SUJI – INS
1. PREZENTAREA STUDIULUI DE CAZ Studiul de caz prezintă problema discordanțelor manageriale din cadrul societății mixte SUJI – INS. INS este o companie americană specializată în furnizarea de servicii de rețea private și securizate. Principalele servicii oferite de către INS constau în comunicări de date de mare viteză, managementul bazelor de date, servicii destinate procesării tranzacțiilor și o varietate de serivicii informaționale specifice anumitor industrii. Suji este o întreprindere de top japoneză, specializată în producerea de echipamente destinate telecomunicațiilor, vânzările fiind limitate către Nippon Telegraph and telephone (NTT). La mijlocul anilor 1980, când piața japoneză a telecomunicațiilor a fost liberalizată, Suji a pornit în explorarea oportunităților de pe piața serviciilor de telecomunicații, în special servicii de telefonie mobilă. După 2 ani de negocieri, societatea mixtă ia naștere, aranjamentele fiind oficilizate în vara anului 1987. Conducerea societății era împărțită de cele 2 companii, Suji deținând 2/3, iar INS 1/3. Acordul dintre cele două companii prevedea ca amândouă să dețină un număr egal de reprezentanți în cadrul direcțiunii, adică 4 membri pentru fiecare, iar Suji trebuia să furnizeze întregul personal al societații. De asemenea, compania japoneză nominaliza președintele societății, iar compania americană vice-președintele executiv. INS avea 4 membri în cadrul direcțiunii: Mike Flynn, Jack Rose (nominalizarea INS pentru postul de vice-președinte executiv), președintele consiliului și președintele companiei americane. Reprezentanții companiei japoneze erau președintele și vice-președintele Suji, și doi seniori executivi ai societății mixte, președintele și vice-președintele departamentului financiar. Mike Flynn a devenit președinte al Diviziei Internaționale a INS în mai 1988. În vârstă de 40 de ani, a fost considerat unul dintre cei mai buni executivi ai companiei. După un stagiu militar de 2 ani, urmat de studii în domeniul afacerilor, Mike Flynn a lucrat în cadrul unei companii de consultanță înainte de a accepta o poziție în cadrul INS. Înainte de preluarea funcției de președinte a Diviziei Internaționale, acesta a ocupat funcția de director general al filialei INS din Canada. Jack Rose a absolvit cursurile unei universități americane în anul 1973, iar după înrolarea în cadrul Armatei, a fost detașat în Japonia pentru 4 ani. La întoarcere, a intrat în cadrul companiei INS, iar în anul 1984 a devenit asistent manager de vânzări în California, Oregon și Washington.
Kenzo Satoh s-a alăturat companiei Suji în urmă cu 40 de ani, după absolvirea Universității din Tokyo. A deținut o varietate de funcții în cadrul companiei, iar în ultimii 15 ani a ocupat postul de manager al Serviciilor Administrative într-una din principalele fabrici ale companiei, manager al departamentului de afaceri și director al personalului. Takao Toray, manager al departamantului de marketing al societății mixte, în vârstă de 50 de ani, a petrecut 3 luni în SUA, pentru a deveni familiar cu operațiunile de marketing ale INS. Caracterizat de Flynn ca fiind dinamic, motivat și pragmatic, Toray a impresionat persoanele pe care le-a întâlnit în cadrul companiei americane, și le-a câștigat încrederea nu doar staff-ului din cadrul Diviziei Internaționale, ci și staff-ul departamentelor de marketing și vânzări. Dl. Ohtomo este vice-preşedintele executiv al companiei Suji şi a lucrat în compania japoneză de peste 40 de ani, fiind de asemenea executivul responsabil de supravegherea societăţii comune.
2. IDENTIFICAREA PROBLEMEI / PROBLEMELOR, A CAUZELOR ȘI A EFECTELOR NEGATIVE Problemele identificate se referă la diferențele la nivel managerial dintre cele 2 companii, reflectate în modalitatea de alegere a conducerii și a executivului și de promovare a angajaților, pe de o parte, și pe de altă parte pierderea încrederii dlui Flynn în abilitățile și eficacitatea vice-președintelui executiv al societății comune, Jack Rose.
Problema 1: discrepanțele manageriale dintre cele două companii Cauze:
Diferitele sisteme de valori și politici de promovare ale celor două companii, în sistemul american, promovarea realizându-se pe baza experienței, performanțelor și realizărilor profesionale, în timp ce în sistemul japonez, promovarea se realizează pe baza vechimii și devotamentului față de companie; Procesul de luare de decizii în sistemul american se întinde pe o perioadă scurtă de timp, caracteristica principală fiind dinamismul, în timp ce în sistemul japonez, luarea deciziilor durează mai mult și îngreunează ascendența companiei; Diferențele la nivel de limbă; Lipsa de experiență internațională a celor două companii; Lipsa de comunicare și coordonare managerială.
Efecte:
Alegerea unui preşedinte care din punctul de vedere al dlui Flynn nu ar putea face faţă cerinţelor postului; Conducere defectuoasă; Rezultate slabe ale societăţii şi un posibil traiect descendent în dezvoltarea şi consolidarea firmei pe piaţa japoneză.
Problema 2: pierderea încrederii dlui Flynn în abilităţile şi eficacitatea dlui Rose, vice-preşedintele Cauze:
Inabilitatea dlui Rose de a se integra în echipa managerială japoneză; Statutul de outsider / străin pe care dl Rose îl consideră al avea în cadrul societăţii; Slabele cunoştinţe de limbă engleză pe care executivii japonezi le deţin;
Efecte:
Îndoiala dlui Flynn asupra calificării profesionale şi abilităţilor de gestionare a conlucrării cu echipa managerială japoneză; Incapacitatea dlui Rose de a-şi duce la bun sfârşit atribuţiile manageriale;
Comunicare defecutoasă; Performanţe slabe ale societăţii în procesul de dezvoltare şi ascendenţă pe piaţa niponă.
3. IDENTIFICAREA SOLUŢIILOR ALTERNATIVE PENTRU FIECARE PROBLEMĂ IDENTIFICATĂ Am înaintat următoarele soluții în vederea rezolvării celor 2 probleme ce afectează societatea Suji – INS: Pentru rezolvarea discrepanțelor manageriale dintre cele 2 companii am identificat următoarele posibile soluții: 1. Schimbările la nivel managerial din cadrul societății să aibă loc printr-un acord între cele două companii, astfel alegerile de orice natură (preşedintele societăţii în cazul nostru) să se deruleze printr-un sistem mixt, care să combine valorile americane (prefesionalismul, experienţa, realizările profesionale) cu valorile specifice japoneze (vechimea, devotamentul faţă de companie, vârsta). Avantajele acestei soluţii ar fi:
Consolidarea relaţiilor dintre cele 2 companii prin ajungerea la un consens şi eliminarea tensiunilor dintre conduceri; Evoluţia şi dezvoltarea societăţii pe piaţa japoneză; Păstrarea tradiţiilor, valorilor şi caracteristicilor manageriale ale ambelor companii.
Ca dezavantaj am identificat:
Renunţarea la propunerea iniţială a conducerii SUJI pentru funcţia de preşedinte executiv al societăţii, şi anume dl Kenzo Satoh.
2. Acceptarea bilaterală a dlui Satoh în funcţia de preşedinte al societăţii comune SUJI – INS. Avantajele acestei soluţii ar fi:
Menţinerea şi punerea în aplicare sistemului de valori japonez; Promovarea dlui Satoh în funcţia de preşedinte executiv, conform sistemului de valori specific.
Ca dezavantaje am identificat:
Posibilele viitoare dispute în procesele de luare de decizii la nivel managerial şi de conducere; Limitarea implicării companiei americane în procesele decizionale ale societăţăţii; Lipsa de experienţă a dlui Satoh ar putea periclita stabilitatea şi dezvoltarea societăţii mixte pe piaţa japoneză.
3. Acceptarea bilaterală a dlui Takao în funcţia de preşedinte al societăţii comune SUJI – INS. Avantajele acestei soluţii ar fi:
Experienţa dlui Takao şi impresiile bune lăsate de acesta în timpul vizitei în SUA pot trasa un traiect ascendent pentru societatea comună; Alegerea conducerii conform sistemului de valor specific american, bazat pe experienţă şi realizări profesionale.
Ca dezavantaje am identificat:
Posibilele viitoare dispute în procesele de luare de decizii la nivel managerial şi de conducere; Limitarea implicării companiei japoneze în procesele decizionale ale societăţăţii; Renunţarea la propunerea iniţială a conducerii SUJI pentru funcţia de preşedinte executiv al societăţii, şi anume dl Kenzo Satoh.