Kommunicera

  • Uploaded by: Linde Kommunikation
  • 0
  • 0
  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Kommunicera as PDF for free.

More details

  • Words: 1,121
  • Pages: 2
Vi måste få mer tid för varandra.

AV ANNMARIE PALM FOTO SJÖBERG BILD

E

kommunikationsteori är populärt både inom politiken och i näringslivet. Allt fler företag och politiker har nämligen förstått fördelarna med att lära sig retoriska grepp. Genom att lyssna och kommunicera medvetet med vår omgivning når vi fram med våra budskap på ett övertygande sätt. Självklart är detta i

Visste du att kvinnor får lättare förkylning än män?

sätt. Saker har olika innebörd för olika människor. Konstaterar du och din partner till exempel att ni önskar mer tid för varandra så var noga med att ni också förklarar för varandra vad ni exakt menar med det. EN STOR DEL AV RECEPTET för att lyckas med en lång relation är förstås också att plocka fram sin empatiska sida för att på så sätt vädja till varandras känslor och förnuft. – Jag har en väninna som från början kom överens med sin partner att de båda skulle använda sig av metoden att ”vända på situationen”, det vill säga att få varandra att tänka till och berätta hur det skulle kännas om de bytte plats med varandra. – När en meningsskiljaktighet uppstår ställer de helt enkelt frågan: ”Hur skulle det kännas om du var i min situation?” Svårare än så behöver det vara. Det är ett jättebra knep för att börja förstå, komma i gång att prata och i förlängningen komma närmare varandra. ENLIGT MARIA Linde är dock förutsättningen för god kommunikation förstås alltid att båda har viljan att kommunicera och förstå sin partner. Retorik Ja det stämmer! Jag är inget universalmedel har varit förkyld tre så länge inte gånger i år men bara båda vill träffat två män. använda sig av det. – Så länge du inte själv lyssnar och visar respekt kan du ju inte heller förvänta dig att din partner ska bry sig om vad du känner, avslutar Maria Linde. ■ VÄND



– DET ÄR JU INTE helt ovanligt att någon efter fem år exempelvis får höra från sin partner: ”Jag är så trött på att vi alltid äter fiskpinnar på tisdagar!”. – Bristande kommunikation innebär ofta att du gissar dig till vad din partner tycker och vill. När du helt och hål– VÅGA VARA RAK och tydlig, säger retoriklet utgår från dina egna fan- experten Maria Linde. tasier och idéer är det inte så konstigt att det upp- högsta grad aktustår missförstånd och att ni kommer ellt och mycket längre och längre ifrån varandra, användbart även säger Maria Linde. på hemmaplan. Att använda sig av retorik som – Vi är ju alla

människor, oavsett om vi befinner oss på jobbet eller hemma. Med hjälp av god kommunikation ger vi även våra privata relationer bra förutsättningar till att kunna hålla länge, förhoppningsvis livet ut. Maria Linde påpekar dock att retorik inte enbart handlar om att föra en dialog. I stället handlar retorik om att du också visar vad du menar i dina handlingar. – DET ÄR VIKTIGT att tänka på att det faktiskt är dina handlingar som visar om du är trovärdig! Visst kan du säga att du är en omtänksam person, men om du inte också visar det så är det ändå ingen som tror dig. – Våga vara rak och tydlig och lyssna på varandra. Kom också ihåg att vi tolkar på olika

Många par talar inte med varandra. I stället gissar vi oss till vad den andra tänker och känner. Här får du tips och råd som ger ditt förhållande alla förutsättningar att kunna hålla länge. nligt Maria Linde, som är examinerad retorikkonsult, är det absolut vanligaste misstaget i en relation att vi inte pratar tillräckligt med varandra. I värsta fall kommunicerar vi i stort sett inte alls. Att i tysthet köra på i samma gamla hjulspår kan också bjuda på överraskningar.

”Handlingarna visar om du är trovärdig”

102

Hemtrevligt augusti ● 2008

Hemtrevligt augusti ● 2008

103



Sluta gissa – börja prata!

Vi avsatte ju en halvtimme i går till installationen av den nya kamerans drivrutin.



Lär dig att kommunicera bättre

Det vore gott med en kopp kaffe!

Varför stannade du inte vid kaféet?

Skulle jag det?

Expertens BÄSTA RÅD

FORTS



Var rak, lyssna och var oense! ■ Lyssna på varandra! Att höra och lyssna är inte samma sak. Att lyssna är en förutsättning för att förstå hur din partner tänker, vill och känner, och när du förstått det är det lättare att mötas i samtalet. Ge bekräftelse på att du lyssnar genom att se på personen som talar och nicka instämmande. Fyll gärna i med kommentarer :”Jaså?”, ”Visst”, ”Jag håller med”, ”Jag förstår”.

■ Byt glasögon med varandra! För att lyckas övertyga en annan människa, krävs det ofta att man anstränger sig genom att sätta på sig den andres glasögon en stund. Tycker du att gemenskap, glädje och engagemang är viktiga aspekter vid beslut i största allmänhet, kan det då och då vara effektivt att tänka i termer av nytta, fakta och logik. En människa som tycker de senare aspekterna är viktigast i största allmänhet, kommer ha svårt för att förstå eller övertygas av argument av den första typen. Och tvärtom.

■ Gör vad du säger! En handling säger mer än tusen ord. Säger du att du är en kärleksfull person – visa det!

■ Var medveten om att vi tolkar olika! Vi går alla och bär på olika fördomar och föreställningar. Detta bidrar till att vi skapar oss vår egen bild av verkligheten. ■ Definiera vad du menar! För att missförstånd ska kunna undvikas krävs det ibland att vi definierar vad vi menar med saker. Vad betyder livskvalitet för dig? Och vad betyder det för din partner? Red ut och förklara!

■ Var oense! Ofta ägnar vi alltför mycket tid till att komma överens, Nej, jag är inte arg! men till vilken nytta? Vi är ju olika människor/individer. Så kom överens om att ni är oense ibland och se det som en styrka i relationen – och lär av varandra!

■ Fråga! Om något är oklart i det din partner säger är det bra att fråga vad han/hon menar, annars är det risk för onödiga missförstånd: ”Vad menar du med det?”, ”Hur tänker du nu?”.

■ Var rak! En vanlig orsak till att vi missförstår varandra är att vi talar ”mellan raderna”. Det kan vara lämpligt i vissa fall och rent av nödvändigt i andra, men för det mesta sparar vi tid och energi på att tala klarspråk, säga till exempel: ”Jag blir ledsen när du säger så.”

104

Hemtrevligt augusti ● 2008

■ Summera! För tydlighetens skull och för att undvika missförstånd. ”Om jag har förstått det rätt, har vi efter att från början haft olika åsikter i frågan, kommit fram till ett gemensamt svar/beslut som är …”.

Related Documents

Kommunicera
October 2019 16

More Documents from "Linde Kommunikation"

October 2019 24
Kommunicera
October 2019 16
October 2019 18
Retorik Och Demokrati
October 2019 21
Pendaftaran Unsrat.docx
December 2019 22
November 2019 12