Mesures 1: longitud. ¡Tengo una idea! – exclamó el pato mayor -. ¿Quieres jugar al paso a paso? ¿Eso que es? – preguntó el pato pequeño. Fíjate bien – le dijo su hermano -. Levanta una pata así... y di un. Títol: Pasito. Text i il·lustració: Simon James. Editorial, any: Factoria K de Libros, 2006. A partir de: 3 anys. Personatges: Ànec gran, ànec mitjà, ànec petit i mama ànec. Resum: Els tres germans ànecs s’han perdut i no troben la seva mare. L’ànec petit està molt cansat i no pot seguir caminant. L’ànec gran li proposa jugar al “pas a pas”. Altres matèries: Animals personificats, ànecs, jocs infantils, mare i fills i superació de problemes.
Activitat: Mesurem amb el cos. Mesurarem diferents longituds amb unitats antropomètriques, per exemple, una goma amb el dit, la pissarra amb el pam i el passadís amb el pas. Mesurarem amb els nens i les nenes altres longituds utilitzant la unitat més adient a cada cas: Llargada de la classe, taula, pati, llapis de color, escombra,...
Mesures 2: longitud. M’agrada quan el meu pare em diu: “T’estàs fent tan gran com jo”. Títol: El meu pare és un gegant. Text: Carl Norac. Il·lustració: Ingrid Godon. Editorial, any: Símbol, 2004 (Simbolet). A partir de: 7 anys. Personatges: Pare i fill. Resum: Al nen li agrada que el seu pare sigui un gegant, que quan riu i esternuda és com un huracà, que els ocells facin niu enmig dels seus cabells... Altres matèries: Pare i fill, gegants i vida quotidiana.
Activitat: El Pare-Gegant de la classe. A classe parlarem de l’alçada de les persones, de com es fa per mesurar-la, de quina eina utilitzem (cinta mètrica) i de quina unitat podem utilitzar (centímetres).
A continuació proposarem un treball per fer a casa. Cada nen i nena mesurarà l’alçada, en centímetres, del seu pare. Demanarem que portin l’eina amb la que han mesurat, l’alçada escrita en un paper i una fotografia del pare.
Quan tinguem totes les dades recollides farem les següents activitats: - Comparar les cintes mètriques que han portat els nens i les nenes. - Enganxar en un mural les alçades amb les fotografies corresponents, ordenades de més gran a més petita. -
Escriure una carta nomenant Pare-Gegant al pare més alt de la classe.
Es pot treballar en diferents graus de complexitat depenent de les unitats de mesura que utilitzem, com per exemple metre i centímetre.
Mesures 3: longitud. La mama és alta, molt alta, molt més alta que les altres mames. Quan ve a buscar-me a l’escola, les altre mames s’aparten per deixar-la passar. Títol: Un papa a mida. Text: Davide Cali. Il·lustració: Anna Laura Cantone. Editorial, any: Baula, 2005. A partir de: 7 anys. Personatges: Mama, filla i papa. Resum: Mare i filla posen un anunci al diari per poder trobar un papa que sigui tan meravellós com la mare. Si no és fort, és baixet i no gaire maco però li agraden els animals i és afectuós... pot ser un ferm candidat a papa. Altres matèries: Relacions familiars, mare i filles i diferències individuals.
Activitat: La Mare-Alta de la classe. Podem fer la mateixa activitat El Pare-Gegant de la classe, mesurant la mare en compte del pare.
Mesures 4: longitud. Després va picar tres cops amb el front dient: “Mestre, et seguiré fins el cim de la perfecció”. “T’accepto”, va dir el mestre. “Et diràs Petit Àguila”. Títol: Petit Àguila. Text i il·lustració: Chen Jiang Hong. Editorial, any: Corimbo, 2004. A partir de: 8 anys. Personatges: Mestre Yang, Petit Àguila i el General Zhao. Resum: Una nit d’hivern el mestre Yang decideix adoptar un noi orfe i encarregar-se de la seva educació. El noi descobreix que el mestre Yang coneix els secrets de la lluita de l’Àguila i decideix imitar-lo d’amagat. Altres matèries: Contes infantils xinesos, infants orfes, arts marcials, perseverança i injustícia.
Activitat: Magnituds petites – Unitats petites. A classe podem fer una llista de diferents unitats de mesura i classificar-les
en
termes
de
“convencionals”,
“tradicionals”,
“arbitràries” i “antropomètriques”. Proposarem mesurar un llapis i preguntarem quines unitats i quins instruments faran servir. Després suggerirem que busquin longituds determinades que es puguin mesurar amb la unitat i l’instrument que han utilitzat per mesurar el llapis. Podem repetir l’operació triant objectes més grans o més petits.
Mesures 5: longitud i superfície (Din A-4). ... una primavera quan va arribar l’hora de renovar el vestuari i treure fulles noves, l’arbre es va vestir de fulles de paper. Concretament, de fulles de paper de grandària Din A-4. Títol: L’arbre de les fulles Din A-4. Text: Carles Cano. Il·lustració: Carlos Ortín. Editorial, any: Kalandraka, 2000 (Llibres per a somniar). A partir de: 8 anys. Personatges: Arbres i animals del bosc. Resum: Un arbre que havia nascut en el racó més amagat del bosc sabia que es convertiria en paper. Per això les seves fulles eren de paper i els seus fruits eren lletres. Altres matèries: Geografia fantàstica, arbres, indústria del paper, lletres i estacions de l’any.
Activitat: Formats de paper Si ens fixem quan anem a imprimir un document en l’apartat Mida del paper trobarem que podem escollir diferents opcions. La majoria de les vegades escollim la mida que tenim per defecte i que acostuma a ser DIN A-4. Aquesta activitat ens pot ajudar a conèixer altres formats de paper. Les mesures dels formats impresos es fixen segons les normes DIN, reconegudes internacionalment. La sèrie A és la que s’utilitza
únicament per a impresos comuns. També hi ha altres formats coneguts encara que en l’actualitat no s’usen tant.
nom
mides
relació
A3
297 x 420
1:1
A4
210 x 297
1:2
A5
148 x 210
1:8
A6
105 x 148
1:16
nom
mides
relació
plec
315 x 430
2:1
foli
215 × 315
1:1
quartilla
157,5 × 215
1:2
(Mides expressades en mm)
Si volem ampliar l’activitat, es pot calcular cada superfície.
Mesures 6: volum.
I es posa a cantar una cançó que ha inventat: Tu gran i jo petit encara que arribis a ser el més petit perquè jo hagi crescut ben nodrit, no deixaràs de ser el més gran ni tampoc el més elegant... Títol: Tu gran i jo petit. Text i il·lustració: Grègorie Solotareff. Editorial, any: Corimbo, 2000. A partir de: 7 anys. Personatges: Lleó i elefant. Resum: De mica en mica un elefant petit orfe es va guanyant la confiança del rei lleó. El temps va passant i l’elefant creix a tots nivells: mida, coneixements... Arriba un dia que el lleó el fa fora de casa seva. Altres matèries: Animals personificats, infants orfes, reis i sobirans, amistat i creixement individual.
Activitat: Més petit o més gran? Portarem a classe fotografies i dibuixos d’animals, de persones, d’objectes... Els nens i les nenes hauran de enganxar en un full parelles d’imatges que compleixin cadascuna de les comparacions següents: ... més petit.... , ... més gran ...
Exemples:
més petit
més gran
més petit
més gran
Mesures 7: volum. El perro pequeño i el perro grande eran grandes amigos. El perro grande era capaz de todo. Títol: El perro en la luna. Text: Nele Moost. Il·lustració: Jutta Bücker. Editorial, any: Lóguez, 2000. A partir de: 6 anys. Personatges: Gos gran i gos petit. Resum: El gos petit i el gos gran són amics inseparables. Un dia apareix un altre gos i el gos gran no vol saber res del petit. El gos petit es troba sol i es refugia en el món de la imaginació. Altres matèries: Animals personificats, gossos i amistat.
Activitat: Fotografia matemàtica. Sortirem a donar una volta per l’escola i cada nen i nena farà una fotografia de dos objectes, iguals però de diferents mides. Quan les tinguem totes farem una exposició. Exemples: • Pilota futbol - Pilota de tennis. • Bata de 6è - Bata de parvulari. • Volum d’enciclopèdia – Llibre. • Cadira de 6è – Cadira de parvulari. • Cèrcol d’educació física – Anell. • Cullera de sopa – Cullera de postres.
Mesures 8: volum. Hi havia una vegada tres cabretes que vivien dalt d’una muntanya: una cabra cabreta petita, una cabra cabreta mitjana i una cabra cabreta gran. Títol: Cabres cabretes. Adaptació del text: Olalla González. Il·lustració: Federico Fernández. Editorial, any: Kalandraka, 2004 (Llibres per a somniar). A partir de: 5 anys. Personatges: Cabra petita, cabra mitjana, cabra gran i ogre. Resum: Les tres cabres volen anar a menjar herba a l’altre costat del pont. Al pont hi viu un ogre que té molta gana i no les vol deixar passar. Altres matèries: Contes populars, animals personificats, ogres i astúcia.
Activitat: Fotografia matemàtica. Sortirem a donar una volta per l’escola i cada nen i nena farà una fotografia de tres objectes iguals però de diferents mides. Quan les tinguem totes farem una exposició. Exemples: • Pilota futbol - pilota de tennis - pilota ping-pong. • Bata de 6è - bata de 2n - bata de parvulari. • Cadira de 6è - cadira de 2n - cadira de parvulari. • Cèrcol d’educació física - polsera - anell. • Cullerot - cullera de sopa – cullera de postres.
Mesures 9: pes. Per a 4 persones calen: 80 grams de mantega 6 cullerades de farina mitja culleradeta de sal mig got d’aigua 5 pomes... Títol: En Grigrí fa un pastís. Text i il·lustració:: Lionel Koechlin. Editorial, any: Cruïlla, 1992 (Els pirates ; 3). A partir de: 7 anys. Personatges: Grigrí i mare. Resum: Gigrí í la seva mare decideixen fer un pastís de poma. Altres matèries: Animals personificats, gats, receptes de cuina i lletra manuscrita.
Activitat: Receptari. Cada nen i nena, amb l’ajuda de la família, escriurà en un full una recepta de cuina. Quan les tinguem totes, les comentarem, posant esment en la quantitat que es necessita de cada ingredient i en quina unitat de mesura s’utilitza. Les classificarem en “primers plats”, “segons plats” i “postres”. Dissenyarem la coberta del receptari i en farem una còpia per a cada alumne. Podem acabar l’activitat elaborant una de les receptes del nostre receptari tenint molta cura en mesurar el pes i la quantitat dels diferents ingredients.
Mesures 10: temps. Així doncs, la Paula va passar la primera nit de l’hospital en companyia de la mare. Abans d’adormir-se, ella li va contar una història... Títol: Set nits amb la Paula. Text: Patxi Zubizarreta i Juan Cruz Iguerabide. Il·lustració: Elena Odriozola. Editorial, any: Edebé, 2002 (Tucan ; 87). A partir de: 8 anys. Personatges: Paula, mare, avi, cuiner, infermera i metgessa. Resum: La Paula viu a Nova York. Un dia es troba malament i ha d’anar a l’hospital on s’ha de quedar durant set dies. Allà coneix diversos personatges que l’ajuden a passar millor aquests dies. Altres matèries: Nova York, infants hospitalitzats, narradors de contes i contes populars d’arreu del món.
Activitat: Planning setmanal Donarem una taula a cada nen i nena de la classe on haurà d’anotar el que fan cada dia durant tota una setmana. Les anotacions es poden fer en minuts, hores.... En funció del grau de complexitat que vulguem donar, i del coneixement de l’alumnat, es poden utilitzar decimals.
dilluns
dimarts
dimecres
dijous
divendres
dissabte
diumenge
8-9 9-13 13-15 15-17 17-20 20-22 22- ...
Es poden calcular temps totals setmanals dedicats a una determinada activitat: treball escolar, nedar, llegir,...