Lab5.docx

  • Uploaded by: Vikto Deshkan
  • 0
  • 0
  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Lab5.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 657
  • Pages: 4
MINISTERUL EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA I.P CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN ENERGETICĂ ȘI ELECTRONICĂ Catedra ” Sisteme informaţionale”

5 Microprocesoare si Microcontrolere „Utilizarea bibliotecilor de functii”

șcan Victor

Chișinău 2019

În această lucrare de laborator, se va discuta utilizarea funcțiilor de bibliotecă. Principalele convenții de apel, pentru aceste funcții sunt cdecl, stdcall, și fastcall. Biblioteca msvcrt pune la dispozișie funcțiile standard întîlnite în limbajul C, dintre care se vor prezenta cele pentru afișare pe ecran citire de la tastatură, respectiv citire/scriere din/în fișiere.

ții Teoretice: Rolul sistemului de operare și al bibliotecilor de funcții Deși limbajul de asamblare folosește în mod direct componentele hardware ale sistemului exista porțiuni de cod utilizare frecvent, care ar fi impractic să fie scrise de către de către programator de fiecare data.Deasemenea pentru anumite operații frecvente, cum ar fi afișarea datelor într-un anumit format,găsirea unui subșir într-un șir sau diverse funcții matematice, există biblioteci de funcții, ce pot fi apelate.Utilizarea unei funcții presupune saltul la porțiunea de cod corespunzătoare funcției

Utilizarea funcțiilor externe.convenții de apel: Pentru apelul unei funcții se folosește instrucțiunea call. Această instrucțiune pune adresa instrucțiunii următoare pe stivă, apoi sare la începutul funcției apelate. Punerea pe stivă a adresei instrucțiunii următoare se face pentru ca la finalul execuției să se poată reveni la codu apelant.De cele mai multe ori, funcțiile pot primi parametri,și pot întoarce rezultate.Există mai multe convenții pentru a face aceste lucruri dar se va discuta doar 3 în acest laborator : cdecl,stdcall și fastcall.

Pentru a exemplifica, vom considera următoarea funcție, dintr-un limbaj de nivel înalt C. int myfunc(int x, int y, int z, int t)

Vom dori să apelăm această funcție, cu parametrii a, b, c, și d, obținînd rezultatul în variabila res: res= myfunc(a, b, c, d) Trebuie remarcat că o convenție de apel nu ține de sintaxa limbajului de asamblare, ci este un ,,contract,, între autorl funcției și utilizatorii acesteia, ce specifică modul de transmitere a parametrilor, respectiv de întoarcere a rezultatului. În limbaj de asamblare, nu este nevoie să se specifice asamblorului convenția folosită.

Conveția cdecl La această convenție, argumentele funcției se vor pune pe stivă în ordine inversă, iar rezultatul va fi returnat în registrul EAX. Regiștrii EAX,ECX,și EDX pot fi folosiți în interiorul funcției. Funcțiile ce folosesc convenția cdecl nu vor curăța argumentele de pe stivă această sarcină revenind apelantului. De exemplu, codul în asamblare, pentru a face apelul de mai sus, este:

Convenția stdcall. Această convenție de apel este similară cu cdecl, diferența fiind că sarcina de a curăța argumentele de pe stivă revine funcției apelate, nu apelantului. Această convenție de pe apel este potrivită doar pentru funcțiile cu număr fix de parametri. O convenție similară cu stdcall este convenția pascal, diferența fiind că argumentele se vor pune pe stivă în ordine, începînd cu argumentul cel mai din stinga.Convenția stdcall ești specifică API-urilor Win32

Convenția fastcall Convențtial fastcall presupune transmiterea primilor 2 parametrii ai funcției de la stînga la dreapta, care încap ca reprezentare într-un DWORD, în regiștrii ECX și EDX, restul parametrilor punînduse pe stivă, de la dreapta la stînga. Rezultatul se va returna în registrul EAX.

Mersul lucrării: (s6ex1.asm) Să se afișeze pe ecran un mesaj, folosind funcția printf și diverse moduri de formatare. Programul va fi asamblat cu MASM, execuția se va trasa în Olly Debugger, urmărind în mod special stiva. Deasemenea programul se va rula în consolă, și se va observa rezultatul afișării.

(s6ex2.asm) Să se afișeze pe ecran conținutul unui fișier binar în hexazecimal.

Concluzie: Îaceastă lucrare de laborator, am discuta utilizarea funcțiilor de bibliotecă. Principalele convenții de apel, pentru aceste funcții sunt cdecl, stdcall, și fastcall. Am afișat pe ecran un mesaj, folosind funcția printf și

diverse moduri de formatare. Programul a fost asamblat cu MASM, execuția se va trasa în Olly Debugger, urmărind în mod special stiva. Deasemenea programul a fost rulat în consolă, și se am observat rezultatul afișării. Am afișat pe ecran conținutul unui fișier binar în hexazecimal.

More Documents from "Vikto Deshkan"

Lab2.docx
October 2019 16
Esa_lab7a.docx
October 2019 14
Lab3.docx
October 2019 13
Lab4.docx
October 2019 13
Lab1.docx
October 2019 9
Lab5.docx
October 2019 13