An şcolar 2008-2009
Unitatea de învăţare - Căldura, Lecţia 1
Activitate- Protecţia muncii în LABORATORUL DE FIZICĂ
Securitatea muncii în LABORATORUL DE FIZICĂ Următoarele activităţi vă familiarizează cu regulile legate de securitatea muncii în laboratorul de fizică. Numele : _______________________________ Clasa:
_________________________
Data:
_______________
La ora de fizică, se vor efectua periodic activităţi de laborator. Nici o activitate umană nu se poate face complet fără risc, dar dacă respectaţi procedurile de laborator şi regulile de protecţie a muncii în timpul activităţii, puteţi întâmpina orice problemă neplăcută ce ar putea avea loc. Următoarele indicii de siguranţă se aplică tuturor activităţilor de laborator. Pentru siguranţa dvs. personală şi cea din clasa dvs., următoarele idei se constituie într-un ghid cu linii directoare pentru activităţile de laborator. Profesorul va sublinia orice reguli speciale ce se vor aplică pentru fiecare activitate. Dacă veţi înţelege motivele, aceste norme de siguranţă vor fi uşor de reţinut şi de urmat. Sarcini de lucru: 1. Citiţi cu atenţie ghidul. 2. Semnaţi în partea de jos a documentului. 3. Scrieţi-vă numele, data şi clasa pe foaia de hârtie. 4. Pentru fiecare regulă de securitate, scrieţi, utilizând propriile dvs. cuvinte, ceea ce vă spune regula respectivă. 5. La sfârşitul acestei activităţi fişele trebuie date profesorului. Acestea trebuie să fie înregistrate înainte de a începe munca de laborator. Tema pentru acasă: Luaţi acest contract acasă şi citeştiţi-l împreună cu părinţii. Trebuie să fie semnat şi de aceştia.
Reguli de conduită pentru securitatea muncii în LABORATORUL DE FIZICĂ 1. Niciodată n-am să lucrez în laborator, cu excepţia cazului în care un profesor este prezent şi conştient de ceea ce fac. 2. Pregătesc activitatea de laborator sau experimentul citind în primul rând regulile de protecţie a muncii. 3. Pun întrebări despre tot ce este neclar pentru mine. 4. Voi purta îmbrăcăminte adecvată. Evit să port bluze (haine) cu mâneci voluminoase sau bijuterii. Îmi prind părul lung, şi închei nasturii de la mânecă. 5. Păstrez zona de lucru curată, fără cărţi şi materiale care nu sunt necesare pentru ceea ce lucrez. 6. Sunt foarte atent atunci când utilizez focul, lichide fierbinţi sau sticlă. 7. Niciodată nu arunc nimic în laborator. 8. Alimentele, băuturile şi guma de mestecat nu sunt permise în laborator. 9. Folosesc numai aparatura indicată de profesor sau de manual (fişa de lucru). Dacă doresc să încerc un procedeu suplimentar, voi obţine aprobarea profesorului. 10. Dacă un termometru s-a spart, informez imediat profesorul. În cazul în care există mercur pe masă, nu ating cu mâna liberă nici cioburile, nici picăturile de mercur.
Prof. Puşcaş Ana Elena, Materiale auxiliare- multiplicare pentru fiecare elev Pagina 1 din 2
An şcolar 2008-2009
Unitatea de învăţare - Căldura, Lecţia 1
Activitate- Protecţia muncii în LABORATORUL DE FIZICĂ
11. Nu împing cu putere tuburi de sticlă sau termometre uscate în dopuri de cauciuc. Orificiul din dop şi sticla, trebuie să le ud cu apă cu săpun sau glicerină. Îmi protejez mâinile utilizând un prosop de hârtie. 12. Nu ating nici un corp care poate fi cald, inclusiv arzătoare, inele metalice, pahare, încălzitoare electrice, becuri electrice. Dacă trebuie să ridic ceva fierbinte, folosesc o manuşă izolatoare sau un alt material pus la îndemână pentru acest scop. 13. Atunci când lucrez cu circuite electrice, mă asigur că acestea sunt oprite înainte de a face modificări în circuit. 14. Dacă conectez un voltmetru sau ampermetru la un circuit, informez profesorul care aprobă conexiunile. 15. Nu lucrez cu conductoare neizolate. Un astfel de conductor poate deveni periculos! 16. Raportez orice rănire sau accident imediat profesorului. 17. Lucrez în linişte, astfel încât să pot auzi orice zgomot ce poate fi legat de o funcţionare sau manipulare greşită a aparaturii. 18. La ieşirea din laborator, îmi spăl mâinile în timpul cel mai scurt. 19. Când am terminat activitatea, verific dacă circuite electrice sunt deconectate. Pun toate materialele la locul lor şi las curat locul de muncă. 20. Laboratorul nu este loc de joacă. Nu alerg şi nu împing colegii care lucrează. 21. Refuzul de a respecta aceste reguli, sau implicarea în orice activitate ce nu are legătură cu activitatea de laborator, va avea ca rezultat aplicarea sancţiunilor prevăzute în Regulamentul de Ordine Interioară. Acestea vor fi anunţate părinţilor printr-o scrisoare deschisă. Am citit şi am înţeles regulile de protecţie a muncii în laborator prezentate mai sus. Am înţeles că cooperarea mea este importantă pentru siguranţa tuturor. Înţeleg consecinţele ce apar dacă nu respect aceste reguli. Înţeleg că acest document este o parte a Regulamentului de Ordine Interioară a Unităţii.
Numele şi prenumele: __________________________ Semnătura elevului:
__________________________
Semnătura părintelui : ___________________________
Data: ______________ Data: ______________
Prof. Puşcaş Ana Elena, Materiale auxiliare- multiplicare pentru fiecare elev Pagina 2 din 2