Legenda întemeierii Romei
Intemeierea Romei a fost si este un subiect controversat si indelung dezbatut de-a lungul timpului de istorici. Momentul intemeierii legendarei capitale se pierde in negura timpului. Anul 753 i.Hr. reprezinta certificarea documentara a momentului in care istoria si legenda si-au dat mana pentru a pune piatra de temelie a unuia dintre cele mai faimoase orase ale lumii. Principala sursa de informatie privind originile Romei o constituie relatarile scriitorilor antici: Titus Livius, Plutarh si Vergilius, fiecare avand cate o versiune proprie in ceea ce privesteintemeierea Romei. Spre apus de noi este o tara frumoasa, calduroasa si bogata, care se numeste Italia. In mijlocul acestei tari e un oras mare, vechi si vestit, numit Roma. In mijlocul acestui oras curge raul Tibru. Acum peste 2700 de ani se afla in Italia un rege, pe nume Proca, care avea doi fii: Numitor si Amuliu. Cand Proca a fost pe patul de moarte, a sfatuit pe fiii sai sa domneasca pe rand, fiecare cate un an. Amuliu insa, dupa ce a domnit un an, nu a dorit sa lase pe tron si pe fratele sau. Ba, mai mult, de teama sa nu fie inlaturat de la tron, l-a trimis la inchisoare atat pe Numitor, cat si pe fiica acestuia, Rea Silvia.A obligat-o pe Rhea sa devina vestala,preoteasa a zeitei Vesta, obligand-o astfel sa nu se mai casatoreasca, pentru a nu putea da nastere unor posibili rivali la titlul sau.
Cojocaru Alexandru clasa a V a A
Legenda intemeierii Romei
Dar preoteasa Rhea-Silvia a fost iubita de Marte, zeul razboiului, si a nascut doi gemeni: pe Romulus si pe Remus. Afland vestea, Amulius s-a hotarat sa-i piarda si i-a dat unui slujitor credincios al sau, ca sa-I omoare. Acestuia insa i s-a facut mila de bietii copilasi si, in loc sa-i ucida, i-a pus intr-o albie si le-a dat drumul sa pluteasca pe raul Tibru. Albia cu copilasii, dupa ce a plutit ceva vreme, a fost scoasa la mal de curenti si adapostita sub un smochin. Copilasii au inceput sa planga, caci i-a apucat foamea. O lupoaica, careia vanatorii i-au omorat puii, auzindu-le plansul, s-a apropiat de ei si i-a lasat sa suga. Se crede ca lupoaica, animalul lui Marte, ar fi fost trimisa de zeu sa ii ocroteasca copii. Un pastor al regelui, Faustulus, i-a gasit pe copii si i-a dus acasa sotiei sale care le-a devenit doica si i-a crescut. Crescuti de Faustulus si nevasta sa, gemenii au devenit mai tarziu liderii unei trupe de tineri ciobani razboinici. Romulus si Remus au aflat mai tarziu ai cui feciori sunt si ce s-a intamplat mosului lor. Ei s-au intovarasit cu ceilalti ciobani, au mers cu totii la rege, l-au dat jos din domnie si au pus in locul lui pe Numitor. Dupa aceea au eliberat-o si pe mama lor. Numitor, bucuros ca si-a capatat iarasi domnia le-a dat voie sa cladeasca o cetate, chiar pe locul unde ii crescuse lupoaica, acolo unde Tibrul, iese din munti si se indrepta spre mare. Intre cei doi frati a izbucnit insa un conflict : cine sa dea numele cetatii si cine sa carmuiasca. Nu s-au inteles nici asupra locului unde trebuia cladita cetatea : pedealul Palatin sau pe cel Aventin. Romulus dorea construirea orasului pe Colina Palatina, dar Remus era in favoarea construirii sale pe Colina Aventina, mai usor de fortificat. Dar fiindca erau gemeni, au hotarat ca zeii sa le arate prin auspicii cine va da numele cetatii si cine o va conduce. Romulus isi alege ca punct de observatie Palatinul, iar Remus, Aventinul. Legenda spune ca i s-a aratat mai intai lui Remus semn prevestitor, zeii trimitand in zbor deasupra Aventinului, sase vulturi. Dar si lui Romulus i-au fost trimisi in zbor vulturi, nu sase, ci doisprezece. Aceasta a fost pricina discordiei, ce a alimentat o lupta sangeroasa in care Remus a murit rapus de sabia fratelui sau. Romulus a devenit astfel conducatorul asezarii, care a fost denumita “Roma”, dupa numele sau.
Cojocaru Alexandru clasa a V a A
Legenda intemeierii Romei
Orasul ,loc de refugiupentrusclaviifugari si pentruoameniiliberidornicisa-sischimbeviata , ducealipsa de femei. In zadar a cerut Romulus cetatilorvecine ca fetelelor sa se maritecunoiilocuitori ai cetatii: nimeni nu a vrutsaintre in legaturi de familiecuoameniifaracapataidin Roma. Atunci Romulus, a recurs al un viclesug, i-a invitatpelocuitoriicelorlaltecetati latine si s-audistrat, uitandu-se linistiti la jocuriledesfasurate in cinsteazeilor. La un semn al lui Romulus, barbatiidin Cojocaru Alexandru clasa a V a A
Legenda intemeierii Romei
Roma s-aurepezit si fiecare a rapitcate o femeie. Barbatiistraini, neinarmati n-au putut sa le apere si au fugit, blestemandu-i peromanii care calcau in picioarelegileospitalitatii.
.
Mitul lui Romulus si Remus este foarte cunoscut si este una dintre legendele care sta la baza intemeierii Romei. Romulus si fratele sau geaman Remus au intemeiatorasul Roma, in locul unde fuseseraalaptati de o lupoaica atunci cand erau sugari. Dupa istoricul roman Marcus TerentiusVarro, data intemeierii Romei este 21 aprilie 753 i.Hr.
Cojocaru Alexandru clasa a V a A
Legenda intemeierii Romei