Màster ETIC (E-Learning). UOC. 2009/10
DISSENY
DE CONTEXTOS EDUCATIUS BASATS EN L’US DE LES
Francesc Llorens i Cerdà Consultor: Manuel Ortíz Lobato
UOC. 2009
Disseny d’una aula virtual. Aplicacions per a la comunicació telemàtica Disseny de contextos educatius basats en l’ús de les TIC. Punt 4
Francesc Llorens i Cerdà. 2009
TIC
Màster ETIC (E-Learning). UOC. 2009/10
DISSENY
DE CONTEXTOS EDUCATIUS BASATS EN L’US DE LES
TIC
NOTA Aques document només desenvolupa el punt 4 de l’activitat del cas 4, segons he entés que es demana. La resta de punts (1,2 i 3) es troben desenvolupats al document de Google Docs lliurat en línia.
4. Explicitació dels canvis metodològics amb un document Scribd inserit al vostre blog.
El cas 4, simplificant, explicita el desig d’un professor d’utilitzar un sistema que incorpore les TIC per als seus processos docents relacionats amb l’assignatura de correcció de textos. En la concepció inicial del professor, el procés es limitava a la recepció, correcció del text, devolució i comunicació individualitzada del resultats als alumnes. En aquest model, l’ús de les TIC queda reduït, com a molt, a la utiltizació del correu electrònic i d’un processador de textos local. En la mesura en que tenim llibertat per a disenyar un nou context per al docent (asumint la tasca del dissenyador tecnopedagògic), nosaltres hem proposat en els punts anteriors la utiltizació, bé de programari de tipus 2.0, bé la utilització de PLEs o Entorns d’Aprenentatge Personalizat, que poden considerar-se entorns fets a mida, doncs podem composar-los per integració de diverses eines i serveis, en funció de la orientació que volem donar al projecte. Hem presentat, de fet, quatre escenaris amb l’exemplificació dels entorns. Llavors, cal considerar que l’assumpció d’un nou escenari o contexte en el que desenvolupar la tasca docent, ara tindrà noves implicacions i es dotarà de noves qualitats. Tot i que originariament no pareix que al cas s’explicite cap necessitat “social”, si proposem un model tecnològic acord amb les tendencies pedagògiques del constructivisme social, o del connectivisme, per citar dos exemples, aleshores necessàriament les tasques i els mètodes de treball del professor hauran de canviar. En cas contrari estariem en una situació de “vino nuevo en odres viejos”. Tractem de sintetizar en les taules a sota, tant les condicions d’ixe canvi com les característiques de la nova metodologia:
Francesc Llorens i Cerdà. 2009
Màster ETIC (E-Learning). UOC. 2009/10
DISSENY
DE CONTEXTOS EDUCATIUS BASATS EN L’US DE LES
TIC
Nous elements en l’escenari social •
Virtualització del procés de recepció de textos. En aquest marc, es poden virtualitzar tots els processos que abans es feien localment. La recepció de textos no serà necessària si aquest utiltiza, per exemple, un sistema de documents emmagatzemats en línia i compartits, com GoogleDocs o Zoho.
•
Virtualització del procés de correcció. Tant si utiltizem algun dels sistemes citats, com el descrit a l’escenari 1 del nostre treball, la correcció del text per part del professor es pot virtualitzar també sense gaire dificultat.
•
Virtualització de la discussió i comentari sobre el text. El nou marc que determinen les aplicacions socials, o 2.0, permet ara l’aparició d’un element novedós en el procés docent, que abans no hi era contemplat: la possibilitat de comentar, debatre i compartir el text en línia dintre el col·lectiu d’alumnes i dintre grups específics (escenari 2)
•
El retorn avaluatiu també pot tenir ara lloc en línia, la qual cosa pot permetre noves aproximacions al tipus d’avaluació que el docent por portar a cap.
Quan al canvi metodològic, els principals trets que es veuran modificats en el cas d’exemple són, al nostre parer:
Els canvis metodològics •
El docent ha de fer servir ara un entorn en línia. Açó implicarà dedicar un temps i un esforç a la familiarització tant personal, com dels alumnes, amb la plataforma o servei triats.
•
Els documents, tot i que no han de canviar substancialment, ara es requeriran en les millors condicions de format per a virtualitzarse. Açò pot suposar nous
•
criteris formals. Les possibilitats socials (discussió, col·laboració, integració dels documents en llocs remots) suposen ara l’adopció d’una metodologia de foment de la participació i l’aprenentatge actiu. Prenen relleu nous valors com la capacitat d’interactuar en grup, el control d’un procés de debat en línia, o noves
Francesc Llorens i Cerdà. 2009
Màster ETIC (E-Learning). UOC. 2009/10
DISSENY
DE CONTEXTOS EDUCATIUS BASATS EN L’US DE LES
TIC
competències, com ara la capacitat d’integrar i connectar elements virtuals (exactament el que estem fent aquí amb l’Scribd) •
La possibilitat de realitzar una avaluació processual en lloc de puntual (més aproximada a la formativa que no pas a la sumativa) es veu també potenciada pels entorns virtuals. Poden apareixer nous elements en el procés avaluatiu, com ara el feedback permanent, l’avaluació entre iguals (pels propis alumnes), etc.
•
La virtualització de la metodologia, a la vegada, implica una transformaciò del model educatiu en la seva extenssió, cap a un model centrat en l’alumne, més transparent i obert.
•
A més, el fet que els processos tenen lloc en línia permet un seguiment dels mateixos per part de la comunitat implicada, i un emmagatzemament de les interaccions, que poden ara quedar registrades. Açò s’aproxima al que recentment s’ha anomentat lifelogging. Els processos passen a tindre “vida digital”. Francesc Llorens i Cerdà 19 de octubre de 2009
Francesc Llorens i Cerdà. 2009