αρχα ιο λογι κό Μου σείο Ηρα κλεί ου .

Οι Κυρίες με τα κρίνα, τοιχογραφία

Κνω σός , Κυρί α με καθα ρά ελλ ηνικά χα ρακτη ριστι κά

Από το δι αμέ ρι σμα στ α ανάκτ ορα Κνωσού,

βα σί λι σσα ς 1500 – 1450 π.Χ .

Ανάκτορα Κνωσού μπάνιο βασίλισσας

ΜΙΝ ΩΑΣ ΝΟΜΙ ΣΜΑ ΚΝΩΣΟΥ , 3 ος αι. π.Χ .

ΜΙΝΩ ΙΚ Η ΠΕ ΡΙΟ ΔΟ Σ 1500 π.Χ. = γέ ννησ η Μί νωα 1219 - 1209 π. X . = Τρωι κός πόλε μος

Minoan and Homeric Crete

ΠΟΙΟΝ ΗΤ ΑΝ ΠΡΑ ΓΜΑ ΤΙΚΑ ΚΑ Ι ΠΟΤΕ ΕΖ ΗΣ Ε Ο ΜΙΝ ΩΑ Σ

Το Πάριο χρονικό, ο Πλούταρχος (Θησέας) και ο Διόδωρος (4, 60 – 61 και 5, 79-80) αναφέρουν ότι υπήρχαν δυο βασιλιάδες με το όνομα Μίνωας. Μίνωας Α’ βασίλευε το έτος 1474 π.Χ. και ο Μίνωας Β’ το έτος 1295 π.Χ., ενώ η άλωση της Τροίας έγινε το έτος 1209 π.Χ., κάτι που συμφωνεί με τα λεγόμενα του Ομήρου και Ηρόδοτου. «Τρίτη δε γενεή μετά Μίνων τελευτήσαντα γενέσθαι Τρωικά» ( Ηρόδοτος Ζ, 171).

Ο Όμηρος, ο Απολλόδωρος, ο Διόδωρος κ.α. αναφέρουν ότι ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς αφενός ότι ήσαν σπουδαίοι νομοθέτες (οι οργανωτές της περίφημης πολιτείας των Κρητών) που μετά θάνατο ανακηρύχθηκαν κριτές στον Άδη των Ελλήνων και αφετέρου ότι ήσαν γιοί του Δία και της Ευρώπης, κόρης του βασιλιά της Φοινίκης και υιοθετημένοι γιοι (επειδή η Ευρώπη ξαναπαντρεύτηκε) του βασιλιά της Κρήτης Αστέριου. Αντίθετα, ο Ηρόδοτος (Α, 2 - 5) αναφέρει ότι οι λόγιοι των Περσών του είπαν ότι ο Μίνωας και ο Σαρπηδόνας (δεν αναφέρεται ο Ραδάμανθυς) ήταν γιοι όχι του Δία, αλλά ενός Έλληνα βασιλιά, μάλλον Κρητικού (υπονοεί το βασιλιά της Κρήτης Αστέριο, γιο του Τέκταμου) και της Ευρώπης, την οποία είχε κλέψει από τη Φοινίκη.

Ο Διόδωρος Σικελιώτης (Βίβλος 1, 94, 5, 78-79) ο Αρριανός (Αλεξάνδρου Ανάβασις 2 29), ο Στράβων (Γεωγραφικά Ι, C 481 - 483, 17 – 20) κ.α. αναφέρουν ότι οι νομοθέτες και βασιλιάδες παλιά, όπως ο Έλληνας Μίνωας, ο Αιγύπτιος Μνεύης, ο Έλληνας Μ. Αλέξανδρος κ.α. έλεγαν ότι ήσαν γιοι θεού, για ευνόητους λόγους, δηλαδή για να σέβονται οι άλλοι τους νόμους ή τις διαταγές τους.

Από τα κείμενά τους γίνεται επίσης φανερό ότι επειδή οι νόμοι του Μίνωα και Ραδάμανθυ ήταν όχι σύμφωνα με τις προσωπικές τους απόψεις, όπως έκαναν μέχρι τότε οι βασιλιάδες, αλλά ανάλογα με τις θείες επιταγές ( δηλαδή ήσαν ανάλογα με τα περί ηθών και θρησκείας συναίσθημα), ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς ανακηρύχθηκαν μετά θάνατο ισόθεοι (γιοι του Δία) και κριτές στον Άδη. Δηλαδή εδώ έγινε κάτι όπως με το Μ. Αλέξανδρο, τον Μ. Κωνσταντίνο κ.α.

Σφραγιδόλιθος, Κνωσός

Knossos

ΚΝΩΣΟΣ: Λεπτομέρεια Πομπής

The Min oan rui ns at the Pal ace of Knossos

ΤΟ Κ ΟΙ ΝΟ Τ ΩΝ Κ ΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑ ΜΑΧΗ Κ ΝΩ ΣΟ Υ - Γ ΟΡ ΤΥΝΑΣ Το κοινό των Κρητών αποτελούσαν αρχικά όλες οι πόλεις της Κρήτης με πρωτεύουσα (ηγεμονεύουσα) την Κνωσό. Η Κνωσός, ήταν η μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας Κρήτης, όμως όχι η αρχαιότερη. Κτίστηκε από το Μίνωα, για να γίνει η έδρα της Κρητικής πολιτείας. Οι αρχαιότερες πόλεις της Κρήτης ήταν η Κυδωνία, η Κατρέα και η Γόρτυνα. Μετά κτίστηκαν η Φαιστός, η Λύκτος κ.α

Η Γόρτυνα σε κάποια στιγμή (λίγο πριν την άνοδο των Ρωμαίων) φιλονίκησε με τη Γόρτυνα και η Γόρτυνα προκειμένου να νικήσει την Κνωσό συμμάχησε με τους Ρωμαίους. Η ενέργεια αυτή της Γόρτυνας ήταν πολύ επωφελή γι αυτήν (νίκησε τους Κνωσίους και κατάστρεψε τη Φαιστό, γείτονα της Γόρτυνας και σύμμαχο των Κνωσίων), όμως πολύ δυσάρεστη για την Κνωσό και γενικά για όλο τον Ελληνισμό, γιατί έτσι οι Ρωμαίοι βρήκαν την ευκαιρία και καταστρέψουν αρχικά την Κνωσό και μετά μια-μια όλες τις Ελληνικές πόλεις που τους αντιστέκονταν.

Μετά την καταστροφή της Κρήτης από τους Ρωμαίους, πρωτεύουσα έγινε η Γόρτυνα. Μετά όλες οι Κρητικές πόλεις, τώρα και η Γόρτυνα, καταστράφηκαν συθέμελα από τους Σαρακηνούς Ελευθερώθηκαν από τον Νικηφόρο Φωκά

Μινωικός Κώδικας Γόρτυνας, 5ος αι. π.Χ.

Γόρτυνα, άγαλμα θεάς Αφροδίτη

Gortyna, Church of St Titus, 600 bC.

Ωδείο Γόρτυνας,

Δίδραχμο Γόρτυνας, 220 π.Χ.,

Με το Δία και την Ευρώπη πάνω στο μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία

Φαιστός - προπύλαια

ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

ΔΙΣΚΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ 17ος αι. π.Χ.

Φαιστός

Στατήρας Φαιστού, με τον Τάλω = ο άγγελος προστάτης της Ευρώπης, των Νόμων και Κρήτης

Μπρούτζινο ειδώλιο λυράρη, 700 B.C.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ Σύμφωνα με τον Παυσανία (Ηλιακά), Διόδωρο (Ιστορική βιβλιοθήκη 4 και 5), Στράβωνα (Γεωγραφικά 10) κ.α., αρχικά οι Κρήτες λέγονται «Ιδαίοι δάκτυλοι ή Κουρήτες» και τέλος «Κρήτες». Επομένως Κρήτες = «Κ(ου)ρήτες» . Κουρήτες , σύμφωνα με το Στράβωνα κ.α., λέγονταν αρχικά οι νεανίες που συνεπικούρησαν , δηλαδή φρόντισαν, βοήθησαν κλπ στη γένεση και ανατροφή του Δία στην Κρήτη και μετά και κατ’ επέκταση όλοι οι Κρήτες Ετυμολογία από το: οι κούροι , αι κόραι = οι νεανίες , στο στρατό οι νέοι στρατιώτες, στην εκκλησία τα παπαδάκι κλπ. Κ(ου)ρήτες – Κρήτες = οι κούροι, τα κοράσια, της νήσου.

Από την Αγία Τριάδα, 15ος αι. π.Χ.

ΑΡΧΑΝΕΣ

ΑΡΧΑΝΕΣ

ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Σαρκοφάγος Αγ. τριάδας

Λεπτομέρεια από τη Σαρκοφάγο της Αγ. τριάδας

Λεπτομέρεια από τη Σαρκοφάγο της Αγ. τριάδας

Από το σπήλαιο Αρκαλοχωρίου, διπλός πέλεκας με Γραμμική γραφή

Από το σπήλαιο Αρκαλοχωρίου

Mino an c up f rom V aph ei o, c . 1 500 bC

Ζάκρος. Ρυτό θαλάσσιου ρυθμού.

ΑΡΧΑΝΕΣ

Χρυσ ό δακτ υλίδι από το βα σι λικό τάφο Ισοπά τω ν του 1500 π.Χ.

Η ΘΑ ΛΑΣΣΟΚΡΑ ΤΟ ΡΙΑ Κ ΡΗΤΩΝ Ο Θουκυδίδης (A, 4 – 8), ο Πλατωνας ( νόμοι Δ, 706, b), ο Στράβωνας (Γεωγραφικά 10), ο Ισοκράτης (Παναθηναϊκός), Διόδωρος (Βίβλος 5, 84) κ.α. αναφέρουν ότι ο Μίνωας ήταν ο πρώτος Έλληνας που συγκρότησε πολεμικό ναυτικό και μ’ αυτό έδιωξε από το Αιγαίο τους κακοποιούς Κάρες και Φοίνικες που είχαν έρθει και καταλάβει τα νησιά με συνέπεια στη συνέχεια αφενός οι Κρήτες να γίνουν θαλασσοκράτορες και αφετέρου να ανοίξουν οι θαλάσσιοι διάδρομοι και έτσι οι Έλληνες να μπορέσουν να ασχοληθούν με ναυτικές εργασίες, να πλουτήσουν, να επικοινωνήσουν, να αναπτυχθούν κλπ

Πήλινα ομοιώματα πολεμικών πλοίων με έμβολο, όπως ήταν αυτά επί εποχής Μίνωα, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Μινωικά πλοία, Τοιχογραφία στο Ακρωτήρι της Θήρας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Νόμισμα Ραυκου με το θεό Ποσειδώνια, ο οποίος εν ζωή αρχικά ίππευε άλογα στην Κρήτη.

Αθηναϊκή Τριήρης, Athenian triremes (warship)

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ (ΑΘΗΝΑΙΟΙ, ΚΡΗΤΕΣ ΚΛΠ) ΠΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ, ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΊΝΑΙ Ο ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ, ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ (Cinema, Warner Bros).

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ (Cinema, Warner Bros).

ΣΗ ΜΕΡΑ ΚΑ Ι Π ΑΛ Ι ΠΡΩΤΟΙ

η Ελληνόκτητη Ναυτιλία (πλοία υπό Ελληνική και ξένη σημαία), σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής ναυτιλίας, είναι και πάλι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου (15,5% της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής χωρητικότητας).

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΝΕΑ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΛΕΠΕ: www.krassanakis.gr

Related Documents


More Documents from ""

Pigaino Gia Ypno
May 2020 21
Managementlessons_gr
May 2020 28
Little Angels
May 2020 33
May 2020 24