Mg

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Mg as PDF for free.

More details

  • Words: 1,793
  • Pages: 3
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Corelarea necesitatilor si intereselor personalului cu realizarea obiectivelor si exercitarea sarcinilor etc, se numeste: Motivare Potrivit specialistului Mc Gregor, la baza deciziilor si comportarii managerilor exista doua abordari principale, formulate sub forma cunoscutelor teorii: „X” si „Y” Precizati ce rol al motivarii personalului consta in determinarea de facto a continutului si eficacitatii functiei de antrenare: Rolul managerial Rolul individual vizeaza puternica dependenta a fiecarui salariat din firma a: Satisfactiilor si insatisfactiilor Unul din rolurile motivarii personalului, ce se refera la modul cum functioneaza firma este: Rolul organizational Care rol se refera la conditionarea indirecta a performantelor economice ale tarii de motivarea ce predomina in fiecare firma: Economic Drept rol al motivarii se considera: Rolul organizational Efectul sinergetic al precedentelor in planul elementelor psiho - sociologice ce caracterizeaza populatia unei tari reprezinta rolul: Social Ce este motivarea: Consta in corelarea necesitatilor si intereselor personalului in cadrul organizatiei cu realizarea obiectivelor si exercitarea sarcinilor , competentelor si responsabilitatilor artibuite in cadrul organizatiei. Denumiti principalele roluri ale motivarii: Organizational, managerial, individual, economic, social

10. 11. Indicati principalele categorii motivationale: Individuale, organizationale, contextuale 12. Una din categoriile de teorii determinate de Pererz Lopez este: Teoriile mecanistice 13. Teoriile de continut pun accentul pe factorii specifici ce motiveaza salariatii ca: Indivizi 14. Mc Gregor pune la baza deciziilor si comportarii manageriale doua abordari formulate prin cunoscutele teorii: X si Y 15. Esenta teorii lui Maslow consta in: Ierarhizarea necesitatilor umane 16. Teoria lui Maslow face parte din categoria teoriilor de : Continut 17. Teoria lui Hertzberg divizeaza factorii motivationali in 2 categorii: Factori de igiena si motivationali 18. Modelul Porter-Lowler, sustine ca, sistemul primit este evaluat in raport cu: Cel planificat 19. Teoria „ motivatii impliniri” (Cleland) identifica trei tipuri de nevoi ce motiveaza oamenii: De reusita, de afacere, de putere. 20. Teoria „asteptarii”(Vroom)determina motivarea dupa urmatorul continut: Asteptare x actiuni x valenta 21. Teoria adevarului presupune ca oamenii apreciaza in mod subiectiv: Stimularea primita de ei cu cea primita de alti oameni. 22. Prin tip de motivare desemnam: Ansamblul de motivatii, delimitate de anumite criterii, folosite in mod repetat de 23.

manageri intr-o optica specifica, care se bazeaza, constient sau inconstient, pe anumite ipoteze privind conditionarea salariatilor si a organizatiei. Denumiti categoriile principale de motivare: formal-economice, formal-moral-spirituale, formal-complexe, formaleeconomice, informal-moral-spirituale Indicati tipuri de motivare: Pozitiva, negativa, economica, moral- spirituala, cognitiva, afectiva, intrinseca, extrinseca

24. 25. Denumiti tehnicile si procedurile motivationale: Tehnica feedbakului, extinderea postului, tehnica asculta si raspunde, 26. 27.

imbogatirea postului. Ce se realizeaza prin extinderea postului: Cresterea varietatii sarcinilor circumscrise unui post prin efectuarea de combinari de sarcini ce apartin unor posturi care realizeaza procese de munca inrudite si complementarea in cadrul aceluiasi compartiment sau domeniu de activitate. Ce implica in esenta sa tehnica asculta si raspunde: O ascultare activa de catre manageri a mesajelor transmise de interlocutor, continuata de un feedbak clar si precis, astfel incit, sa se produca o comunicare eficace, subordonata realizarii sarcinilor satabilite si obiectivelor previzionate. Ce implica in esenta sa tehnica feedbakului: Reactioneaza prin aprecieri pozitive – lauda si negative- critica.

28. 29. Ce desemnam prin putere in contextul managementului firmei: Capacitatea unui salariat sau proprietar de a influenta 30. 31.

derularea deciziilor actiunilor si comportamentelor altor componenti ai organizatiei, corespunzator conceptiei si vointei sale. Prin ce mijloace se realizeaza motivarea formal- economica: Salariu, prima, participare la profit, autoturism de serviciu, locuinta de serviciu, penalizare la salariu, amenda. Prin ce mijloace se realizeaza motivarea formal-moral-spirituala: titlul onorific, medalie, avertisment scris, mustrare scrisa. Expuneti rolul informarii in activitatea manageriala: Reprezinta un factor de reper al eficacitatii functiilor manageriale.

32. 33. Definiti comunicatiile: un proces de transmitere a informatiilor, sub forma mesajelor simbolice, intre doua sau mai multe persoane, unele cu statut de emitator, altele cu statut de receptor, prin intermediul unor canale specifice.

34. Delimitati componentele procesului de comunicare: Emitator, mesaj, canal, receptor. 35. Cum se clasifica comunicatiile dupa canalul de comunicare: Formale, informale 36. Cum se clasifica comunicatiile dupa directia vehicularii mesajului: Vertical descendente, vertical ascendente, orizontale, oblice

37. Cum se clasifica comunicatiile dupa continut: Operatorii, optionale, generale, motivationale 38. Cum se clasifica comunicatiile dupa modul de teransmitere: Verbal, non-verbal 39. Redati esenta informatiei: Un ansamblu de date care aduc un spor de cunoastere privind direct sau indirect intreprinderea respectiva, ce ii furnizeaza elemente noi, utilizate in realizarea sarcinilor ce revin in cadrul respectivei firme.

40. Distingeti criteriile de clasificare a informatiei: Modul de expunere, gradul de prelucrare, directia de vehiculare, modul de organizare a inregistrarii si prelucrarii, provenienta, destinatie, obligativitatea pentru adresat, natura proceselor reflectate. Specificati categoriile de mijloace de tratare a informatiei: Manuale, mecanizate, automatizate

41. 42. Indicati notiunea de sistem informational: Ansamblul datelor, informatiilor, fluxurilor si circuitelor informationale, 43.

procedurilor si mijloacelor de tratare a informatiilor menite sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor intreprinderii. Indicati notiunea de sistem informatic: Culegerea, inregistrarea, transmiterea si prelucrarea cu mijloace automatizate a informatiilor. Care sunt componentele sistemului informational: Informatia, fluxuri informationale, mijloace de tratare a informatiilor.

44. 45. Ce reprezinta data: Descrierea cifrica sau prin litere a unor actiuni, procese, fapte, fenomene referitoare la întreprindere sau la procese din afara sa care intereseaza managementul acesteea.

46. Ce reprezinta fluxul informational: Cantitatea de informatii care este vehiculata inte emitator si beneficiar, caracterizat prin anumite caracteristici.

47. Ce desemnam prin proceduri informationale: Ansamblul elementelor prin care se stabilesc modalitatile de culegere, 48.

inregistrare, transmitere a unei categorii de informatii cu precizarea operatiilor de efectuat si succesiune lor, a suportilor, formulelor, modelelor si mijloacelor de tratare a informatiilor folosite. Ce desemnam prin circuit informational: este o componenta a sistemului de management, alaturi de sistemul organizational, decizional, sisteme si tehnici de management. Ce functii indeplineste sistemul informational: Decizionale, operationale sau de actiune, documentare

49. 50. Se cunosc urmatoarele tipuri de flux informational conform directiei de4 vehiculare si caracteristicile organizatorice ale extremitatilor: Verticale, orizontale, oblice

51. Ce exprima functia decizionala: Menirea sistemului informational de a asigura elementele necesare luarii deciziilor. 52. Ce exprima functia de documentare: Menirea de a inregistra informatii ce servesc imbunatatirii cunostintelor personalului si numai ulterior sunt utilizate pentru a lua decizii sau pentru efectuarea anumitor operatiuni.

53. Cerintele fata de indeplinirea documentelor sunt: Claritatea, exactitatea, excluzivitatea, intocmirea conform cerintelor in vigoare.

54. La intocmirea, perfectarea si inregistrarea actelor este necesar sa se respecte urmatoarele reguli: Fiecare document se 55. 56.

inregistreaza o singura data, dupacontinut si tip, in mod centralizat si obligatoriu; documentele primite de la alte organizatii se inregistreaza numai daca ele cer solutionare sau raspuns. Enumerati elementele care dovedesc ca actele sunt valabile: Ştampila, sigelul, vizele, data, textul, titlul textului, denumirea organizatiei, semnaturile, locul intocmirii. Indicati notiunea de document: Mijlocul intrarii prin diverse metode a informatiei despre faptele, elementele, fenomenele activitatii obiective si logice a omului. Dupa locul completarii documentelor deosebim: interen, externe

57. 58. Dupa forma documentele pot fi: Modul, tipice, individuale 59. Dupa gradul de publicitate deosebim: Secrete, nesecrete 60. Dupa destinatia lor deosebim: Original, duplicat, copii, extras, alocari 61. Care sunt regulile generale de inregistrare a documentelor administrative: Fiecare document se inregistreaza o singura 62.

data, dupa continut si tip, in mod centralizat si obligatoriu Care sunt regulile generale de organizare a circulatiei documentelor: Sa fie exercitata operativ, cu un scop bine determinat, in mod centralizat, se indica numarul de inregistrare, se indreapte spre examinare in yiua primirii, contin o singura rezolutie, se coasa dupa examinare, la iesire sunt examinate de catre conducatorii respectivi. Procesul rational de alegere a unei linii de actiune in scopul de a ajunge la un anumit rezultat, poate fi definit ca: Decizie

63. 64. unul sau mai multe obiective; Identificarea mai multor variante pentru atingerea obiectivelor; Alegerea variantei optimale sunt elementele: Deciziei Decizia care are urmari nemijlocite asupra deciziilor si actiunilor a cel putin unei alte persoane este: Decizie manageriala

65. 66. Factorii primari ai deciziei manageriale sunt: Decidentul, mediul ambiant 67. Decizii ce se refera la activitatea curenta sunt decizii: Tactice 68. Deciziile ce se refera la probleme mai importante si la o perioada mai lunga de timp sunt: Strategice 69. Pregatirea deciziei, alegerea solutiei optime, aplicarea deciziei sunt: Etapele deciziei 70. In cazul in care elementele procesului de productie sunt de tipul variabilelor controlabile, caracteristicile lor sunt cunoscute atunci, deciziile se primesc in conditii de: Certitudine

71. Etapele procesului decizional sunt: Pregatirea, alegerea, adaptarea, aplicarea 72. Deciziile tactice se refera la: Activitate curenta 73. Prin ce se caracterizeaza conditia de certitudine: Starea in care decidentul cunoaste rezultatul la care va aduce fiecare varianta decizionala

74. Prin ce se caracterizeaza conditia de incertitudine: Starea la care alternativele decizionale au rezultate, a caror posibilitate de aparitie nu-i cunoscuta de decident

75. Prin ce se caracterizeaza conditia de risc: Starea cind fiecare varianta decizionala aduce la un rezultat cunoscut, care apare cu o probabilitate cunoscuta de decident

76. Specificati tipurile de risc: Pur si speculativ

77. Precizati cele mai semnificative metode de optimizare a deciziilor in conditii de certitudine: ELECTRE, tabelul decizional, simularea decizionala

78. Precizati cele mai semnificative metode de optimizare a deciziilor in conditii de incertitudine: Tehnica pesimista, tehnica optimista, tehnica proportionalitatii

79. Precizati cele mai semnificative metode de optimizare a deciziilor in conditii de risc: Arborele decizional 80. Ce scop are etapa executarii deciziei manageriale: Transformarea deciziei in actiune 81. Ce cerinte trebuie respectate la etapa executarii deciziei: Sa fie formulata clar, complet si explicit dispozitia de executie, 82. 83. 84. 85.

sa fie transmisa in timp util, sa fie nominalizati executantii cu precizarea raspunderilor, sa fie urmarit si controlat procesul de operationalizare Nominalizati cerintele de rationalizare a procesului decizional in ansamblu: Decizia sa fie imputernicita, sa fie fundamentate stiintific, sa fie armonizata, integrata in ansamblul deciziilor adoptate sau proiectate, sa se incadreze in perioada optima de elaborare si de adaptare, sa fie formulata corespunzator Redati esenta controlului: Ansamblul proceselor prin care performantele firmei, subsistemelor si componentelor acesteia sunt masurate si comparate cu obiectivele si standardele stabilite initial Precizati obiectivele controlului: Verificarea modelului de functionare a sistemului, promovarea abaterilor pozitive, inlaturarea abaterilor Expuneti fazele controlului: Masurarea realizarilor, compararea realizarilor cu obiectivele si standardele stabilite, determinarea cauzelor care au generat abaterile, efectuarea corectarilor Pe ce trebuie sa puna accentul un control eficace: Preintimpinarea abaterilor

86. 87. Ce tipuri de control pot fi delimitate in functie de momentul efectuarii: Preliminar, concomitent, posterior 88. Ce tipuri de control pot fi delimitate in functie de natura si obiectivele urmarile: Tehnic, economic, financiar, vizual, prin exceptie

89. Ce tipuri de control pot fi delimitate in functie de reglajul orientat spre depistarea factorilor perturbatori: De pilotaj, adaptiv 90. Ce tipuri de control pot fi delimitate in functie de pozitia managerului fata de actul de control: Direct, indirect, autocontolul, controlul de conformitate

91. Ce caracter trebuie sa poarte un control eficace: Preventiv si constructiv 92. Pe ce principii se bazeaza controlul eficace: Continuitate, caracter previzional, obiectivitate, flexibilitate

Related Documents

Mg
May 2020 27
Mg
May 2020 30
Mg
November 2019 32
Mg Handout
May 2020 7
Mg Borabora
November 2019 16