1
Vandaag zijn we in het eerste leerjaar begonnen met het avontuur op de krokodillenrivier. We moeten allemaal naar de overkant.
2
Om naar de overkant te raken is er geen brug, er is ook geen bootje. Al wat we hebben zijn een aantal voorwerpen waarmee we kleine eilandjes kunnen maken. We kunnen enkel naar de overkant als we van het ene eilandje naar het andere springen. Dit zijn onze eilandjes…
Een lange mat – drie kleine matjes – een schommeltol – 8 blokken en twee zeer kleine blokken
3
Maar pas op! Er zijn nog twee regeltjes in ons avontuur. Tijdens het avontuur mag niemand in de krokodillenrivier terecht komen. Je mag dus geen vinger, geen teen, geen voet neerzetten. Als dat wel gebeurt, moet de volledige groep helemaal herbeginnen.
Belangrijk om weten is dat juffen of meesters zwijgen tijdens het avontuur. Dat wil zeggen dat zij niet zeggen of het goed of fout is, dat zij niet zeggen of je al dan niet moet herbeginnen. Dat is allemaal onze eigen taak.
4
Wij krijgen deze week en de komende weken regelmatig vijf minuten de tijd om het krokodillenavontuur te beleven. Na vijf minuten wordt er gestopt, gelukt of niet… we stoppen ermee. Daarna gaan we terug naar de klas waar we bespreken hoe het gegaan is, zijn we geslaagd, hebben we met zijn allen de overkant van de rivier bereikt of niet? Op het einde krijgen we te horen dat we het morgen nog eens opnieuw doen. Denk maar na over hoe je het morgen zal doen op de krokodillenrivier…
5
Dit is in het kort de beschrijving van deze activiteit in het eerste leerjaar rond de krokodillenrivier. Waarom deze activiteit? • In het eerste leerjaar zoals het nu draait, is er niet veel samengang. Iedereen zorgt een beetje voor zichzelf zonder al te veel rekening te houden met anderen. Er is weinig samenwerking en verbondenheid tussen de kinderen. De kinderen respecteren elkaar ook niet altijd voor wat ze zijn. Er is vaak ruzie, we doen elkaar pijn. Het is niet de klas waar je van kan dromen. • We willen er iets aan doen. • Bedoeling van deze activiteit is dat de kinderen beseffen dat ze enkel tot een mooi resultaat kunnen komen als ze ook echt gaan samenwerken! Enkel als je rekening houdt met iedereen in de groep kan het beter gaan. • Tijdens de bespreking wijzen we de kinderen op wat er gebeurd is. Eenmaal ze de volgende dag zelf moeten gaan proberen, krijgen ze geen hulp, dus moeten ze zelf nadenken hoe ze dit het best aanpakken.
6
Wat willen we bereiken? • We willen vooral het gesprek binnen de klasgroep op gang brengen over samenwerken en zo. • We willen op termijn merken dat deze ervaring de kinderen zal leren dat ze samen meer kunnen bereiken dan elk afzonderlijk. • We willen dat de kinderen zelf kunnen beoordelen of ze goed samen gewerkt hebben die dag of niet. Het avontuur wordt regelmatig gefilmd. Deze filmpjes bekijken we later terug met de kinderen… Op het einde zullen we zeker het hele eerste filmpje van de eerste keer nog eens bekijken. Wanneer stopt het krokodillenavontuur? • Eenmaal we aan de overkant geraakt zijn, allemaal zonder ook maar een regel te overtreden en door samen te werken met ons allemaal, dan kunnen we zeggen dat we klaar zijn met de start van het krokodillenavontuur. • Maar het krokodillenavontuur is dan nog niet afgelopen. Het begint dan eigenlijk pas! • Na het krokodillenavontuur zullen we in het begin dagelijks samen met de kinderen van de klas bekijken hoe het samenwerken in de klas gelopen is. Hiervoor gebruiken we de vlag die een tijdje geleden gemaakt werd door alle kinderen van het eerste leerjaar samen. • Geven we onszelf een positief rapport, dan gaan we die dag met de vlag van de klas tot aan de rij van de mama’s. Geven we onszelf een slecht rapport, dan blijft deze vlag in de klas.
7
Het volledige krokodillenavontuur volgen doe je op http://www.bloggen.be/krokodillenrivierl1 of via www.onzeark.be en dan doorklikken naar de krokodillenrivier. Daar kan je regelmatig lezen Hoe we het gedaan hebben in ons avontuur hoeveel we al hebben samengewerkt. Ook de linken naar de filmpjes op Youtube kun je daar vinden…
8